Що таке ерозивний бульба -ознаки і симптоми, діагностика і лікування

При виникненні і розвитку в хронічну форму запального процесу слизової оболонки дванадцятипалої кишки лікарі часто діагностують поява ерозії в області шлунка, яку прийнято називати ерозивним бульбитом. Захворювання має безпосереднє відношення до іншого недугу – дуоденіту і вважається його різновидом. Патологія розвивається внаслідок впливу на структуру ШКТ особливих бактерій helicobacter pylorus. Шкідливі мікроорганізми спершу вражають жовчовивідні шляхи в організмі людини, після чого добираються до дванадцятипалої кишки.

Що таке ерозивний бульба

Згідно міжнародної класифікації хвороб, ерозивний бульба прийнято відносити до окремої категорії захворювань шлунково-кишкового тракту. Навіть при великому схожості з дуоденитом даний недуга має ряд істотних відмінностей, до яких відносяться такі показники, як частота ураження та локалізації хвороби. Бульба дванадцятипалої кишки може виникати з-за поганої спадковості, стресів або нерегулярного харчування. Розрізняють кілька форм захворювання, кожна з яких має свої характерні риси та особливості.

Вогнищевий

Дана різновид ерозивного бульбита відрізняється від інших завдяки обмеженою локалізації недуги. В цьому випадку інфекція вражає тільки цибулинний відділ дванадцятипалої кишки, не зачіпаючи інші зони травного тракту. Захворювання не має вікових обмежень, діти і дорослі в рівній мірі піддаються його впливу. Відрізнити ускладнення від гастробульбита або бульбопатии можна з допомогою характерних симптоматичних проявів, до яких відносяться:

  • постійні або періодичні біль «під ложечкою»;
  • печія;
  • присмак гіркоти у роті;
  • нудота;
  • неприємний запах з рота;
  • позиви блювоти;
  • диспепсія;
  • білий наліт на язиці;
  • відрижка.

Виразковий

Утворення дефектів у вигляді ерозійних вогнищ при ураженні глибоких ділянок слизової оболонки дванадцятипалої кишки може викликати таке захворювання, як виразковий бульба. Запалення зачіпає не тільки поверхневий шар епітелію, але також і м'язову пластинку. Ознаки недуги часом ніяк не проявляють себе протягом тривалого періоду часу, проте це не означає, що хвороба відсутня. Згідно з дослідженнями лікарів, в організмі людини на тлі гиперемированной слизової поступово відбувається формування виразки з запаленими краями.

Коли виникають перші симптоми, наприклад, часте безпричинне запаморочення, здуття живота або запори, то диференціальна діагностика і терапія проводяться з набагато більшою ефективністю. Лікування даного морфологічного виду захворювання призначається тільки після ретельного вивчення аналізів пацієнта. Якщо у хворого виявляють більшу частину характерних проявів, то фахівці ставлять діагноз – виражений бульба.

Геморагічний

Деякі патологічні зміни в організмі провокують нехарактерний викид шлункової кислоти в дванадцятипалу кишку. У кінцевому рахунку, може виникати геморагічний форма, яка вимагає негайного лікарського втручання. Фактори, що впливають на розвиток недуги, часто пов'язані з такими шкідливими звичками, як пристрасть до алкоголю або прийом сильних медикаментозних препаратів (антибіотиків). Деякі люди, які страждають від геморагічної форми, придбали її внаслідок:

  • лямбліозу;
  • отруєння;
  • проникнення в організм глистових інвазій;
  • нехтування правилами особистої гігієни;
  • хвороби Крона.

Симптоми бульбита

Спочатку ерозивний бульба не викликає гострих больових відчуттів у пацієнта. Захворювання розвивається повільно, на початковій стадії недуги симптоматика практично не буде проявлятися. Це пояснюється тим, що спершу порушується цілісність тільки верхніх шарів епітелію слизової. Однак дуже скоро людини починають турбувати болі перед прийомом їжі і печія після, що безпосередньо пов'язано з переходом ерозії на підслизову оболонку.

