Чи є хлібці при схудненні - користь, шкоду і калорійність

З кожним роком все швидше зростає популярність правильного харчування та здорового способу життя. Все більше людей цікавиться, під час дієти можна їсти хлібці при схудненні, адже ці вироби зроблені з борошна, а це значить, що мають високу калорійність. Дієтологи стверджують, що не всі ці продукти корисні для організму. Якщо ви вирішили схуднути з хлібцями, потрібно розібратися, якими вони бувають, чим відрізняються.

Що таке хлібці

Традиційно люди вважають, що хлібці є продуктами правильного харчування. Однак не всі вони корисні для фігури та здоров'я в цілому. Хлібці – це продукти, за складом наближені до хліба, які замінюють його на дієтичному столі. Оскільки це нове виріб, то виникає безліч помилкових суджень про те, як їх правильно вживати. У звичайному розумінні – дієтичні хлібці низькокалорійні. Але це міф, оскільки вони мають майже 300 Ккал/100 грам. Цінуються хлібці в дієтології своїм складом.

Склад

У сухих снеках багато харчових волокон, клітковини, вуглеводів, поліненасичених і насичених жирів, замінних і незамінних амінокислот. З мікроелементів присутні фосфор, магній, натрій, кальцій, калій, залізо. Основний склад хлібців залежить від виробника та виду. Вони можуть бути виготовлені з борошна, висівок, неочищеного зерна, кукурудзи, гречки або перловки. До складу деяких виробів входить маргарин, солод, крохмаль, дріжджі, барвники, підсилювачі смаку і інші компоненти, не дуже корисні для схуднення і здоров'я.

Корисні хлібці для схуднення

Гарантувати стійкі результати схуднення може тільки комплексний підхід до проблеми: правильне харчування, заняття спортом, повноцінний сон, емоційна стабільність. Вживання дієтичних продуктів, не тільки знижує загальну калорійність раціону, але і надають позитивну дію на всі органи і системи людського організму. Чим корисні хлібці для схуднення та здоров'я:

  • поліпшення обміну речовин;
  • нормалізація артеріального тиску;
  • благотворний вплив на ЦНС;
  • зменшення ризику тромбоутворення;
  • зниження шкідливого холестерину;
  • поліпшення функцій кровоносної системи;
  • нормалізація цукру;
  • профілактика хвороб сечостатевої та травної системи

Які хлібці краще для схуднення

Перш ніж задаватися питанням, чи є хлібці при схудненні, потрібно вивчити їх склад. На полицях магазинів можна знайти багато подібних хлібобулочних виробів, в яких присутня пшеничне борошно, родзинки, курага, цукор, вівсяні компоненти. З такими продуктами схуднути важко. Які хлібці корисні для схуднення? Вибирайте вироби з високим вмістом клітковини, з калорійністю не більше 300 Ккал/100 г.

Житні

Даний продукт складається з цільних злаків, суміші житнього, гречаного та/або пшеничного борошна. Житні хлібці – найпоширеніші вироби для схуднення, які купують в якості замінника хліба. Вони містять на 50% менше калорій, але в 4 рази більше клітковини. Частіше житні снеки виготовляють разом з пшеничними висівками. Така випічка має у складі невідшліфований зерна грубого помелу, які виводять з організму токсини, шлаки. Житні хлібці з висівками нормалізують роботу ШЛУНКОВО-кишкового тракту, знижують апетит, при помірному споживанні допомагають при схудненні.

Цільнозернові хлібці

Вчені довели, що ті, хто регулярно вживає продукти з цільного зерна не мають серцево-судинних патологій, не схильні до діабету, не схильні до ожиріння. Цільнозернові хлібці зроблені з зерна із збереженою оболонкою. Такий продукт багатий вітамінами групи В, мікроелементи, клітковину. Цільнозернові снеки наповнені грубими волокнами, що сприяє очищенню кишечника від шкідливих речовин, покращує перистальтику. Така їжа не тільки корисна для схуднення, вона омолоджує, тонізує, зміцнює організм.

