У дитини зелені соплі - що робити. Причини виникнення і як позбутися від зелених густих соплів у дітей

Для кожного батька здоров'я дитини важливіше власного. Нежить – часта проблема в дітей, особливо вранці. Питання, що робити, якщо симптом супроводжується додатковими ознаками і як позбутися від зелених соплів у дитини, завжди актуальне.

Чому у дитини зелені соплі

Багато батьків починають серйозно хвилюватися, коли помічають зеленуваті густі виділення з носика, особливо у дитини 6 місяців і молодше. Насамперед, вони говорять про бактеріях, що вразили організм малюка. Чому соплі зелені і густі? Такий відтінок слизу надають нейтрофільні лейкоцити (білки), які імунна система людини виділяє для знищення патогенних мікроорганізмів.

Причинами появи густого слизу неприємного відтінку можуть бути наступні захворювання:

  1. Фізіологічний нежить (характерно для немовлят).
  2. ГРВІ. При цьому захворюванні може боліти горло, з'являтися кашель, головний біль, висока температура.
  3. Етмоїдит (супроводжується болем у переніссі, гнійними виділеннями, підвищенням температури).
  4. Гайморит (супроводжується хворобливістю лицьової області, температурою, небезпечний серйозними ускладненнями).
  5. Гнійний риніт (супроводжується виділеннями з зеленуватим відтінком і неприємним запахом).
  6. Фронтит з'являється після неправильного лікування риніту з-за запалення лобової пазухи.

Чим лікувати зелені соплі у дитини

Лікарі не рекомендують використовувати судинозвужувальні препарати при появі таких симптомів. Справа в тому, що густі виділення не білого кольору, непрозорі – це ознака інфекції, яку слід лікувати іншими ліками. Судинозвужувальні краплі тільки знімають набряк зі слизової оболонки. Неправильне лікування зелених соплів у дитини може бути причиною переходу хвороби в хронічну форму. З особливою обережністю слід проводити терапію немовляти.

В даний час лікування зелених соплів у дітей проводять декількома способами:

  • з використанням спеціальних крапель;
  • інгаляційним способом;
  • народними засобами.

Краплі від зелених соплів для дітей

Якщо у малюка виникають симптоми інфекційного захворювання, а густі виділення з носа заважають жити, то лікарі рекомендують почати прийом одного з наступних препаратів:

  1. Протаргол – антисептик з місцевою протизапальною дією. Склад препарату містить іони срібла, завдяки чому знищуються багато видів мікробів. Застосовують краплі в ніс від зелених сопель по 3-4 рази щодня. Немовлятам протипоказане тривале лікування цими краплями.
  2. Виброцил надає противоконгестивное дію, знімає набряк, допомагає очистити носові ходи від слизу, знімає закладеність. Приймають по 3 рази щодня. Не допускається використання у дитини 7 місяців (до 6 років).
  3. Аквамаріс – розчин для промивання носа, який усуває закладеність, позбавляє від зайвої слизу. Крім того, засіб допомагає боротися з пересиханням слизової оболонки і регенерує уражені клітини. Курс прийому – не більше 7 днів.
  4. Піносол – препарат з натуральними ефірними маслами, чинить пом'якшувальну дію на клітини слизової оболонки і миготливого епітелію. Застосовується 3-4 рази щодня. Протипоказаний дітям віком до двох років.

Інгаляції при зелених соплях

При появі цього симптому у малюків лікарі інколи призначають інгаляції з фізіологічним розчином, препаратами або лікарськими травами. Самостійно використовувати такий засіб від зелених соплів не рекомендується, адже інфекційні процеси потрібно лікувати строго під наглядом отоларинголога. За часом сеанс має тривати близько 5 хвилин. Як правило, цей метод не застосовують, коли у дитини зелені соплі (є ризик гнійних ускладнень). Дізнайтеся, як правильно застосовуватифізіологічний розчин для промивання носа.

