Як правильно роблять японський масаж обличчя і тіла в домашніх умовах або в салоні

Величезною популярністю серед жінок будь-якого віку користується японський масаж, який завдяки своєму дивовижному властивості стимулювати кровообіг здатний відновити жіночу молодість і красу. Японські майстри вже багато років розробляють і вдосконалюють методики омолодження та оздоровлення організму людини, а проводити такого роду процедури можна не тільки в салонах, але і в домашніх умовах. Головне – все робити правильно, щоб не нашкодити здоров'ю.

Японська техніка масажу

Чому японки будь-якого віку виглядають молодо? Справа тут не в пластичних операціях на обличчі або тілі і не в використанні будь-яких чудодійних кремів, хоча японські косметичні засоби теж вельми ефективні. Зберігати молодість східним жінкам допомагає особливий світогляд, для якого догляд за тілом та обличчям є обов'язковим ритуалом, проводяться регулярно. Якщо використовувати японську масажну техніку з такою ж періодичністю, з якою ви чистите зуби вранці, то бажаний результат від процедур не змусить себе чекати.

Користь для організму

Метою популярною в Японії масажної техніки є надання омолоджуючого ефекту за допомогою стимуляції природних процесів організму. Завдяки такому впливу риси стають гармонійними, поліпшується кровообіг, обличчя розгладжується і стає підтягнутим, шкіра набуває здоровий квітучий вигляд. Існуючі східні техніки допомагають зміцнити м'язи обличчя, перешкоджають в'ялості, утворення зморшок і прояву інших вікових змін.

Відгуки доводять, що процедура масажу не просто робить шкіру підтягнутою і надає їй здоровий колір, але ще покращує загальний зовнішній вигляд і самопочуття людини. Крім цього популярні в Японії методики сприяють збагаченню шкірного покриву мікроелементами, киснем, покращують регенерацію, харчування. Коли ви відчуєте на собі японську масажну техніку, у вас усунуться набряки, ознаки стресу, а регулярне виконання масажу допоможе завжди залишатися молодою і доглянутою незалежно від віку.

Різновиди технік для тіла

У східній медицині здавна практикують різні масажні техніки, причому з роками вони удосконалюються, грунтуючись на глибоких знаннях фізіології та анатомії людини. Найпопулярнішими є Амма-масаж, який допомагає активізувати циркуляцію людської енергії, і Шиатсу – лікування натисканням пальцями, що застосовується замість акупунктури.

Амма

Дана японська методика унікальна, не вимагає застосування масажних масел під час сеансу та наявності спеціального столу. Для проведення Амма-масажу не потрібно лягати або роздягатися – майстер східного масажу впливає на частини тіла з енергією «янь» (задня сторона), а поранену область з енергією «інь» в цей час захищають подушки. З допомогою дотиків фахівець визначає рівень вашого фізичного і психічного стану, виявляє ділянки тіла, схильні до негативних змін.

У роботі з потоками енергії майстер впливає на деякі точки меридіанів, де рух енергії з якихось причин перекрито, при цьому він знімає блокування і енергії дозволяє безперешкодно переміщатися по каналах. Масаж меридіанів – кращий спосіб активізувати циркуляцію енергії, всього за 20 хвилин ви будете сповнені життєвих сил, але при цьому відчуєте повну релаксацію.

Всі прийоми техніки Амма спрямовані від серця. Під час роботи в місцях акупрессурных точок використовуються погладжування, розтягування, розминання, покалачивания. Масування здійснюється пальцями, долонями, ліктями і для посилення впливу навіть колінами. Амма – ефективний метод лікування болю в області попереку, при зміщенні дисків, головних болів, гіпертензії, різного роду травм. Японська техніка виступає ще і антистресової процедурою, адже вона допомагає зняти як нервовий, так і м'язову напругу.

Шиатсу

Лікування за допомогою натиснення пальцями давно і успішно застосовується замість акупунктури. Шиатсу впливає на біологічно активні точки, які майстер найчастіше вибирає інтуїтивно. На них проводяться натискання підставою долоні і пальцями. В зоні лопаток, грудей, сонної артерії і скроневої області натиснення виробляється трьома пальцями і підставою долоні, спина і кінцівки масажують великими пальцями. Тиск проводиться м'яко, без розтирання і зміщення тканин, при цьому робочий палець розташовується перпендикулярно до оброблюваного ділянки.

Прийомів Шиатсу існує декілька: натискання м'яке і більш тривалий – протягом 5-10 секунд на одну точку, не віднімаючи пальці (з повторенням 2-3 рази), а також легке натиснення без ривків на точку протягом 3-5 секунд. Багатьом елементам техніки легко навчитися, після чого їх можна виконувати в домашніх умовах. Тривалість загального сеансу Шиатсу становить 60 хвилин, приватного – близько 5-15 хвилин.

Японський масаж обличчя

Нижче будуть розглянуті особливості популярних східних методик: точкового впливу Шиацу, масажу zogan від японського стиліста Юкуко Танака і впливу на шкіру за методикою Кобідо. Кожна з технік має свої тонкощі, однак їх всіх об'єднує одна мета – надання омолоджуючого ефекту, оздоровлення, усунення небажаних наслідків впливу на шкіру зовнішніх факторів.

