Грядки для полуниці - як правильно зробити своїми руками багатоярусні, розумні, високі або теплі

Запорукою ефективного захисту від бур'янів, шкідників, хвороб і багатого врожаю ягідних культур є грамотна організація ділянки землі. Садова суниця (або полуниця) вважається вибагливим рослиною, яке вимагає особливих умов вирощування. Перш ніж зробити міні-плантації для її посадки, ознайомтеся з агротехнічними вимогами, яких потрібно дотримуватися, відповідними матеріалами і технологією створення теплих високих плантацій.

Як вибрати місце для посадки суниці

Почати висаджувати кущі на дачі або на заміській ділянці необхідно з серпня, а закінчити цю справу – у вересні. До цього часу потрібно підготувати посадочні місця. Особливо значення має вибір оптимального місця розташування, від якого залежить не тільки врожайність, а й смакові якості ягід. Для цього врахуйте наступні агротехнічні тонкощі:

  • Садову суницю потрібно вирощувати на майданчику з хорошим освітленням. Рослина любить світло і тепло, але якщо вибране місце знаходиться в низині, то займатися його облаштуванням там не варто. Пов'язано це з тим, що грунт на низьких ділянках промерзає навіть пізньої весни, що загрожує рослинам загибеллю. Незважаючи на те, що ця культура любить світло, можна посадити її і затемненому ділянці. Дозріла продукція набере мало цукру, але придбає більше аромату – такий урожай відмінно підійде для заготівлі сушіння, консервації варення та інших переробок.
  • Небажано висаджувати цю полуницю серед садових дерев. У цьому випадку посадкам може нашкодити не тільки тінь від них, але й отрутохімікати, якими обприскують дерева.
  • Вибирається місце обов'язково повинно бути захищене від вітру. Садівники з досвідом рекомендують висаджувати полуницю між кущами агрусу і смородини.
  • Ідеальним розташуванням для майбутньої плантації є південно-східна сторона ділянки. Садова суниця повинна висаджуватися на трохи підвищеному або рівному місці.
  • Південні схили не підходить із-за раннього сходу снігу.
  • Культура дає хорошу врожайність на піщано-суглинному і піщаному субстраті, який збагачений гумусом. На засолених і вапняних ділянках, а також ґрунтах з високим заляганням грунтів води рослини погано плодоносити.
  • Зважаючи на те, що полуниця відноситься до сімейства «рожевих», її не можна висаджувати поруч з родичами. Не можна розбивати міні-плантації на тому місці городу, де представники цього сімейства росли в минулому році. Рослини мають спільних шкідників і до того ж тягнуть з грунту однакові поживні речовини. Більшість з них можуть перезимувати в грунті і з настанням весни пробудитися, почавши знищувати новий урожай.
  • Небажано облаштовувати міні-плантацію після збору врожаю томатів, картоплі, огірків, баклажанів, перцю, капусти.
  • Погано на садову суницю впливають і плодові дерева, наприклад, яблуня, абрикос, слива, вишня та ін Небажано, щоб поруч з цією ягідної культурою цвіли черемха і шипшина.
  • Кращими попередниками вважаються редис, петрушка, морква, кукурудза, селера, кріп і бобові.

Тип полуничної плантації

Вибравши оптимальне місце посадки, необхідно визначитися з підходящим типом плантації, після чого зайнятися підготовкою поживного ґрунтового субстрату. При створенні різних варіантів у хід йдуть ПВХ-труби, мішки, автомобільні покришки, шифер, дошки та інші підручні засоби. Грядки під полуницю бувають наступних видів:

  • Класичні. Цей універсальний варіант самий популярний і простий, але багато досвідчені садівники намагаються експериментувати для отримання більшого врожаю і створення цікавих конструкцій.
  • Вертикальні грядки для полуниці. За рахунок них можна заощадити простір і знизити ризик ураження культури багатьма шкідниками.
  • Високі. Запобігають загнивання коренів за рахунок хорошого дренажу. При необхідності можна облаштувати утеплений палісадник з оптимальною для вирощування культури температурою.
  • Піраміди. Представлені у вигляді багатоярусних конструкцій, здатних вмістити безліч рослин. Одночасно виступають в якості елемента, що прикрашає ділянку.

