Масляна риба - корисні властивості і калорійність, як приготувати есколар

Існує безліч різновидів риби, які придатні для вживання в їжу. Всі вони об'єднані в загальні види та підвиди за своїм походженням. Масляна риба – це особливий делікатес. В одне найменування входять абсолютно різні сорти морепродуктів, які мають одну назву виключно завдяки схожості смакових якостей.

Масляна риба - що це за риба

Купуючи на ринку продукт з одним і тим же назвою, можна придбати абсолютно різний товар. Так, масляна риба – це торгова марка, яка об'єднує три сімейства і чотири роду. Всі вони є тепловодными морськими мешканцями, які водяться в океані поблизу американських, австралійських, новозеландських берегів. Середня вага складає близько 4 кг, довжина – від 35 до 70 см. середня Калорійність: 113 ккал на 100 грам продукту.

У цих видах морських мешканців міститься добова норма багатьох мікроелементів. Всі види, об'єднані в одну торгову групу, схожі зовні і по своєму способу життя. На цьому подібності закінчуються. Промисел не ведеться окремо: масляна риба попадається в мережі випадково при лові інших видів. Оскільки деякі різновиди зустрічаються рідко, вони вважаються делікатесними.

Види масляної риби

Щоб точно знати, яку покупку ви робите, необхідно розібратися у видах масляної риби. Існує кілька найбільш популярних: це риба саворин (друга назва – риба варехоу). Вона відноситься до макрелі, загону окунеподібних, живе в тропічних і субтропічних водах. Вага тушки сягає 20 кг. Інший вид, який вважається рідкісним, – риба есколар. Вона нагадує тунця, разом з яким ловиться. Великі особини відрізняються довжиною до 2 метрів, вагою до 50 кг. Ще один вигляд – риба сериолелла, сама жирна з усіх представників цієї групи і найменша (вага – близько 3 кг).

Користь і шкода масляної риби

Щоб організм нормально функціонував, йому потрібні різні мікроелементи, багато з яких містять морські мешканці. Коли мова йде про користь і шкоду масляної риби, можна відзначити, що вона робить набагато більше позитивного впливу на організм, ніж негативного. Оскільки до цієї торгової марки відносяться різні продукти, їх властивості відрізняються. Загалом у них містяться жирні кислоти Омега-3, вітаміни A, D, Е, F, численні мікроелементи (марганець, йод, цинк, кальцій, фосфор, магній), велика кількість білка.

Корисні речовини при регулярному надходженні в організм позитивно впливають на загальний стан: викликають зниження артеріального тиску, покращують обмін речовин, допомагають боротися з серцево-судинними захворюваннями, позитивно впливають на шкіру, нігті, волосся. Головне побоювання, яке виникає у багатьох, – ризик виникнення діареї, шлункових спазмів, нудоти, із-за того що надлишок жиру не зможе засвоюватися, або слабкий шлунок його не приймає. Практика показує, що такі наслідки зустрічаються рідко, якщо немає окремих протипоказань до вживання.

Як приготувати рибу масляну

Не дивлячись на незвичайне походження цієї товарної групи, приготувати масляну рибу не складе праці. Тушуватися з-за заморського походження не потрібно. Для смачного обіду лише потрібно вибрати той спосіб, який вам більше подобається: посмажити, запікати на грилі або в духовці, приготувати на юшку. Подавати можна з різними гарнірами, такими як рис, гриби, овочі, і використовують усі можливі спеції і маринади.

Рецепти приготування масляної риби

Більшість кулінарів радять використовувати ті рецепти приготування масляної риби, які припускають смаження. Під час цього процесу продукт позбавляється від великої кількості жиру. Щоб ще більше врівноважити смак, рекомендується вживати з нею якомога більше овочів. Найбільш виразними вважаються рецепти холодного та гарячого копчення, при яких смакові якості страви виростають в рази.

Масляна риба холодного копчення

  • Час приготування: 2 дні.
  • Кількість порцій: 6 персон.
  • Калорійність страви: 131 ккал на 100 р.
  • Призначення: закуска.
  • Кухня: європейська.
  • Складність приготування: складна.

