Педикульоз у дітей: засоби для лікування

Якщо у дитини починає сильно свербіти голова, він нервовий і дратівливий – це тривожний симптом для батьків. Не виключено, що після візуального огляду кожної пасма потрібно негайне лікування педикульозу в домашніх умовах. Захворювання заразне, тому першим ділом потрібно ізолювати дитину, провести обробку головних уборів, речей, предметів побуту. Для розуміння треба відразу пояснити, що педикульоз в народі називається «вошами» за характером патогенного збудника.

Причини педикульозу

У дитячому віці це один з найпоширеніших діагнозів, особливо якщо дитина контактує з іншими дітьми, часто знаходиться в суспільстві (дитячий сад, школа). Основною причиною педикульозу є інфікування вошами. Ці комахи, що паразитують на людському тілі, харчуються виключно кров'ю. Різновидів вошей – кілька сотень (близько 150), у дитячому віці частіше інших прогресує головний педикульоз. Способи зараження немовляти і більш дорослої дитини:

  • безпосередній контакт з джерелом інфекції (заразний осіб);
  • відвідування громадських закладів (лазні, сауни, басейни, роздягальні);
  • пісочниці, штучні водойми, в яких воші підтримують свою життєздатність;
  • контакт із зараженими предметами (іграшки, рушники, засоби особистої гігієни).

Педіатри обумовлюють ряд провокуючих факторів, які сприяють вкрай небажаного інфікування. До групи ризику потрапили діти, які мають одну або більше умов:

  • довге волосся;
  • порушений контроль по догляду за волоссям (рідкісне миття, розчісування);
  • неблагополучні умови проживання;
  • відсутність уваги з боку батьків;
  • знаходження в групі заражених людей.

Види педикульозу

В залежності від локалізації шкідливого комахи педіатри виділяють головних (Pediculus humanus capitis), платтяних (Pediculus humanus согрогіѕ) і лобкових (Pediculus pubis) вошей. Кожен вид має виражену симптоматику і улюблене місцезнаходження, доставляє дискомфорт, викликає дуже неприємні відчуття. Особливості патогенної флори:

  1. Головний педикульоз частіше прогресує у дітей різного віку, при цьому воші локалізуються на волосистій частині голови.
  2. Платтяна педикульоз властивий літнім людям, які проживають у несприятливих умовах. Паразити локалізуються в речах, поширюються по всьому тілу.
  3. Лобковий - виявляється у молоді, воші вражають область статевих органів. Хвороба розвивається при сексуальному контакті або після використання зараженого рушники, нижньої білизни.

Симптоми педикульозу в дітей

Перш ніж вибирати ефективні ліки від педикульозу для дітей, необхідно звернутися до дільничного педіатра, пройти повне обстеження, визначити причину зміни загального самопочуття. Зазначене захворювання починається з сильного свербіння вогнища ураження, супроводжується формуванням судинних плям на тілі. Якщо ігнорувати такі ознаки захворювання, наприклад, лобкові воші забезпечують сильне лущення шкірних покривів, а волосяні – відкриті виразки на голові між волосків.

Симптоматика педикульозу така:

  • чорні точки, вузлики на волоссі;
  • бігають по пасмам комахи – гниди;
  • припухлість на обличчі, шиї;
  • маленькі виразки по тілу;
  • проблема психологічного характеру;
  • формування папул і червоних плям в місці укусу;
  • розчісування вогнищ патології до крові.

Діагностика

Виявити шкідливих комах можна випадково, наприклад, при розчісуванні волосся дитині або під час стрижки. Підозру викликають чорні точки, присутність яких супроводжується сильним свербежем, печінням, наявністю лупи. Для уточнення діагнозу рекомендується використовувати лампу Вуда, яка при світінні надає живим комах блакитний відтінок. Тільки після виявлення паразитів можна підібрати ефективне лікування педикульозу в дітей у домашніх умовах. Батьки повинні регулярно оглядати голову дитини, щоб своєчасно запідозрити наявність недуги.

Лікування педикульозу в дітей аптечними засобами

Вибір медичних препаратів здійснює тільки дільничний педіатр, самолікування може не принести бажаного результату, здатне посилити проблему зі здоров'ям. Перш ніж задіяти аптечні засоби, важливо вивчити цінні рекомендації фахівця:

