Топінамбур - користь і шкода, приготування з рецептами. Корисні властивості та протипоказання топінамбура

У сучасному суспільстві модно лікуватися екзотичними рослинами. Однак часом овочі з грядки біля будинку володіють не менш цілющими властивостями, ніж дивовижні фрукти, трави. Велику користь людському організму може принести звичайний топінамбур. Цей коренеплід володіє безліччю корисних поживних властивостей. Які хвороби допоможе вилікувати топінамбур? Як використовувати земляну грушу для приготування цілющих зіль і лікування різних хвороб?

Що таке топінамбур і чим він корисний

Топінамбур – це багаторічна бульбова рослина, яку завезли на наш континент із Північної Америки у 18 столітті. Топінамбур ще називають земляною грушею або єрусалимським артишоком, а офіційно він називається соняшник клубненосний. Його відносять до сімейства Айстрових, роду соняшникового. Земляна груша по зовнішньому вигляду коренеплоду схожа на корінь імбиру, а за смаком вона нагадує солодкий картопля. Наземна частина єрусалимського артишоку виростає до 2-4 метрів і має схожість з соняшником.

Ботанікам відомо понад 300 сортів земляної груші. Це рослина невибаглива, тому прекрасно росте на сирих грунтах і при поганому освітленні. Що лікує топінамбур? Вживання земляної груші покращує роботу нервової, ендокринної, імунної системи. Особливо позитивний вплив надає вживання єрусалимського артишоку на стан травної системи. Ще соняшник клубненосний чистить організм від шкідливих радіоактивних речовин. Топінамбур володіє багатьма лікувальними властивостями і допоможе:

  • підвищити імунітет;

  • знизити рівень цукру в крові;
  • усунути суглобові болі;
  • поліпшити кровообіг;
  • знизити кислотність шлунка.

Хімічний склад земляної груші

Земляна груша по своїх живильних властивостях вважається ціннішим картоплі і буряків. Сік рослини, стебла, листя, коренеплоди єрусалимського артишоку застосовують для лікування різних захворювань. Топінамбур має безліч цілющих властивостей, які обумовлені особливим хімічним складом цієї рослини. Земляна груша містить такі корисні речовини, мікроелементи:

  • Антиоксидантні властивості соняшнику клубненосного обумовлені наявністю в ньому бурштинової, малиновою, яблучної, фумарової кислоти.

  • Єрусалимський артишок містить кремнію близько 8%. Невелика кількість топінамбура здатне задовольнити добову потребу людини в цьому речовині.
  • Калій, залізо, фосфор, магній, кальцій, цинк – цими елементами багата земляна груша.
  • Єрусалимський артишок містить велику кількість вітамінів В і С. Цих речовин у земляній груші більше, ніж у буряку, моркви, картоплі в 3 рази.
  • У топінамбурі міститься пектини, які очищають організм, позитивно впливають на роботу кишечника і перешкоджають накопиченню холестерину в крові.
  • Соняшник клубненосний містить до 15-22 % інуліну, що робить його унікальним натуральними ліками для зниження рівня глюкози в крові. Ця рослина широко використовують при виробництві продуктів харчування для діабетиків.
  • Бульби рослини містять багато білка, що становить 3,2% від загальної маси коренеплоду.

Лікувальні властивості топінамбура для людини

Багатий склад єрусалимського артишоку робить це рослина прекрасним ліками від різних хвороб. Причому лікувальними властивостями володіють коренеплоди, сік, стебла, листя рослини. Регулярне профілактичне вживання земляної груші допоможе запобігти і вилікувати багато захворювань. Лікарі давно помітили, що вживання цього коренеплоду рослини допомагає запобігти інфаркт, інсульт, стабілізувати артеріальний тиск і навіть поліпшити зір.

При цукровому діабеті

Офіційна медицина та народна визнає, що топінамбур володіє цілющими властивостями і рекомендує його для профілактики, лікування цукрового діабету I і II типу. Для хворих на діабет першого типу лікувальний ефект від прийому земляний груші (сирі плоди, сік і відвари) проявиться тоді, коли хворий буде вживати коренеплоди рослини регулярно. Потрапляючи в організм людини, інулін проникає в органи і заміщає в обмінних процесах глюкозу. Завдяки цьому клітини отримують необхідну енергію.