Рисові

Користь рису відома давно, тому замість хліба азіати вживають рисові коржі. Можна помітити, що населення Азії не страждає ожирінням, так і люди із зайвою вагою зустрічаються дуже рідко. Рисові хлібці здатні повністю замінити хлібобулочну продукцію без шкоди для здоров'я. Крім того, що вони не дадуть поправитися, сухі пластинки з рису показано людям, що страждають хворобами нервової системи або безсонням.

Щоб бути корисними при схудненні, рисові снеки повинні виготовлятися з нешліфованого рису. Такий продукт містить клітковину з цільних злаків, уповільнює процес засвоєння жирів. Завдяки рисовим хлібцям поліпшується метаболізм, покращується імунітет, відбувається швидке насичення. Комплекс вітамінів, що містяться в продуктах з нешліфованого рису, позитивно впливає на стан волосся, нігтьових пластин, шкіри.

Хлібці гречані

Якщо при схудненні замість хліба вибрати гречані хлібці, то можна бути впевненим, що якісна профілактика виразки шлунка, хвороб нирок, патологій печінки, атеросклерозу і щитовидної залози забезпечена. Що містяться в них біологічно активні речовини допомагають перетравлюватися їжі, впливають на рівень холестерину. Гречані сухі снеки складаються виключно з повільних вуглеводів, які дають на тривалий час відчуття ситості. Для хорошого самопочуття і швидкого схуднення вистачить 4-5 штук в день.

Кукурудзяні

Хрусткі снеки з кукурудзи виробляють з суміші кукурудзяного, рисового, пшеничного борошна. У їх складі багато вітаміну А, Е, РР, фолієвої кислоти, заліза і магнію. Якщо регулярно вживати кукурудзяні хлібці, то можна отримати високий заряд енергії, який необхідний для нормального життя в сучасних умовах. Їх призначають при лікувальному і профілактичному харчуванні, а також людям, схильним до ожиріння. Незалежно від віку, кукурудзяні снеки рекомендовані для щоденного вживання по 3-5 штуки в день.

Хлібці пшеничні

Якщо ви вирішили вибрати для схуднення пшеничні хлібці, то зупиніть свій вибір на виробах, виготовлення яких відбувалося методом екструзії. Тільки в такій продукції буде максимально корисний склад: трохи борошна, цільні зерна пшениці і яйця. Екструзія – це метод, що трохи нагадує виготовлення попкорну: суміш зерен спочатку вимочують, потім під тиском і термообробкою вивертають. Зовні такі снеки схожі з круглим печивом. Вживаючи екструдовану пшеничне продукцію при схудненні, можна вирішити й інші проблеми:

  • вивести токсини, канцерогени;
  • попередити розвиток онкології товстої кишки;
  • позбутися від запорів;
  • сприяти розмноженню в ШКТ корисних мікроорганізмів.

Солодові хлібці

До складу цього продукту, крім пшеничного та житнього борошна, входить ще і солод. Користь солодових хлібців криється в унікальному хімічному складі, адже в пророщених насіння злаків містяться незамінні для організму селен, фосфор, кальцій, вітаміни групи В. Завдяки збалансованому складу солодові з насінням і кунжутом або з насінням кмину, горіхами і коріандром дають відчутну користь здоров'ю. Крім цього, сухі снеки з солодом володіють пікантним ароматом і чудовим смаком.

Хлібці відрубні

Корисні властивості висівок відомі – оболонки зерен відновлюють мікрофлору кишечника, нормалізують цукор, допомагають при схудненні. Хлібці з висівками мають малу калорійність (всього 150 Ккал/100 г), містять багато корисної клітковини. Дієтологи вважають, що це ідеальний замінник хліба при схудненні. У складі висівкових снеків міститься не цукор, а полісахариди, тому продукт використовують під час багатьох медичних дієт (лікувальних столів).

При мінімальній калорійності хлібці з висівками викликають стійке насичення, уповільнюють просування їжі по ШЛУНКОВО-кишкового тракту (в нижні відділи), знижують швидкість всмоктування углеводосодержащих продуктів, що позитивно впливає на зниження секреції інсуліну. Продукт широко використовується під час дієти Дюка. Вживаючи його для схуднення, не варто забувати і про помірність, адже з висівками теж можна набрати зайву масу тіла.