Якщо вам хочеться самостійно приготувати смачну закуску до пива, для цього відмінно підійде масляна риба холодного копчення. Завдяки обробці димом вона набуває унікальні смакові якості, дивовижний запах і красивий золотистий колір. Однак варто проявити обережність. Потрібно уникати вживання великої кількості жирної копченого м'яса, інакше можна спровокувати діарею.

Інгредієнти:

  • риба – 600 г;
  • вода – 650 мл;
  • сіль – 4,3 ст. л.;
  • цукор – 4,3 ст. л.

Спосіб приготування:

  1. Зробити розсіл з води, солі та цукру і помістити в нього рибу. Солити необхідно протягом 1 доби при кімнатній температурі.
  2. Далі необхідно приготувати коптильню. Для цього знадобиться каструля, дно якої застелене фольгою. Зверху потрібно покласти тирса і знову застелити фольгою. Встановити в каструлю решітку і помістити на неї рибу. Накрити кришкою і коптити протягом 15 хвилин на максимальному вогні. Перевертати не треба.
  3. Коли все буде готово, залиште продукт ще на добу, щоб він вивітрився.

Масляна риба в духовці

  • Час приготування: 40 хвилин.
  • Кількість порцій: 5 персон.
  • Калорійність страви: 130 ккал.
  • Призначення: на обід, на вечерю.
  • Кухня: європейська.
  • Складність приготування: легка.

Коли хочеться побалувати сім'ю або здивувати гостей вишуканим рецептом, для цього відмінно підійде масляна риба в духовці. Рецепт приготування страви дуже простий, але від цього не менш смачний, адже цей продукт сам по собі є частуванням, гідним багатого столу. Всі продукти для нього запросто знайдуться у вашому холодильнику, а гарнір можна вибрати на свій смак. Що б ви не готували, рекомендується залишити луску, так виходить смачніше.

Інгредієнти:

  • філе риби – 800 г;
  • рослинна або оливкова олія – 1 ст. л.;
  • лимонний сік – 1 ст. л.;
  • подрібнений розмарин – 2 ст. л.;
  • базилік – 1 ст. л;
  • часник – 2 зубчики;
  • зелена цибуля – 1 пучок;
  • помідор – 3 шт;
  • сіль – за смаком;
  • перець – 1 ч. л.

Спосіб приготування:

  1. Змішати розмарин, базилік, часник, лимонний сік. Додати столову ложку масла.
  2. Філе промити під проточною водою, просушити, потім посолити і поперчити.
  3. Вмочити в приготований соус і дати просочитися.
  4. Розрізати помідори на плоскі шматочки.
  5. Загорнути кожен шматочок у фольгу, кладучи на кожен часточки помідорів. Після їх треба викладати на деко і помістити в попередньо розігріту до 180 градусів духовку на 20-25 хвилин.
  6. Можна перевіряти готовність страви, трохи розрізавши фольгу.
  7. При подачі на стіл дрібно порубаєте петрушку з зеленою цибулею і додати до страви.

Есколар – секрети приготування

Якщо вам випаде можливість вибирати делікатесну макрель, зупиніться на эсколаре. Готують його різними способами, кожен з яких гарантує смачний і ситний обід. Секрети приготування есколара полягають у використанні різних прянощів, трав і соусів, завдяки яким один і той же продукт виходить різним смаком, але завжди дуже ніжним і апетитним. Найбільше есколар підходить для копчення, так як має щільним білим м'ясом. Нюанси:

  1. Цікаве делікатесне блюдо вийде, якщо використовувати для маринаду соєвий соус.
  2. Суміш будь-яких спецій додадуть йому особливий аромат. Однак важливо не шкодувати часу на те, щоб продукт добре промариновался. Відведіть на це хоча б півгодини-годину.
  3. Щоб смак страви був більш насиченим, можна начинити продукт травами під час маринування, поміщати суміш всередину.
  4. Інший важливий момент: при смаженні не потрібно старатися з маслом. Цей вид риби і без того жирний, тому змастити сковороду маслом потрібно зовсім трохи, як для приготування млинців.

Відео: Масляна риба холодного копчення

МАСЛЯНА РИБА холодного копчення / Russian oily fish filet — Food Unpack&Review

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!