Як позбутися від змій на ділянці: засоби для боротьби

Змія на дачній ділянці не зашкодить рослинам, але може завдати серйозні каліцтва людині. Вибираючи варіант засоби для боротьби зі зміями, потрібно визначити, який вид плазунів (отруйний чи ні) став частим гостем на ділянці. Так боротися з ним буде простіше і безпечніше для людини.

Отрута для змій

Найпростіший спосіб розпрощатися з повзучими гадами – розсипати по периметру ділянки отруту. В якості неї може виступати:

  • Нафталін, в кульках якого ховається сильний нейротоксин;
  • Аммофоскаабо будь-які інші садові гербіциди;
  • Аміачний окислювач або селітра, що відлякують різким хімічним запахом.
Хімія, яку містить отрута для змій, може завдати шкоди рослинам, зіпсувати урожай. В цьому випадку потрібно тимчасово відмовитися від посадки або сипати хімікати на безпечній відстані – приблизно в 1-1,5 м від початку посадкової смуги

Природні вороги

Знищення змій у природному середовищі — справа гризунів та хижих птахів. На дачній ділянці боротися з ними можуть:

  • Їжак;
  • Собака породи ягд-тер'єр;
  • Свиня;
  • Кіт (в окремих випадках).

Ягд-тер'єр вважається дуже агресивною і непередбачуваною мисливською породою, яка може напасти навіть на свого господаря. При ловлі змій важливо не втрачати пильність, постійно контролюючи дії тварини.

Кидати домашнього улюбленця на боротьбу зі змією можна, якщо ви точно впевнені, що гадина не отруйна! Інакше є ризик, що вона вийде переможцем, а ваша тварина загине.

Пастка для змій

По периметру ділянки можна розставити спеціальні пастки, що дозволяють просто зловити або знищити гадину. Вони влаштовані так, що вона обов'язково попадеться, але вибратися назад вже не зможе. Найпопулярніші:

  • Пастки з клейовою основою. Являють собою корпус, що зовні нагадує тунель, в нижній частині якого розміщується піддон з клеєм. Змії дуже люблять затишні куточки, особливо в спекотні літні дні. Такі пастки вважаються самим негуманним способом боротьби з плазунами, адже отримати гада без каліцтв неможливо. Ціна – від 100 рублів.
  • Пастки-клітини. Всередині ставиться приманка, за якою буде полювати гад. Після її потрапляння всередину спрацьовує пружинний механізм, і дверцята закриваються. Плазує нічого не загрожує, тому його можна випустити на природу. Робити це потрібно не ближче, ніж в 2 км від місця вилову. Варто пастка-клітина (залежно від розміру) від 300 рублів.

Різкі запахи

Змії дуже чутливі до запахів, тому відлякати їх допоможуть такі аромати:

  • Палена гума;
  • Часник;
  • Клок овечої шерсті «з душком».

Категоричне відторгнення і бажання покинути територію у плазунів викликає запах багаття. Якщо є можливість, по периметру ділянки можна періодично палити багаття, залишаючи на місці золу. Утилізувати нафтопродукти, пластик, аналогічні їм предмети з метою отримання різкого запаху категорично не рекомендується! Отруйні пари небезпечні для людини, можуть викликати серйозне отруєння.

Спеціальні відлякувачі

Впоратися з проблемою допоможуть заводські відлякувачі:

  • ЭкоСнайпер LS-107. Електронний пристрій генерує спеціальні вібраційні сигнали, що сприймаються зміями, як небезпечні, сподвигающие їх терміново змінювати місце дислокації. Для домашніх тварин і людей така пастка абсолютно безпечна. Її ціна – від 2000 до 3840 руб.
  • YOCHOMI, Солар. Зовні обидва пристрої нагадують великий гриб, який вставляється в землю і живиться від сонячної батареї. Вібрація і коливання, що створюються YOCHOMI, лякають плазунів і змушують піти. Вартість такої пастки – близько 3000 руб.
  • Ultras. Мінімальний радіус відлякування – 25 м. кв. Ефект досягається за рахунок передачі звуку на тих частотах, які людське вухо не вловлює. Ультразвуковий сигнал, «вдаряючись» об корпус приладу, створює коливання, яких так бояться гади. Ціна – від 600 рублів.

Відлякувач своїми руками

Оскільки змії дуже бояться різких звуків, по периметру ділянки можна встановити штирі з водруженными на них бляшаними банками. Навіть при незначних дуновениях вітру буде створюватися шум. Ще один простий варіант – підземні пастки. Потрапивши в глибоку яму, гад не зможе вибратися. Пастку можна прикрити (залишивши невеликий просвіт) шматком шиферу: повзучі обожнюють затишні місця.

Народні засоби

Одним з найпопулярніших і простих у реалізації народних засобів є використання гірчичного порошку. Його необхідно розсипати по периметру ділянки і місць, де імовірно живуть змії. Рятує такий засіб до першого дощу, далі все доведеться повторити знову. Крім того, потрібно постійно утримувати ділянку в порядку, вчасно косити траву, виносити об'ємний сміття і т. д. На «голих» територіях гади не базуються ніколи. Для періодичної профілактики і боротьби з плазунами після наведення порядку можна спробувати:

  • Засадити периметр часником і цибулею;
  • Вимочувати і розкидати по ділянці стебла любистку;
  • Кашку з листя петрушки, кропиви і часнику настоювати протягом тижня, а після засипати в усі закутки .

Відео

ЯК МОЖНА ПОЗБУТИСЯ ВІД ЗМІЙ НА ДАЧНІЙ ДІЛЯНЦІ

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!