Зола як добриво

Деревна зола для удобрення використовується з давніх часів, коли ще не був відомий її корисний склад. Навіть зараз він не включає чіткий перелік елементів, адже спалюватися можуть рослини різного виду та віку. Детальніше про те, що удобрюють золою і що входить до її складу, ви дізнаєтеся нижче.

Що можна удобрювати золою

Входять до складу деревної золи сірка, цинк, залізо, кальцій і магній необхідні для нормального росту овочів, декоративних або плодових дерев і багаторічних рослин. Зважаючи на відсутність хлору її рекомендують застосовувати для культур, які не переносять цю речовину. До таких відносяться суниця, смородина, полуниця, малина, картопля. Оберігає від захворювань зола розсаду капусти, кабачків, огірків і патисонів. Потрібно просто додати її в лунку при висадці.

Підгодівлею виступає зола для слив або вишень, причому підсипати її потрібно тільки кожні 3-4 роки. За допомогою неї можна також захистити город від шкідників, наприклад, попелиці або мушки, яка дуже любить селитися на моркви з цибулею. Посипати культури рекомендується з ранку, коли ще є роса, або можна це зробити після попереднього обприскування водою. Розчин для обробки готується з 300 г зольного сировини і приблизно 1 л окропу. Отриманий відвар потім розбавляють 10 л води.

Більшість декоративних чагарників і садових квітів, таких як троянди, клематиси, дельфініуми, півонії, гіацинти і лілії, добре росте в лужному або слабокислою ґрунті. Такі властивості їй надає зола. Сімейства пасльонових вона теж може бути корисна. Її потрібно просто додавати при перекопуванні місця висадки розсади томатів, баклажанів, гіркого чи солодкого перцю.

Склад золи, як добрива

Такий вид добрива є вогнетривким мінеральних залишком, що виходить після спалювання органічних матеріалів – рослин або деревини. Кількісний і якісний склад отриманого порошку при цьому визначається виходячи з використовуваного сировини. Якщо в якості нього використовуються стебла соняшнику, виноградна лоза або ж картопляне бадилля, то попіл буде складатися з калію на 40%. Іншими основними органічними елементами виступають:

  • кальцій;
  • фосфор;
  • марганець;
  • молібден;
  • залізо;
  • сірка;
  • цинк;
  • мідь.

Завдяки такому складу деревний попіл вважається хорошим фосфорним і калійним добривом для нейтральних або кислих ґрунтів. Вона заповнює нестачу в них мікроелементів. З-за відсутності хлористого калію зола як добриво корисна для таких культур, як картопля, помідори, полуниця і малина. Ще вона не містить азотних солей, які необхідні для росту рослин. Це можна віднести до недоліків.

Дія такого добрива зберігається протягом 2-4 років після внесення його в грунт. Хімічний склад деревної золи як добрива більш цінний, якщо вона отримана спалюванням гречки або соняшнику. Багаті калієм є листяні дерева, особливо береза. Кальцію багато в торф'яної золі, але в ній мало фосфору. Корисним виходить склад деревного попелу і від спалювання дров у печі. Не рекомендується використовувати залишок від спалювання пластику, газет та побутового сміття.

Як удобрювати золою рослини – способи

Деревна зола як добриво для кімнатних рослин, розсади та інших садових культур застосовується в різних видах. Перший спосіб – це розсипати її біля стовбурів дерев, між рядами посадок, під кущами або ж в лунки. Не рекомендується використовувати добриво тільки для зовсім маленьких паростків, у яких ще немає 3 листочків. Щоб рослини не було опіку, краще замінити чистий попіл на його суміш з землею. Для однієї дорослої культури буде потрібно близько 2 кг цього компонента. Сам спосіб підгодовування виглядає так:

  1. Підготувати канавки по периметру стовбура. Глибина їх має бути приблизно 10 див.
  2. Засипати в отримані траншеї добриво.
  3. Відразу ж зверху закрити канавки шаром грунту.

Перед висадкою розсади помідорів, баклажанів або перцю потрібно просто висипати в лунку 4 чайні ложки сухого попелу і перемішати із землею. Другий варіант підживлення – настій попелу як добриво. Він використовується для обприскування або ж поливу рослин на городі. Обробляти розчином можна помідори, огірки, капусту. Щоб приготувати подібний засіб, потрібно:

  • деревний попіл – 100-150 г;
  • вода – 1 відро.

Обидва компоненти з'єднуються і настоюють протягом пари годин. Потім можна вже поливати рослини, попередньо перемішавши засіб. Таким способом рекомендується підгодовувати квіти, кущі смородини та малини і овочі. Оптимальна частота застосування – це раз в 2 тижні, причому для обох способів. Рідке добриво добре тим, що грунт городу додатково насичується вологою.

Збільшити ефективність добрива можна за допомогою додавання перегною або торфу. Ідеальним вважається співвідношення з золою 1:4 або 1:3. Золу краще використовувати вугільну. Її просто засипають в компостну купу, яка є органічним продуктом, що утворився під впливом бактерій і земляних черв'яків. Згодом таке добриво використовують традиційним способом, тобто закладають в лунки або ж додають при перекопуванні грядок.

Відео: як використовувати золу в якості добрива

В кінці весни і початку літа більшість людей проводять на дачі, у своєму саду або городі. Догляд за рослинами дуже важливий, адже від цього залежить якість майбутнього врожаю та забезпеченість ним на весь холодний період року. Серед добрив багато природних речовин, в яких містяться поживні для грунту і рослин мікроелементи. Якщо ви теж зацікавилися ефективним природним складом, то подивитеся корисні відеоролики нижче про способи використання деревного попелу.

Як розвести золу для підживлення

Деревна зола, як добриво

Як удобрювати золою огірки

Добриво золою огірків

Як удобрювати помідори золою

Томати ,підживлення золою в липні .

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!