Догляд за орхідеєю: як поливати рослину

Дуже красивий квітка – орхідея, і багато жінки збирають цілі колекції його різновидів. Доглядати за ним не так вже й просто: він дуже вимогливий, тому, якщо хочеться завжди спостерігати найкрасивіші бутони як на фото з каталогів рослин, то слід знати безліч тонкощів, в тому числі і як поливати фаленопсис.

Як правильно поливати орхідею в домашніх умовах

В залежності від того, наскільки правильний полив орхідей ви забезпечуєте, настільки і будуть ці рослини дарувати вам радість своїх прекрасних суцвіть. Вибагливі коріння не люблять занадто багато вологи, але при цьому дуже чуйно ставляться до посухи. Найменше зволікання – і ви втратите квітка без шансу на відновлення. Допомогти вам впоратися з цим нелегким справою зможуть кілька рекомендацій про частоті, часу поливу та якості води. Знаючи секрети про те, як часто потрібно поливати орхідею, ви допоможете рослині рости і розмножуватися, прикрашаючи свій будинок ніжними бутончиками.

Як часто поливати орхідею в домашніх умовах

Дуже часто цей красивий квітка починають занадто любити і піклуватися так сильно, що часто призводить до його загибелі. Одне з головних правил домашнього догляду – не заливати коріння водою. Ті, хто думають, що щоденний полив піде на користь і рослина знову і знову буде радувати красивими квітками, глибоко помиляються. Скільки разів поливати орхідею? Взимку вистачить одного разу за тиждень, а влітку – пару-трійку раз за сім днів. Ці цифри не можна назвати точними, так як умови утримання квітки завжди різні, і потрібно орієнтуватися на них. У більш вологому кліматі зволожувати його потрібно рідше.

Коли поливати орхідею

Визначити точний час поливу орхідеї зможе тільки власник квітки. Потрібно ретельно розглянути грунт – наскільки вона просохла. Для цього рослини часто купують прозорі вазони, щоб можна було добре розгледіти стан субстрату і зрозуміти, коли він остаточно висох після останнього поливу. Це дуже важливо: фаленопсис не любить багато води. Якщо горщик у вас непрозорий, то перевіряти грунт можна на вагу – висушена земля стане легкою. Якщо говорити про час доби для поливу, то різниці немає абсолютно ніякої.

Якою водою поливати орхідею

Ще один секрет, про який потрібно знати – це яку воду використовувати для поливу орхідеї в домашніх умовах. Ніколи не робіть цього гарячою, кип'яченою або газованою водою. Цього кімнатному квітці потрібна звичайна вода кімнатної температури, яка містить всі необхідні природні мінерали та корисні речовини. Жорсткість води слід регулювати і занадто жорстку краще відстояти приблизно добу, при цьому осад не потрібно виливати в грунт. М'якою водою можна зволожувати практично відразу.

Як поливати орхідеї фаленопсис в домашніх умовах

Існує багато способів того, яким може бути полив орхідеї фаленопсис в домашніх умовах. Ви можете вибрати один або користуватися різними варіантами. Головне – дотримуватися основні правила: не заливати, не зволожувати занадто часто і перед поливом почекати, поки субстрат добре просохне. Ще однією тонкістю є те, що під час цвітіння кімнатному рослині необхідно інша кількість вологи, тому враховувати це також важливо.

Як поливати орхідею під час цвітіння

Як тільки ваш квітка почав цвісти, розпустив свіжі бутони, необхідно зробити частішим полив орхідей під час цвітіння. Процес просихання в цей час прискорюється. Коли настає теплий період, краще, щоб зволоження грунту відбувалося 3-4 рази на тиждень в залежності від місцевого клімату (у більш вологому вистачить і трьох разів, у сухому кліматі робити це доведеться частіше). Взимку квітка потрібно поливати до 2 разів за тиждень, але якщо центральне опалення дуже сильне, то доведеться постійно стежити за станом ґрунту.

Під час цвітіння грунт не повинна зовсім просихати. Рівень вологості повинен бути трохи вище, ніж в звичайне для нього час. Пам'ятайте, що повітря має добре проникати до коріння, тому стежте за тим, щоб субстрат не був надто щільним, а лежав з просвітами. Для цього ідеально підходить посуд з прозорого скла, через яку ви зможете легко спостерігати за станом ґрунту.