Підготовка грунту

При підготовці посадкового місця потрібно керуватися декількома правилами. Завдяки їм можна збільшити врожайність:

  • З відведеного під посадку культури земельної ділянки приберіть все сміття – це листя, дрібні гілки і т. п.
  • Навіть якщо ділянка була зорана з осені, все одно перекопайте його знову лопатою на глибину багнета.
  • Зробіть підживлення грунту з допомогою перегною. Добриво розсипте з розрахунку 1 відро на кожен квадратний метр гряди. Є варіант суміші з землі, компосту, перегною (усі по 1 відру) і 2 склянок золи.
  • Для розпушення іноді використовують торф, добре поглинає і утримує вологу. На кожне відро при цьому потрібно додавати не менше склянки золи.

Після таких простих дій обов'язково потрібно зробити розмітку у вигляді смуг. При її виконанні суворо дотримуйтесь рекомендованого відстані міжряддя. Якщо посадка буде занадто густий, то це призведе до зниження врожаю або й зовсім загибелі рослин. Готуючи гряди, не забувайте про поділяють їх борознах – в цих заглибленнях накопичується зайва дощова вода. Садова суниця хоч і любить полив, але до вологолюбні культур не належить.

Внаслідок надлишку вологи навколо кореневої системи почне утворюватися гниль з безліччю паразитів. Зайву воду від коренів відведуть борозни, а самі канавки не потрібно копати глибоко. Рослини в цьому випадку будуть рости повільніше. В ідеалі проміжні борозни заглиблюються на 25 см – цього вистачить для хорошого відведення води, до того ж, під час збору врожаю люди крокують по цих борознах. Цілісність лунки з культурою зберігається, але і саму канавку надалі порушувати не можна, щоб не погіршити відведення води. Готова міні-плантація повинна вийти на височини.

Розміри класичних полуничних грядок

Щоб забезпечити високий показник врожайності, необхідно визначитися з розміром грядок. При традиційному варіанті посадки культуру розміщують килимовим способом, рядами або гніздами. Така технологія оптимальна для організації високих плантацій. Килимовий метод є доцільним для дачників, які рідко приходять на свою ділянку. Культура в цьому випадку розростається і формується мікроклімат, а на поверхні землі утворюється шар мульчі. Завдяки цьому полуниця не буде мати потребу в частому поливі, подкормах, але по мірі збільшення розеток вона дрібніє.

Щоб отримати великі плоди, агрономи рекомендують дотримуватися певних параметрів висадки ягід. Обов'язково візьміть до уваги наступні нюанси:

  • Оптимальна ширина пасма становить до 80 см. Цього цілком вистачить для того, щоб розмістити два паралельних ряди на відстані 40 см один від одного. Якщо виділити занадто широке місце, то можуть з'явитися труднощі з поливом, прополкою і збором урожаю.
  • Відповідний напрямок висадки – зі сходу на захід. Завдяки цьому можна запобігти затінення молодих кущів один одним.
  • Висота споруди для садової суниці залежить від типу конструкції. Низькі варіанти з бортами 20-40 см відрізняються легкістю виготовлення. Високі моделі, стінки яких складають до 90 см, володіють деякими перевагами: зручністю обслуговування, розміщення укривного матеріалу та збирання ягід.
  • Відповідна дистанція між культурами – 40 див.
  • Оптимальне значення ширини борозен, на яке слід нарізати місце посадки, – 30-40 см, а глибина – від 20 див.
  • Запам'ятайте, що не можна висаджувати кущі ягідної культури дуже близько одне до одного. Економія місця негативним чином позначиться на зростанні рослин, спровокує швидке поширення хвороб і ускладнити прополку.

Суцільний килим

Щоб розсадити на ділянці якомога більше кущиків ароматної ягоди, зверніть увагу на спосіб під назвою «суцільний килим». В цьому випадку вам не потрібно буде робити ряди, що заощадить ваш час при облаштуванні земельної ділянки. Найголовніше – це необхідність дотримуватися певної дистанції між культурами, яка повинна становити близько 25 див.

Стрічка в два рядки

Особливість цього способу полягає в тому, що вам потрібно відокремлювати кожні два рядки (ряду) один від одного. Порівняно з попереднім варіантом ви не зможете посадити багато кущиків на одному і тому ж ділянці, але при цьому ви отримаєте більш великі ягоди. Основні параметри:

  • відстань між двома грядами становить від 60 до 70 см;
  • кожна гряда складається з пари рядків, які знаходяться один від одного на відстані 30-40 см;
  • культури в кожному рядку віддалені один від одного на 25 див.

