Микозорал шампунь - інструкція із застосування, показання, склад, аналоги і ціна

При розвитку інфекції, яка викликана грибком, призначають фунгіцидний Микозорал шампунь для зовнішнього застосування. Медикамент використовується локально, на ураженої грибком волосистої частини голови. Речовина кетоконазол, яке входить до складу лікувального шампуню, володіє згубною дією стосовно грибів candida, збудників себореї та висівкоподібного лишаю. Воно зменшує лущення при дерматиті і різних видах лупи, має слабко виражені протимікробні властивості.

Микозорал шампунь – інструкція по застосуванню

Засіб, що застосовується місцево при ураженні шкіри волосистої частини голови грибковими захворюваннями, при наявності лупі, себореї або висівкоподібного лишаю. Препарат являє собою рідину від молочно-білого до жовтуватого кольору, густої консистенції зі специфічним лікарським запахом. Засіб випускається у непрозорих пластикових пляшках ємністю 180 або 250 мл, або 40 і 60 грам), в коробці з інструкцією по застосуванню. Препарат Микозорал призначається дерматологом для комплексного лікування дорослим і дітям від трьох років.

Склад

Лікарський засіб Микозорал випускається у формі шампуню, тому містить у своєму складі не тільки лікувальні активні компоненти, але і очищаючі речовини (сульфати). Препарат позбавляє шкіру голови від надлишків шкірного сала і поту, не пересушуючи шкірний покрив. Шампунь Микозорал випускається в алюмінієвій тубі у картонній упаковці з інструкцією по застосуванню. Ознайомтеся зі складом препарату в таблиці:

Форма випуску

Активна речовина

Допоміжні компоненти

Шампунь для зовнішнього застосування

Кетоконазол – 20 мг

пропіленгліколь – 15 мг;

оксипропилметилцеллюлоза – 15-20 мг;

натрію лаурилсульфат – 15 мг;

натрію метабісульфіт – 15 мг;

вазелінове масло – 10 мг;

кислота хлористоводнева розведена – 40 мл;

вода очищена – до 100 мл;

віддушка.

Як діє шампунь

Микозорал чинить фунгістатичну та фунгіцидну дію. Активний компонент препарату кетоконазол інгібує процеси біосинтезу ферменту стінки грибів ергостеролу і ліпідів захисної мембрани, які необхідні для життєдіяльності та формування клітин патогенних грибів. Клітинна тканина стає непроникною, внаслідок чого мікроорганізми втрачають здатність утворювати колонії, нитки, не можуть розвиватися і рости. За рахунок цих процесів і досягається сильний протигрибковий ефект.

Показання до застосування

Шампунь Микозорал є лікувальним засобом, тому для його застосування існують певні показання. Лікарський препарат використовується при таких станах, як:

  • дерматит;
  • себорея;
  • кандидоз шкіри голови та інші мікози;
  • лупа;
  • лишай;
  • осередки лущення епідермісу неясної етіології.

Спосіб застосування і дозування

Засіб Микозорал застосовують тільки зовнішньо, для профілактики грибкових уражень, лупи і з лікувальною метою. Склад наносять у невеликій кількості на вологу шкіру голови, уникаючи потрапляння в очі і на кінчики волосся, втирають і змивають теплою водою. При необхідності, волосся слід промити звичайним шампунем. Доза, кратність застосування та тривалість медикаментозної терапії визначається лікарем в залежності від типу ураження, стадії захворювання. Одноразове використання лікувального засобу неефективно.

Шампунь від лупи

Для усунення причин появи лупи застосовувати Микозорал необхідно 3-4 рази на тиждень, протягом 2-3 тижнів. Під час миття голови, 10-15 мл шампуню нанести на шкіру і залишити на 3-5 хвилин, після чого змити водою. Для запобігання сухості і ламкості волосся, рекомендується додатково застосовувати зволожуючий бальзам, який слід наносити, відступаючи від коренів волосся на 5-7 см. При відсутності позитивного ефекту після 1-2 курсів використання Микозорала, слід звернутися до дерматолога для уточнення діагнозу.

Микозорал від грибка

При діагностованому ураженні шкіри голови грибком, схема лікування така: лікарський засіб в кількості 10-15 мл наносити на вологу шкіру голови щодня, витримуючи на ураженій шкірі 5-10 хвилин, після чого змити теплою водою. Один курс лікування Микозоралом триває протягом 3-4 тижнів. Для повного позбавлення від грибка може знадобитися 2-3 курсу. Як правило, лікарі додатково призначають прийом лікарських засобів системної дії (таблетки, капсули).

Особливі вказівки

Шампунь протигрибковий Микозорал містить деякі агресивні речовини (наприклад, хлористоводнева кислота), які при попаданні на слизові оболонки може викликати сильне подразнення, сльозотеча і, при високій чутливості, слабкі опіки. Крім того, необхідно уникати попадання шампуня на відкриті рани, висип, подразнення.

Не слід без прямих свідчень використовувати засіб для дітей віком до трьох років. При одночасному тривалому використанні Микозорала з глюкокортикостероїдами місцевої дії, останні слід припиняти застосовувати поступово для запобігання появи синдрому відміни. Уникнути зворотного розвитку симптомів грибкового ураження допоможе подальше використання шампуню.

