Як перестати жерти все підряд. Поради для схуднення

Бажання вживати продукти харчування у великій кількості виникає не тільки через почуття голоду. У більшості випадків підвищений апетит, а також схильність до переїдання супроводжуються якими-небудь емоціями людини – стресами, депресіями, навіть ПМС. В такі моменти з'являється бажання не просто наповнити шлунок будь-якими продуктами, а виключно великою кількістю солодощів. Для вирішення проблеми необхідно не тільки зрозуміти і осмислити шкоду переїдання, але і поставити перед собою чітке завдання повернутися до збалансованого раціону харчування.

Поради, як перестати багато жерти і схуднути

Найпоширенішим наслідком надмірного вживання калорійних продуктів харчування є набір зайвої ваги. Оптимальним виходом в боротьбі з переїданням і постійним відчуттям голоду вважаються комплекси дієт, однак жорсткі приписи і безліч заборон на улюблені продукти і страви завдають серйозної шкоди психологічному стану людини. Вибираючи дієту, в першу чергу рекомендується заздалегідь підготувати себе до нового способу життя, раціону харчування, а також чітко сформулювати свої бажання. Для цього потрібні:

  • хороша мотивація і психологічна підготовка;
  • суворе дотримання всіх приписів комплексу дієти;
  • відсутність навіть тимчасових відхилень від нового режиму харчування;
  • вибір дієти, максимально наближеної до звичайного раціону харчування.

Серед широкого асортименту сучасних дієт існують комплекси, які не надто змінюють звичний раціон харчування і склад продуктів. Зміни відбуваються в основному в кількості вживаних продуктів, способі їх приготування і виключення низки шкідливих компонентів. Питання про те, як перестати жерти і переїдати, не передбачає кардинальне припинення живлення звичними вам продуктами, а позбавлення від постійного бажання переїдати.

Хороша мотивація

Психологія і моральна підготовка організму до зміни свого харчування є головним секретом успіху будь-якої дієти. Якщо не налаштувати себе і свій мозок на певний цикл дій у боротьбі з переїданням, то крім щоденних мук від голоду ви отримаєте додатковий стрес. Недолік позитивних емоцій призводить до того, що у людини виникає бажання отримати задоволення будь-якими шляхами. Смачна їжа стає не тільки першим і головним бажанням, але і умовним рефлексом, який призводить до переїдання і набору зайвої ваги.

Вправи для мотивації проти переїдання:

  1. На тарілку викладіть порцію будь-яких ситних і калорійних продуктів. Чітко уявіть, що весь цей жир не тільки потрапляє у ваш організм, але і відкладається у вигляді зайвих кілограмів.
  2. Дивіться на зображення струнких представників шоу-бізнесу та звичайних людей з ідеальними формами. Усвідомте, що у вас є реальна можливість виглядати так само, якщо ви припиніть об'їдатися.
  3. Хорошою мотивацією проти переїдання буде привести свою фігуру до норми до певного свята, для купівлі предмета гардероба, навіть бажання спокусити обранця або обраницю також виступить серйозним стимулом.

Зміна способу життя

Одним бажанням перестати переїдати домогтися успіху не вийде. Головне – максимально змінити свій спосіб життя і дотримуватися суворих правил. Доведено, що до постійного відчуття голоду і переїдання схильні люди з малоактивним способом життя, сидячою роботою, постійно піддаються стресових ситуацій, що мають проблеми в особистому житті або потрапили в складні життєві колізії. В якості першого кроку до відмови від переїдання постарайтеся дотримуватися наступного комплексу заходів:

  • при кожній можливості гуляйте на свіжому повітрі;
  • більше рухайтеся; замініть солодке ліки від депресій спортом або рукоділлям;
  • увечері втамовуйте голод не величезними порціями ситної вечері, а невеликою кількістю натуральних низькокалорійних продуктів;
  • намагайтеся на час виключити з свого кола спілкування людей, схильних до постійного поїдання їжі у великих кількостях;
  • на кухні намагайтеся тримати більше натуральних продуктів, приберіть з поля зору цукерки, чіпси, печиво, а також жирні продукти харчування.