Шиацу

Засновником даної японської мануальної терапії шляхом натискання пальцями є Такухиро Накимоши. Від впливу на конкретні точки накопичена в м'язах молочна кислота замінюється глікогеном, від чого відновлюється їх природне скорочення. Завдяки Шиацу розгладжуються мімічні зморшки, що утворилися в результаті м'язового гіпертонусу. Крім цього натискання кінчиками пальців стимулює кровообіг і відтік лімфи, усуваючи набряки, заспокоюючи шкіру, стимулюючи роботу органів.

При точковому масажі Шиацу потрібно надавати натискання високої інтенсивності, задіявши подушечки великого, вказівного і середнього пальця, при цьому шкіра повинна бути чистою і зволоженою. Час тиску на кожну точку становить 5-7 секунд. Техніка японського Шиацу полягає в наступному:

  1. Поставити пальці на чоло: безіменні повинні бути по центру, решта – розташовуватися трохи подалі. Натискати на точки протягом 5-7 секунд. Аналогічно масажувати всі зони чола.
  2. Промасувати шкіру очей, брови. Безіменними пальцями натиснути на край брів, який біля скронь. Подушечками середніх натиснути на середню частину брів. На зону біля очей натиснути вказівними.
  3. Натиснути спочатку на зовнішні куточки очей, потім на внутрішні.
  4. Масажувати перенісся: поставити три пальці між брів, натискати протягом 5 секунд.
  5. Щоб надати вплив на верхню частину очей, потрібно натискати безіменними пальцями у внутрішні кути очей, середніми на верхні повіки, вказівні повинні опинитися в зовнішніх куточках очей. Дії проводити акуратно і ніжно. За аналогією виконати те ж на нижній частині очей.
  6. Далі розташувати 3 основних пальця в подскуловой частини обличчя. Тиснути з зусиллям, злегка натягуючи шкіру вгору.
  7. Натиснути на точки, розташовані біля крил носа. Тримати 5 секунд.
  8. Натиснути пальцем на точку посередині над губою.
  9. Щоб промассировать куточки губ, необхідно натискати на них подушечками вказівних пальців.
  10. Вплинути на підборіддя можна, натиснувши на центральну ямку, яка розташовується нижче губ.
  11. Поставити три пальця уздовж щоки, великий розмістити під ними. Натискати протягом 5 секунд. Повторити крок 3 рази.
  12. Розташувати 3 пальця вздовж шиї й за вухами. Тримати не більше 7 секунд.

Юкуко Танака

Японський стиліст повернула забуту масажну методику свого співвітчизника Хіросі Хісасі, доповнивши її новими елементами для підвищення ефективності. Масаж Зоган – це свого роду гімнастика, при якій дії піддаються поверхневі тканини і глибокі м'язи, завдяки чому з пір виводяться токсини, шкіра приходить в тонус. Надання остеопатіческой практики одночасно з лімфодренажний масаж сприяє збереженню краси і молодості протягом багатьох років.

Масаж обличчя Асахі виконується в сидячому положенні або стоячи, при цьому потрібно зберігати рівну поставу. Тривалість однієї процедури повинна бути близько 10-15 хвилин, причому робити їх потрібно щодня. Не забудьте перед проведенням японського самомасажу очистити шкірний покрив. Далі можете освоювати масаж Асахі, поліпшує лімфовідтікання від тканин лицьових м'язів. Однак спочатку вивчіть завершальне рух, яким потрібно буде закінчувати вправу на будь-зоні за винятком того, що робиться на куточках рота:

  1. Трьома пальцями (безіменним, середнім, вказівним) лівої і правої рук злегка натисніть на точку, розташовану біля вушних раковин – зона розташування лімфатичних вузлів.
  2. Натискайте всією довжиною кожного пальця, щільно притискаючи їх до шкіри. Тривалість натискання становить 2 секунди.
  3. Після цього плавно спускайтеся до ключиць з тією ж інтенсивністю натискання.

Перед початком процедури змастіть обличчя масажним кремом, потім підготуйте шкіру, розробивши область лімфовузлів. Для цього три рази проведіть подушечками пальців від скроневої області, опускаючись по шиї вниз до ключиць. Далі виконайте такі вправи:

