Лляна олія

Льон, корисні властивості якого цінували наші предки, не втратив своєї актуальності навіть зараз. Продукти його переробки використовуються в промисловості, медицині, для приготування їжі. Лляне масло – користь та шкоду, як приймати продукт – про все це по порядку.

Чим корисне лляне масло

У кожного виробника продукт має різний смак з характерними нотками гіркоти. Складно переоцінити корисні властивості лляної олії, оскільки рад за вживання дуже багато, а відгуків про позитивні ефекти від застосування – ще більше. Це невипадково, адже воно є джерелом мікроелементів (кальцій, залізо, фосфор, магній, цинк), вітамінів (А, В, Е, К), поліненасичених жирних кислот (Омега-3, -6, -9) та інших речовин, так необхідних для повноцінного функціонування організму.

Постійне використання продукту дозволяє вирішити безліч проблем, викликаних нестачею поживних елементів у людини:

  • знижує ризик виникнення цукрового діабету, хвороб серця, печінки, щитовидної залози; онкологічних захворювань;
  • використовується як імуномодулюючий засіб;
  • відновлює баланс гормонів у жінок, полегшуючи симптоми ПМС;
  • застосовується при запорах і проблеми з травленням;
  • бореться з захворюваннями шкіри і мікротравмами;
  • корисно при хворобах кишечника;
  • допомагає при схудненні.

Як приймати

Максимальний результат досягається при використанні нерафінованої продукту холодного віджиму. Оскільки при тривалому перебуванні на повітрі масло втрачає свої цілющі властивості, то зберігати продукт слід в холодильнику щільно закритим, подалі від впливу світла. В аптеці можна купити масло, збагаченого селеном, отримала велику кількість схвальних відгуків. Приймається натщесерце як лікувальний засіб або для профілактики.

Масло додають в їжу (але тільки не в гарячу, інакше принесе тільки шкоду!) безпосередньо перед вживанням. Як пити масло – в рідкому вигляді або капсулах – кожен вирішує сам. При надмірному вживанні можуть виникнути побічні ефекти для здоров'я, тому не варто зловживати їм. Прийом проводиться по одній столовій або чайній ложці вранці натщесерце, а також увечері після їжі або безпосередньо перед сном. Якщо спочатку важко випивати таку кількість можна зменшити дозу або змішати з йогуртом або кашею.

Для схуднення

Спектр використання продукту широкий, тому радять пити лляне масло при схудненні, поєднуючи прийом з фізичними навантаженнями. Крім цього, рекомендується зменшити калорійність їжі. За рахунок введення його в їжу, знижується апетит, блокується надмірне надходження калорій в організм. Продукти переробки не затримуються в шлунково-кишковому тракті і правильно засвоюються, допомагаючи схуднути.

При вагітності

Оскільки прийом лікарських засобів для жінок, що чекають дитину, є вкрай небажаним, олію льону для вагітних стане відмінною альтернативою, особливо в період поширення вірусних захворювань, тому що прекрасно зміцнює імунні функції організму, сприяє зниженню холестерину, покращуючи кровообіг. Містяться в продукті елементи можуть викликати м'язові спазми матки, тому перед включенням в раціон вагітним рекомендується пройти обстеження, отримавши консультацію у лікаря.

Лляне масло в косметології

Спочатку використовувати олія насіння льону в косметичних цілях, як спосіб наситити шкіру корисними речовинами, почали ще в давнину. В сучасних умовах застосовується по-різному:

  • для тіла. Чудово справляється з сухістю шкіри, сприяє загоєнню тріщин на п'ятах. Відмінно підходить для усунення розтяжок, що особливо актуально в період вагітності. Наносять на тіло після прийняття душу або додають до лосьйону.
  • для особи. Готують маски, які зволожують суху шкіру обличчя, жирну очищають від надлишку шкірного сала, а нормальну підтримують у доброму стані. Процедури з успіхом борються з виникненням зморшок, тонізуючи шкіру обличчя.
  • для рук. Втирається в шкіру, зволожуючи і забезпечуючи її поживними речовинами. Піклується про красу нігтів.

Для волосся

Народна медицина рекомендує використовувати масло для волосся як маску, щоб боротися з тусклостью і виснаженням внаслідок хімічних і термічних впливів, що особливо цінно при фарбуванні і взимку. Благотворно впливає на шкіру голови, борючись з роздратуванням, появою лупи. Живить волосяні цибулини мінералами, сприяє відновленню і росту волосся, зупиняє їх випадання.

Від прищів

Оскільки акне – це ознака гормонального збою в організмі, то застосування масла від прищів відбувається як всередину, так і в якості одного з інгредієнтів масок для жирної шкіри. Як вживати масло насіння льону для заспокоєння запаленої шкіри і зниження можливості повторного появи вугрів? Можна робити примочки або використовувати для вмивання, змішуючи кілька крапель з водою. Відгуки користувачів свідчать, що відбувається оздоровлення шкіри і поліпшується колір обличчя.

Користь

Вважається, що вживання цього продукту добре позначається на жіночому організмі. Сильній половині людства теж не варто відмовлятися від нього, тому що воно приносить користь усім, хто страждає запальними процесами сечостатевої системи, простатит та аденомою простати. Регулярний прийом продукту підвищує захисні функції організму та відновлює сили, особливо у чоловіків, що випробовують важкі фізичні навантаження.

Належним чином зарекомендувало себе олію льону, як засіб для посилення потенції. Регулярне застосування збільшує статеву активність та покращує якість сперми, що дуже важливо для тих, хто зловживає палінням і алкоголем. За рахунок вмісту в продукті серотоніну, заспокоюється нервова система, що веде до посилення ерекції. Крім того, нормалізує гормональний фон, який відповідає за вироблення тестостерону.

Для шлунку

Хвороби травного тракту – не рідкість серед сучасних людей. Гастрит і виразки виникають не тільки від впливу бактерій, але і внаслідок нервових розладів і неправильного харчування. Лікувальні властивості лляного масла для шлунка доведені неодноразово – це боротьба з ерозіями на слизовій, коліт, запори, печією. Вживати необхідно натщесерце за півгодини до прийому їжі або як заправки до різних страв.

Для печінки

Продукт надає благотворний вплив на органи людини. Олія льону для печінки є жовчогінну, тому широко застосовують для її очищення. При інших захворюваннях цього органу продукт послужить прекрасним доповненням до медикаментозного лікування. Треба знати, що є протипоказання при сечокам'яній хворобі, порушеннях функцій печінки.

Відео: користь і шкода лляної олії

Користь і шкода лляної олії

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!