Безсольова дієта: меню та відгуки

Сіль робить їжу смачною, і вона просто необхідна для нормального функціонування організму. Проте вживання надмірної кількості призводить до різних захворювань. Гіпертонія, набряки, повнота, запор – ці проблеми можуть підстерігати любителів занадто солоної їжі. Допоможе поліпшити стан здоров'я харчування за спеціальною системою. Безсольова дієта – це дієтичне харчування без солі або з мінімальним її вживанням. Дотримання принципів даної системи веде до швидкої втрати зайвих кілограмів.

Суть безсольової дієти

Абсолютний заборона на вживання солі необхідний при лікуванні деяких хронічних захворювань. При суворої безсольовій дієті повністю виключається додавання хлориду натрію в їжу. Організм отримує необхідну йому норму солі з м'яса, хліба, овочів і інших натуральних продуктів, які у своєму складі містять невелику кількість цієї приправи.

Для схуднення ж підійде і менш сувора малосолевая дієта. Тут допускається мінімальне вживання солі з їжею. Але все ж доведеться повністю відмовитися від таких продуктів:

  • солінь, маринадів;
  • фаст-фуду, горішків, чіпсів;
  • ковбас, копченостей;
  • наваристих бульйонів;
  • жирного м'яса;
  • сушеної, в'яленої риби;
  • кондитерських виробів;
  • продуктів, що містять у великій кількості жири і сіль.

На перших порах нелегко дотримуватися дієти, але з часом людина звикає до такого харчування і відкриває для себе нові природні смаки продуктів. Щоб перехитрити свій організм, звиклий до солених страв, додавайте в їжу пряні трави, порізану цибулю, часник. Використовуйте більше натуральних спецій і свіжої зелені. Сіль дозволяється додавати в приготовану їжу до ½ год. л. в день. При дотриманні цієї дієти втрата ваги відбувається в результаті виведення надлишкової рідини організмом. Зайва вода йде, а об'єм тіла зменшується.

Користь і шкода

Надлишок солі в їжі викликає підвищений артеріальний тиск, уповільнення метаболізму і збільшення ваги. Дієтологи і лікарі рекомендують дотримуватися сувору дієту без солі у лікувальних цілях при серцевій недостатності, набряках. Нормалізація роботи внутрішніх органів, очищення організму, зменшення маси тіла – це вагомі плюси харчування без солі.

Безсольова дієта не рекомендується при сильній жарі і важких фізичних навантаженнях. Дані фактори збільшують втрату організмом солі, а це підвищує ризик виникнення зневоднення. Для людини дефіцит натрію хлору не менш шкідливий, ніж його надлишок. Недостатня кількість цієї речовини нерідко призводить до м'язових спазмів, запаморочення, ослаблення імунітету, а також підвищує ризик виникнення ракових пухлин. Зовні нестача солі в організмі виражається в поганому стані нігтів, волосся, шкіри.

Опис японської безсольової дієти для схуднення

Останнім часом популярно худнути без солі по-японськи. Суть дієти в тому, що всі страви готують і їдять без додавання хлориду натрію. Харчуватися краще всього їжею, приготованою на пару або вареної. (Мультиварка прискорить і полегшить кулінарний процес.) Тривалість японської дієти становить 2 тижні. На цей час вводиться суворий заборона на сіль і цукор. Дієтичне харчування по японській методиці допомагає організму втрачати до 7-10 кг зайвої ваги за 2 тижні. Основою раціону під час дотримання цієї дієти стануть білкові продукти.

Зразкове меню на 13 днів

Харчуючись без солі, ви зможете збільшити швидкість обміну речовин, що призведе до швидкої втрати ваги. Меню японської дієти включає в себе наступні продукти: нежирну рибу і пісне м'ясо, кисломолочні продукти, квасоля, яйця, ягоди, зелені овочі, чай, кава. А от солодощі, випічку, гострі і кислі страви, крупи (гречка, рис, пшоно), цукор, солодкі фрукти, прянощі, алкогольні напої не дозволяється вживати. У таблиці нижче наведено бессолевое меню для 13-ти денний японської дієти.

