Ефект плато при схудненні - що це таке, як подолати і чому вага не йде на дієті

Старання схуднути за різними методиками іноді зводяться до нуля, результати зважування за тиждень нічого не показують. Виникає питання про те, чому, коли дотримувався правильний раціон харчування, або робилися регулярні тренування, результат розчарував, відповідь проста – це ефект плато при схудненні. Вага ніби завмер і не хоче йти, такий показник може розчарувати, але не варто засмучуватися і здаватися, це може тривати місяць. Існують декілька причин, які є джерелом проблеми.

Що таке ефект плато при схудненні

Не всі худнуть знають, що ефект плато при схудненні – це стабільний показник ваги, який складно змінити. Причиною може служити адаптація організму до стресових умов схуднення. Це схоже на захисну реакцію, а накопичений жир і ліпіди беруть участь у найважливіших біохімічних процесах організму людини. Дівчина, схуднувши, змінює свій раціон харчування і не знає, що для організму це є стресом. Включаються захисні механізми, які намагаються мобілізувати обмінні процеси в режимі економії витрат енергії, настає ефект плато, тому схуднення немає.

Чому вага стоїть на місці

Причиною, чому вага стоїть на місці, може послужити затримка рідини. Ця проблема виникає у зв'язку з гормональними перебудовами. Надлишкова рідина може доходити до трьох літрів. Як подолати цю проблему при схудненні:

  • їсти несолону і негостру їжу;
  • включити в щоденний раціон багато рідини – воду, соки, чай, компоти;
  • продовжувати слідувати дієті, не вживаючи жирної їжі.

Неправильно підібраний режим харчування сприятиме ефекту плато в схудненні і «тримати» стрілку терезів на одному і тому ж значенні. Таке можливо, наприклад, при різкому переході на жорстку «голодну» дієту. Багато дівчат не їдять після 18:00, як результат, зрив і збільшення кілограмів. Ті люди, які подолали бажання зірватися і поїсти, як слід, перший час задаються питанням про те, чому при дієті вага стоїть на місці? Відповідь проста: організм економить сили і уповільнює обмін речовин, гальмуються біохімічні реакції. Так йде боротьба з схудненням.

Як подолати ефект плато при схудненні

Важливо, щоб не опускались руки, варто подолати ефекти плато при схудненні. Існує непроста, але працююча схема на тиждень, по якій можна побачити результат. Потрібно:

  • З понеділка по четвер включно дотримуватися дієти, і не виходити за рамки 1200 ккал.
  • В п'ятницю і суботу влаштовувати розвантажувальні дні, не перевищувати 600-800 ккал.
  • У неділю їсти все, чого хочеться, але не більше 1800 ккал.

Така схема перешкоджає ефекту плато, вона допоможе тримати процеси метаболізму на належному рівні. Ще 1 спосіб – це спортивний спосіб життя, активність протягом дня. Інтенсивний, регулярний рівень фізичного навантаження може забезпечити будь-який вид спорту або його похідні: плавання, боротьба, фітнес. Будь-яка тренування покращує загальний стан і стимулює обмінні процеси. Ефект плато відступає, вага зрушується з мертвої точки, людина худне.

Що робити, якщо вага стоїть на місці

Багато запитують про те, що робити, якщо вага стоїть на місці? Боротися з надмірними кілограмами варто. Потрібно підібрати індивідуальну методику, вирішальну, як зрушити вагу в меншу сторону. Головний фактор, який заважає подолати проблему – це невпевненість. Якщо людина психологічно не намітив собі чіткої мети, то всі дії приведуть в глухий кут. Важливо шукати мотивацію – це нове гарне плаття або більш серйозні причини для перемоги над собою.

