Як передається гепатит

Нормально функціонуюча печінка – запорука здоров'я інших органів і хорошого настрою людини. Тим не менш, згідно зі статистикою ВООЗ, близько третини дорослого населення планети має захворювання печенія, серед яких лідирують гепатити різних форм.

Види гепатиту

Хронічні або гострі хвороби печінки, при яких відбуваються запалення органу називають гепатит. Є безліч причин розвитку патології, і всі вони залежать від різновиду захворювання:

  1. Вірусний гепатит. Збудником хвороби є інфекції. Гепатотропну віруси діляться на групи – А, В, С, D, Е та інші. Фахівці вважають, що на даний момент ще не всі типи хвороби виявлено, тому є ймовірність, що їх значно більше.
  2. Невирусный гепатит. Не тільки патогенні мікроорганізми здатні стимулювати розвиток хвороби. Цьому можуть сприяти різноманітні інтоксикації. Як передається гепатит такого виду? Це може статися внаслідок частого вживання алкогольних напоїв, роботи на шкідливому виробництві, систематичному прийомі певних лікарських засобів та іншими способами.

Як можна заразитися гепатитом

Існує маса факторів, здатних призвести до інфікування, однак найчастіше розвиток патології відбувається внаслідок проникнення в організм людини шкідливих бактерій і, як правило, це віруси груп А, В, С, D, Е. Важливо, що жоден з них не може вразити людину повітряним шляхом. Обов'язково розберіться, як передаються форми гепатиту.

Гепатит А – шляхи передачі

Зараження відбувається орально-фекальним шляхом: інфекція переходить із зовнішнього середовища на руки і потрапляє в ШКТ людини. Оскільки патогенні бактерії мають кислотостійку оболонку, опинившись всередині з брудною водою/їжею, вони проходять крізь шлунковий бар'єр. Протягом довгого часу мікроорганізми можуть жити в рідкому середовищі, тому часто зараження відбувається через воду і передається крапельним шляхом.

Коли інфекція потрапляє в кров, вона поширюється по іншим органам, при цьому активно розмножуючись в печінці. Бактерії проникають у кишечник і видаляються з організму природним способом завдяки роботі печінки. Найчастіше дану хворобу діагностують у жарких і нерозвинених країнах, де погано дотримуються санітарно-гігієнічні норми. Як правило, хворий одужує, а його організм набуває довічний імунітет на цей вірус.

Шляхи передачі гепатиту В

Дана форма захворювання зустрічається не частіше, ніж тип А, проте є більш серйозною. Як можна заразитися гепатитом? Це відбувається двома способами – при безпосередньому контакті з хворою людиною або через предмети побуту, які містять біологічну рідину зараженого (піт, слину, сперму, кров). Як ще передається гепатит В? Людина може захворіти, використовуючи нестерильні медичні інструменти, тому дану патологію часто знаходять у наркозалежних.

Зафіксовані випадки зараження людей, які проходили лікування в медичних установах. Ризик захворіти є при переливанні крові та лікуванні зубів. Лікарі також можуть інфікувати людину при використанні неякісно обробленого інструментів і приладів. Чи передається гепатит статевим шляхом? Захворюванням типу можна заразитися при незахищеному статевому акті, оскільки шкідливі бактерії присутні як в спермі, так і у вагінальних виділеннях. Крім того, ними легко заразитися через предмети особистої гігієни; – станки для гоління, гребінці, манікюрні приналежності.

Інфекція форми може передатися від хворої людини здоровій через поцілунок, оскільки патогенні мікроорганізми живуть в слині. Тим не менш, вірогідність такого інфікування не висока. Ризик збільшується при наявності яких-небудь ушкоджень слизової оболонки рота (подряпин, ран, тріщин). Зараження, крім того, можливо під час пологів – це називають вертикальним шляхом передачі. Якщо мати хвора, дитина з великою часткою ймовірності заразиться при проходженні по родових шляхах.

Як заражаються гепатитом С

Дана різновид вірусу найнебезпечніша, по тяжкості її порівнюють з ВІЛ. При цьому випадків інфікування формою набагато більше, ніж останнім. Як можна заразитися гепатитом З? Способи аналогічні захворювання групи Ст. Носієм інфекції виступає заражена людина, проте вона передається переважно через кров або при використанні загальних гігієнічних предметів.

Чи передається гепатит С через поцілунок? Такі випадки були зафіксовані, проте їх не так вже багато. Чи передається гепатит С через слину? Оскільки вірус міститься у всіх біологічних рідинах людського організму, зараження інфекцією таким способом може статися, але вірогідність цього мала. Часто люди хворіють даною патологією, ведучи незахищену статеве життя з різними партнерами. Уникнути захворювання можна, використовуючи презервативи.

Способи зараження гепатитом D і E

Це відносно нові різновиди гепатотропного недуги, тому вони ще не вивчені до кінця. Вірус D діагностується вкрай рідко. Виявляється проблема лише у людей, які хворі патологією різновиди Ст. Як передається гепатит D? Інфекція проникає в організм таким же чином, як і вірус – парентеральним шляхом (не через ШКТ). Заразитися можна під час статевого акту або поцілунку. Для лікування даного захворювання поки не винайшли вакцини.

Зараження гепатитом Е відбувається так само, як і інфекцією типу А. Симптоми і перебіг обох захворювань схожі. Патогенні бактерії, потрапляючи всередину тіла, викликають гостру інфекційну хворобу. Через певний час (максимально – через півтора тижня) симптоми патології проходить самі і не потребують будь-яких терапевтичних заходів. Проти цього захворювання вакцини поки ще не існує.

Інкубаційний період гепатиту

Кожна форма хвороби має відмінний період розвитку в людському організмі. Скільки триває інкубаційний період:

  1. Форма розвивається протягом 7-50 діб, потім починають проявлятися симптоми – лихоманка, головний біль, озноб. Рідше на тілі з'являються висипання, хворий відчуває слабкість і болючість в суглобах.
  2. Тип може не проявляти себе аж до 180 днів. У дітей хвороба може протікати безсимптомно, у дорослих ознаки схожі з різновидом патології А.
  3. Форма розвивається протягом 2-26 тижнів. Найчастіше у людей виявляється пасивне носійство вірусу, при якому інфекція живе всередині і діє на печінку, не викликаючи будь-якої симптоматики.
  4. Тип D розвивається від півтора до шести місяців. Як правило, людина заражається одночасно двома типами вірусу – В і D, оскільки останній не може існувати самостійно. Комбінація обох форм хвороби призводить до цирозу печінки.
  5. Форма Е має інкубаційний період 14-50 днів та симптоматику, що нагадує тип А.

Відео: шляхи зараження гепатитом С

Олена Малишева. Як передається гепатит С?

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!