Інулін чудово допомагає регулювати всмоктування глюкози, що знижує концентрацію цукру в крові. Це підтримує хороше самопочуття хворого. Стабілізація вмісту глюкози може стати каталізатором, який змусить підшлункову виробляти власний інсулін. Діабетикам рекомендується з'їдати відварні або свіжі коренеплоди топінамбура 3 рази в день за 1 шт. за 15 хв до прийому їжі.

Для лікування суглобів

У топінамбурі міститься велика кількість кремнію. Цей елемент бере участь у процесах росту і поділу клітин синовіальних оболонок, які знаходяться всередині суглобів. Всього 50 г єрусалимського артишоку заповнює щоденну потребу людини в кремнії. Регулярне вживання земляної груші здатне зменшити больові відчуття, позбавити від скутості суглобів. Топінамбур вживають при ревматоїдних артритах, радикулітах зовнішньо для знеболювання.

При панкреатиті

Захворювання підшлункової залози супроводжується порушенням обмінних процесів і погіршенням кровопостачання. Вживання топінамбура здатне поліпшити обмінні процеси і прибрати запалення. При панкреатиті щодня необхідно з'їдати 150 г сирого коренеплоду. Перед їжею ретельно промивають і вживають разом з шкіркою, яка містить безліч корисних речовин.

При захворюванні підшлункової залози рекомендується пити топінамбур у вигляді відвару. При панкреатиті рекомендується їсти варений, сушений, сирої коренеплід земляної груші. А ось квашений, печена, смажена єрусалимський артишок не варто вживати при хворий підшлункової, тому що приготований так топінамбур сприятиме подразнення слизової шлунка.

Для схуднення

Топінамбур допоможе позбавитися від зайвої ваги. Коренеплід земляної груші містять багато клітковини, яка здатна очищати організм від шлаків, токсинів. Коли організм активно позбавляється від шкідливих речовин, то це прискорює метаболізм і призводить до спалювання жиру. При вживанні земляної груші поліпшуються вуглеводні, жирові процеси організму, що сприяє швидкому позбавленню від зайвих кілограмів. Калорійність топінамбура становить 61 ккал, тому він чудово підходить для приготування страв при схудненні.

При вагітності

Земляна груша багата на вітаміни, мікроелементи, тому цей коренеплід корисно вживати майбутнім мамам. Ще топінамбур має проносними властивостями і рекомендується вагітним жінкам, які страждають запорами. Для проносного ефекту єрусалимський артишок необхідно вживати в сирому вигляді. При вагітності топінамбур сприятиме наповненню організму кальцієм та іншими корисними речовинами. Під час лактації (годування груддю) лікарі також рекомендують вживати коренеплоди соняшнику клубненосного.

Користь топінамбура для чоловіків

Вітаміни, корисні мікро - і макроелементи, що містяться в топінамбурі, можуть надавати позитивний вплив на представників сильної статі. Причому вживання земляної груші корисно для чоловіків різного віку. Якщо вони будуть включати в меню страви з цим коренеплодом, то значно знизять ризик виникнення хвороб сечостатевої системи. Вживаючи щодня топінамбур, чоловіки зможуть запобігти проблеми з потенцією, розвиток аденоми простати.

Що приготувати з топінамбура: лікувальні рецепти

При лікуванні різних захворювань приймають відвар, сироп, сік з бульб топінамбура. Для ванн, компресів можуть застосовувати стебла, листя рослини. В кулінарії широко використовується земляна груша. Салати, булочки, супи з топінамбура можуть допомогти скинути зайву вагу, нормалізувати травну систему. Для приготування страв з єрусалимського артишоку чудово підійде мультиварка. Поєднуючи коренеплоди з яблуками та іншими овочами, фруктами, виходять смачні і корисні пюре і салати.

Рецепт приготування соку з бульб топінамбура

Для лікування різних хвороб фахівці рекомендують сік земляної груші. Він ефективно допомагає при запорах, знижує кислотність шлунка і рівень цукру в крові і має безліч інших цілющих властивостей. Для лікування необхідно вживати тільки свіжовичавлений сік. Щоб його приготувати, треба взяти добре промиті проточною водою і очищені коренеплоди земляної груші, пропустити їх через м'ясорубку, соковижималку або натерти на дрібній тертці. Отриману подрібнену масу вичавити через марлю, процідити.