Микозорал при вагітності

Даний засіб впливає на шкіру, тому всмоктуваність його активних компонентів в кров мінімальна. Специфічних ефектів під час використання препарату в період вагітності не відзначалося. Проте у деяких жінок в період гестації можлива підвищена чутливість і розвиток алергічної реакції на протигрибковий препарат.

Лікарська взаємодія

Якщо Микозорал використовується для лікування себорейного дерматиту одночасно з місцевими лікарськими засобами із групи глюкокортикоїдів, то вони можуть знижувати дію шампуню. Спільне використання медикаменту з протигрибковими системними ліками може викликати сильну алергічну реакцію. Застосування шампуню не слід поєднувати з аналогічними засобами: це призводить до посилення свербежу шкіри, лущення і сприяє інфікуванню умовно-патогенними мікроорганізмами (стрептококом і стафілококом).

Побічні ефекти передозування препаратом

Випадків передозування шампунем не встановлено. При тривалому застосуванні відзначається сухість шкіри голови, тьмяність волосся, підвищується їх ламкість, схильність до перерізу, випадання. Можуть виникнути свербіж, подразнення, висипання на шкірі волосистої частини голови. При непереносимості компонентів лікувального шампуню можливі системні алергічні реакції (задуха, набряк Квінке), підвищення температури в місці локалізації патології.

Протипоказання

Даний лікарський препарат має добру переносимість. Однак існують деякі протипоказання до застосування:

  • індивідуальна непереносимість складових косметичного засобу;
  • вірусні ураження шкіри;
  • відкриті ранові поверхні, виразки, ерозії на шкірі;
  • гнійна висип;
  • вроджений іхтіоз в гострій стадії розвитку.

Умови продажу та зберігання

Шампунь необхідно зберігати в сухому, прохолодному місці, яке захищене від прямих сонячних променів, недоступне для маленьких дітей, домашніх тварин. Лікарський засіб Микозорал відпускається з аптек або магазинів без рецепта лікаря.

Аналоги

При наявності алергічної реакції на компоненти засоби, для лікування призначають аналогічні місцеві медикаменти. На фармацевтичному ринку представлені наступні препарати, що володіють такою ж дією, як і шампунь Микозорал:

  1. Себозол. Паста або шампунь з кетоконазолом, застосовується для лікування лупи різної етіології, мікозних поразок волосистої шкіри голови. Від Микозорала відрізняється більш високою ціною, відсутністю специфічного запаху. Це лікарський засіб сприяє регуляції діяльності сальних залоз, завдяки чому широко застосовується для усунення підвищеного відділення шкірного сала.
  2. Нізорал. Цей медикамент призначений для місцевого застосування, представлений у формі крему або шампуню. Застосовується переважно для усунення вогнищ себореї, висівкоподібного лишаю. Лікарський засіб містить в складі протигрибковий компонент кетоконазол. На відміну від Микозорала не рекомендується для використання дітям молодше 12 років з-за високого ризику розвитку алергічної реакції.
  3. Акрихін. Лікарський засіб використовується для лікування лускатого лишаю на шкірі голови. Медикамент протипоказаний для застосування у дітей, вагітних жінок та осіб з обтяженим алергічним анамнезом (наприклад, при наявності бронхіальної астми або високої чутливості до фармакологічних препаратів).

Ціна Микозорала

Вартість шампуню залежить від форми випуску, ступеня очищення, якості основного активного речовини і допоміжних компонентів. На ціну ліків може впливати те, в якому регіоні, аптеці або магазині він продається. Крім того, вартість може встановлювати фірма-виробник. Ознайомтеся з цінами на лікарський засіб в аптеках Москви:

Форма випуску

Назва аптеки

Вартість, рублів

Шампунь, 2%, 250 мл

Калина-Фарм

1100

Соціальна аптека

980

Ріглі

950

Шампунь, 2%, 180 мл

Московська Аптека

827

Медицина для Вас

850

Діалог

900

Відгуки

Анастасія, 29 роківВід лупи в аптеці мені порадили купити Микозорал. Шампунь застосовувала через день протягом місяця, лущення шкіри голови пройшли, і значно зменшилася жирність волосся. Раніше доводилося мити голову практично кожен день, зараз ходжу з чистим волоссям 2-3 дні. Буду використовувати для профілактики лупи 2-3 рази в місяць.
Володимир, 35 роківРік тому зіткнувся з таким неприємним захворюванням, як себорея. Лікар призначив цей шампунь і ще кілька ліків. Після першого використання Микозорала лущення шкіри тільки посилилися. Довелося поміняти його на Сибазол, який мені вже порадили в аптеці. На цей раз лікування було успішним: шкірний свербіж, лущення пройшли.
Олександра, 31 рікПісля поїздки на море зіткнулася з проблемою лупи. Нічого не допомагало, шкіра дуже облазила, було постійне відчуття стягнутості. На форумах знайшла багато відгуків про Микозорале, купила в інтернет-аптеці. Користувалася протягом двох тижнів – лупа пройшла, але волосся стало тьмяним і ламким. Рекомендую використовувати Микозорал з бальзамом.
Валерія, 23 рокиЗ-за того, що часто відвідую басейн, розвинувся на шкірі голови сильний дерматит. В аптеці вибрала перше-ліпше засіб – шампунь Микозорал. Медикамент, ще й зайву жирність волосся прибрав. Тільки під час першого застосування був невеликий свербіж шкіри голови. Результатом в цілому задоволена, можу залишити тільки позитивний відгук про засобі.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!