  1. Розгладження лоба. Поставте в центрі лоба в горизонтальному положень безіменний, середній і вказівний пальці, щільно притисніть їх. Натискання зробіть протягом трьох секунд, відведіть подушечки до скронь, натискаючи хлоретилом. Розгорніть під прямим кутом, ведіть руки збоку особи, уздовж вух по шиї за напрямом до ключиць, зменшуючи силу натиску.
  2. Масування навколо очей. Поставте подушечки робочих пальців біля зовнішніх куточків, піднявши і розвівши лікті в бік. Рухайтеся до внутрішнього куточка, ледве торкаючись шкіри. Зафіксуйте положення, збільшивши силу тиску. Проведіть, помірно натискаючи, під бровами, прямуючи до зовнішнього куточка. Зафіксуйте положення, а через три секунди, поверніться до внутрішнього куточка, при цьому послабивши тиск. Після цього натисніть, ведіть пальці вздовж нижньої глазничной кістки, рухаючись до зовнішнього куточка від внутрішнього. Затримайтеся на 3 секунди, надаючи помірний тиск. Поверніться до внутрішнього куточка, послабивши натискання до мінімуму.
  3. Підборіддя, підйом куточків рота. Розмістіть подушечки пальців на центральній ямочці підборіддя, тисніть 3 секунди. Обведіть рот, з'єднайте пальці над верхньою губою. Зафиксируйтесь, посилюючи тиск.
  4. Підйом щік, нижньої частини обличчя. Зафіксуйте одну частину обличчя, упершись в кістку нижньої щелепи. Ковзаєте іншою рукою до зовнішнього краю ока, прямуючи від нижньої щелепи, при цьому надайте посилений тиск. Зупиніться, тисніть 3 секунди. За аналогією повторіть з іншого боку особи.
  5. Розгладження носогубних складок. Здійсніть 5 дугоподібних рухів навколо крил носа, ковзаєте до перенісся, потирающими рухами промассируйте спинку носа.
  6. Масаж щік, зміцнення середини особи. Розведіть по сторонах лікті, покладіть пальці на щоки, рухайтеся до скронь, чинячи тиск на шкіру.
  7. Від другого підборіддя. Одну долоню поставте під підборіддя, ведіть її до мочки вуха, добре приминаючи м'язи. Повторіть дії на іншій стороні.
  8. Підйом особи. Піднесіть руки до підборіддя, розставте в бік долоні, зібравши лікті разом. Підстави долонь розмістіть на підборідді, ведіть їх по щоках до вух, натискаючи. Фиксируйтесь в крайній точці.
  9. Розведіть долоні до вух, прикладаючи значне зусилля. Розгладжуйте особа вказівним і великим пальцями. У крайній точці зафиксируйтесь на 3 секунди.
  10. Від зморшок на лобі. Розгладжуйте лоб, рухаючись справа наліво зигзагоподібними рухами. Закінчуйте вправу, повертаючись у вихідне положення.

Масаж Кобідо

Ця техніка є однією з найпопулярніших масажних прийомів. Кобідо спрямований на посилення регенерації клітин шкіри, він допомагає зняти напругу, при цьому справляє потужний оздоровчий ефект. Для самостійного виконання дій необхідно ретельно вивчити анатомічний атлас, приділивши особливу увагу лімфатичних вузлів і лицьових м'язів. Першим етапом Кобідо є очищення шкірних клітин, шовкова, пілінг і зволоження спеціальним кремом або олією.

Завершивши перший етап, можна починати впливати на лімфатичні протоки і меридіани. Виконувати масаж треба з особливою обережністю, щоб не натискати на лімфовузли, оскільки вони чутливі і вразливі. Далі потрібно акуратно опрацювати лицьові м'язи. Любителям самостійно здійснювати прийоми самомасажу варто врахувати, що Кобідо краще довірити професіоналам, адже недостатнє знання анатомії особи може нашкодити.

Протипоказання

Проведення лимфодренажных масажів і будь-якого іншого впливу, спрямованого на омолодження шкіри, протипоказано людям, які мають:

  • будь-яке інфекційне захворювання;
  • високий тиск;
  • знижений внутрішньочерепний тиск;
  • шкірні захворювання: купероз, дерматит, алергічні прояви;
  • больовий синдром;
  • вірусне захворювання, наприклад, герпес;
  • хвороби, пов'язані з пухлинними явищами або новоутвореннями;
  • захворювання печінки, серця, легенів або нирок будь-якого ступеня тяжкості.

Відео

Японський масаж для підтяжки обличчя Асахі

Лімфодренажний Масаж Обличчя Юкуко Танака або Японський Масаж Обличчя Асахі/Zogan

Відгуки

Вікторія, 35 роківМій майстер порадила спробувати японський омолоджуючий масаж обличчя Зоган для розгладження зморшок, поки вони не стали занадто помітні. Після проведення курсу значно підвищився тонус шкіри, адже він впливає і на глибокі м'язи, а не тільки на поверхневу тканина. Відправила і маму на цю косметичну процедуру, чекаємо результату.
Мар'яна, 43 рокиВідвідувала японського косметолога: по виду – дівчинка, коли дізналася її вік, була в шоці – 65 років. Майстер розповіла, що її шкіра не піддається старінню завдяки масажу Zogan. Спробувавши, я теж зацікавилася настільки простим, але ефективним методом омолодження. Курс початку в Японії, зараз самостійно по відео освоюю техніку Зоган.
Марина, 50 роківЗахоплююся японською культурою з юності, мені подобається у них все – від звуків до виробленої продукції. Не залишилися без моєї уваги і їх масажні техніки, включаючи масаж глибоких тканин. Завдяки виконання декількох вправ, в 50 років я зовсім не маю глибоких зморшок, та що вже там – навіть мімічних практично не видно!
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!