Яку рибу можна їсти на дієті і при схудненні

Кожна програма для зниження ваги ґрунтується на двох основних аспектах – фізичні навантаження і коригування харчування. Схуднення можна легко домогтися, якщо знати, яку рибу можна їсти на дієті, тому що є дієтичні сорти (нежирна) і менш підходящі жирні. Всі морепродукти володіють набором корисних мікроелементів і речовин, які зміцнюють організм, імунітет і допомагають вести активний спосіб життя.

Риба для схуднення

У продукті міститься Омега-3 амінокислота, тільки в морепродуктах її так багато. Риба для дієти корисна не тільки низьким вмістом калорій, але і великим переліком корисних мікроелементів, наприклад, фосфор і йод. Це робить морепродукти вкрай важливими для тих, у кого розвивається гіпертонія, атеросклероз, ішемічна хвороба серця. Завдяки амінокислот, мікроелементів, вітамінів людина отримує величезну кількість корисних речовин, які допомагають знижувати вагу. Рибна дієта для схуднення володіє наступними позитивними сторонами, крім боротьби з ожирінням:

  • значно зменшує ризик стенокардії, серцевих захворювання, ліквідує згустки крові в судинній системі, які можуть стати склеротичними бляшками;
  • риба має протипухлинні властивості, знижується вірогідність раку простати, товстої кишки, молочної залози;
  • регулярно вживання рибних продуктів зміцнює імунну систему;
  • рибна дієта показує саме швидке зниження ваги відносно інших варіантів меню для схуднення.

Яка риба підходить для дієти

Не всі морепродукти однакові за калорійністю і вмістом жирів. Риба при схудненні повинна приносити максимум білка і мінімум калорій. Дієтологи рекомендують періодично міняти вигляд, щоб організм отримував всі необхідні для якісного функціонування речовини. Деякі сорти виявляються більш жирними, ніж свинина. Вся дієтична риба поділяється на три основні групи:

  1. Жирна (більше 8%) – сюди відноситься осетер і всі сорти цієї групи, сьомга, жирна оселедець, скумбрія, вугор, палтус. Ця група має калорійність до 250 ккал/100 г. Для порівняння пісна свинина містить всього 120 ккал.
  2. Маложирні (4-8%) – до цієї групи належать: судак, нежирний оселедець, короп, сом, горбуша, сазан, зубатка, карась, форель, морський окунь, кета, тунець, ставрида. Калорійність цих продуктів знаходиться в районі 80-100 ккал/100 р.
  3. Нежирні (до 4%) – вважаються камбала, минтай, лящ, тріска, хамса, щука, сазан, хек, навага, річковий окунь. Калорійність становить 60-90 ккал/100 р.

Яка риба найкорисніша для схуднення

Найкориснішою для досягнення результат, якщо ви хочете схуднути, будуть сорти з мінімальною кількістю калорій. Їсти такі продукти можна у великих кількостях, щоб не відчувати почуття голоду. Використовуються ці морепродукти у багатьох дієтах, тому що вони допомагають відчути насичення і при цьому швидко засвоюються. Найкорисніша риба для схуднення це:

  • щука;
  • тріска;
  • минтай;
  • хек і інші білі сорти риби з мінімальним вмістом жиру.

Нежирні сорти риби

При тому, що таки продукти мають значний позитивний ефект на організм в цілому, вони абсолютно не навантажують ШКТ. Риба нежирних сортів містить білок, який корисний для м'язів людини. Це важливо в розрізі того, що для зниження ваги необхідно давати тілу фізичні навантаження. Так у вас буде вистачати сил для тренувань і не буде зайвий калорій. Нежирні сорти риби для дієти багаті мінералами, зміцнюють і очищають судини, балансують високий тиск і покращує самопочуття людини.

Можна їсти солону рибу при схудненні

Думка дієтологів і лікарів з цього приводу сходиться на тому, що її слід максимально обмежити, але для різноманітності можна іноді купувати. Їсти солону рибу при схудненні краще власного приготування. Погано підходять для цих цілей таранка або оселедець, тому що вони містять багато солі, а вона затримує воду, що призводить до набряклості і уповільнення процесу зниження ваги. Якщо вам захотілося солоненького, то їсти можна до обіду.

