Торнадо від бур'янів - інструкція із застосування, склад, правила розведення і дозування, запобіжні заходи

З настанням тепла на дачах починають стрімко зростати не тільки благородні культури, але і бур'яни. Позбавлятися від них можна вручну, регулярно здійснюючи прополку, або за допомогою гербіцидів. Одним з найбільш дієвих є Торнадо. Він надає суцільне системну дію, проникаючи через листя, стебла всередину рослин, руйнує їх.

Склад і механізм дії

Концентрована рідина випускається в ампулах, флаконах, флягах. Об'єм упаковки, тари може бути різним: від 5 мл до 10 л. Препарат Торнадо зроблений на основі ізопропіламінної солі (гліфосату кислоти): у літрі концентрату міститься 500 г речовини. Рідину рекомендується використовувати для знищення багаторічної смітної трави. Засіб Торнадо є нешкідливим для тварин, людей, але, щоб максимально убезпечити себе від негативного впливу, вивчіть інструкцію по застосуванню, деякі особливості препарату:

  • Рекомендований для усунення бур'янів, деревно-чагарникової рослинності, гидрофитных або болотних трав, ефективно бореться з однорічними і багаторічними бур'янами: пирієм повзучим, осотом польовим, в'юном, пальчатым свинороем, злаковими, осокою, клубнекамышом, очеретом, рогозом, очеретом, мятником, щавлем, мокрицей, крестовником, кульбабою лікарською, хвощем, снытью, пастушої сумкою, перської веронікою.
  • Не підходить для обробки клена, вільхи, верби, акації.
  • Блокує синтез автоматичних кислот. Отрута пошкоджує точки розвитку бур'янів, за рахунок чого верхня і нижня частини трави повністю засихають.
  • Проникає всередину рослин через листя, стебла, потім з соком поширюється по тканинах.
  • Засіб не відрізняється виборчим властивістю і здатне знищити бур'яни, так і благородні культури. З цієї причини застосовувати отрутохімікат рекомендується до посівних робіт або при посадці. В останньому випадку обробляйте грунт, якщо насіння «довгограючі», тобто сходять через тиждень і більше.
  • Згідно інструкції, обприскувати бур'яни слід, коли з'явилася зелена маса, тому що речовина не всмоктується рослинами через коріння. Так, проводячи обробку біля коренеплодів, можна не турбуватися, що отрутохімікат негативно вплине на якість врожаю.
  • При застосуванні Торнадо грунт не змінює свій склад: шкідливі речовини не накопичуються, тому що ізопропіламінна сіль після з'єднання з атомами металів розпадається, не проникаючи вглиб ґрунту.
  • Зараження відбувається за 2-3 години, пожовтіння, в'янення бур'янів спостерігається через 7 днів, через 2-3 тижні зелень пропадає. Якщо обробляються дерева, чагарники, то вони гинуть через 1-2 місяці. Зазначені періоди знищення трави можуть розтягуватися з-за поганої погоди: холоду, дощів, посухи.
  • Дія препарату зберігається до 60 днів після застосування.
  • Термін придатності препарату в закритій заводській тарі – 5 років. Склад зберігає свою ефективність при температурі від -15 до +35 градусів. Якщо препарат замерз, то ретельно перемішайте його.

Як розводити засіб для знищення бур'янів

Щоб ефективність препарату була максимальною, необхідно дотримуватися спеціальної інструкції по застосуванню. Основні правила використання Торнадо такі:

  1. Готуйте розчин безпосередньо перед обприскуванням, тому що він не призначений для тривалого зберігання, з плином часу втрачає свою ефективність.
  2. Розводьте концентрат в ємності, яка не буде застосовуватися для харчових продуктів.
  3. Перед застосуванням бутель з концентратом ретельно збовтайте.
  4. За допомогою мірного стаканчика відокремте необхідну кількість концентрату.
  5. У відро налийте воду, додайте препарат.
  6. Використовуйте виключно чисту воду: якщо буде присутній домішки (або глина), то ефективність рідини значно знизиться.
  7. Бажано застосовувати м'яку воду. Якщо вона жорстка, то знизьте норму робочого розчину, збільшіть рівень дозування Торнадо.
  8. Згідно інструкції, потрібно дотримуватися концентрації робочого розчину на рівні 1-3%.
  9. Не додавайте розчин інші препарати. Винятком є Бі-58 (для боротьби з шкідниками), Магнум (гербіцид), сульфат амонію, аміачна селітра та інші азотні добрива.
  10. Після з'єднання Торнадо з водою ретельно перемішайте компоненти, при необхідності долийте необхідну кількість води, перелийте суміш у обприскувач.

Норми витрати речовини

Використовувати Торнадо можна для різних культур, об'єктів. У представленій таблиці вказана дозування препарату:

Культура, об'єкт, застосування

Вид бур'янів

Норма витрати препарату

Спосіб застосування

Строки обробки

Пари.

Однорічні, багаторічні.

1,5-3 л/га

Наземна, авиаобработка.

Період активного росту.

Під посів ярих культур.

Однорічні, злакові, дводольні.

1,5-3 л/га

Наземна, авиаобработка.

Період вегетації, кінець літа, осінь, післязбиральний період.

Багаторічні, злакові, дводольні.

3-4 л/га

Поля під посів ярих при мінімальній та нульовій технології вирощування.

Однорічні, злакові, дводольні.

1,5-3 л/га

Наземна, авиаобработка.

