Фолікулярна кіста - причини і симптоми. Лікування фолікулярної кісти медикаментозними і народними засобами

Якщо у вас діагностували фолікулярний кистоз яєчника – це не вирок. Освіта дуже поширене у жінок, в злоякісну пухлину перейти не може і часто навіть не шкодить здоров'ю. Тим не менш, спостерігати і лікувати цю проблему потрібно, то детальніше про неї читайте нижче.

Що таке фолікулярна кіста

Фолікулярна кіста – це доброякісна пухлина, яка формується всередині яєчника. Утворюється вона з фолікула, який не овулировался протягом останнього менструального циклу. Зустрічається переважно у дівчаток, жінок у репродуктивному віці – від 12-ти до 50-ти років, рідше – при менопаузі або патологічно, з народження. Всередині новоутворення – гладка однокамерна порожнина, заповнена насиченою естрогенами рідиною, зовні її розміри коливаються від 2-х до 10-ти див.

Фолікулярна кіста яєчника – причини виникнення

Під час менструації фолікул має розірватися, випустивши яйцеклітину назовні. Якщо розриву не сталося – яйцеклітина залишається всередині, з часом гине, а фолікул збільшується, утворюючи кісту. Часто це пов'язано з гормональними збоями, але буває, що причиною більш серйозні проблеми. Можна виділити такі причини виникнення фолікулярної кісти яєчника:

  1. Порушення гормонального фону в організмі.

  2. Перенапруження фізичного або психічного характеру.

  3. Падіння, негативний вплив зовнішніх факторів.

  4. Дисфункція яєчників.

  5. Аборт.

  6. Статеві інфекції, запалення.

Фолікулярна кіста і вагітність

Зараз наявність кістозного утворення при вагітності – не рідкість, найчастіше воно нічим не загрожує протіканню терміну і розсмоктується сама, або піддається лапароскопічного видалення на 17-18 місяці. Якщо до зачаття пухлина не зникає протягом 2-х і більше місяців – тоді вона стає причиною тимчасового безпліддя, але якщо в другому, здоровому яєчнику, овуляція відбувається природно – запліднення може відбутися.

Після самого зачаття освіта виникає вкрай рідко, фолікулярна кіста і вагітність сумісні, адже жовте тіло, яке стає кістою, в цей час виконує іншу функцію і перетворитися не може. Тому, якщо під час вагітності вам поставили діагноз – кистоз, швидше за все, сталася помилка, і варто більш детально вивчити новоутворення.

Фолікулярна кіста яєчника – симптоми

Утворення невеликого розміру, близько 4 см, протікають безсимптомно – їх виявляють випадково при обстеженні або УЗД. Великі кісти більш болючі, можуть викликати неприємні відчуття і провокувати небезпеки для статевої системи і родючості жінки. При виникненні будь-яких ознак слід негайно звернутися до гінеколога і зрозуміти, чим вони викликані. Які симптоми фолікулярної кісти яєчника ви можете у себе виявити:

  • відсутність місячних, їх затримка;

  • кров'яні виділення між менструаціями, після статевого акту;

  • біль, поява відчуття тяжкості, тиску внизу живота, збільшення артеріального тиску;

  • посилення болю у другій фазі менструального циклу (14 днів після закінчення виділень) під час фізичного навантаження, статевого акту, різких рухів.

  • знижена або підвищена температура тіла.

При постійній фізичної активності або вагітності може відбутися розрив фолікулярної кісти, перекрут ніжки або апоплексия яєчника: ці випадки можуть супроводжуватися внутрішнім черевний кровотечею і наступним за ним запальним процесом – перитонітом. Ознаки ускладнення – різкий біль внизу живота і в паху, запаморочення, нудота і блювота, слабкість, тахікардія, помітна блідість шкірних покривів. З такими симптомами потрібно негайно звертатися за допомогою до лікаря, оскільки можливі тяжкі наслідки, у тому числі летальний результат.

Фолікулярна кіста лівого яєчника

Причини її формування найрізноманітніші: ранній або пізній клімакс, у дівчаток – несвоєчасний початок періоду статевого дозрівання, реакція на отриману травму, порушення розвитку ембріональних тканин. Фолікулярна кіста лівого яєчника стає причиною того, що жінка відчуває ниючий і тягнучий біль у нижній частині живота з лівого боку. В цілому, головним приводом для захворювання стає різкий гормональний сплеск в організмі.

Фолікулярна кіста правого яєчника

є думка, що з-за того, що правий яєчник прямо з'єднаний з головною артерією аортою, він є більш активним і частіше виробляє домінантні фолікули, які часто стають кістою. Фолікулярна кіста правого яєчника відчувається вагою, болем праворуч, зустрічається так само часто, як і з лівого боку. Але локалізація не пов'язана ні з чим конкретно освіти з'являються у відповідь на нервовий сплеск в корі головного мозку, психоемоційний порушення, тривалий стрес, можуть розташовуватися з будь-якої сторони.