Сушену

Вище було описано, чому сіль шкідлива, якщо ви вирішили худнути. З цієї ж причини є сушену рибу на дієті теж не рекомендується. Готують її за допомогою солі, яка при попаданні затримує рідину, жири, які потрібно спалити. Після тараньки дуже хочеться пити, а це додаткове навантаження на нирки, тому людям з проблемами цього органу не слід вживати таку рибу.

Скумбрія при схудненні

Цей сорт відноситься до варіантів з високою жирністю і калорійністю. Є скумбрію при схудненні небажано, тому що на 100 г продукту припадає 200 ккал. Є деякі тонкощі щодо жирності цього виду, тому що до осені скумбрія набирає до 30% тушки жирами, а навесні не більше 4%. Не останню роль відіграє і метод приготування, наприклад, варіння, запікання в духовці без масла, на пару не впливає на стартове кількість калорій. Інші ж способи обробки (копчення, смаження на маслі) підвищує цей показник значно.

Якщо вам хочеться поїсти макрелі, слід замінити смаження на парову обробку або запікати без масла. Якщо вирішите приготувати на сковороді, то шкода від скумбрії можна заподіяти навіть здоровій людині. Дієтологи допускають, щоб при схудненні чоловік їв невеликі шматочки цього смачного, ароматного продукту холодного/гарячого копчення, але не частіше разу на тиждень. Споживати регулярно копченості шкідливо для всіх.

Смажена

Від того, яким методом приготовлена їжа, залежать багато протипоказання. Приміром, їсти смажену рибу, коли худнеш не рекомендується. Протипоказана вона і тим, хто страждає від проблем з ШКТ. Допускається варіант засмажки на сковороді-гриль, де йде непрямий вплив на м'ясо, але робити це можна не частіше 1 рази за тиждень. Перед вживанням викладіть продукт на серветку, щоб пішло зайве масло.

Яку рибу краще варити для дієти

Під час схуднення рекомендується відварювати наступні сорти: минтай, тунець, тріска, пікша, камбала, можна вживати креветки, краби. Решту варити рибу для дієти необхідно відповідно до того, скільки жиру міститься в їх складі. Варка – найправильніший метод приготування дієтичної їжі, при цьому м'ясо стає м'яким, ніжним, а отримати незабутній аромат допоможуть листочки зелені і пара камель лимонного соку.

В меню можна сміливо включати вуха, відварна щука містить багато корисних речовин, вживати її можна в будь-яких кількостях. Бульйон виходить дуже ароматним і низькокалорійним. Для зниження кількості калорій рекомендують відмовитися від соусів, які лише розпалюють апетит. Щоб посилити запах риби, потримайте її перед приготуванням трохи в молоці.

На дієти Дюкана

Цей відомий дієтолог часто включає морепродукти в своє меню. Їсти рибу на дієти Дюкана рекомендує з найбільш щільною м'якоттю. Він аргументує це тим, що сорти з м'яким м'ясом, погано насичують, дуже швидко перетравлюються і знову хочеться їсти. Для меню Дюка добре підходять деякі сорти, у яких висока щільність філе:

  1. Морський окунь. Його можна запікати в духовці, на грилі.
  2. Морський чорт. Це смачна риба з щільним філе, нагадує яловичину. Готувати краще риса на пару протягом 40 хвилин, попередньо потрібно замаринувати з пряними травами в лимонному соці.
  3. Тунець. Риба запікається в рукаві або готується на грилі. Можна використовувати консерви у власному соку, вони прекрасно підходять до будь-якого гарніру з дієтичного меню або овочів.

Рибні консерви

У цьому питанні важливо враховувати те, в якому вигляді продається продукт. Наприклад, рибні консерви при схудненні входять в меню багатьох дієтичних програм, але тільки у власному соку. Всі варіанти в олії володіють дуже високою жирністю і не допомагають худнути. Можна пошукати на полицях магазину кільку або шпроти у власному соку і вживати їх разом з овочевими салатами, круп'яними гарнірами. З консервів можна варити супи на обід і їсти їх як окрему страву.

Червона риба при дієті

Такі сорти містять дуже багато корисних амінокислот, але при цьому володіють високою жирністю, що згубно позначається на фігурі. Червона риба при дієті допускається тільки в обмежених кількостях 1-2 рази за тиждень, не більше. Слід відмовитися при можливості від частого вживання наступних сортів:

  • лосось;
  • оселедець;
  • форель;
  • тунець;
  • скумбрія.

Відео

Інформація про рибу різних сортів. Яку рибу краще їсти при дієті?

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!