День дієти

Сніданок

Обід

Вечеря

1 день

Чашка кави

2 яйця круто, салат з капустою і рослинною олією, 200 мл томатного соку без додавання або 1 помідор

Шматочок відвареної або смаженої з мінімумом масла риби, салат з капустою

2 день

Сухе печінкою або сухарик, чашка кави

100 г відвареної риби, салат з капустою

100 г вареної яловичини, стакан кефіру

3 день

Кава і печиво сухе

Невеликий кабачок, підсмажений на маслі

Зварені круто 2 яйця, 200 г вареної яловичини, салат з капустою

4 день

Чашка кави

Обсмажений пастернак або корінь петрушки, 1 яблуко

Фрукти

5 день

Салат з тертої морквою і соком лимона

500 г вареної риби, 200 мл томатного соку

Фрукти

6 день

Чашка кави

500 г вареної яловичини, салат з морквою і капустою

2 яйця відварні, салат з тертої морквою та олією

7 день

Чай

200 г вареної яловичини, фрукти

Будь-який варіант попередніх вечерь, крім вечірнього меню 3 дні.

8 день

Чай

200 г вареної яловичини, фрукти

Будь-який варіант попередніх вечерь, крім вечірнього меню 3 дні.

9 день

Кава

500 г вареної курятини, морквяно-капустяний салат

Два варених яйця, салат з морквою та олією

10 день

Чашка натуральної кави

500 г вареної риби, 200 мл томатного соку

Фрукти

11 день

Кава

Сир твердий – 15 г, 3 варені моркви з рослинним маслом

Фрукти

12 день

Кава

Обсмажену в маслі кабачок, 1 яблуко

200 г вареної яловичини, 200 мл кефіру

13 день

Кава

2 варені яйця, салат з капустою, сік томатний

Відварна риба - 200 г

Рецепти страв

Нерідко люди не наважуються худнути за допомогою бессолевого харчування, тому що не знають, як смачно приготувати їжу без звичного використання хлориду натрію. Але існує безліч способів зробити несолону їжу апетитною. Наприклад, в їжу кладуть різні спеції та/або свіжу зелень. Спробуйте під час дотримання дієти з мінімальним вмістом солі приготувати смачні страви за наведеними нижче рецептами. Вони відкриють вам нові натуральні смаки відомих продуктів.

Минтай з овочами

Для приготування цієї страви потрібно взяти наступні інгредієнти: 1 цибулина, 2 моркви, 100 г кореня селери, пучок кропу, 0,4 кг минтая (філе), 1 лимон, 1 ст. л. оливкової олії. Всі овочі нарізати і злегка обсмажити в сковороді. Сік 1 лимона змішати з 1 л води. У цій рідині рибу відварити до напівготовності. Потім перекласти її до овочів. Залити все рибним бульйоном і тушкувати 15-20 хвилин.

Куряче філе в томатному соусі

Щоб приготувати філе курки в томатному соусі, потрібні такі інгредієнти: 0,5 кг помідорів, 0,4 кг курячого філе, 2 цибулі (червоного), 1 ст. л. рослинного масла (кунжутної), 1 лимон. Помідори пробланшируйте і зніміть з них шкірку. Цибулю і помідори поріжте і обсмажте з маслом. Додайте до них води і тушкуйте до отримання однорідної маси. Куряче філе зваріть у воді (1 л) з додаванням соку 1 лимона. Потім його поріжте смужками і потушкуйте в томатному соусі 10 хвилин.

Тушковані кабачки

Для приготування тушкованих кабачків без солі візьміть наступні інгредієнти: 1 кг кабачків, 100 г кореня селери, 200 г цибулі-шалот, 1 ст. л. кунжутної олії, лавровий лист, суміш перців. Поріжте кільцями кабачки, а селера – кубиками. Всі овочі швидко обсмажте в олії з кунжуту. Долийте води і тушкуйте до готовності. Це овочеве блюдо краще використати відразу після приготування.

Дізнайтеся також, що таке японська дієта на 7 днів.

Які ще види безсольової дієти існують

Крім безсольової японської дієти є китайська і білкова методики харчування, які передбачають виключення або значне зменшення хлориду натрію в раціоні. Також добре схуднути допоможе харчування без солі від Малишевої. Розглянемо кілька ефективних прісних дієт. Кожна з них має свої позитивні і негативні сторони. Перед вибором своєї методики для схуднення проконсультуйтеся з дієтологом чи лікарем.