Діагностика фолікулярної кісти

Освіта маленьких розмірів часто виявляється випадково, при плановому обстеженні у лікаря, або безслідно пропадає саме протягом 2-3-х менструальних циклів. Якщо ж пацієнтка звернулася з конкретними скаргами, у неї спостерігається ановуляторний цикл, можливо, її турбує велика кіста, якій необхідно інтенсивне лікування і терапія. Для визначення причин новоутворення може знадобитися здати аналізи крові на гормони – естроген, прогестерон, гормони гіпофіза ЛГ і ФСГ. Для діагностики фолікулярної кісти застосовують такі методи:

  • пальпація черевної порожнини;

  • піхвове або ректоабдомінальне дослідження;

  • УЗД органів малого тазу;

  • мікробіологічне дослідження мазка з піхви.

Фолікулярна кіста яєчника – лікування

Як лікувати фолікулярну кісту яєчника і які можуть бути труднощі при цьому? Сучасна медична апаратура дозволяє позбутися проблеми просто, якщо вона виявлена вчасно і протікає без ускладнень. Способи розрізняються залежно від ступеня хвороби, розмірів освіти, стану пацієнтки. Лікування фолікулярної кісти яєчника відбувається так:

  1. Пацієнтку з кістою маленького розміру тримають під наглядом, регулярно обстежують на УЗД. При цьому призначають препарати для відновлення гормонального балансу, припинення запалень, якщо вони виявлені; в деяких випадках вітамінотерапію і заняття у фізіотерапевта. Якщо така пухлина розсмокталася сама, а збільшилася, то переходять до наступної стадії лікування.

  2. Великий кістозний фолікул яєчника (близько 8 см і більше) або такий, що існує більше 3-х місяців, підлягає хірургічному видаленню. В деяких випадках він може зачіпати маткову трубу, тому втручання необхідно. Є два типи операцій –лапаротомія і лапароскопія, більш підходящий варіант призначає хірург, радячись з пацієнткою. При цьому видаляють тільки кісту або частину яєчникової тканини разом з нею, або весь уражений яєчник, якщо ризик ускладнень занадто великий.

Фолікулярна кіста яєчника лікування народними засобами

Як вилікувати фолікулярну кісту яєчника самостійно, без втручання хірургів і гінекологів? З великими утвореннями народна медицина навряд чи впорається, але полегшити симптоми при невеликій кісті може. Методи лікування фолікулярної кісти яєчника народними засобами:

  1. Фітотерапія – збори лікарських рослин можуть виявитися корисними при будь-яких захворюваннях і кистоз – не виняток. Таке лікування триває не менше місяця, але впливає на організм більш м'яко, ніж гормональні препарати. Допомагають такі набори, як ромашка, мати-й мачуха, буркун; чистотіл (окремо); півонія, лопух, золотий вус.
  2. Трава Борова матка – її застосування в гінекології широке, вона допомагає при зачатті та лікування гормональних дисбалансів.
  3. Настоянка соку чистотілу і прополісу: 75 мл настойки прополісу змішати зі склянкою соку чистотілу, приймати по 1 чайній ложці до їжі протягом місяця.
  4. Калина і мед: свіжовичавлений сік калини змішати з рідким квітковим медом, приймати вранці і ввечері по 1 чайній ложці.
  5. Корінь кульбаби і свіжий сік лопуха.
  6. Також ефективними можуть бути гомеопатичні засоби, які через їх антинаучного властивості відносять до народних.

Профілактика фолікулярної кісти яєчника

Жінкам, які вже позбулися проблеми, часто потрібно пройти курс терапії – профілактики рецидиву захворювання. Після хірургічного втручання регулярний огляд у лікаря обов'язковий. Для самостійної профілактики фолікулярної кісти яєчника можна використовувати такі засоби:

  • Прийом препарату Дюфастон при гормональних порушеннях, проводиться за рекомендацією лікаря.
  • Приймати вітаміни, їсти свіжі сезонні фрукти і овочі.
  • Зберігати спокій в стресових ситуаціях, практикувати йогу, медитацію.
  • Регулярно займатися спортом, залишатися активною.
  • Приймати ванни з температурою води не вище 39 градусів.
  • Не перебувати тривалий час під відкритим сонцем, не засмагати і не відвідувати солярій.

Дізнайтеся також, що такеендометріоїдна кіста яєчника - лікування без операції народними і медикаментозними засобами.

Відео: фолікулярна кіста яєчника

Фолікулярна кіста яєчника

Відгуки

Ганна, 35 роківУ мене кіста 5 см, не знаю чи можна вилікувати без операції, дуже боюся робити. Гомеопатію пробувала зараз, а ще з іншими хворобами – без змін, напевно, просто не вірю сама. А як лікувати під час місячних, якщо вони йдуть нерегулярно, ось останній місяць взагалі без них? Чекаю, що лікар скаже аналізи здала вже, на прийом сходила.
Катерина, 32 рокиЗнайома проблема. Всім, хто боїться або переживає можу сказати – нічого не бійтеся, ідіть до гінеколога! Зараз це лікується дуже просто, препарати і обладнання є в кожному місті. Головне – вчасно звернутися, якщо не хочете запалення або видалення всієї матки. Я пролечила і вже забула про проблеми!
Вікторія, 36 роківУ моєї дочки рідкісний випадок, кіста з'явилася ще в утробі з-за стресу, який у мене був. Трапилося горе, померла моя мама, природно, я перенервувала. І ось таку проблему донечці подарувала. Лікарі сказали поки спостерігати, що ще не небезпечно і швидше за все саме пройде скоро.
Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!