Туберкульоз кісток – симптоми у дітей або дорослих

Кожен рік збільшується кількість хворих з різними формами туберкульозу. Кістково-суглобова патологія є важким захворюванням опорно-рухового апарату.Вона міцно займає друге місце після туберкульозу легенів.

Початкові прояви туберкульозу кісток на першій фазі

Інфекційне захворювання опорно-рухового апарату викликається паличкою Коха – мікобактерією сімейства Mycobacteriaceae. Практично в 100% випадків воно є вторинною патологією, розвиваючись, як правило, на тлі ураження органів дихання. З вогнища в легенях мікобактерії поширюються по організму через судинну систему. Після попадання в губчасту речовину кісток, вони створюють нове джерело інфекції.

Перша фаза туберкульозу кісткової тканини (преартритическая, преспондилическая) триває від декількох тижнів до декількох місяців і проявляється первинним туберкульозним оститом (вогнищевим). Спочатку переважають астеновегетативний і інтоксикаційний синдроми. У пацієнтів ще немає скарг з боку опорно-рухового апарату. Хворих турбують первинні симптоми туберкульозу кісток:

  • підвищена сонливість, слабкість, апатія;
  • зниження апетиту, зниження маси тіла;
  • постійна субфебрильна температура (37,1 – 38,0 °C);
  • підвищена стомлюваність;
  • зниження працездатності;
  • після фізичного навантаження відзначаються ниючі м'язові болі, які повністю зникають після відпочинку.

Ознаки другої фази захворювання

Коли настає друга фаза туберкульозу (артритическая, спондилическая), то починають формуватися свищі і абсцеси. Астеновегетативные та інтоксикаційні симптоми посилюються, температура тіла підвищується від субфебрильних показників до 39,0 – 40,0 °C. Болі стають інтенсивними і більш локалізованими. Якщо уражаються кістки хребта, то з'являються симптоми міжреберної невралгії, відзначаються парези, патології рефлексів. Стан спокою приносить тимчасове полегшення.

Застосування протизапальних і знеболюючих медикаментів не дає значного ефекту. Якщо розвивається абсцес над ураженою ділянкою, то спостерігається гіперемія, припухлість. При утворенні свищевого ходу гній починає витікати назовні – це найяскравіший симптом туберкульозу кісткової тканини. Інші ознаки другої фази захворювання:

  • М'язи, розташовані поруч з вогнищем ураження, стають набряклими, напруженими, слабшає їх функціональність.
  • При будь-якому русі м'язова біль стає сильною.
  • Уражена кінцівка піддається деформації, спостерігається її вкорочення, розвивається артрит, спондиліт.

Симптоми третьої стадії

При подальшому прогресуванні хвороби стан пацієнта погіршується. На третій стадії (постартритической, постспондилической) посилюються і зберігаються всі виниклі симптоми. Туберкульозний процес тимчасово або остаточно усувається. У цій фазі стан здоров'я хворого покращується, зменшується інтоксикація організму, стабілізується температура тіла.

За рахунок зміни кісткових структур продовжує прогресувати деформація кістки.Кінцівка може зменшуватися і далі, збільшується кіфоз, зменшується обсяг руху в суглобі. Крім цього, на третій стадії відзначаються і інші симптоми захворювання:

  • м'язи стають спазмованими, атрофичными, постійно знаходяться в тонусі;
  • у пацієнта спостерігається кульгавість, змінена хода, підняті плечі, клишоногість;
  • деформація кістки зберігається протягом усього життя, навіть після лікування її легко виявити на рентгені.

Відео

Що потрібно знати про туберкульоз кісток, суглобів і хребта

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!