Як зберігати лічі в домашніх умовах. Скільки часу і де потрібно зберігати лічі

Дивовижний фрукт з червоною горбистою шкіркою знаком не всім. Китайський народ подарував йому титул «око дракона». Світові він відомий як лічі. Познайомитися з цією ягодою хоча б на фото варто з багатьох причин. Крім незвичайного виду, чудового смаку та аромату, сік лічі чудово тонізує, має корисні властивості, багатий вітамінами.

Що таке лічі

Імовірно, батьківщиною фрукта вважається Китай, тому що перші згадки походять звідти. Потім про користь рослини дізналися скрізь, і воно поширилося по світу. Китайські лічі – це тропічне дерево, сімейство сапіндових. Воно може рости в Азії, Америці, Африці, Австралії. Назви різні: litchi, лічжи. Простіше і зрозуміліше буде назвати фрукт або дерево «китайська слива». Схожість з останньої помітно в смаку.

Плід схожий на яйце, такий же овальний. Розмір складає близько 3,5 см. Зверху фрукт покритий щільною шкіркою. М'якоть – желеподібна, білого або кремового кольору. Всередині велике насіння. Плід легко чиститься, на смак – кисло-солодкий. Щоб відчути ніжний смак китайської ягоди, варто спробувати свіжу. Зручно, що вона довго зберігається, не втрачаючи смакові якості і лікувальні властивості.

Скільки зберігається лічі

Що стосується зберігання, то драконий очей примхливий: в домашніх умовах він буде виглядати нормально кілька діб, після може швидко псуватися. Плоди рекомендується зірвати і вживати в той же день, поки вони не втратили свої корисні якості. Продукції, призначеної для експорту, забезпечують спеціальні умови: від 0 до 1 градуса. Тільки тоді термін зберігання лічі складе 45 діб, завдяки чому їх встигають розвести по світу.

Збереження привабливого зовнішнього вигляду здебільшого залежить від вологості повітря (90-95%) і вентиляції приміщень. Інші умови завдають шкоди, фрукт швидко стає м'яким, гниє. Щоб цього уникнути, постачальники вдаються до обробки плодів різними речовинами. Перфоровані поліетиленові упаковки справляються з якісним зберіганням.

Як зберігати лічі будинку

Середня кімнатна температура становить приблизно 20 градусів, вологість повітря близько 60%. Як зберігати лічі в домашніх умовах звичайної квартири? Як і інші фрукти, але це вдасться робити це не більше 10 днів. Варто стежити за станом ягід: вони можуть темніти, тріскатися або сохнути. Щоб цього не сталося раніше часу, потрібно уважно вибирати плоди при покупці. Про хорошому стані продукту говорить збереження оболонки: червоний колір шкірки, відсутність пошкоджень, пружність. Коричневий колір означає, що продукт пролежав в магазині занадто довго.

Де зберігати лічі

Примхливі китайські фрукти не будуть довго чекати, поки ви використовуєте їх в їжу. Вони швидко псуються, тому потрібно відразу визначитися, що ви будете з ними робити:

  1. Якщо планується з'їсти фрукти протягом пари днів, то можна просто залишити їх у кімнаті, вибравши прохолодне місце.
  2. Якщо потрібно дочекатися гостей, зберігання лічі довірте холодильника.
  3. Лічі консервовані або сушені (для десертів) будуть стояти кілька місяців.

Чи можна зберігати лічі в холодильнику

Краще всього використовувати драконьи очі відразу після покупки. Якщо є необхідність відкласти цей момент, краще всього зберігати лічі в холодильнику. На нижній полиці фрукти можуть пролежати близько двох тижнів. Однак це може позначитися на смак: починає пропадати солодкість. Якщо потрібно зберегти плоди надовго, їх рекомендується заморожувати, попередньо очистивши від шкірки. Такий стан дозволяє тримати цінний продукт до 3-х місяців. Крім цього в домашніх умовах фрукти можна солити (засолений продукт володіє незвичайним смаком), консервувати, сушити.

Відео: консервовані лічі

Консервований фрукт ЛІЧІ. Відгук.

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!