Формування огірків в теплиці з полікарбонату. Догляд за огірками в теплиці і формування куща

Кожна культура на вашій ділянці вимагає особливої турботи, догляду та уваги. Наприклад, знання того, як обрізати огірки в теплиці, допомагає подвоїти кількість плодів, отриманих з грядки. Різні сорти і види рослин формують і обрізають по-різному.

Як правильно формувати огірки в теплиці

Овочівникам слід взяти на озброєння декілька порад, щоб виростити на своїй ділянці багато овочів:

  1. Пустоцвіти слід обривати відразу.
  2. Для формування куща потрібно брати тільки добре наточені ножі, щоб не порвати і не пошкодити кущ.
  3. При формуванні великої кількості порожніх зав'язей на кущах слід підсушити грунт. Така процедура допомагає мінеральним речовинам наповнити їх.
  4. Особливо обережно слід ставитися до верхніх гілочках куща. Якщо пошкодити їх при зборі врожаю, рослина може загинути повністю.
  5. Утворилися листя біля підніжжя потрібно регулярно видаляти, щоб не втратити плодів.
  6. Після обрізки відростків не можна залишати пеньки на стеблі.

Є кілька способів підв'язки. Правильно вибраний метод має безпосередній вплив на формування рослини. Переваги віддають способом, який відповідає сорту огірків, і облаштуванням теплиці. Варто відзначити, що іноді формування відбувається без підв'язки рослин. Нижче представлені основні технології з покрокової інструкцією:

  1. Горизонтальний. Мотузки натягують по довжині грядок, через кожні 30 см, роблячи кілька ярусів. Важливо, щоб основний втеча прямував вертикально, а не рухався вздовж мотузки.
  2. Спосіб підв'язки сіткою. Поряд з рядком рослин потрібно натягнути сітку, чіпляючись за яку рослини будуть витися.
  3. Вертикальний. Натягується шпалера зверху. Від неї вниз опускаються мотузка з петлею, за яку чіпляють стебло. По мірі зростання огірки будуть витися навколо цієї шпалери.
  4. V-подібний метод. На шпалеру потрібно прив'язати дві мотузки з двох сторін від огірків, якими підв'язують стебло.

Правила формування огірків:

  1. Проводять процедуру щотижня.
  2. Чоловічі квіти, пошкоджені плоди, листя і вуса відразу видаляють.
  3. При вертикальному напрямку куща верхню частину слід залишати вільною.
  4. Плоди збирають своєчасно, щоб рослина на витрачало на зрілі плоди поживні речовини.

Формування огірків в одне стебло з подвязыванием

Схему прищіпки і підв'язування куща, яка передбачає отримання одного стебла, як правило, застосовують при вирощуванні гібридів. Наприклад, це можуть бути такі сорти, як Алфавіт, Букет, Шик, Валаамский, Мурашка та інші. На гібридних культурах формуються жіночі квітки і зав'язь плодів не викликає проблем у овочівників. Покрокова схема формування (для теплиць з полікарбонату) з фото представлена нижче:

  1. Проводиться підв'язка основного стебла до шпалери. Робити це потрібно так, щоб рослина рівне росло і не прогинається.
  2. При появі бічних відростків розміром до 5 см всі нижні слід видалити, щоб до верхніх втечам надходило необхідну кількість поживних речовин із землі. Крім того, прищіпка нижнього ярусу може захистити рослину від цілого ряду захворювань, а також дозволяє повітрю проникати в грунт.
  3. Пасинкування огірків в теплиці здійснюється наступним способом: для кожної пазухи залишають одну зав'язь і роблять прищипку пагонів після другого аркуша.
  4. Наступна зона прищипывается інакше. Тут вже залишають за 2 зав'язі і видаляють пагони після третього аркуша.
  5. У верхній частині після прищипування залишають три зав'язі, а втеча видаляють після четвертого аркуша.
  6. При досягненні шпалери основним втечею, його теж слід прищипнути.

Формування куща огірків в теплиці без підв'язування

Набагато простіше відбувається формування огірків в теплиці, кущі яких не вимагають особливого догляду і підв'язки. При цьому важливо розрізняти гібрид та сортову культуру. Наприклад, основне стебло сортових овочів, як правило, утворює чоловічі суцвіття (пустоцвіти), тому зав'язі плодів тут не розвиваються. Всі жіночі типи суцвіть розташовуються на бічних пагонах. Метод прищіпки слід вибирати з урахуванням цих особливостей і видаляти в даному випадку відростки після четвертого аркуша.

Покрокова схема для гібридів в парнику полягає в прищіпки відростків тільки на бічних пагонах після другого аркуша. Центральний стебло не потрібно прищипувати. Крім того, деякі гібриди не вимагають особливого догляду і формування рослини, що значно спрощує життя городника. Якщо ви не хочете возитися з рослинами, рекомендується садити такі сорти на своїй ділянці.

Відео: як формувати огірки в теплиці з полікарбонату

Запорукою доброго врожаю є правильний догляд за культурами. Наприклад, формування огірків в теплиці дуже важливо правильно проводити. В іншому випадку отримати багато овочів за сезон не вдасться. Щоб зрозуміти, як здійснюється підв'язка огірків в теплиці з полікарбонату, які матеріали потрібно підготувати для цієї процедури і як часто формують огіркові кущі, можна подивитися відео, представлені нижче.

Як прищипувати огірки

Формування кущів огірки в теплиці

Як підв'язати огірки