У три рядки

Цей варіант схожий з попереднім, але кожна грядка для полуниці включає в себе не дві, а три рядки. При виборі цієї схеми дотримуйтеся наступних параметрів:

  • кожна грядка, що складається з трьох рядків, повинна бути віддалена від іншої на відстані 60-70 см;
  • стандартне відстань між рядками становить в межах 25-30 см;
  • оптимальна дистанція між культурами в рядках – 25-30 див.

У п'ять рядків

Цікава схема вирощування садової суниці, яка відмінно підійде для більш щільної посадки. Схожа з іншими типами «стрічок», але відрізняється мінімальною відстанню між кущами:

  • кожне місце висадки складається з п'яти рядків;
  • грядочки рівновіддалені один від одного на 60 см;
  • відстань між рядками дорівнює 15 см;
  • культури у рядках відділяє дистанція в 15 див.

Вертикальні грядки

Спосіб вирощування садової суниці на вертикальних конструкціях для багатьох дачників бачиться трохи екзотичним. Але є садівники, які з успіхом реалізували цю сучасну технологію, зазначивши кілька переваг такого способу:

  • істотна економія земельної ділянки;
  • обмежений контакт із землею, завдяки чому суттєво знижується ризик появи грибкових захворювань і загнивання коренів;
  • зручність догляду за ягідної культурою, оскільки немає необхідності постійно нахилятися і навантажувати спину, що особливо актуально для людей старшого віку;
  • відсутній тотальне загущення посадок;
  • вертикальна грядка для полуниці виконує декоративну функцію, облагороджуючи ділянку.

Якщо ви хочете зменшити кількість зрошений, то розбавте грунтовий субстрат гідрогелю. Є й аргументи проти організації вертикальної грядки для полуниці, які важливо врахувати кожному садівникові, який вирішив створити таку посадку. До мінусів відносяться наступні нюанси:

  • рослинам потрібно часта підживлення і поливання, причому вносити добрива рекомендується щотижня;
  • полуничні кущі погано переносять холоду, т. к. в піднятих контейнерах грунт швидко промерзає.

З пластикових труб

Один з популярних варіантів створення конструкції для вертикальної посадки передбачає використання труб з ПВХ (полівінілхлориду) і краплинного поливу. Замислюючись зібрати таку конструкцію, визначитеся з місцем установки. Ідеальний варіант – сонячна південна або південно-східна сторона забору або альтанки. Для створення таких грядок для полуниці краще купити водостічні жолоби з ПВХ (труби доведеться розрізати навпіл), кожен відрізок повинен мати довжину в 1 м. Додатково вам знадобляться ПВХ-заглушки, капронові або сталеві троси, матеріали кріплення:

  1. По всій довжині водостоків зробіть отвори для зливу зайвої вологи.
  2. На кінцях потрібні будуть отвори, куди протягують дріт для підвішування усієї конструкції.
  3. Кінці водостоків акуратно закрийте заглушками. На дно покладіть щільний синтетичний матеріал, який запобігає вимивання грунту.
  4. Отримані ємності заповніть поживним ґрунтом і висадіть в них полуничну культуру. Зручність конструкції в тому, що її можна легко прибрати на зберігання взимку. При необхідності її можна закріпити на балконі.

Є ще один вертикальний варіант з ПВХ-труб. Зробити його дещо простіше попереднього:

  1. Візьміть водостічну широку і вузьку трубу (вона буде вставлятися усередину широкої). Остання повинна бути на 10 см довше першої.
  2. У 2/3 довжини вузької ПВХ-труби зробіть безліч дрібних отворів. Кінець без отворів буде знаходитися знизу, щоб вода не потрапляла в нижні шар ґрунту і не переувлажняла її.
  3. Обмотайте вузьку трубу мішковиною – це потрібно для того, щоб коріння кущів не чіплялися за отвори.
  4. В широкій трубі зробіть великі отвори діаметром 20 см, щоб в них можна було просунути кущики. Знизу залиште ділянка без отворів.
  5. Вставте вузьку трубу в широку, насипте гравій, щоб конструкція стояла вертикально. Повільно підсипте ґрунтову суміш і висадіть рослини. Полийте, по мірі поливу рівень води у вузькій трубі буде зменшуватися.