Відвар з сирих або сушених бульб

Для лікування цукрового діабету та інших захворювань використовують відвари з єрусалимського артишоку. Щоб його приготувати, потрібно взяти 3 або 4 промитих коренеплодів топінамбура, залити їх л води, варити 20 хвилин. При панкреатиті п'ють відвар, приготований таким способом: 5 або 6 коренеплодів заливають 2 л води на повільному вогні доводять до кипіння, варять 10-15 хвилин. Потім відвар проціджують і випивають протягом дня. Пити зілля треба охолодженим.

Сушені, подрібнені в борошно бульби земляної груші використовують для приготування цілющого відвару, який допомагає при анемії, гіпертонії, панкреатиті, холециститі. Для цього беруть 3 ст. л. порошку висушеного коренеплоду єрусалимського артишоку і варять їх в 1 л води 30 хвилин. П'ють відвар 3 рази протягом тижня за 1 л в день. При больових проявах в суглобах хороший ефект дає ванна з відваром земляної груші.

Для його приготування подрібнюють стебла, листя соняшнику клубненосного (1,5 кг) і заливають їх 5-8 л води. Кип'ятять 25 хвилин. Потім відвар проціджують. Для проведення лікувальної процедури його розбавляють теплою водою 1:7. Лежати у ванні з розведеним відваром треба 15 хвилин. Після процедури приймають душ. Курс лікування становить 15-20 сеансів, які необхідно проводити щодня. Замість свіжої зеленої маси земляної груші можна використовувати сушені стебла, листя (400 г) або бульби топінамбура (1 кг). При цьому відвар необхідно кип'ятити 45 хвилин.

Салат зі свіжих коренів

У раціон хворого на цукровий діабет корисно включати страви, до складу яких входить земляна груша. Такий раціон допоможе знизити рівень цукру в крові. Єрусалимський артишок (бульби) їдять смаженими, тушкованими, сушеними, але корисніше всього вживати цей овоч сирим. Топінамбур відмінно підходить для приготування вітамінізованих салатів, які призначають лікарі для лікування або схуднення. Як готувати овочеві страви з топінамбуром пояснюється нижче.

Рецепт №1:

Інгредієнти:

  • земляна груша – 2-3 коренеплоду;

  • білокачанна капуста – 200 г;
  • цибуля – 1 шт.;
  • мариновані опеньки – 3 ст. л.;
  • лимонний сік – 1 ст. л.;
  • зелень.

Починають приготування салату з того, що промивають всі овочі проточною водою. Білоголову капусту шаткують і розминають подрібнений овоч руками, додають сік лимона. Земляну грушу натирають на дрібній тертці. Цибулю, зелень дрібно нарізують і з'єднують з маринованими грибами. Всі інгредієнти перемішують. Вживають салат свіжоприготований.

Рецепт №2

Інгредієнти:

  • єрусалимський артишок – 2-3 шт.;

  • морква – 2 шт.;
  • солоний огірок – 1 шт.;
  • зелень;
  • масло оливи.

Щоб приготувати салат, необхідно земляну грушу, моркву натерти на тертці крупно, а зелень і огірок подрібнити. Всі інгредієнти добре перемішати, полити маслом оливи. Цей салат відмінно підійде для заповнення вітамінів зимової часом, що допоможе зміцнити імунітет і запобігти розвитку простудних захворювань. Топінамбур для цієї страви необхідно вибирати без темних плям, пошкоджень.

Шкоди та протипоказання до вживання топінамбура

Топінамбур не містить шкідливих речовин. Але у деяких людей спостерігається індивідуальна непереносимість цього овоча. Хворі, які страждають метеоризмом, вживаючи єрусалимський артишок, можуть спровокувати посилення процесів газоутворення. Таким людям не бажано їсти коренеплід земляної груші. Топінамбуром не можна зловживати, тому що навіть корисний продукт при надмірному вживанні здатний викликати негативну реакцію організму.

Як виглядає рослина, плід топінамбура: фото

Земляна груша – це рослина з міцним стеблом, жовтими квітами, шорсткими, жорсткими листям. У топінамбура довгасті коренеплоди, які можуть мати забарвлення коричневого, жовтого, червоного відтінку. Форма бульб єрусалимського артишоку схожа на корінь імбиру. Коренеплоди топінамбура дозрівають до вересня. Вони можуть зимувати в землі і при цьому не втратити своїх цілющих властивостей.

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!