Як позбутися від білокрилки в теплиці - ефективні біологічні та механічні методи

Розведення врожаю в закритому ґрунті пов'язане зі сприятливим мікрокліматом для виникнення комах. Одним з найбільш живучих і згубних шкідників є білокрилка, яка здатна знищити весь урожай на корені. Тому кожному садівникові для збереження овочів або фруктів необхідно знати, як позбавлятися від білокрилки в теплиці.

Обробка теплиці

Щоб не витрачати сил на боротьбу з білими метеликами, треба запобігти їх появі.

Для цього після збору врожаю слід обробити теплицю, адже теплична білокрилка може ховатися в маленьких щілинах, кутах або верхніх шарах грунту. Дезінфекцію грунту і самої теплиці проводять розчином мідного купоросу. Він удобрює грунт і ефективно бореться з багатьма видами шкідників. Використовувати такий метод можна не частіше одного разу на п'ять років, так як мідь може накопичуватися. Обробляти теплицю рекомендується за такою схемою:

  1. Провести генеральне прибирання із застосуванням побутової хімії.
  2. Розвести 200 г мідного купоросу на 10 л води і обробити розчином грунт, ретельно промити стеля, стіни, каркас теплиці.
  3. Для більшого результату можна окур приміщення димовою шашкою.
  4. Грунт полити окропом і закрити міцною плівкою, процедуру повторити 2-3 рази.

Механічний спосіб боротьби з білокрилка

Найбільш нешкідливий метод знищення білокрилок – механічний, або по-іншому ручний. Ефективно влаштовувати щоденну перевірку під час серйозного навали білокрилок та позбуватися сильно заражених листів. Також рекомендують розвести господарське мило водою і протирати цією сумішшю листочки рослин. Особливу увагу слід приділяти нижній стороні листя, оскільки там часто селиться шкідник і відкладає личинки. Після обробки мильний розчин потрібно змити чистою водою. Для повного позбавлення від білокрилки процедуру слід повторити кілька разів.

Ще один спосіб боротьби з білими метеликами здійснюється за допомогою пилососа. Спробуйте рано вранці пропилососити всередині всю теплицю і зловити дорослих крилатих особин. Помістіть використаний мішок від пилососа в повітронепроникний поліетиленовий пакет і заморозьте на 24 години, щоб точно вбити шкідника. Молодих особин можна прибрати листя за допомогою звичайного шлангу. Напір води просто змиє їх, але такий метод ефективний тільки при початковій стадії підселення білокрилок.

Біологічні методи

Багато садівники в боротьбі з шкідником воліють безпечні біологічні методи знищення. Вони засновані на застосуванні корисних комах, що знищують белокрылку та її яйця. Наприклад, помітний ефект дає приміщення у теплицю лялечок паразита энкарзии. На квадратний метр потрібно близько трьох особин. Розведення паразитів рекомендується починати вже за тиждень до посадки рослин.

Якщо ведеться боротьба з білокрилка на помідорах або перцях, то застосовується хижий клоп макролофус. Для повного позбавлення від шкідника необхідно на кожен квадратний метр дворазово випускати п'ять клопів з інтервалом в два тижні. Корисні будуть і сонечка. Як дорослі комахи, так і личинки сонечок є хижаками і з задоволенням харчуються білокрилками. При наявності 2-3 сонечок на кожному квадратному метрі теплиці ніяких хімічних обробок проти шкідників не потрібно.

Пастки

Помічено, що у білокрилок є одна слабкість – жовтий і яскраво-блакитний колір. Такими відтінками покриваються саморобні клейові пастки, які потім розвішуються по теплиці з розрахунку 3 штуки на кожні 10 квадратних метрів. Для виготовлення якісної пастки виконайте наведені нижче інструкції:

  1. За допомогою водяної бані розтопіть каніфоль.
  2. Отриману однорідну масу змішайте з медом, вазеліном і касторовою олією в рівних частинах.
  3. Остудіть і нанесіть на паперову основу або щільну фанеру, яку потрібно пофарбувати блакитним чи жовтим кольором.
  4. Готові пастки розподіліть по всій теплиці.

Рослини проти білокрилки

Боротьба з білокрилка у теплиці може здійснюватися народними методами. Помічено, що проти білокрилки ефективні настої різних трав. Цей спосіб знищення повністю безпечний як для людини, так і для рослин і їх плодів, але позбутися від великих популяцій білокрилок він не допоможе. Найбільша ефективність досягається на початковій стадії підселення комах. Нижче наведено популярні у дачників рослинні настої:

  • Настій кульбаби. Подрібнити по 40 г кореневищ і листя кульбаби, залити 1 л води. Дати настоятися 3-4 дні, потім процідити. Отриманим настоєм обробити посадки два рази з проміжком у тиждень.
  • Настій часнику. Два середніх зубчики часнику подрібнити, залити 1 л води. Наставити на протязі доби в темному місці, потім процідити. Обприскувати рослини не більше 3 разів з перервою в тиждень.
  • Настій деревію. В 1 л води додати 80-90 г листя деревію. Наставити протягом 2 діб, потім процідити. Розпиляти на уражені рослини 2-3 рази, дотримуючись інтервал в тиждень.

Хімічні препарати

Якщо білокрилка заполонила всю теплицю і народні засоби не допомагають, то вдаються до крайнього методу – інсектицидів. При роботі з хімічними препаратами потрібно строго слідувати інструкції, тоді врожаї плодоовочевих культур не постраждають. Кошти, які користуються найбільшою популярністю на ринку:

НазваДіяСпосіб застосування
АктараПри попаданні препарату на рослину діюча речовина всмоктується по судинній системі листя, практично не потрапляючи в плоди. Перші симптоми впливу на белокрылку проявляються вже через годину, повна загибель відбувається через 1 день. Актара забезпечує від 40 до 60 днів захисту при нанесенні на ґрунт і від 14 до 27 днів при обприскуванні листя.

Для поливу грунту розвести 8 г препарату в 10 л теплої води, разово обробити грунт.

Для обприскування розвести 4 м Актари в 5 л теплої води, розпорошити за допомогою пульверизатора на листя рослин 3 рази, дотримуючись проміжок 7 днів.
КонфідорПісля обробки діюча речовина поглинається листям, при цьому отрута в плодах не накопичується. Вже через півтори години після поливу або обприскування білокрилки починають гинути. Захисна дія триває до 1 місяця, обробку можна повторювати.Для розпилення на рослини або обробки грунту взяти 1 мл речовини на 5-10 л води. Обприскування краще проводити у безвітряну, суху погоду, у ранковий або вечірній час.
АктеллікАктеллік – потужне і токсична засіб, але при правильному використанні шкоди плодам не принесе. Препарат не можна використовувати, якщо температура в теплиці або на вулиці вище 25 °С.Розвести 2 мл речовини в 1 л води і обробити під час появи комах. Витрата речовини до 2 л на 10 квадратних метрів. Не більше 4 поливів. Термін очікування 3 дні.
ФітовермПрепарат швидко розкладається і не фітотоксичний, тому обробку можна проводити в період цвітіння та збирання плодів. Загибель білокрилок настає через кілька діб.Ампулу кошти розвести в 1-2 л води і ретельно розмішати. Після заповнити відро водою до 10 л. Застосовувати Фітоверм необхідно як мінімум 4 рази з проміжком 7-8 днів.

Відео

Боремося з білокрилка в теплиці

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!