Як визначити і лікувати ларингіт у дітей

Природа так розпорядилася, що хвороби, які дорослим не доставлять тяжких наслідків, можуть загрожувати життю немовляти або однорічної дитини. Одним з таких захворювань є ларингіт – це запалення, яке зосереджується на слизових оболонках гортані. Давайте докладніше ознайомимося з інформацією, що таке ларингіт у дітей і в яких формах вона проявляється. Розглянемо, як виявити ларингіт у дітей, симптоми і лікування цієї хвороби за допомогою традиційних засобів і народної медицини, і які профілактичний заходи допоможуть зупинити розвиток захворювання.

Причини виникнення захворювання

У новонароджених немовлят організм тільки формується, просвіт гортані у них маленька – приблизно 1 см, а структура більш рихла, ніж у дорослого, і тому схильна до набряків. Ці фактори плюс слабка, ще тільки формується імунна система пояснюють, чому найбільш часті захворювання ларингітом зустрічаються у дітей молодше 3 років. З 6 років це захворювання зустрічається вже набагато рідше, тому що просвіт гортані став ширше і набряк внаслідок збуджуючих факторів не перекриває доступ повітря до легенів.

Ларингіт виникає з таких причин:

  • інфікування вірусами або бактеріями, що пояснює підвищення захворюваності восени і взимку, в сезон грипу та застуд;
  • як алергічна реакція на різноманітні алергени: пилок квітів, домашній пил, шерсть тварин;
  • запалення голосових зв'язок внаслідок їх перенапруження під час голосного крику, плачу;
  • як гостра психологічна реакція на стрес – наприклад, сварка з друзями.

У рідкісних випадках виявляється вроджена схильність до ларингіту, якщо мама в період внутрішньоутробного розвитку малюка перенесла інфекційні захворювання. Спреї для лікування горла, які можуть дратівливо діяти на слизову, або потрапляння на гортань сторонніх тіл (наприклад, дитина випадково вдихнув крихти їжі) – теж одна з причин, що провокують хворобу.

Різновиди гострого і хронічного ларингіту

Гострий ларингіт – це захворювання, яке у дітей носить яскраво виражений характер, проявляється за лічені години, швидко прогресує і триває близько 2 тижнів. Якщо це захворювання часто повторюється, не доліковується до кінця, воно трансформується в хронічну форму, якій властиві часті рецидиви хвороби. Хронічний ларингіт можуть викликати і часті хвороби горла або перенапруження голосових зв'язок, якщо дитина часто голосно кричить.

Залежно від проявляються симптомів виділяють такі форми ларингіту:

  • Катаральний – легка гостра форма, проявляється першінням у горлі, несильним кашлем, задухи не спостерігається.
  • Гіпертрофічний – хронічний кашель посилюється, стає більш звучним, тому що голосові зв'язки утолстились, на них і на задній стінці гортані з'явилися характерні горбки.
  • Атрофічний – якщо у дитини довго триває хронічний ларингіт, частий кашель веде до витончення стінок гортані, в результаті цього у дитини пропадає голос.

Якщо не приймати своєчасні, адекватні заходи для лікування дитини, ураження слизової стінок гортані ускладнюється і викликає ще більш складні недуги:

  • Стенозуючий ларинготрахеїт, або помилковий круп – внаслідок розвитку запалення слизової гортані її набряклі стінки звужують просвіт для проходження повітря. У дитини утруднений вдих, розвиваються напади задухи.
  • Ларингофарингит – коли до ларингіту підключається ще і фарингіт (запалення глотки).

Перші ознаки і симптоми

Багато мам, які вивчали інформацію про ларингіті з метою своєчасного виявлення хвороби, бачили фото набряклих голосових зв'язок. Цей симптом ларингіту є причиною, чому в малюка з'являється осиплість голосу, йому стає важко розмовляти і ковтати. Вже на цій стадії потрібно вживати заходів боротьби з хворобою, тому що далі розвивається набряк гортані у дитини.

Звуження проходу для повітря викликає утруднене дихання. Цей симптом часто виникає близько 4 годин ранку. Дитина зі сну може злякатися, запанікувати, що тільки посилить напад задухи. Шкіра навколо рота може придбати синюшний відтінок внаслідок нестачі кисню в організмі. З'являється посилюється, гавкаючий кашель. Якщо ларингіт викликаний інфекцією, може підніматися жар до 39 градусів.

Слід знати ще кілька фактів про це підступне захворювання.

  • Якщо ларингіт викликаний інфекцією, він заразний і передається повітряно-крапельним шляхом.
  • Захворювання протікає важче у найменших дітей.
  • При прослуховуванні часто виявляються гудячі хрипи в легенях у дітей , схожі на звук гармошки. Вони не означають, що ларингіт поширилася так далеко – це чутні звуки, що сформувалися у верхній частині дихальної системи.

Чим лікувати ларингіт у дітей

Зважаючи на те, що це захворювання має багато форм, схожих хвороб і небезпечно своїми наслідками, тому ніколи не займайтеся самолікуванням крихти, при перших підозрах зверніться на консультацію до фахівця. Пам'ятайте, що перше, що робити при ларингіті для швидкого лікування – це усунути причину, тобто боротися з інфекцією, виключити алерген, забезпечити для дитини максимальний психоемоційний і голосовий спокій. Давайте детальніше розглянемо методи боротьби з недугою.

