Види і меню голодної дієти

Серед різних способів схуднення на особливому рахунку різні системи харчування, які дійсно допомагають позбавитися від зайвих кілограмів за кілька днів. Однією з таких є голодна дієта, при якій їсти нічого не можна, а в деяких методиках не можна навіть випити склянку води, соку або кефіру. Ефекту від такого способу схуднення можливо досягти лише за умови повного дотримання правил.

Що таке голодна дієта

По своїй суті, голодна дієта в буквальному сенсі передбачає відмову від їжі, в тій чи іншій мірі. Такий метод схуднення повинен розглядатися як крайній варіант і тільки для тих, кому інші способи не допомагають. Завдяки правильному дотриманню інструкції ця система харчування допомагає позбавитися від зайвої ваги – від 5 до 10 кілограмів на тиждень, чим заслужила позитивні відгуки не тільки пацієнтів, але і дієтологів.

Голодування для схуднення в домашніх умовах

Якщо ви вирішили схуднути і хочете спробувати такий спосіб, то обов'язково слід проконсультуватися з дієтологом, який, вивчивши ваш спосіб життя, стан здоров'я, порекомендує один з варіантів голодної дієти. Хоча більшість воліє самостійно худнути в домашніх умовах, даний вид позбавлення від зайвих кілограмів краще всього проводити під суворим наглядом спеціаліста. Оскільки протягом тижня належить відмова від більшої частини продуктів зі звичного меню, організм отримує сильний стрес, тому важливо вчасно зупинитися.

Сухе голодування для схуднення

Одним з варіантів дієти є сухе голодування. Його застосовують не тільки для схуднення, але і для лікування багатьох захворювань. Суть методики полягає в тому, що людина на 2-3 доби виключає споживання їжу і воду, в тому числі і водні процедури. У таких жорстких умовах в організмі починається активне розщеплення жирових відкладень, що в подальшому призводить до схуднення. Сухе голодування – дуже екстремальний вид дієти, тому що сильно відбивається на психологічному стані людини, тому продовжувати його більше 3 днів небезпечно.

Лікувальна

Якщо розглядати лікувальне голодування, то від сухого воно відрізняється лише тим, що людині можна робити обливання теплою водою для того, щоб краще «розкрити» шкіру. Так організм швидко очищається від шлаків і токсинів, процес розщеплення жирових відкладень відбувається так само, як при сухій дієті. Лікувальним вона називається тому що здатна не тільки позбавити від зайвої ваги, але і поправити здоров'я.

Вологе голодування

Останнім варіантом голодування є вологе чи мокре. Його можна проходити тільки якщо людина пройшла сухе голодування. Методика передбачає повну відмову від їжі, але при цьому можна пити воду. Термін дієти також не повинен становити більше 3 днів, ідеально – 2 дні. Ви можете пити стільки води, скільки захочете. Важливе правило: вода повинна бути якісною, очищеної, з вмістом мінералів і корисних речовин, які будуть надходити в організм, насичуючи його всім необхідним.

Особливості обмінних процесів при голодуванні

Кожна дієта має своїми особливостями, завдяки яким відбувається процес схуднення. Під час голодування в організмі починаються обмінні процеси, за рахунок яких виробляється енергія. Коли ви ведете звичний спосіб життя, то вона виробляється з їжі, проте під час голодування сам процес спалювання жирових відкладень і є виробленням енергії.

Меню голодної дієти

Крім таких жорстких способів схуднення існують щадні, які передбачають вживання якої-небудь їжі протягом дня. Спеціально розроблене меню допомагає позбутися від 5 до 10 зайвих кілограмів за тиждень лише якщо повністю дотримуватися інструкції і не відходити від правил. Крім того, раціон розроблений з розрахунку на те, щоб як можна менше завдати шкоди організму, адже голодування в тій чи іншій мірі – це величезний стрес.

Інтервальне голодування для схуднення

Інтервальним голодуванням називають методику повної відмови від їжі на строк від 16 годин до доби. Такі розвантажувальні дні цілком можна влаштовувати раз на тиждень. Суть методики полягає в тому, що під час такого нетривалого голодування відбувається омолодження клітин всього організму, спалюються жирові запаси. Крім того, людина дає шлунку відпочити, чим покращує його подальшу роботу. Інтервальне голодування – ідеальний варіант для тих, хто відвідує тренажерні зали в цілях набору м'язової маси.