Період вегетації, весна, коли з'являється непотрібна поросль, до посіву культур або до моменту появи сходів.

Багаторічні, злакові, дводольні, злісні.

3-4 л/га

Для обприскування міжрядь городу або виноградників.

Однорічні, багаторічні.

10-25 мл концентрату, змішується з 1 л води. Отриманого розчину вистачає для обробки 1-3 кв. м.

Обприскування.

Період активного росту.

Сад і город до посіву газонної трави.

Однорічні, багаторічні.

Готується рідина з 15 мл речовини, 1 л води. Розчину вистачає для обробки 1-3 кв. м.

Обприскування.

Період активного росту.

Для усунення бур'янів на узбіччях доріг або в живоплоті.

Однорічні, багаторічні.

Змішується 25 мл хімікату з 1 л води. Розчину вистачає для обробки 1-3 кв. м.

Обприскування.

Період активного росту.

Знищення чагарників або живоплоту молодих дерев.

Однорічні, багаторічні.

Розчин з 30-40 мл гербіциду і 1 л води. Рідини вистачає для обробки 1-3 кв. м.

Обприскування.

Період активного росту.

Інструкція по застосуванню Торнадо

Дія препарату буде ефективним, якщо дотримуватися інструкції по застосуванню, зазначену на упаковці. Основні правила такі:

  1. Рекомендується застосовувати навесні, восени, за 3 тижні до обробки землі.
  2. Обробляйте траву в період активного росту, цвітіння. Обприскування проводиться, коли однорічні бур'яни досягнуть висоти 5-15 см, багаторічники – 10-20 см: на рослинах має бути від 5 листочків. При такому підході діюча речовина швидко проникне всередину трави і знищить її.
  3. Однорічні дводольні бур'яни обприскуйте при наявності 2 листків до початку цвітіння. Дводольні багаторічні обробляються при формуванні бутонів, розпусканні квіток.
  4. Обприскуйте складом канави, доріжки у садах, на городах. Місця посіву, висадки культур обприскуються восени, щоб запобігти весняне поява бур'янів.
  5. Застосовувати препарат рекомендується вранці і ввечері (після 16 годин), у суху безвітряну погоду: не рекомендується працювати при швидкості вітру більше 5 км/год, інакше засіб потрапить на сусідні грядки з благородними культурами. Не проводьте обприскування перед дощем або відразу після нього: дочекайтеся, поки земля, зелень висохнуть. Пам'ятайте, що роса нейтралізує дію складу, тому бажано, щоб її не було.
  6. Глибоке і швидке проникнення речовини можливо при відсутності товстого шару пилу на бур'янах: як правило, рослини стають брудними в посуху.
  7. При появі сходів благородних рослин обробляйте лише міжряддя, попередньо накривши культури поліетиленом.
  8. Для кожного типу обробки враховуйте дозування речовини.
  9. Щоб підвищити ефективність Торнадо, додайте в розчин трохи сульфату амонію або препарат Мачо, які потрібні для запобігання швидкого скочування речовини з рослин: отрута прилипне до стеблах, листі, не буде розсіюватися.

Сумісність препарату з іншими гербіцидами

Іноді виникає необхідність оброблення рослин відразу декількома препаратами: одночасно застосовують гербіциди, інсектициди, добрива. Щоб уникнути зниження ефективності Торнадо, його не рекомендується поєднувати з іншими хімікатами. У крайніх випадках дотримуйтесь такої інструкції:

  1. Позбутися від бур'янів і перемогти шкідників допоможе поєднання Торнадо і засоби Бі-58.
  2. Підвищити ефективність препарату можна за допомогою таких гербіцидів: Стомп, Граунд, Дуал Голд, Раундап, Прима, Тітус, Лонтрел-300, Лазурит, Магнум, Ураган-Форте, Дикват, Агрокиллер, Агрітокс, Пульсар, Гліфосат. Врахуйте, якщо гербіцид Торнадо застосовується восени, то використовуйте гербіциди, спрямовані конкретно на знищення насіння. Так позбудетеся від дорослих рослин і запобігти їх появі в наступному році.
  3. Торнадо відмінно поєднується з азотними добривами – сульфатом амонію, аміачною селітрою, аммофосом, диаммофосом, карбонатом амонію, хлористим амонієм, сечовиною, вапняно-аміачної селітрою.

Токсичність Торнадо і запобіжні заходи

Склад є нешкідливим для людей, птахів, ссавців, дощових черв'яків, ґрунтових організмів. При застосуванні препарату слід дотримуватися певних правил безпеки. Інструкція по використанню Торнадо така:

  1. Попередньо надягайте щільну захисну одяг, окуляри, головний убір: речі потрібні для захисту очей, шкіри.
  2. Виконуючи обробку садової ділянки, не їжте, не пийте, не паліть, інакше є ризик попадання отруйної речовини всередину, що спровокує отруєння.
  3. Згідно інструкції з безпеки, при попаданні хімікату в очі або на шкіру потрібно промити уражену ділянку великою кількістю чистої води з милом.
  4. При попаданні отрути в шлунок потрібно випити велику кількість води з абсорбентами, викликати блювоту, звернутися за допомогою до лікаря.
  5. Якщо після обробки залишився розчин, вилийте його в недоступне або оброблене місце.
  6. Коли обприскування закінчено, ретельно вимийте руки, обличчя з милом, тару спаліть, виперіть одяг.

Відео

Обробляємо від бур'янів стежки засобом - Торнадо

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!