Ячна каша - користь і шкоду для організму людини. Властивості ячної каші для дітей, вагітних і схуднення

Звичайна ячка – блюдо, відоме з дитинства, незаслужено забута сьогодні, а даремно. Ця крупа володіє унікальними властивостями: при низькій калорійності вони легко засвоюється, насичуючи організм корисними вітамінами та мікроелементами. Така каша ідеальна як для повсякденного, так і для лікувального харчування та рекомендована тим, хто мріє схуднути.

З чого роблять ячну крупу

Любителі різних каш знають, що ячну крупу виробляють із ячменю. Цей злак давно відомий: вчені припускають, що рослина було окультурено в пізньому неоліті, про нього згадується в «Природній історії» Плінія Старшого. З цього злаку роблять ще і перловку, відрізнятися ця крупа буде лише іншим способом виробництва. Якщо для перловки зерно ячменю шліфують, то при виготовленні ячки злаки тільки очищають, просівають і дроблять. Завдяки цій технології в продукті зберігаються всі поживні речовини, корисні для людини.

Склад ячної крупи

Унікальний склад ячної крупи пояснює її популярність:

  • Складні медленноусвояемые вуглеводи складають 65%, а корисна клітковина – 6%.
  • Цінного білка в злаку – більше 10%, він набагато корисніше, ніж той, який міститься в пшениці, а ось жирів дуже мало – всього 1,3 р.
  • У крупі є натуральні цукри, крохмаль, насичені жирні кислоти, вітаміни А, Е, РР, D, вітамін В (особливо фолієва кислота), кальцій, магній, калій, натрій, залізо, фосфор, мідь, сірка, цинк, фтор, марганець, бор, молібден, кремній, кобальт, хром, інші мінеральні речовини.

Калорійність ячної каші

Хоча калорійність ячної каші (крупи) висока (313-322 ккал на 100 г), вона рекомендована для дієтичного харчування. На відміну від гречаної, а тим більше вівсяної крупи, ячка менш калорійна, але вона відмінно постачає енергією, не додаючи зайві кілограми. Для того щоб знизити кількість калорій, краще варити дроблений продукт на воді, без додавання молока і вершкового масла. Можна заправити невеликою кількістю оливкової або лляної олії.

Властивості ячної каші

Завдяки унікальному хімічному складу властивості ячної каші ідеальні для харчування при ожирінні, для лікувального меню. Високий вміст фосфору в ячмені відмінно впливає на обмін речовин і роботу мозку. Цей цінний продукт при легкій засвоюваності містить в 100 грамах добову норму заліза і рекомендований при анемії, він ще вважається природним антибіотиком – мікроелемент гордецін бореться з грибковими інфекціями. У продукті є вітамін Е, D, вітаміни РР, B, А – вони роблять крупу незамінною в харчуванні літніх людей, після важкої хвороби.

Чим корисна каша ячна

Велика користь ячної каші пояснює її популярність не тільки в модні дієти для схуднення, але і в лікувальному харчуванні. Ячна каша – користь і шкода продукту ретельно вивчений. Наявність вітамінів, мікроелементів, рослинного білка, який насичує організм амінокислотами, гарантують користь ячмінних страв. Дієтологи запевняють, що ячка корисна:

  • для запобігання старіння і регенерації клітин;
  • при ожирінні – протеїн, який міститься в зерні, що сприяє виробленню колагену;
  • для волосся, шкіри, нігтів, зору;
  • при захворюваннях ШКТ, у тому числі при запорах, від діареї (харчові волокна не тільки сприяють виведенню токсинів, шлаків, але і засвоєнню корисних речовин);
  • при захворюваннях щитовидної залози (завдяки наявності йоду в злаку);
  • при захворюваннях нирок, печінки, чому сприяє сечогінну дію, антибактеріальні властивості злаку;
  • при хронічних хворобах, як спазмолітичний засіб;
  • при діабеті – крупа знижує рівень цукру в крові;
  • при алергічних, серцево-судинних захворюваннях;
  • при артриті, інших запальних хворобах;
  • при депресії, після важкої хвороби.

Користь ячної каші на воді

Щоб говорити про користь ячної каші на воді, варто згадати, що калорійність на 100 грам страви становить 76 ккал. При цьому їжа дарує почуття насиченості, легко перетравлюється і благотворно впливає на роботу ШЛУНКОВО-кишкового тракту. Повільно засвоювані вуглеводи, наявність рослинного білка і клітковини, вітамінів і мінеральних речовин пояснюють корисність ячки. Вона рекомендована хворим на виразку шлунка, 12-палої кишки, при серцево-судинних захворюваннях, проблемах з нирками, тим, хто намагається худнути – ось чим корисна ячна крупа, якщо приготувати її на воді.

Користь ячної каші для схуднення

При високій калорійності крупи (більше 300 ккал на 100 г) користь ячної каші для схуднення пояснюється повною засвоюваністю, якщо зварити крупу на воді. У цьому полягає особливість ячмінної січки: вона дає відчуття ситості на довгий час, дарує енергію, не викликаючи ожиріння. Корисні властивості ячної каші пояснюють включення її в багато дієти. При злакової дієті протягом тижня рекомендується вживати різні види круп – пшоняну, вівсяну, пшеничну, рисову, ячмінну і перлову.

Приготування дієтичного страви не відніме багато часу і коштів, а результат відмінний. Вживаючи його на сніданок, обід, можна скинути кілька кілограмів. Рецепт простий:

  1. Закип'ятити 2,5-3 склянки води, посолити за смаком.
  2. Додати склянку крупи, перемішати, зменшити вогонь.
  3. Помішуючи, варити страву півгодини, а якщо використовувати пластівці, 15-20 хвилин.
  4. Дати настоятися страви, укривши зняту з вогню каструлю рушником.

Ячна каша при грудному вигодовуванні

Унікальні властивості злаку пояснюють, чому так популярна ячна каша при грудному вигодовуванні. Дитина повинна отримувати з материнським молоком всі вітаміни та мікроелементи. Ячка дуже легка для сприйняття, допомагає жінці відновитися після пологів. Вживання клітковини, рослинних волокон, які складаються у крупах – найкращий спосіб налагодити роботу шлунково-кишкового тракту.

Ячна каша при вагітності

При унікальні властивості для здоров'я людини, ячна каша при вагітності не рекомендовано. Її сечогінну і спазмолітичну дію на організм можуть спровокувати неприємні наслідки, аж до передчасних пологів. Також варто пам'ятати, що злаки краще не змішувати з білковими продуктами, щоб не викликати здуття живота, метеоризм. Слід проконсультуватися з лікарем, щоб прийняти правильне рішення, особливо якщо вживати продукт у великих кількостях.

Ячна каша для дитини

Рекомендована ячна каша для дитини? До трьох років цей продукт не варто вводити в дитячий раціон. У старшому віці користь ячної каші для організму величезна: фосфор допоможе засвоювати кальцій, і правильно формувати кісткову систему. За запобігання розвитку рахіту відповідає вітамін D, а клітковина, рослинні волокна вбережуть від запорів.

Шкода ячної каші

При безлічі позитивних властивостей варто згадати про шкоду ячної каші. Продукт протипоказаний при наявності целіакії (захворювання, при якому організм не до кінця розщеплює глютен). Рідко трапляється, що у людини індивідуальна непереносимість ячменю. Якщо ж немає ніяких протипоказань, варто приділити увагу ячменю і страв з цього корисного злаку.

Відео: дієта на ячної каші

Дієта з ячної кашею

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!