Як поливати полуницю

Садівники і городники, ретельно стежать за станом рослин, здатні отримувати якісний, великий полуничний урожай. Люди, які тільки починають вирощувати садову культуру, повинні знати особливості її поливу, щоб при настанні літа ласувати смачними ягодами. Поливати полуничні кущі треба правильно, щоб не пошкодити їх.

Як правильно поливати полуницю після посадки

Догляд за садовими полуницею після посадки у відкритий грунт передбачає правильний полив. Під час вкорінення рослини, важливо, щоб воно отримувало необхідну дозу вологи. Тому у будь-садівника виникає питання про те, як поливати полуницю в цей період? Фахівці рекомендують зробити навколо кожного майбутнього кущика високі лунки. Земляні заглибини необхідно повністю заповнювати водою.

Зрошувати саджанці, які знаходяться у відкритому грунті, потрібно щотижня. Робити це рекомендується безпосередньо в ранкові або вечірні години. З настанням сильної жари, необхідно збільшити періодичність до 2-3 раз на сім днів. Полив потрібно здійснювати дощовим методом, щоб крапельки води падали на листя зверху, при цьому добре зволожуючи грунт.

Можна поливати полуницю під час цвітіння

Коли ви садите майбутні ягоди у відкритий грунт, метою є отримання хорошого врожаю. Щоб її досягти, зрошувати рослина в період цвітіння потрібно обов'язково. Кущі повинні отримувати велику кількість вологи, оскільки багато рідини йде на розвиток майбутніх ягід. Для поліпшення якості врожаю дотримуйтесь інструкції, як поливати полуницю в період цвітіння:

  1. Якщо на вулиці жарко, підливати воду потрібно 2-3 рази за тиждень. Коли переважає жарка погода, збільшити частотність до 4 разів.
  2. Слідкуйте за атмосферними змінами. Дощ добре зволожує грядки. В цей день культура не потребує зрошення.
  3. Щоб уникнути утворення сірої гнилі, зволожуйте кущі рано вранці.
  4. Оптимальна кількість рідини на 1 кв. м полуничних грядок – 15-20 л.
  5. Під час цвітіння і зав'язування ягід поливайте кущі під корінь. Це допоможе уникнути цвілі і змивання пилку.
  6. Для такого поливу можна використовувати лійку, наливаючи воду під кожну кореневу систему, шланг або крапельну систему зрошення.
  7. Поливайте рослину теплою водою.

Полив полуниці під час плодоношення

Коли рослина починає давати плоди, виникає питання про те, як часто поливати полуницю під час плодоношення? Фахівці вважають, що оптимальною вважається частота раз в 1-2 тижні. При цьому важливо врахувати, що воду необхідно пускати під кущ, уникаючи попадання вологи на листя. Хорошим способом стане крапельний. Перед початком зволоження зберіть всі червоні ягоди, а після – застеліть грунт соломою. Це допоможе уникнути загнивання і забруднення плодів. Під час сильних опадів, прикривайте садову культуру плівкою.

Деякі садівники вирощують ягоди під агроволокном. Шар укривного матеріалу допомагає отримати урожай швидше. У цьому випадку зрошувати кущі часто не варто. Укриття забезпечує надійний захист і утримує вологу усередині. Воду можна подавати з допомогою шланга або крапельним способом. Саджанцям під агроволокном потрібно триразове зволоження в місяць.

Коли поливати полуницю навесні

Догляд за полуницею навесні передбачає здійснення першого поливу в останній декаді квітня або початку травня. Залежить це від клімату. Чим спекотніше весна, тим раніше необхідно починати зрошувати рослина. Зволожувати землю потрібно один раз в 7-10 днів. Заливати культуру рясним кількістю вологи не варто. Оптимальною нормою рідини вважається 1 десятилітрове відро на 1 кв. м грядки. Важливо, щоб грунт був промочена на пару сантиметрів вглиб.

Коли поливати полуницю восени

Багатьох садівників хвилює, як доглядати за полуницею восени? Перед зимівлею рослині потрібно запастися необхідними речовинами. Тому осінній догляд за полуницею або суницею починається з поливу. Зробити його слід 1-2 рази до настання холодів, оскільки взимку кущиків ніде буде брати воду, її нестача може спровокувати пересихання. При цьому обов'язково простежити, щоб при пізньому поливу грунт не був перезволожений. В іншому випадку, рослина може пошкодитися або загинути при впливі холоду.

Відео: як доглядати за садовими полуницею

Полив і добриво полуниці

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!