Лічі: як правильно їсти фрукт

Якщо ви хоча б раз бували на ринках Таїланду, Індії або ПАР, то, напевно, знайомі з таким фруктом, як лічі. Торговці часто пропонують випробувати цю дивовижну ягоду туристам. Тому перед поїздкою дізнайтеся: що це за плід, як він виглядає на фото і як правильно його їсти?

Що таке лічі

Китайська слива, драконий очей, лиджи, лайси або по-латині litchi chinensis – все це назви одного фрукта, який прийшов до нас з Китаю. Лічі – це тропічне вічнозелене плодове дерево з родини дводольних квіткових рослин. Його плоди невеликі, як правило, яскраво-червоного, рожевого або коричневого відтінку, овальної форми, довжиною не більше чотирьох сантиметрів.

На фото зверху маленькі ягоди вкриті численними горбиками, на яких розташовані гострі шипи. При дозріванні фрукта суха шкірка легко відділяється від м'якоті. Сік лічі на смак злегка терпкий, м'якоть в'яже в роті і віддалено нагадує виноград, суницю з яблуком одночасно. По центру ягоди розташована довга кісточка темно-коричневого кольору. Сама ж м'якоть містить багато вітаміну С, калію, магнію, але саме головне достоїнство її складу – вітамін РР, який активно виводить з організму шкідливий холестерин.

Як правильно їсти лічі

В азіатських країнах перезрілі плоди використовують для виробництва вина й оцту. Європейці до процесу переробки цього тропічного фрукта підходять з іншого боку, часто додаючи м'якоть в напої, десерти і використовуючи для виробництва морозива або щербету. При бажанні можна знайти багато корисних і простих рецептів з фото, де використовується цей фрукт.

Ягоди їдять і свіжому вигляді, але щоб оцінити весь смак цього ароматного продукту, потрібно вміти правильно його вибрати. На гілках дерев, плоди можуть провисіти до початку осені, а ось зірвані фрукти довго зберігати не можна. Тому в магазинах стиглий лічі в основному продають разом з плодоніжками і зеленими листочками. При купівлі варто звернути увагу на колір шкірки. Зелений відтінок говорить про те, що ягоду дуже рано зібрали, а оболонка темно-коричневого кольору про перезрілості – такий фрукт вже втратив свій аромат і солодкий смак.

Як чистити лічі

Шкірка цього корисного фрукта для їжі не придатна, тому перед тим, як їсти плід її треба знімати. Чистити лічі можна по-різному:

  • Варіант перший – зробити невеликий надріз у самій плодоніжки і акуратно руками відокремити шкірку. Потім надрізати м'яку м'якоть і вийняти кісточку. Це найоптимальніший спосіб, що дозволяє зберегти плід цілісним.
  • Варіант другий – взяти плід двома руками, злегка придавивши, провернути шкірку в різних напрямках. Мінус такого методу очищення в тому, що при сильному натисканні можна зіпсувати зовнішній вигляд ягоди.
  • Варіант три – акуратно зрізати верхній шар у самій плодоніжки і за допомогою чайної ложки вийняти ніжну м'якоть.

Можна їсти кісточки лічі

Їстівної у фрукта вважається тільки м'якоть, а от все інше для їжі не придатне. Хоч є кісточки лічі не можна, китайські умільці в домашніх умовах часто переробляють їх в порошкоподібну масу. З порошку роблять корисний чай, який п'ють у лікарських цілях при розладах травлення або для профілактики глистів. Тим не менш, наукових доказів властивостей насіння або їх користі для організму досі немає.

Лічі в сиропі

Свіжими ці тропічні фрукти продають у магазинах сезонно: з травня по жовтень. В інший час року можна спробувати консервовані лічі, причому за цілком доступною ціною – 1 порція у 550 мл обійдеться вам приблизно в 200 рублів. Консервований продукт виглядає зовні як звичайний очищений часник, але смак і запах його не втрачається навіть після тривалого часу перебування в маринаді.

Відео

Лічі Користь та Шкоду Як Є) Як Чистити ВІД кісточки, Як розрізати КрАсИвО!

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!