Дані прояви свідчать про прогресування бульбита, але це далеко не всі симптоми патології. У хворого спостерігаються проблеми з роботою ШЛУНКОВО-кишкового тракту, що добре помітно по постійним запорів, здуття живота, відрижці, блювоті і помітного збільшення обсягу кишечника. Симптоми такого роду виникають унаслідок розширення цибулини дванадцятипалої кишки, що характерно для будь-якого виду хвороби. Пацієнти з захворюваннями травної системи, при яких виробляються організмом атакуючі слизову тканина антитіла, знаходяться в групі ризику.

Гострий

Застійні процеси в цибулині, що виникають із-за попадання в бульбу не до кінця перетравлених харчових грудок, можуть призвести до розвитку гострої ступеня бульбита. Дванадцятипала кишка не в силах впорається з окисленим шматком їжі і змушена переробляти власну слизову тканина. Формування гострого (первинний, вторинний) і помірного бульбита часто передує хронічний гастрит, хоча в деяких випадках патологія виникає з точністю до навпаки. Ерозію викликають:

  • травми ШКТ;
  • надмірне вживання шкідливої або жирної їжі;
  • лікарські засоби.

Хронічний

При недбалому ставленні до свого здоров'я бульба з гострої стадії може перейти в хронічну. Щоб запобігти її розвиток, необхідно регулярно стежити за станом організму, вчасно проходити лікування і приймати всі необхідні ліки. Профілактика хронічного бульбита не знадобиться, якщо курс терапії гострої форми захворювання успішно пройдений. Проте якщо з причини низького імунітету або інших факторів здоров'я пацієнта погіршується, застосовуються консервативні методи лікування ерозії.

Як довго лікується бульба

Щоб повністю вилікуватися і відновити організм, хворому знадобитися тривалий термін терапії. Залежно від виду і форми бульбита, будь то зерниста або поверхнева, лікарем призначається спеціальний комплекс процедур. Найдієвішим засобом від даного захворювання є відвідування профільних санаторіїв. На лоні природи і завдяки процедурам фізичний і психологічний стан людини швидше приходять в норму. Цьому сприяють напої з цілющих джерел, грязьові процедури і чисте свіже повітря.

Як лікувати ерозивний бульба

Вірогідність сприятливого прогнозу залежить від готовності пацієнта суворо дотримуватися вказівок лікуючого спеціаліста. Фітотерапія, прийом таблеток і здоровий спосіб життя – ось головні елементи, складові успішне лікування ерозивного бульбита. При діагностиці доброякісних і злоякісних виразок шлунка, необхідна ендоскопічна візуалізація. Методика забезпечує точне дослідження ерозії, в той час як УЗД дозволяє визначити стан підшлункової залози. На основі отриманої інформації підбирається найбільш придатний спосіб терапії.

Препарати

Після встановлення форми недуги слід визначитися, чим і як лікувати бульба. Залежно від причини виникнення хвороби призначається відповідне лікування. Пацієнти з інфекційною патологією використовують антибіотичні кошти, а при виявленні глистів проводиться противогельминтозная терапія. Хронічна форма бульбита вимагає тривалого прийому кортикостероїдів та нестероїдних протизапальних препаратів. Ефективними засобами для боротьби з ерозіями є Амоксицилін і Кларитроміцин.

Дієта при бульбите

Обмеження в їжі та напоях – це обов'язкова умова для лікування бульбита будь-якій етіології і ступені. Пацієнт дотримується дієти і дотримується дробового харчування, використовуючи для втамування голоду варені або приготовані на пару страви. Крім алкогольних напоїв і сигарет, з раціону виключаються гриби, свіжий хліб, приправи, смажені страви та кисломолочні продукти. Допускається вживати некислі фрукти або ягоди.

Відео: що таке бульба і як його лікувати

Функціональні захворювання шлунка (частина1)

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!