Як поливати орхідеї взимку

Незалежно від того, цвіте фаленопсис чи ні, полив орхідей взимку значно відрізняється від літнього. Тут грає роль і температурний режим приміщення, і кількість сонячних годин. В залежності від цих факторів частота поливу повинна зменшуватися або збільшуватися. У середньому, поливати кімнатна рослина взимку необхідно максимум один раз в тиждень, інколи – один раз в два тижні. Ви самі повинні визначати, коли поливати ваше рослина тими способами, які описані вище.

Способи поливу орхідей

Про те, яким повинен бути полив орхідеї можна сперечатися нескінченно. У кожного власника цього благородного рослини він свій – кому як зручно. Кожен із способів, які будуть описані далі, має свої недоліки і переваги, тому необхідно враховувати їх при виборі того чи іншого способу. Основними варіантами поливу є поверхневий, з допомогою занурення, гарячий душ або з допомогою піддону. Остаточний вибір буде залежати тільки від вас, тому як деякі з методів вимагають чималих часових витрат.

Поверхневий полив

Агрономи часто сперечаються про те, чи можна поливати орхідею зверху. Відповідь однозначна: так. До поверхневого поливу квітка ставиться дуже добре, тут важливо тільки знати міру. Тонкою цівкою з лійки поливаємо не квітка, а субстрат, в якому він живе. Волога поступово наповнює горщик, а потім випаровується за кілька днів. Це самий простий і швидкий спосіб поливу.

Обприскування листочків можна проводити щодня, бажано вранці, щоб протягом дня вся волога випарувалася з поверхні. Не варто перестаратися з таким купанням, інакше листя з часом стануть тьмяним. Заливати грунт зверху теж рекомендується дуже обережно, буквально стільки, скільки необхідно для зволоження всього субстрату. Вода в посуді не повинна застоюватися, так що стежте, щоб вона виходила через отвір на дні ємності.

Полив орхідеї зануренням

Один з поширених способів поливу – це занурення орхідеї в воду на кілька хвилин. Величезною перевагою є те, що грунт не візьме води більше, ніж їй потрібно, тому ризик заливання квітки зменшується, хоча у вологому середовищі все одно існує така ймовірність. Після того, як горщик опустили у воду на 20-30 хвилин і витягли, йому необхідно постояти на решітці, щоб зайва рідина зійшла. Якщо ви поливаєте таким способом кілька різних рослин, то воду потрібно міняти після кожного.

Гарячий душ для орхідей

Для швидкої адаптації після пересадки для розмноження або при зміні місця ідеальним відновленням стане гарячий душ для орхідеї фаленопсис. Таку процедуру можна виконувати раз в 10 днів, потім квітка можна переставляти у нове для нього місце. Теплий душ допомагає рослині швидше адаптуватися в нових умовах, крім того, він добре прибирає пил з листочків. Тим, хто не любить протирати кожен листочок окремо, можна використовувати такий метод.

Під час процедури важливо стежити за температурним режимом: температура води не повинна перевищувати 70 градусів, але і не бути менше 50. Оптимальна підбирається з урахуванням субстрату і кислотності, яку він забезпечує рослині. Після купання можна залишити горщики у ванній, щоб вони ще побули в теплому пару. Ось ще один незвичайний спосіб, як поливати орхідею і давати їй рости і розмножуватися.

Полив орхідеї в піддоні

Ще один спосіб – поливати орхідеї в піддон. Для цього вам необхідно підібрати розміри піддона за вашим підвіконню або поличці, на якій стоять квіти. Всі горщики встановлюють прямо в ємність, і під час поливу потрібно буде просто наливати воду в неї. Квіточки самі будуть пити стільки, скільки їм потрібно. Такий догляд особливо підійде тим, у кого немає часу на догляд, який забирає багато часу. Воду в піддони можна наливати з лійки або склянкою. Особливість – у тому, що ви одним разом зволожуєте всі рослини, які знаходяться в цій ємності.

Відео: Правильний полив орхідей

Полив орхідеї. Як поливати орхідею

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!