Правильний режим харчування

На процес збільшення маси тіла впливає не тільки категорії вживаних продуктів, але і їх кількість. Оптимальним варіантом щоденного раціону вважається дробове п'ятиразове харчування. Для любителів поїсти самим очевидним плюсом цієї програми є багаторазовість прийому їжі і різноманітність дозволених продуктів. Спробуйте скористатися однією хитрістю: посуд заздалегідь вибирайте невеликого розміру, а їжу жуйте максимально ретельно. Завдяки таким прийомам ви набагато швидше позбудетеся від почуття голоду.

Денний раціон (приблизний):

  1. Перший сніданок – продукти, багаті білками і вуглеводами (знежирені молочні продукти, риба, яйця, натуральний йогурт, каші).
  2. Другий сніданок – продукти, багаті клітковиною (фрукти, натуральний йогурт, кефір).
  3. Обід – продукти, що представляють собою комплекс складних вуглеводів (супи, овочеві салати, другі страви з низькокалорійним складом, чорний хліб).
  4. Полудень – замінники звичних солодощів (дієтичні продукти, сухофрукти, домашні вироби).
  5. Вечеря – страви з клітковиною, а також вуглеводи (продукти, приготовані на пару, овочеві салати, кефір, фрукти).

Що робити, якщо хочеться постійно жерти на ніч?

Перед сном більшість людей відчуває почуття голоду. Позбутися від цієї звички допоможуть прогулянки перед сном. Після активного відпочинку на свіжому повітрі у вас виникне більше бажання поспати, а не поїсти. Якщо почуття голоду все одно виникло, то спробуйте випити склянку води, морсу або кефіру. В якості вечірнього перекусу використовуйте овочі або фрукти.

Способи позбавлення від вечірнього голоду для виключення переїдання:

  • втамовуйте голод вдень, щоб він не відвідав вас вночі;
  • виключіть всі жирні продукти і їжу, що відноситься до категорії фаст-фуд;
  • замість їжі використовуйте інші варіанти позбавлення від нудьги (читання, рукоділля, домашні справи).

Солодке і борошняне

Цукор – основний компонент, що входить до складу солодких продуктів харчування. При попаданні в організм цей елемент миттєво перетворюється в глюкозу. Фахівцями доведено, що ця речовина відрізняється здатністю за короткий проміжок часу поповнювати запас енергії і відновлювати життєві сили. Поїдаючи солодкі продукти-антидепресанти, людина відчуває приплив позитивних емоцій, але така поведінка перетворюється в справжню згубну звичку – переїдання.

Якщо вас хвилює питання, як перестати постійно жерти солодощі, то оптимальним рішенням даної проблеми буде не повна відмова від солодких і борошняних продуктів, а заміна їх на інгредієнти зі зниженим вмістом цукру:

  • фрукти;
  • сухофрукти;
  • домашній мармелад;
  • натуральну пастилу;
  • домашнє желе.

Все підряд

Зменшення порцій вживаних продуктів і п'ятиразове харчування не означає, що треба їсти все підряд, але в мінімальній кількості. Інгредієнти для позбавлення від звички постійно жерти підбираються збалансовано і повинні поєднуватися один з одним. Від бутербродів, швидкої проби декількох блюд одночасно, а також продуктів фаст-фуду доведеться відмовитися практично повністю. При виникненні бажання втамувати голод в першу чергу необхідно згадати мета, до якої ви йдете.

Відео-поради як перестати переїдати

Візуальні мотиватори вважаються одним з найкращих способів боротьби з переїданням. Фахівці рекомендують регулярно переглядати ролики, наочно демонструють шкоду надмірного вживання їжі. Поради про те, як перестати переїдати продемонстровані на відео:

Стоп ПЕРЕЇДАННЯ!| Як перестати ЖЕРТИ і почати ЇСТИ | Silvia Sahakyan

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!