Медикаментозне лікування

При ларингіті можуть призначатися такі препарати:

  1. Ліки, спрямовані на боротьбу з вірусними інфекціями – «Анаферон», «Кагоцел» та ін.
  • «Анаферон» – гомеопатичні таблетки, добре підійдуть для лікування дітей віком 1 місяць, але під наглядом лікаря. Ліки потрібно розсмоктати в роті, дітям молодше 3 років таблетку розчинити в 1 ч. л. води кімнатної температури. Схема прийому:
  • у перші добу перші 5 табл. через кожні півгодини, наступні 3 табл. по одній через рівні періоди часу, всього 8 табл.;
  • другу добу – приймати по 1 табл. тричі в день, так продовжувати до одужання.
  1. Антигістамінні препарати – «Цетрин», «Зодак» та ін.
  • «Цетрин» – сироп, який допоможе зняти набряк гортані, застосовувати до усунення симптомів 1 раз на добу у таких дозах:
  • дітям з 2 до 6 років – 2,5 мл;
  • дітям після 6 років – початкова доза 5 мл
  1. Жарознижуючі – «Панадол», «Парацетамол» та ін.
  • Парацетамол у суспензії приймати не більше 4 раз на день з перервою 6 годин у дозуванні:
  • вік від 1 до 3 місяців – 2 мл;
  • з 3 міс. до 1 року – до 5 мл;
  • 1-6 років – до 10 мл

Антибіотики

Ці лікарські препарати при ларингіті треба застосовувати з обережністю, тільки якщо у дитини виявлена бактеріальна інфекція і є небезпека інтоксикації організму; часто призначають «Аугментин», «Амоксиклав», «Цефодокс».

  • «Цефодокс» – підходить для дітей з 5-місячного віку, суспензію приймають внутрішньо під час їжі. Добову дозу розраховують так: 10 мг на кілограм ваги тіла дитини, приймають її за 2 рази з інтервалом 12 годин.

У сукупності для підтримки флори кишечника застосовують пробіотики «Лінекс», «Лактовіт».

Інгаляції

Ефективно зробити інгаляції в домашніх умовах допоможе спеціальний пристрій – небулайзер, який розпорошить ліки дрібними крапельками, як спрей, що допоможе діючої речовини швидко проникнути в слизову. Не можна робити таку процедуру при високій температурі (більше 37,6), кровотечах з носа або натщесерце (оптимальний час – за годину до або після їжі).

Протизапальний ефект мають інгаляції з гомеопатичним препаратом «Тонзилгон Н». Для зняття набряку гортані застосовують «Адреналін» («Епінефрин»). Курс залежно від призначень лікаря триває 5-10 днів. Увага: це ліки може викликати прискорене серцебиття! Його треба розбавляти фізрозчином за такою схемою:

  • дітям до 2 років – у пропорції 1:12, застосовувати 3 мл отриманої суміші 1 раз на день;
  • дітям старше 2 років – препарат розвести 1:6, використовувати 3 мл суміші раз в день.

Для зволоження гортані і пом'якшення нападів кашлю застосовують інгаляції з дегазованої лужною мінеральною водою «Боржомі» (4 мл води до 4 разів на день). Наостанок нагадаємо про уважному використанні ліків. Наприклад, розчин для інгаляції «Беродуал», про яку часто згадують у зв'язку з ларингітом, застосовувати не варто. Це ліки відноситься до бронхолитикам – впливає на тонус бронхіальних м'язів, не гортані.

Народні засоби для лікування в домашніх умовах

Якщо стан дитини дозволяє перебувати вдома, додатково можна скористатися засобами народної медицини. Як лікувати голосові зв'язки і гортань домашніми зіллям?

  • По-перше, потрібно рясне тепле пиття – компоти, морси, добре пом'якшує гортань молоко з медом і коров'ячим маслом (по 1 ч. л. на склянку).
  • Такий же ефект дає молочний відвар моркви: натерти 1 середню морквину, додати 0,5 л молока і варити на малому вогні 5 хвилин. Процідити, остудити, дати випити дитині.
  • Щоб дихалося легше, зволожте повітря в кімнаті парами евкаліпта: 2 ч. л. трави додати на літр окропу, поставити у відкритій ємності поза межами досяжності дитини.
  • На ніч дитині добре зробити масляний компрес. Для цього в підігрітому рослинному маслі змочують ватно-марлеву пов'язку, яку закріплюють на грудях і загортають зверху вовняним шарфом.

Методи профілактики

Після того як ви дізналися, що таке ларингіт у дітей, які симптоми і лікування цієї недуги, дізнайтеся, як запобігти хворобі:

  1. Частіше гуляйте з дитиною на свіжому повітрі, регулярно провітрюйте будинок, дотримуйтесь правильний режим дня і слідкуйте за повноцінним харчуванням.
  2. У кімнатах, де малюк гуляє та спить, створіть прохолодний, вологий мікроклімат з температурою +18 градусів.
  3. Високу вологість підтримуйте розставленими біля батарей посудинами з водою, розвішаними мокрими рушниками або розпорошувати воду з пульверизатора.

Відео: як лікувати запалення гортані у дитини – Комаровський

Ларингіт – захворювання підступне і небезпечне, бо молодим мамам не завадить дізнатися про нього більше подробиць. Доступно пояснить, розвіє безпідставні страхи і вкаже на помилки, пов'язані з цією хворобою, доктор Комаровський. У ролику докладно розкривається тема про ларингіт у дітей, його симптоми і лікування цього захворювання, обговорюються можливі ускладнення.

Доктор детально роз'яснює, чим відрізняється ларингіт від гострого крупа (більш складної форми запалення гортані) та як його попередити. Він звертає увагу, які зміни голосу дитини повинні вас насторожити, які методи допоможуть уникнути лікування в стаціонарі, а при яких симптомах обов'язково викликати лікаря і що робити для полегшення нападу.

Ларингіт і круп - Школа доктора Комаровського

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!