Дієта на хлібцях і кефірі

Існує величезна кількість дієтичних раціонів, при яких показаний прийом хлібців. При схудненні краще вибирати низькокалорійні вироби: вівсяні, гречані, рисові, відрубні. Найбільш ефективно серед тих, що худнуть вважається дієта на хлібцях і кефірі. Це ідеальне поєднання продуктів, в яких великий список корисних речовин. Кефір, як відомо, м'яко симулює кишечник, володіючи послаблюючу дію, а груба клітковина очищає його стінки. Класичний варіант цієї дієти не є жорстким, а полягає в дотриманні пари рекомендацій:

  • з раціону виключається цукор і борошно;
  • харчуватися треба в один і той же час по 5 рази/день;
  • за 30 хвилин до прийому їжі треба з'їсти 2 снека і випити склянку кефіру;
  • увечері порцію слід зменшити вдвічі.

Розвантажувальний день на хлібцях

Навіть один день в тиждень розвантаження допоможе з часом домогтися приголомшливих результатів. Розвантажувальний день на хлібцях і кефірі – один з найбільш ефективних. Його меню включає в себе 2 пачки сухих снеків (близько 200 г) і 1 літр знежиреного кефіру. Зазначений обсяг продуктів ділиться на 5 прийомів. Обов'язково потрібно додавати питну воду – не менше 1,5 літрів. Влаштовуючи таке розвантаження, легко схуднути в день на 1-1,5 кілограма.

Скільки хлібців можна їсти в день

Оскільки ці дієтичні продукти містять складні вуглеводи, необхідні людському організму для своєрідного палива, то ними дієтологи дозволяють замінювати всі борошняні вироби. Однак навіть відрубні снеки – високоуглеводние вироби, тому їх при схудненні рекомендується вживати до 16 годин. Середня норма хлібців в день – 4-5 штук, що залежить від виду продукції. Цієї кількості вистачає для отримання необхідної клітковини.

Шкода хлібців при схудненні

Неконтрольоване вживання навіть дієтичних продуктів може негативно позначитися на здоров'ї органів ШКТ. Деякі виробники додають в склад консерванти та інші хімікати для підвищення привабливості та високих продажів. З цієї причини перед покупкою треба обов'язково прочитати, які інгредієнти містить виріб. Якщо є підозріле або незнайоме речовина, то від придбання продукту краще відмовитися. Протипоказання хлібців – це післяопераційний період і малий дитячий вік. Більше ніяких заборон на продукт немає.

Відео: чи Можна схуднути на хлібцях

Допомагають хлібці схуднути?

Відгуки

Марина, 29 роківНе знаю, товстіють від хлібців? Я їх вживаю замість хліба і з першими, і з другими стравами, використовую в якості перекусів. Купувала різні, але більше припали до смаку цільнозернові. Свою вагу тримаю вже багато років, завдяки низькокалорійної нежирної їжі, яку не їм на ніч, і раз в тиждень роблю одноденну розвантаження на воді.
Анастасія, 20 роківПід час вагітності дуже стежила за харчуванням. Хліб не купувала, а сама пекла зернові хлібці з такими інгредієнтами, як висівки, житнє і ячмінне борошно, сир, вівсяні висівки, насіння, кунжут і трохи солі. Часто готувала з ними канапе. Покроковий рецепт з фото підгледіла в інтернеті. Мої хлібці уплетала вся сім'я: чоловік, свекор і свекруха.
Галина Семенівна, 67 роківПриготування корисних для здоров'я хлібців не займає багато часу, але зате можна бути впевненим, що у них немає шкідливих інгредієнтів. Навіть при схудненні додати в них можна все що завгодно – помідори, висівки, насіння, будь-якого виду борошно і навіть фрукти. При мінімальних витратах – це дуже смачні й корисні вироби, які не дадуть погладшати.
Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!