Багатоповерхові конструкції у формі піраміди

Ефектно будуть виглядати грядки для полуниці, які розміщуються на багатоярусної конструкції у вигляді дерев'яної піраміди – іноді використовуються стелажі і навіть пластикові пляшки. У двоярусні грядки для полуниці рекомендується висаджувати нейтрально денні ремонтантні сорти, наприклад, Ельсанта, Брайтон. Зводиться піраміда наступним чином:

  1. спочатку складіть креслення і брусів з дошками, після чого виготовте каркас у формі трьох - або чотирикутної піраміди.
  2. на бічних стінках обладнуються осередку під грунт з рослинами.
  3. після того, як буде зібраний каркас, необхідно зайнятися засипанням грунту: укладіть на дно пірамідальної конструкції мелкоячеистую сітку, потім подушку з тирси, а зверху – родючий грунт.
  4. кожен наступний ярус облаштовувати таким же чином.

Вежа з автомобільних покришок

Ще один варіант нехитрого споруди грядок для полуниці передбачає використання звичайних автомобільних покришок. Цей спосіб хороший тим, що не вимагає великих зусиль і грошових вкладень, адже у багатьох в гаражі знайдеться кілька непотрібних старих шин. Процес виготовлення включає кілька етапів:

  1. в якості основи використовуйте гуму великовантажного автомобіля, для другого ярусу – шину меншого діаметру, а для верхівки знайдіть покришки від легкового автомобіля.
  2. починаючи з найбільшою шини, складайте піраміду, заповнюючи простором родючим грунтом;
  3. збоку на протекторі потрібно прорізати віконця, куди і потрібно висадити полуницю.
  4. у кожну шину посадіть 4-5 полуничних кущів.
  5. для нормального зрошення, збереження високої врожайності ягід, ґрунт з покришок потрібно міняти через кожні пару років, т. к. шини не є екологічним чистим матеріалом.

Підвісні мішки

Щоб організувати вертикальну грядку для полуниці, можна зшити підвісні клумби, використовуючи в якості основного матеріалу мішковину, міцну тканину або геотекстиль. Якщо на це часу у вас немає, то скористайтеся звичайними матерчатими мішками. Готові підвісні клумби можна розмістити на стіні будинку, лазні, альтанки, на паркані або іншій плоскій поверхні:

  1. Візьміть мішки з натуральної тканини, т. к. вироби з штучного волокна швидко руйнуються під впливом сонячних променів – їх може не вистачити і на один сезон. Мішковина додатково добре пропускає повітря і воду.
  2. Дно і боки для фортеці обов'язково прострочіть кілька разів.
  3. Зверху кожного мішка зробіть петельку для підвішування.
  4. Потім потрібно вирізати в мішках отвори для рослин, після чого заповнити їх, висадити розсаду і полити лійкою.

Теплі полуничні грядки

Такий тип конструкції влаштовується безпосередньо на поверхні землі або ж заглиблюється в грунт. Структура утепленій версії включає в себе кілька шарів: дренаж, теплогенеруючої прошарок і грунт. Її облаштування оптимально підходить для регіонів з несприятливим кліматом, де до середини червня все ще зберігається загроза повернення заморозків. Споруди такого типу бувають каркасними, насипними, комбінованими. Незалежно від варіанту організації наповнення «теплої городу» ідентично. Послідовність заповнення короба:

  1. Прямокутна конструкція виконується з дощок для ящика. Висоти бортів близько 60 см, а ширина короба – приблизно 90 див. Зсередини корпус обробляється гідроізоляційним матеріалом.
  2. Вниз встановлюється дрібна металева сітка, яка захищає від полівок.
  3. Далі йде шар (близько 20 см) з подрібнених гілок, брусків, деревних відходів.
  4. Зверху укладаються газети, картон.
  5. Потім потрібно укласти тирсу, дрібну стружку деревини.
  6. Наступний шар складається з свіжих рослинних відходів.
  7. Далі йде перегній з компостної ями.
  8. В самому кінці короб треба засипати шаром землі.
  9. При необхідності майданчик навколо палісадника викладіть плиткою, зробіть доріжки. По периметру укладіть декоративний камінь і т. п.

Перш ніж зробити «теплий город» щоб розбити полуничну грядку, визначтеся з матеріалом огорожі. Відмінним вибором стануть дошки, металопрофіль або шифер. Ще один варіант – це зварна конструкція з гілок. Вона відносно проста у виготовленні, але не здатна забезпечити належної теплоізоляції – волога при її використанні буде швидко випаровуватися.

