Як боротися з борщівником на дачній ділянці: як вивести бур'ян

Знищувати борщівник (гераклову траву) на дачній ділянці дуже важливо і потрібно, оскільки рослина шкодить людям, завдаючи болісні фотохімічні опіки, а також дуже швидко розростається, перетворюючи дачні ділянки в плантації бур'янів. Боротися з ним не просто, але можливо, якщо знати його слабкі сторони і найбільш ефективні способи винищення.

Обрізка і вирубання борщівника

Гераклова трава самозапилюється, а її насіння швидко розносяться по навколишньої території, дачній ділянці, зберігаючи схожість до 5 років. Боротьба з борщівником може здійснюватися методом обрізки бутонів і вирубування отруйного бур'яну під корінь. Завдання бур'яну полягає в тому, щоб дати суцвіття. Після того як насіння визріли, борщівник готується до в'янення. Боротьба з ним на дачній ділянці методом обрізки бутонів вважається досить ефективною, оскільки таким способом ви обманюєте бур'ян, змушуючи його «вважати», що його основна життєва функція виконана.

Якщо ви упустили момент появи суцвіть, визрівання насіння або ж дачну ділянку сильно переповнений сходами борщівника, можна спробувати ще один метод боротьби з ним – багаторазове вирубання. Спочатку – ранньою весною, а потім – через кожні 3-4 тижні. Практика показує, що цей спосіб не ефективний сам по собі, оскільки трава швидко відновлює масу, зимує, а навесні відновлює зростання з подвоєною силою.

Після вирубування варто зробити мульчування – накрити ділянку чорною плівкою (не нижче 100 мкм) і придавити її дошками, цеглою. Одна з слабкостей борщівника полягає у неможливості існувати без сонячних променів, тому боротьба таким способом є дуже ефективною.

Спалювання

Нерідко знищення борщівника здійснюють шляхом спалювання на дачній ділянці засохлих до зими стебел. Такий прийом може виявитися неефективним, оскільки вони вже встигли обсемениться. Щоб така боротьба пройшла успішно, потрібно спалити бур'яни до цвітіння – в першій половині літа. Бур'яни слід облити горючою речовиною і підпалити. При цьому важливо стежити, щоб вогонь не поширився на сусідні дачні ділянки, попередити про проведення боротьби сусідів.

Гербіциди

Дуже ефективним є видалення борщівника за допомогою гербіцидів. Найкращими вважаються наступні препарати:

Найменування хімікату

Спосіб застосування

Раундап

Розведіть 60 мл гліфосфата в 1 л води, обприскати отриманим розчином борщівник. На 100 кв. м. буде потрібно 5 л кошти.

Торнадо 500

Влити 50 мл гербіциду в 3 л води, розмішати. Обприскати розчином бур'яни на дачній ділянці. На 100 кв. м. потрібно 2 л кошти.

Ураган Форте

У 10 л води розвести 90 мл препарату, провести боротьбу розчином, обприскати борщівник. Витрати – 3 л на 100 кв. м.

Спрут Екстра

Змішати 84 мл хімікату з 10 л води. Здійснити обробку методом обприскування бур'янів, витрати – 3 л на 100 кв. м.

Граунд

Влити ½ частина флакона препарату в 10 л води, розмішати. Потім влити решту хімікату, знову перемішати. Обробити борщівник за допомогою обприскувача.

Агротехнічні методи

Методом оранки здійснюється боротьба з перезимувала геракловой травою. Восени це робити не можна, оскільки насіння бур'яну потраплять в грунт, а по весні вони проростуть. Якщо деякі рослини залишилися недоторканими і почали пускати нові пагони, процедуру необхідно повторити.

Інші способи

Є й інші способи боротьби з геракловой травою на дачних та присадибних ділянках. Вони використовуються городниками рідко, але дають хороший результат:

  1. Чорна плівка. Нею накривають ділянку з бур'янами навесні, щільно притискаючи по периметру, а влітку прибирають. Недолік світла, парниковий ефект створять умови, несприятливі для зростання борщівника і він загине.
  2. Покриття штучним газоном. Геополотно (щільністю не нижче 100 г/1 кв. м.) кладуть на ділянку після оранки. Зверху насипають 5 см ґрунту і висівають задерняющую суміш трав, через яку бур'яни не зможуть прорости. Мінусом цього способу є те, що поле не можна використовувати для вирощування овочів кілька років.
  3. Хороший результат дає народний спосіб боротьби з геракловой травою – випалювання оцтом. Його можна використовувати одночасно зі зрізанням суцвіть і, не вдаючись до цього. Для процедури знадобиться оцтова есенція, яку потрібно влити в стебло борщівника, коли він вже перейшов в трубку. Для цього суцвіття необхідно попередньо зрізати. У другому випадку нічого не доведеться зрізати, есенція вводиться в стебло бур'яну шприцом. В результаті цвітіння вже не настає, а трава гарантовано гине.
  4. Випалювання соляркою. Проводиться за типом попереднього методу. Речовина впорскується в стебло бур'яну шприцом. Через час борщівник гине і його викопують з коренем.
  5. Текст посів. Полягає у засіванні ділянок ремедиаторами – рослинами, що мають більш агресивний характер порівняно з геракловой травою. Вони активно витісняють бур'яни, повністю окупувавши територію. До них відносяться козлятник (галега лікарська) та стоколос безостий.
  6. Комбінування декількох способів. Наприклад, обприскування гербіцидом, через 14 днів – оранка, після появи нових сходів знову вплив хімікатом, а через 2 тижні – знову оранка. Або ж можна поєднати покриття чорною плівкою з подальшим посівом ремедиаторов. Крім боротьби з бур'яном, ці трави ще й відновлять грунт.

Запобіжні заходи

Боротися з геракловой травою необхідно, дотримуючись запобіжних заходів, оскільки бур'ян фітотоксичний, що може призвести до небажаних наслідків:

  1. Важливо надягати для захисту окуляри, гумові рукавички, щільну спецодяг з капюшоном, гумові чоботи, респіратор.
  2. Проводити викошування не ручними пристроями, від яких дрібні частинки трави розлітаються на значну відстань, а косарками для мотоблока.
  3. Не здійснювати обприскування проти вітру.

Відео