Психологічні загартовування не дозволять відхилитися від поставленого завдання при схудненні і боротьбі з ефектом плато. Якщо кілограми стоять на місці, то варто поекспериментувати, щоб схуднути, переглянути свій уклад, наприклад:

  • Застій енергії пов'язаний з сидячим способом життя або неправильним плануванням тренувань. В останньому випадку можна вечірні заняття спортом перенести на ранок, займатися коштує не менше години.
  • Почати кардіотренування з пробіжок або швидкої ходьби, а закінчити силовими навантаженнями.
  • Можна зайнятися танцями, але щоб схуднути, інтенсивні навантаження повинні бути регулярними.
  • Вуглеводну їжу потрібно замінити більшою частиною білкової.
  • Гарне психоемоційний стан допоможе домогтися потрібних результатів, подолати ефект плато.

Розвантажувальні дні

Популярний овоч, який можна включити в розвантажувальні дні – це огірок. У ньому, крім вітамінів і мікроелементів, є тартронова кислота, вона гальмує перетворення вуглеводів в жири. Калорійність продукту низька, він славиться і своїм косметичним дією: овоч зволожує шкіру під очима. Взимку замість огірків використовуються яблука. Для розвантаження з'їдається 1,5 кг огірків за 7 прийомів або 1,5 кг несолодких яблук. Якщо є захворювання шлунка, або виникнення болів в області живота, то меню для схуднення переглядається або узгоджується з лікарем.

Метод від супротивного

Ще 1 спосіб, як подолати плато в зниженні ваги – це метод від супротивного. Він полягає в тому, що харчування здійснюється без дієт. Сніданок, обід, вечеря складається з продуктів, які збільшують калорійність страв на 150 ккал. Головний упор робиться на зміні видів тренувань і позбавленні від голодування. Такий підхід спрацьовує: ефект плато відступає, вага зрушується з мертвої точки, можна схуднути.

Лазневі процедури

Сприяє зниженню зайвої маси тіла лазня. Регулярні походи в парилку очищають пори, роблять корекцію талії, стегон. Практикувати лазневі процедури в період 4-6 тижнів після пологів заборонено, обмеження мають і люди з порушенням роботи серцево-судинної системи. Ця методика дозволяє поєднувати відпочинок і ефективну чистку тіла від шлаків. Шкіра виглядає свіжою, адже сауна допомагає оздоровитися. Для скидання зайвих кг і позбавлення від целюліту застосовують скраби – вони протистоять ефекту плато.

Можна нанести кавову гущу на весь обсяг стегон, потім попаритися, після змити холодною водою. Спрацювати може і антицелюлітний крем: засіб потрібно використовувати комплексно з банною процедурою. Проте зупинятися тільки на такому методі не варто. Збільшення ефекту схуднення сприяє поєднання з вправами в спортзалі. Також рекомендується спробувати вживання липового чаю перед парильнею. Це допоможе впоратися зі звичним ефектом плато і спостерігати через час втрату кг.

Відео: Плато при схудненні

Лікар дієтолог Олексій Ковальков про плато

Відгуки

Катя, 35 роківЧасто сиджу на дієтах, але вперше дізналася, що ефект плато – це коли стрілка ваг завмирає на певному значенні, людина не може набрати або знизити кг. Така проблема виникла і у мене з-за неправильної дієти. Важливо переглянути свій спосіб життя і влаштувати новий устрій, застосувати іншу дієту. Я так і зробила, результат – 2 кг скинула за тиждень.
Галина, 43 рокиСтраждаю зайвою вагою, але не здаюся, а борюся, пливу проти течії. Існує брак часу, але знаходжу хвилинку і тренуюся вдома. Нещодавно побачила, що перестала худнути – це ефект плато. Вирішила заповнити добовий об'єм рідини. Відразу ефект відсутній, але потім зайві кілограми пішли. Рекомендую всім додати пиття при схудненні.
Ольга, 28 роківЗайва вага – це норма для мене, дотримання дієт призводило до зриву і формуванню ще більшого апетиту. Помітила, що став з'являтися інтерес до занять спортом, після яких кілограми стали йти. На жаль, недовго, він зупинився із-за ефекту плато, але я записалася на йогу і це сприяло зниженню ваги.
Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!