Каркасні

В такій споруді всі нижні шари і родюча «подушка» укладаються в заздалегідь виготовлений короб. Такий спосіб організації ідеально підходить для місцевості з високим рівнем вологості, де грунт заболочена чи часто йдуть дощі. Головне – зробити міцний каркас, який прослужить не один сезон. Для його виготовлення добре підійдуть дошки або шифер. Перші мають потребу в обробці захисним покриттям.

Насипні

Особливість цієї технології полягає в необхідності викопування неглибокій траншеї, яку заповнюють «начинкою». Так виходить піднесена грядка-пагорб з теплим низом. Насипна технологія застосування на місцевості без загрози затоплення, тобто там, де підземні води знаходяться далеко від поверхні. Основні етапи:

  1. На ширину грядки (від 40 см) викопується траншея – глибина на штик лопати.
  2. На дно траншеї укладають попередньо порубані сухі гілки. Починати потрібно з великих, а закінчувати – найменшими.
  3. На гілки укладається будь рослинний сміття, наприклад, листя, компост, пожухлої трава, перегній.
  4. Потім все ретельно утрамбовується, поливайте теплою водою.
  5. Зверху укладається родюча земля.
  6. Горбик в підсумку стане вище на 20-30 см. Можете обгородити дошками чи зробити краях пологими.

Об'єднані

Цей варіант організації «теплого городу» для вирощування ягідної культури, відрізняється тим, що поєднує особливості двох попередніх. Послідовність дій:

  1. вирийте траншею як у першому варіанті.
  2. покладіть в неї нижні шари органіки.
  3. зробіть короб, наприклад, з дощок.
  4. укладіть у нього верхні шари органіки.

Високі грядки

Вирішивши зайнятися весняним садінням садової суниці, зверніть увагу на високу конструкцію, яку багато городників не відрізняють від теплою. Великої різниці між ними, по суті, ні, тим більше підняті грядки для полуниці робляться за тією ж технологією і з використанням тих же матеріалів. Єдина різниця полягає в засипці. Високі споруди нерідко складаються з одного шару родючого ґрунту, тобто «теплогенеруючого» становить у них немає.

Переваги і недоліки

Високі розумні грядки для полуниці мають кілька плюсів і мінусів, які важливо врахувати, якщо ви хочете отримати смачний і ароматний урожай. Мінусом конструкції вважається швидке висихання грунту. Частково вирішити проблему можна шляхом заглиблення плантації на 20 см в землю. Перевагами є:

  • для облаштування глибоких або каркасних споруд можна скористатися збалансованим купівельними грунтом;
  • спорудити високу конструкцію для вирощування садової суниці можна самостійно, головне – зробити каркас;
  • піднятою горизонтальній міні-плантації можна надати звивисту форму, яка стане оригінальною прикрасою ділянки;
  • швидкий прогрів грунту сприяє прискоренню дозрівання плодів;
  • грунт не утаптывается, залишаючись пухкої – до коріння кущів буде надходити більше поживних речовин і кисню.

Як правильно вибрати розмір

Вибираючи оптимальні параметри «піднесеного городу» під культивування ягідної культури, врахуйте декілька нюансів. Докладніше про рекомендації:

  • В регіонах з суворим кліматом краще зробити конструкцію, висота якої становить 20-25 див. В зимовий час споруда залишиться під снігом і рослини не вимерзнуть. Борти конструкцією висотою 40-60 см не можуть покритися шаром снігу, в результаті чого кущі промерзнуть наскрізь.
  • Довжину вибирайте відповідно з габаритами земельної ділянки.
  • Якщо зробити підхід до міні-городу можна тільки з одного боку, то ширина конструкції не повинна бути більше 60 см. При двосторонньому обслуговуванні допустиме значення 1-1,2 м.

Мобільні (переносні) конструкції

Така споруда є універсальним, оскільки його можна поставити в будь-якому місці. Їм зручно декорувати зону відпочинку біля альтанки, патіо або внутрішній двір. Облаштувати переносну грядку для полуниці можна з таких доступних і часто непотрібних в господарстві речей, як чавунна ванна, дерев'яна або металева бочка, горщики або кашпо для квітів, відра, тачки. Зручні міні-плантації вийдуть з дерев'яних або пластикових ящиків з перфорацією.