Від Олени Малишевої на 7-14 днів

Е. Малишева розробила ефективну дієту з мінімальним споживанням солі. Ця система дієтичного харчування спрямована на оздоровлення організму і очищення його від шлаків, шкідливих речовин. В основі даної методики для схуднення лежить кілька правил:

  1. Почуття голоду не повинно виникати під час дотримання дієти, тому що воно змушує організм працювати в економному режимі і гальмує процес схуднення.
  2. Дробове харчування 5-6 разів на день невеликими порціями допомагає прискорити обмінні процеси і швидше позбутися від зайвих кілограмів.
  3. Якщо хочете схуднути, ніколи не пропускайте ранковий прийом їжі.
  4. Позитивний настрій – надійний помічник в процесі позбавлення від зайвої ваги.

Меню дієти за методикою Е. Малишевої:

  • Сніданок в 8 годин ранку. Вівсяна каша, нежирна кисле молоко (йогурт).
  • Обід о 12 годині дня. Білкова їжа: пісне м'ясо, риба, яйця. Сіль дозволяється використовувати по мінімуму.
  • Вечеря до 19 годин вечора. Салат з овочів з рослинним маслом, нежирний кефір, 1 яйце.
  • Перекуси (2 рази в день між основними прийомами їжі). Будь-які фрукти (виняток - банан).

Харчуватися для схуднення за методикою Малишевої потрібно від 7 до 14 днів. Щоб правильно вийти з дієти лікар-телеведуча рекомендує звести до мінімуму або взагалі не вживати наступні продукти:

  • жири;
  • алкоголь;
  • борошняні і кондитерські вироби;
  • рис;
  • морква;
  • картопля.

13 денна китайська

Китайська дієта більш сувора, ніж японська. Для схуднення на 10-12 кг, її необхідно дотримуватися 13 днів. На цей час доведеться відмовитися від солі, молочних продуктів та гострих страв. Китайська дієта ділиться на 2 періоди. Протягом першого тижня щодня їдять по 3 яйця, розподіляючи їх по одному на 3 прийоми їжі. Всі 13 днів дозволяється в день з'їдати по 2 апельсина, пити зелений чай і мінеральну негазовану воду. З другого тижня додається рисовий раціон (150 г рису в день) і морська риба.

Читайте також:японська дієта на 13 днів.

Білкова

При великому надмірній вазі рекомендується 15-ти денна білкова безсольова дієта. Вона дозволить швидко позбутися від зайвих кілограмів. Перші 6 днів дієти раціон складається з живильного білкової їжі, а заключні кілька днів – з рослинної. Це допомагає організму поступово і без стресу позбавлятися від жирових відкладень. При дотриманні білкової дієти необхідно вживати велику кількість води і приймати вітаміни.

Меню на 15 днів білкової дієти:

  • 1-3 день. Щоденне меню складається з 500 г вареної курки, приготованої без солі, спецій і жиру. Порцію курки ділять на кілька частин, які їдять протягом доби. Дозволяється пити трав'яні чаї і воду.
  • 4-6 день. Щодня необхідно з'їдати 500 г нежирної риби.
  • 7-9 день. Щодня треба їсти кашу, приготовану на воді. У добу дозволяється з'їсти її стільки, скільки вийде з 250 г сухої крупи. Допускається додавання в кашу невеликої кількості нежирного молока.
  • 10-12 день. Раціон включає в себе 1-2 кг овочів (виняток - картопля).
  • 13-15 день. В ці дні рекомендується їсти тільки фрукти. Краще вживати цитрусові і зелені яблука, так як вони сприяють швидкому схудненню.

Відгуки

Інна, 25 років«За вагітність набрала зайві кілограми, тому після пологів я стала думати, як від них позбутися. Вирішила худнути за допомогою дієти без солі, тому що вона позитивно впливає на стан всього організму і покращує самопочуття. Я 6 днів дотримувалася дієти, а наступні 6 днів харчувалася правильно, без надмірностей, потім 6 днів знову сиділа на дієті. В результаті за 18 днів на вагах виявила мінус 6 кг».
Ася, 30 років«Мій вага була 96 кг. Я вирішила спробувати схуднути за допомогою бессолевого харчування. За час дотримання дієти вага знизився на 18 кг. Було страшенно важко, але бути товстою мені ще важче. Зараз відчуваю легкість та приплив додаткових сил.
Ганна, 35 років«За 14 днів харчування без солі я втратила 8 кг. Самопочуття відмінне. Пройшло вже 2 місяці з тих пір, але вага назад не повернувся. Я просто щаслива! Хочу спробувати ще раз цю дієту. Але чула, що застосовувати її часто небезпечно».

Фото схудлих до і після

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!