Народні засоби від зелених соплів у дітей

Крім медикаментозного лікування, можна використовувати домашні методи терапії: промивання носа, краплі тощо. Від зелених соплів дитині може допомогти один з представлених нижче рецептів:

  1. Зробіть настій сухих квіток деревію і жовтих нагідок (по 1 ложці кожного на 1 склянку окропу). Використовуйте для промивання носа.
  2. Відіжміть сік з листа каланхое, розбавте кип'яченою водою. Отриманий засіб використовуйте як аптечні краплі в ніс.
  3. Ватні тампони просочіть свіжовичавленим соком буряка, вставити в ніс на 20 хвилин.
  4. Якщо нежить проходить без температури, можна робити теплові ванночки для рук і ніг з гірчичним порошком.

Зелені соплі і кашель у дитини

Іноді нежить супроводжується додатковими симптомами. Наприклад, якщо з'явилися зелені соплі і кашель у дитини, зволікати зі зверненням до лікарні не стоїть. Якщо дитина кашляє вранці, то це може свідчити про подразнення рецепторів слизової із-за стікання слизу в глотку. В цьому випадку не можна приймати протикашльові засоби. Інша справа, коли інфекція поширилася на мигдалини і зв'язки: це може призвести до розвитку тонзиліту або бактеріального бронхіту при відсутності терапії.

Зелені соплі і температура у дитини

Якщо симптом доповнює жар, головний біль, то причиною можуть бути ГРИП чи застуда. Терапія в цьому випадку залежить від конкретного захворювання і призначається лікарем. Головний принцип лікування, коли у дитини з'являються зелені соплі і температура – поєднання питного і постільної режиму. Обов'язково використовують сольові розчини для промивання носа, щоб не пересихає слизова.

Зелені соплі з запахом у дитини

В результаті боротьби імунної системи проти зараження з носа виділяється слиз з гноєм, яка включає загиблі лейкоцити та шкідливі мікроби. Це призводить до того, що мокрота неприємно пахне. Ліки від зелених соплів з гноєм повинен призначити лікар. Не можна використовувати інгаляції, щоб уникнути ускладнень. Іноді неприємний запах мокротиння свідчить про таке захворювання, як озена (нежить з атрофією клітин слизової).

Зелені соплі у грудничка

Особливо уважно слід поставитися до такого симптому, коли він виникає у дитини 2 місяця: немовлят повинен лікувати тільки отоларинголог. При фізіологічному нежиті, який не заважає дитині їсти і спати лікування не потрібно. Швидкий спосіб позбутися від мокроти – прибрати їх спринцівкою. В іншому випадку ця ознака у дитини 4 місяців або молодше може означати розвиток серйозної інфекції. У цьому випадку соплі у новонародженого лікують антибіотиками.

Відео: як вилікувати зелені соплі у дитини

Зелені соплі +ніж лікувати комаровський

Відгуки

Ірина, 26 роківУ дитини 9 місяців з'явилися зелені виділення з носа. Лікар призначив промивання фізіологічним розчином і краплі Протаргол. Ліки застосовуємо разом з судинозвужувальною засобом після очищення носа від слизу. Приблизно за 5-6 днів проходить все, якщо не менше трьох разів закапувати краплі. Коли малюк дихає, то судинозвужувальні препарати можна не застосовувати.
Катерина, 34 рокиУ мене двоє дітей 3 і 5 років, тому при появі нежиті у одного з них доводиться діяти швидко, щоб другий не почав хворіти. Купую Изофру або Полидексу і використовую по інструкції. Крім цього ромашку заварюю і промиваю ніс. При температурі доводиться давати антибіотики. Якщо своєчасно почати лікування, то за 3-4 дні пройдуть симптоми.
Інна, 29 років,Коли у дитини 3 місяці з'явилися зелені виділення з неприємним запахом з носа, лікар порадив нам Фраминазин. Препарат недорогий, але ефективний, причому не шкодить дитині. Додатково корисно промивати ніс солоною водою або фізіологічним розчином. Судинозвужувальні краплі не слід часто вживати, це може викликати серйозні ускладнення.
Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!