Для просторій посадки підійдуть збірні міні-грядки. Для цієї мети широко застосовуються короби з оцинкованої сталі. Конструкція, незважаючи на легкий вага, має гарну міцність. Сталь має низьку теплопровідність, тому вона не розжарюється на сонці. Оцинковані бордюри, мають полімерне покриття, довговічні і зносостійкі. Огорожі підходять для відкритого і тепличного використання. Мобільний короб не потрібно прибирати на зиму, але при необхідності він легко розбирається і переноситься. Схема складання:

  1. Покрийте зсередини овочевий ящик з пластику целофаном у кілька шарів.
  2. Заповніть ящик землею із перегноєм.
  3. Потім висадіть в ящик два кущика ягідної культури.
  4. Помістіть клумби на сонячне місце. Щоб захистити імпровізований палісадник від заморозків, трохи підніміть ящик над землею, наприклад, встановіть на цеглу або колоди.

Види укривного матеріалу

Щоб рослини розвивалися нормально, їх потрібно забезпечити вологою, теплом і світлом. Використання відповідного укривного матеріалу вирішить кілька проблем: захистить кущі і грунт міні-плантації. У першому випадку міні-город потрібно вкрити повністю матеріал можна натягнути на опори, дуги. Щоб захистити грунт застосовують мульчування: грядку для полуниці накривають матеріалом, а рослини пересаджують у попередньо зроблені отвори. Види укривних матеріалів:

  • органічні;
  • неорганічні.

Органічний

Укривні матеріалу органічного типу найчастіше використовують із-за доступності та низької вартості. Органічна мульча швидко розкладається і тому вимагає регулярної заміни, що є деяким мінусом. Якщо не поміняти їх вчасно, то вони перетворять в субстрат, який кишить грибками і бактеріями. До органічних матеріалів відносяться:

  • Соснові голки. У їх складі є фітонциди, передають ягодам багато корисних властивостей. При використанні такої мульчі аромат та смак продукції покращиться.
  • Тирсу. Найдешевший укривний матеріал, що не має специфічних корисних властивостей.
  • Солома. Сама по собі вона ніякої користі для ягідної продукції не несе, але в ній розмножується сінна паличка, що рятує їх від кореневої гнилі.

Сучасні неорганічні матеріали

Великим попитом користуються такі неорганічні укривні матеріали, як Агротекс, Агрил, Лутрасил, Агроспан, Спандбонд, чорна поліетиленова плівка. Перші п'ять належать до агроволокну, який представляє собою полотно з поліпропілену, який витримує вплив вологи і не вступає в реакцію з хімічними сполуками. Неорганіка хороша тим, що не гниє і в ній не заводяться мікроорганізми. Прибрати її з міні-плантації простіше органічного аналога. Щоб укрити грядки для полуниці агроволокном, врахуйте декілька важливих нюансів:

  • Розстеляти агроволокно необхідно навесні або восени, тобто під час пересадки.
  • За пару тижнів до того, як укрити грядку для полуниці, проведіть підготовку плантації: вирівняйте поверхню, зволожте, зробіть подкорму грунту.
  • Якщо ви розміщуєте двошаровий матеріал, то переконайтеся, що влагоотталкивающая сторона знаходиться знизу – вона запобігає висихання грунту.
  • Відповідна схема грядок під чорним покривним полотном – в міжряддях 45 см і 40 см між кущами. Плівку вистилають на міні-плантацію, після чого в неї вирізують отвори хрестоподібної форми.
  • Якщо висаджені саджанці, то спочатку укрийте агроволокном міні-город, після чого намацайте під полотном кущики і зробіть отвори для них.
  • Перш ніж закріпити укривний матеріал, перевірте натяг полотна – агроволокно має бути вільним, але при цьому не розвиватися.
  • Укривний матеріалу фіксують по периметру дошками, металевими шпильками або присипають землею. Переконайтеся, що ніде по периметру немає отворів, інакше це призведе до роздування агроволокна та його зсуву.

Відео

Грядки для полуниці

Теплі грядки під полуницю.

Грядка для полуниці з труби

ВЕРТИКАЛЬНА ГРЯДКА ДЛЯ ПОЛУНИЦІ З ТРУБИ ПОКРОКОВЕ КЕРІВНИЦТВО

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!