Горіх пекан: користь для організму

У нашій країні плоди цієї рослини вважаються екзотичним продуктом. Вони лідирують серед всіх горіхів за змістом корисних речовин, вважаються одними з найбільш затребуваних у світі. Дізнайтеся про корисні властивості і протипоказання плодів цієї рослини.

Що це таке пекан

Carya illinoinensis відносяться до роду Гікорі, сімейства Горіхових. Ще це дерево називають шоколадний горіх, Карія пекан, Карія иллинойская, Пекан звичайний. Ця рослина є володарем величезної кількості цілющих властивостей, впливає на поліпшення роботи багатьох систем організму людини, апетиту, приносить користь як чоловікам, так і жінкам. Господині використовують плід для приготування випічки (схожий на волоський горіх), гарнірів, додають у каву.

Де росте

Батьківщиною Pecan вважається Північна Америка, там займаються вирощуванням повсюдно. Донині плід становить основну частину раціону місцевого населення. Горіх зі смаком шоколаду готують як в звичайний день, так і для особливих святкових застіль. Крім американського материка горіх пекан зростає в середньоазіатських країнах, на Кавказі, на кримському узбережжі.

Як росте

У перші роки життя дерево пекан росте повільно: в цей період нарощується коренева система. У рік саджанець зростає на 30 см, до трьох років досягає висоти 0,5 метра, і тільки після цього пересаджують на постійне місце. Рослина любить багато сонця, необхідний і рясний полив. Добре росте на рихлому, родючому грунті. Молодим саджанцям показана постійна підживлення, захист від бур'янів. Плодоносити рослини починають на 10-му році життя і до трьохсот років, а середня висота становить сорок метрів.

Як виглядає горіх пекан

Зовнішній вигляд цього екзотичного плоду неоднозначний: комусь він більше нагадує на плоди оливи, а кому-то лісовий горішок. А ось ядро сильно схоже на волоський горіх, тому його вважають близьким родичем, одне лише відмінність – який смак: у описуваного плоду він більш м'який, з присмаком шоколаду. Через відсутність внутрішніх перегородок і особливості будови шкаралупи пекан шкідників не цікавий.

Корисні властивості горіха пекан

У плодах цієї рослини вміст жиру досягає 72% на 100 грам продукту, протеїну – 15%, вуглеводів – 15%, зола – близько 5 %, вода теж 5%. У складі цього рослині містяться:

  • вітамін К;
  • вітаміни В;
  • вітамін С;
  • вітамін А (сприяє поліпшенню нічного і сутінкового зору);
  • вітамін Е (гамма-токоферол).

Містить мінеральні речовини: магній, натрій, кальцій, калій, залізо, цинк, фолієву кислоту, фосфор, мідь. Відрізняється підвищеним вмістом клітковини і рослинних жирів, не приносять організму ніякої шкоди, а тільки користь. Корисні властивості горішок пекан сприяють:

  • зниження холестерину при атеросклерозі;
  • запобігання ішемічної хвороби серця;
  • підвищенню гемоглобіну при авітамінозі;
  • поліпшенню роботи статевої системи;
  • лікування гормональної системи, варикозу;
  • скорочення утворення ракових пухлин і допомагають при недокрів'ї;
  • лікування серцево-судинної системи.

Завдяки присутності антиоксидантних властивостей сповільнюється процес старіння, поліпшується зір, знімається втома, виводяться токсичні і отруйні речовини з крові. Сучасні вчені вже висловили свою думку, що горіхи лікують онкологічні захворювання. А ось надмірне вживання цього продукту може завдати шкоди: з'являється головний біль, алергія, порушення роботи шлунково-кишкового тракту.

З обережністю до вживання плодів, які схожі на грецькі горіхи, потрібно поставитися людям із зайвою вагою, у кого виявлені проблеми печінки, схильність до алергічних реакцій. Крім плодів активно використовується масло, яке успішно показав себе в боротьбі з шкірними захворюваннями (гематоми, псоріаз, грибкові інфекції). Особливо рекомендується вживати масло літнім людям і тим, у кого слабкий імунітет і потрібно витягнути організм після зими. Масло, вичавлена з плодів цього дерева, використовується для китайського масажу.

Калорійність пекана

При високій калорійності пекана дорослому, міцному чоловікові потрібно з'їсти чотириста грам ядер, щоб утамувати відчуття голоду і відчути себе ситим. Адже здавна індіанці, які населяли територію американського континенту, довгий час обходилися без м'яса, живучи на одних горіхах. Ще вони готували спеціальне пекановое молочко, розтираючи плоди і змішуючи з водою. У 100 грамах цього горіха 690 ккал, це потрібно враховувати тим, хто на дієті або прагне знизити масу тіла іншим шляхом.

Відео

Секрети горіхів пекан

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!