Як знищити осине гніздо в землі - народні способи і засоби

Відмінність земляної оси від звичайної – це місце проживання. На лапках комахи є жорсткі щетинки, з допомогою яких вона риє нірку в землі. Власникам земельних ділянок такі «сусіди» доставляють незручності, і навіть можуть завдати шкоди, тому від комах потрібно позбавлятися.

Шкоду і небезпеку земляних ос

Одна комаха здатна знищити до 70 шкідників в день (тлю, дрібних гусениць, комах). Разом з цим оси займаються своєрідним тероризмом: відбирають у бджіл пилок. Землерои (друга назва комах) на одній ділянці виривають 2-5 гнізд і відтворюють потомство. Самі по собі вони агресивні, тому, якщо людина буде щось робити поруч з гніздом, особливо є солодку їжу, він ризикує бути укушеним.

Найбільша небезпека для дорослого і дитини – це руйнування однієї чи декількох осиних нір, що знаходяться в землі. Комахи стають дуже агресивними і боляче жалять, причому роблять це багато разів. Їх укуси викликають сильний набряк, свербіж, підвищення температури тіла, у поодиноких випадках – анафілактичний шок. Якщо ви збираєтеся проводити земляні роботи, знаючи про наявність ос, обов'язково одягніть щільний одяг без зазорів, особа закрийте маскою, а голову захистіть кепкою з козирком.

Як боротися з осами

Найкращий час, щоб знищити осину нірку в землі – це вечір. У темний час доби дорослі особини злітаються і сплять. Вдень простежте, скільки гнізд знаходиться на вашій ділянці. Надягніть костюм пасічника або такий одяг, що повністю закриває тіло. Під час процедури не робіть різких рухів і не галасуйте, але всі маніпуляції проводите швидко. Знищення ос здійснюється такими методами:

  • Випалювання. В гнізда залийте 1-2 л гасу або іншої горючої рідини. Зробіть 1-2 см доріжки до нори тією ж рідиною і підпаліть її. Паперові стільники легко спалахують, завдяки чому гнізда повністю вигорають. Метод вважається найбільш ефективним, він знищує всіх дорослих особин і личинки. Разом з цим він небезпечний, оскільки вогонь може поширитися по ділянці.
  • Заливання окропом. Закип'ятити 2-3 відра води і відразу залийте цією рідиною гнізда в землі. Накрийте входи камінням, щоб вцілілі оси не вилетіли. Метод менш ефективний, ніж випалювання, оскільки частина комах виживає. Якщо діяти неакуратно, великий ризик отримати опіки.
  • Пастки. Змішайте трохи меду або сиропу з інсектицидним препаратом без запаху або з борною кислотою. Налийте суміш у страві, залиште біля нірки. Комахи будуть пити отруту і незабаром загинуть. Спосіб допомагає позбутися від ос за 2 тижні. Він хоч і повільний, але безпечний для людини. Коли всі комахи будуть знищені, зруйнуйте гніздо – залийте окропом або підпаліть.

Кошти

Виробники випускають багато засобів, які швидко позбавляють від комах. Боротьба з осами, які живуть у землі, проводиться за допомогою таких інсектицидів:

Назва

Характеристика

Спосіб приготування і застосування

Кукарача

Концентрована емульсія світло-жовтого кольору випускається у флаконах 10, 30, 50 мл у каністрах від 1 до 10 л. Діючі речовини: 10%-й малатіон і 20%-ї циперметрин. Інсектицид надає на ос нервнопаралітичну дію. Зберігає активність 35 діб.

На кожен літр води додайте 10-15 мл емульсії. Увечері залийте розчин у осині гнізда або обприскати їх пульверизатором, закрийте вхід каменем. При необхідності повторіть обробку через 2 тижні.

Get

Рідкий концентрований інсектицид від ос і шершнів випускається у флаконі на 100 мл. Діюча речовина – 5%-й хлорпірифос.

Щоб знищити осине гніздо в землі, розведіть 100 мл засобу в 2 л води. Обробіть місце проживання комах за допомогою обприскувача з довгою ручкою. Якщо гніздо поза досяжності, вранці обробляйте місця скупчення ос.

Карбофос

Рідкий інсектицид випускається в упаковках на 10 мл, порошок – у фасовці 30 м і 60 р. Діюча речовина – 50%-й малатіон.

На 1 л води потрібно 100 мл засобу. Рідиною обприскати осині нори. Можна залити розчин в щільний поліетиленовий пакет, ретельно закупорити його і покласти зверху на гніздо. Якщо хочете прискорити процес, зробіть в пакеті маленьку дірочку, щоб рідина стікала в нору.

Сольфисан

Рідкий інсектицид випускається в упаковках на 10 мл, 100 мл, 1 л та 5 л Активна речовина – 5%-й цифлутрин.

В 100 мл води розведіть 1 мл концентрату. Безперервно помішуйте розчин протягом 5 хвилин. Способи застосування описані вище.

Актара

Системний інсектицид випускається у вигляді порошку з різною фасуванням – від 1 до 250 р. Діюча речовина – тіаметоксам в концентрації 250 г/кг. Захисний період триває 60-100 днів.

У 100 мл рідини розведіть 1 г порошку. Щоб знищити ос, розчином полийте солодку принаду (кавун, диню) і помістіть ласощі в зоні досяжності ос. Інші способи застосування описані вище.

Знищення осиних гнізд

Вибір методу залежить від особистих уподобань людини і деяких особливостей місцевості.

Якщо поруч знаходяться легкозаймисті конструкції, відмовтеся від випалювання. Хочете розправитися з гніздом гуманно? Тоді на відстані 15-20 см від нор розташуйте речовини із сильним запахом, які будуть відлякувати комах (червоний перець, використане автомобільне масло, «Доместос»). Різкий аромат змусить землероев перелетіти в інше місце. Після цього ви знищите гніздо будь-яким доступним способом.

Самий ефективний спосіб позбутися від ос – скористатися сучасним інсектицидом без запаху. Препарат діє дуже швидко. Обробка від ос повинна здійснюватися щорічно, якщо ці комахи облюбували ваш ділянку. Також вони можуть селитися в щілинах між стінами, тому постарайтеся закрити їх до весни. Пробуйте комплексні методи боротьби – заливайте гнізда отрутою, розсипалися порошок навколо нор, ставте приманки. Якщо у вас на ділянці оселилися шершні, вибирайте різні способи боротьби з ними в залежності від розміру гнізда:

  • великі (заввишки 50-100 см) – викликайте фахівців;
  • розміром з футбольний м'яч і трохи більше – підходить випалювання, заливання окропом;
  • маленькі гнізда – використовуйте інсектициди.

Відео

Джерела:

    Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!