Голодна дієта на 7 днів

Тижнева дієта – спосіб не для слабких. Не кожен зможе витримати стільки днів практично без їжі, проте результати такої дієти надихають: організм очищається, самопочуття теж, зайві кілограми йдуть. Зверніть увагу, що більше 7 днів сидіти на такій дієті категорично заборонено. Те ж саме стосується вагітних жінок, підлітків і дітей, людей з хронічними захворюваннями. Якщо ж така дієта вам не підходить, то спробуйте ось таке зразкове меню на тиждень, при якому не так вже багато доведеться з'їдати за весь день:

  1. 5 літрів мінеральної негазованої води за день.
  2. Дозволяється з'їсти половину пачки знежиреного сиру або йогурту, запити водою на сніданок.
  3. 5-6 штук відварених картоплин в мундирі – це буде ваш убогий обід.
  4. Яблука в необмеженій кількості і вода.
  5. Перловка без солі, курага, можна запити зеленим чаєм.
  6. Вівсяна каша на воді, невеликий шматочок сиру. На вечерю чай.
  7. Вранці яйця, чай. На обід можна склянка нежирного молока, банан на полуденок. На вечерю 80 грамів запеченої яловичини, салат з овочів і чашка зеленого або трав'яного чаю.

Під час дієти не варто вживати кислі фрукти: ананас, апельсин, грейпфрут, лимон – всі вони можуть викликати неприємні відчуття і погано відбитися на травному тракті. Слідкуйте за жирністю продуктів: якщо кефір, то легкий, якщо сир, то нежирний (убогий раціон у всьому). Постарайтеся не тільки їсти по режиму, але і стежити за своїм сном – це допоможе відпочивати організму і накопичувати енергію.

Питна дієта

Ще один спосіб очистити свій організм і схуднути – це питна дієта. Вже з назви зрозуміло, що протягом 7 днів, доведеться тільки пити. Однак є і позитивна сторона – пити можна не тільки воду, але і бульйони, соки і напої (морквяний, персиковий, мультифрукт, грушевий та інші), кисломолочну продукцію. Такий очисний спосіб виводить всі шлаки і токсини з організму, дає травному тракту відпочити, відбувається оновлення на клітинному рівні. Питна дієта доступна тільки тим, хто володіє дуже хорошим здоров'ям, інакше можливі серйозні наслідки.

Вихід з голодної дієти

Як при будь-якій іншій строгій дієті, важливо не тільки правильно дотримуватися всі інструкції з харчування, але і виходити з неї. Дуже важливо не завдати ще більший стрес організму, особливо після тривалого голодування. На виході з дієти постарайтеся не накидатися на улюблену їжу, а поступово повертайтеся до звичного раціону. Якщо ви сиділи на дієті 7 днів, і виходити з неї доведеться приблизно стільки ж. Почніть їсти маленькими порціями, нічого жирного і дуже калорійного, відмовтеся від твердих овочів.

Відео: плюси і мінуси голодування

Міфи і реальність, про голодуванні від golod.org

Відгуки лікарів

Георгій, 53 рокиСвоїм пацієнтам часто рекомендую такі розвантажувальні дні в залежності від їх стану здоров'я та психологічного стану. Особливо підходять тим, хто має сили волі, тому що не зірватися – це ще треба постаратися. Однак, якщо людині вдається протриматися до 5 днів, то кілограми починають йти прямо на очах.
Валентина, 46 роківМоя остання пацієнтка страждала від захворювань шкіри, і я порекомендувала їй спробувати сухе голодування. Вже через тиждень у неї припинився свербіж і вона поступово повернулася до звичного раціону. Втрата зайвої ваги в цьому випадку йде як бонус, що не може не бути величезною перевагою особливо для жінок. Очиститися і схуднути – ось суть сухий дієти.
В'ячеслав, 37 роківЗа настільки довгий термін моєї практики я впевнено можу сказати, що голодування – це та сама методика схуднення, яку повинен спробувати кожен. Всі ці дієти з розписаним меню діють не для всіх. Якщо ви дійсно хочете позбутися від свого недоліку, то обов'язково спробуйте одну з голодних дієт. Тільки так ви досягнете результату.
Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!