Підгодівля моркви і буряків у відкритому грунті - кращі хімічні і народні засоби

Літній догляд за морквою, буряком не повинен обмежуватися поливом, прополкою. Важливо своєчасно вносити різні поживні комплекси. Вони можуть бути мінеральними, органічними. Щоб не нашкодити рослинам, виростити якісні коренеплоди, ознайомтеся з видами корисних складів, особливостями їх застосування.

Потреба коренеплодів в мінералах

Враховуйте їх потреби до зовнішніх умов і поживним речовинам. При вірному підході при догляді за культурами в відкритому грунті можливо не тільки збільшити кількість зрілих коренеплодів, але і поліпшити їх якість.

При вирощуванні моркви пам'ятайте, що їй потрібен азот, фосфор, калій, кальцій. Для буряків у відкритому грунті корисні фосфор, азот, калій, бор, марганець
. Вивчіть вплив кожної речовини на коренеплоди:

Морква

Буряк

Азот сприяє розвитку овоча: швидко наростають зелені, соковиті листя. Пам'ятайте, що при надлишку речовини можливе накопичення нітратів, значне зниження терміну зберігання коренеплодів.

Азот – для формування листя, поліпшення фотосинтезу буряків. Акуратно використовуйте речовина у другій половині вегетації, тому що його надлишок призводить до уповільнення розвитку рослин, зменшення кількості цукру в буряках.

Фосфор необхідний при появі паростків, сприяє швидкому розвитку кореневої системи. При своєчасному внесення фосфоровмісних добрив культура легко переносить низьку температуру землі, засуху. Важливо вносити речовина на ранньому етапі вегетації, тому що згодом його дефіцит не заповнюється.

Фосфор відмінно засвоюється буряком протягом усього періоду вегетації.

Калій необхідний для підтримання інтенсивності фотосинтезу, щоб листя була соковитою і зеленої. При наявності потрібної кількості речовини морква стає цукристої, ніжною на смак. При нестачі калію виникають грибкові захворювання.

Калій особливо потрібен при формуванні, дозріванні буряків – друга половина вегетації.

Кальцій як і фосфор, потрібно вносити на ранньому етапі вегетації. Речовина сприяє швидкому проростанню насіння, зміцненню сходів. Кальцій не дає моркви споживати надмірну кількість магнію, натрію.

Бор перешкоджає утворенню гнилі сердечка буряків, підвищує цукристість, врожайність.

Бор потрібен, якщо грунт є темною, присутня підвищена вологість. При потрібній кількості речовини знижується ризик виникнення гнилі сердечка.

Марганець потрібен для профілактики чорної гнильної ніжки у буряків.

При вирощуванні моркви у відкритому грунті нормальне співвідношення основних корисних речовин: калій:кальцій, азот:фосфор = 4:3:2:5:1. Пам'ятайте, що овоч добре переносить вологу, кислий грунт, але стежте за рівнем кислотності, тому що занадто високий показник утруднить засвоєння коренеплодом мінералів. Раскисляйте землю до посадки насіння: робіть це за допомогою внесення крейди, гашеного вапна, доломітового борошна, золи. Для отримання цукрових буряків, крім вищевказаних речовин, важливо застосовувати цинк і мідь.

Графік підживлення моркви мінеральними добривами

Враховуйте, що морква не любить органіку: якщо вносити гній, торф, компост, то коренеплоди будуть неправильної форми, скоротиться термін їх зберігання
. Садіть насіння туди, де раніше росли культури, удобрені органікою: не занадто концентровані, перепріли добрива позитивно впливають на овоч. Вивчіть особливості догляду за морквою:
  1. Перша підгодівля моркви у відкритому ґрунті здійснюється через 2 тижні після появи сходів: змішуйте 20 г калійної селітри, 15 г сечовини, 15 г подвійного суперфосфату з 10 л води.
  2. Друга підгодівля у відкритому грунті робиться через 14 днів після першої: вноситься вищевказаний склад, тільки концентрація компонентів зменшується у 2 рази.
  3. Третій раз удобрюйте морквину, коли дозрівають плоди. Використовуйте для цього золу: посипайте їй грядки або робіть водний настій. Якщо використовується сухе добриво, то після його розсипання навколо рослин ретельно пролийте грядку, взрыхлите землю, щоб закопати підгодівлю.

Народні способи

Основна перевага натуральних сумішей в тому, що вони гарантують відсутність в урожаї хімічних сполук. Вивчіть кілька простих рецептів живильних складів:

  1. Сухі дріжджі: приготуйте розчин з 10 г продукту, 10 л води, 60 г цукру, дайте суміші настоятися 2 години, перед застосуванням розведіть рідина 50 л води. Таке добриво для моркви у відкритому грунті використовуйте на всіх стадіях вегетації.
  2. Настій з смітної трави: беруться 2 частини рослин, 1 частина води, суміш настоюється 2 тижні, після чого розводиться водою в пропорції 1:10. Добриво застосовують на стадії дозрівання овочів.
  3. Настій з попелу: 2 ст. компонента висипається в 5-літрове відро, суміш настоюється 1-2 дні, після чого проціджують, вноситься в грунт на стадії формування, дозрівання моркви.

Мінеральні та органічні добрива для буряків

Буряк відрізняється від моркви тим, що позитивно реагує на органіку
. Нюанси догляду за овочем такі:
  1. Перша підгодівля у відкритому грунті робиться, коли у сходів з'являється по 2-3 листочка. Вносяться азотовмісні сполуки, водний розчин перепрілого коров'яку (вода і гній беруться у співвідношенні 6:1) або курячого посліду (співвідношення добрива з водою – 1:15). Додатково грядки можна присипати золою, яка є підгодівлею (багата різними мікроелементами, містить багато бору) і служить захистом від блішок, що залучаються органікою. Пам'ятайте, що перепрілий гній потрібно застосовувати дуже обережно, його незбалансованість можна нейтралізувати за допомогою калійно-фосфорних добрив (наприклад, використовуйте препарат «Осінь», який багатий фосфором, калієм, магнієм, бором, кальцієм).
  2. Друга підгодівля у відкритому грунті проводиться через 15 днів після першої: використовується вищевказана органіка, додатково застосовується суміш з 10 г суперфосфату, 20-25 г сульфату калію, 20 л води.
  3. Третю підгодівлю робіть при дозріванні коренеплодів: підійдуть вищевказані сполуки та готові комплексні органо-мінеральні сполуки, які крім основних елементів, що містять натрій, сірку, марганець.

Народні рецепти

За допомогою окремих рецептів можна підвищити цукристість буряків, сприяти формуванню великих коренеплодів у відкритому грунті. Вивчіть популярні способи підживлення культури:

  1. Розчин кухонної солі: 1 ч. л. продукту змішується з 0,5 л води – доза для однієї рослини. Використовуйте добриво при дозріванні буряків.
  2. Розчин борної кислоти: 5 р компонента змішується з 10 л води. Грядки поливаються 1-2 рази на стадії формування 3-4 аркушів.
  3. Свіжі дріжджі: продукт настоюється в теплій воді, пропорції компонентів – 1:5. Перед використанням суміш розводиться такою ж кількістю води. Підгодівля рекомендована на всіх стадіях вегетації рослин.

Відео

дріжджі ДИВО ДОБРИВО підживлення буряків і моркви

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!