Финнозное м'ясо: які захворювання викликають паразити

Тема гельмінтозів дуже неприємна, але актуальна, адже здоров'я людини може помітно погіршати під впливом паразитів. Отже, що потрібно знати про финнозное м'ясо: які захворювання викликає паразит у тварин і людини, як можна заразитися і що важливо робити для профілактики? Дізнайтеся, як виглядають уражені м'ясні продукти і як варто вибирати свіжу, «здорове» м'ясо.

Що таке финнозное м'ясо

Продукт, який заражений фінами (Taeniarinchus saginatus або Taenia solium), називають финнозным м'ясом. У невеликому шматку може перебувати величезна кількість личинок і їх яєць. Свинячий, а також бичачий ціп'як в м'ясі виглядає як маленькі бульбашки, всередині яких ростуть і розмножуються личинки. У худоби вони провокують проблеми з нирками, печінкою, серцем, кров'ю, м'язовою масою. Такі «жителі» небезпечні і для людини: потрапляючи в організм з финнозным м'ясом, паразит викликає ослаблення імунітету. Буває финноз у лосів, корів, свиней, кабанів, домашніх тварин.

Цистицеркоз свиней

Одним із захворювань, яке викликають стрічкові черв'яки, є финноз свиней. Крім цього, уражаються і більш дрібні тварини (кішки, собаки). Цистицеркоз призводить до патогенного впливу на органи, до токсичного впливу додається порушення обміну речовин, функцій органів і розвитку всього організму. При цьому, як правило, видимих клінічних ознак не спостерігається. При сильній інтоксикації можна помітити набряки, що виникають епілептичні припадки.

Цистицеркоз ВРХ

Страждає від стрічкових паразитів і велику рогату худобу. На жаль, встановити діагноз (финноз ВРХ) за життя з допомогою звичайного ветеринарного огляду практично неможливо, а заражені особини довго не живуть. Лікування не проводиться, тварина залишається носієм на протязі всього життя: якщо його не ізолювати, то все стадо постраждає. Паразити в яловичині, телятині, конині можуть жити і у зовнішній середовищі. Пам'ятайте, що финнозное м'ясо вживати в їжу не можна говорити про 100% знешкодженні не доводиться!

Як визначити финнозное м'ясо

Вражений финнозный продукт видно відразу – подивіться на фото: він має білі вкраплення шарикообразной форми розміром з горошину (близько 3-15 мм діаметра). Зовнішній вигляд нагадує пляшечку з рідиною, на дотик вони тверді і без зусиль їх не розчавити. Кількість таких кульок варіюється в залежності від «занедбаності» хвороби – від 1 до нескінченності. Фіни в м'ясі, як правило, знаходяться в стадії личинок і цист. Дорослих особин черв'яків ви не знайдете.

Як виглядає бичачий ціп'як в м'ясі

Довгий гельмінт (може досягати до 12 м довжини) – це і є бичачий ціп'як. Однак розвинутися до таких розмірів фіни бичачого ціп'яка можуть лише в кишечнику остаточного господаря – людини. В крові, м'язової маси, слизових оболонках финнозные сліди іншого виду. При цьому, багато хто плутають сухожильні прожилки м'яса з глистами і вважають, що вони призводять до биогельминтозу, але це зовсім не так.

Що робити з зараженим м'ясом

Личинки бичачого ціп'яка у м'ясі особливо стійкі до перепадів температур, не бояться солі, тому відмінно зберігаються в в'яленої, малосоленой, замороженої їжі. Вмирають вони при варінні під дією температури близько 80 градусів. Смаження не так ефективна. Хоча при тривалій термічній обробці дрібних шматочків финнозного м'яса личинки гинуть, все ж рекомендується такий продукт викинути і не ризикувати здоров'ям. Зберігання финнозного м'яса теж не має сенсу.

Яке захворювання викликає бичачий ціп'як

При вживанні яловичини, яка має личинки бичачого ціп'яка, відбувається зараження тениаринхозом. Інкубаційний період – 8-14 тижнів, однак цикл дозрівання може тривати й кілька років. Збудник паразитує в тонкому кишечнику людини. Особливість – під час статевозрілої стадії черв'яки можуть самостійно виповзати з заднього проходу. Ознаки зараження після вживання финнозного м'яса:

  • слабкість, запаморочення;
  • нудота, блювання;
  • пронос;
  • дискомфорт у ділянці шлунка, кишечника.

Як називається захворювання, що викликається свинячим цепнем

Захворювання, яке викликає свинячий ціп'як, називається теніоз. Вживання свинини, в тому числі і фаршу з цистами (финнозного м'яса) – головна причина зараження. Теніоз і цистицеркоз важливо лікувати, інакше це може призвести до сильної інтоксикації, отруєнь, уражень печінки та шлунково-кишкового тракту. Про захворювання кажуть різкі переймоподібні болі в животі, рідкий стілець, загальна слабкість, втрата свідомості, стрімке зниження ваги. При запущеній стадії у ураженого свинячим цепнем проявляються ознаки епілепсії, гіпертензії, паралічу.

Заходи профілактики

Важливо знати, які заходи слід вжити, щоб уникнути таких неприємних і небезпечних для життя хвороб, при яких страждають серце, органи шлунково-кишкового тракту, печінка, м'язи, мозок (при гострих стадіях). Профілактика тениоза і тениаринхоза включає такі пункти:

  1. Ніколи не пробуйте сире м'ясо, фарш, строганину. Навіть якщо на вигляд вони не мають ознак ціп'яків.
  2. Ретельно прожарюйте і проваривайте продукт при високій температурі. Личинки в м'ясі гинуть при 45 градусах, паразити в яловичині при 70. Однак краще перестрахуватися – варіть як мінімум при 80 градусах. Заморожування не допомагає позбавитися від цист. Любителям експериментів варто утриматися від сирих недоготовленных страв!
  3. Дрібно нарізуйте тушу – прогрівання великих шматків м'яса проходить повільніше, при цьому верх буде «горіти».
  4. Якщо покупка проходить на ринку або в невеликому магазині, зверніть увагу на наявність клейма або попросіть сертифікат ветеринарного обстеження/експертизи – при забої беруть аналіз бичачий ціп'як в м'ясі.
  5. Можна просити зробити глибокий зріз на тушці, щоб візуально оцінити стан продукту.
  6. Купуйте м'ясні продукти в перевірених точках!
  7. Якщо при обробці будинку ви виявили підозрілий шматочок, важливо провести стерилізацію всіх предметів, які контактували з ним.

Відео

Бичачий ціп'як в м'ясі

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!