  1. Перед застосуванням потрібно вивчити інструкцію, щоб зрозуміти, як правильно використовувати той чи інший лікарський препарат.
  2. При захворюваннях шкірних покривів голови, дерматиті, алергічних реакціях на синтетичні компоненти від використання аптечного засоби проти педикульозу важливо відмовитися.
  3. Використовувати один і той же медикамент кілька разів вкрай небажано, необхідно чергувати ліки від педикульозу. Не можна поєднувати медичні препарати при нанесенні.
  4. При наявності горючих речовин у хімічному складі після використання ліки оброблене волосся не рекомендується сушити феном.
  5. Волосся після обробки потрібно розчісувати гребінцем з частими зубами, щоб прибрати частину вже мертвих комах.
  6. Після обробки голови воші і гниди потрібно вичісувати по кілька разів за добу, а через тиждень – повторити процедуру.
  7. Ліки потрібно інтенсивно втирати в коріння, після укутати голову теплою хусткою, целофановою плівкою, додатково створивши «парниковий ефект».
  8. Важливо уникати потрапляння лікарського препарату на слизові оболонки, інакше розвивається подразнення, турбує печія. Необхідно гарненько промити очі водою.

Вибір дитячих ліків від вошей величезний. Медичні препарати випускаються у формі мазей, шампунів, аерозолів, порошку, емульсій, призначені для нанесення безпосередньо на вогнище ураження. Ефективні діючі речовини – перметрин, малатіон, бутоксид, фенотрин, пиперонил, пиретрин, які діють швидко, але мають медичні протипоказання, побічні явища.

На основі ефірних олій

Такі медичні препарати з рослинними компонентами успішно лікують педикульоз у дітей, при цьому список побічних явищ мінімальний. Після нанесення лікувального складу активні компоненти взаємодіють з шкідниками, сприяє їх швидкій загибелі. Нижче представлені найбільш ефективні медикаменти з ефірними маслами:

  1. Педикулен. При педикульозі як у дорослих, так і у дітей добре себе зарекомендував лосьйон Педикулен Ультра, який позбавляє від вошей і гнид за ОДНЕ застосування! Ретельно підібраний комплекс активних речовин препарату ефективно знищує не тільки дорослих паразитів, але і їх личинки, забезпечуючи 100% загибель комах. Педикулен не містить отруйних речовин та інсектицидів, тому не токсичний, не порушує структуру і зростання волосся, повністю безпечний для дітей. Кондиціонер, яким завершується обробка, забезпечує легке вичісування загиблих комах навіть з дуже довгого волосся. Клінічно доведена ефективність. Засіб сертифікована і продається в аптеках.
  2. Параніт. Це ефективний засіб від педикульозу для дітей, активними компонентами якого є клеарол, диметикон, анісова олія. Через нестачу кисню дорослі особини та їх личинки швидко гинуть. Препарат випускається у формі спрею, який потрібно розпорошувати по всій довжині волосся. Повторити процедуру дозволено тільки через тиждень. Параніт має масляну основу, тому важко змивається. Рекомендується додатково використовувати шампунь цієї ж фірми. Препарат дозволений пацієнтам від 3 років.
  3. Лавинал. Це спрей на основі рослинних екстрактів, який душить дорослих особин і їх личинок. Препарат бажано не використовувати при підвищеній чутливості шкірних покривів до натуральних компонентів. Лавинал призначений для одноразового застосування, після обробки важливо гарненько змити склад і просушити пасма. Вікові обмеження – вік до 5 років.

Синтетичні засоби

Деякі батьки більше довіряють фармацевтичної продукції синтетичного походження. Такі кошти від педикульозу володіють високою ефективністю, але мають ємний список протипоказань, побічних явищ. Кращі в заданому напрямку – такі позиції:

  1. Пара-плюс. Це спрей з активним компонентом. Малатіон швидко винищує вошей – душить та знижує здатність розмножуватися. Після обробки склад не можна змивати 10 хвилин, повторити процедуру тільки через 7 днів. При бронхіальній астмі і пацієнтам до 3 років таке ліки краще не використовувати.
  2. Нікс. Цей медичний препарат випускається у формі крему, який потрібно наносити від коріння по всій довжині волосся, не змивати 10 хвилин. При дерматиті Нікс бажано не використовувати, є вікові обмеження – діти до 6 місяців. Процедуру належить повторити через тиждень, не раніше.
  3. Бензилбензоат. Активний компонент бензилбензоат руйнує мембрани паразитів, перешкоджає їх подальшому зростанню, розвитку. Призначений для застосування одноразово.
  4. Медифокс. Цей лікувальний розчин у хімічному складі містить спирт, тому може викликати подразнення чутливої шкіри голови. Для сухого типу шкірних покривів зазначене ліки краще не використовувати, інакше з'являється лупа. Медифокс протипоказаний дітям до року.
  5. Анти-біт. Це рідке мило з активним компонентом сумитрин, яке частіше використовується, щоб запобігти педикульоз у дітей. Наносити на волосся, змити водою.
  6. Ніттифор. Це лосьйон і крем, що знищує паразитів на будь-якій стадії розвитку. Терапевтичний ефект підтримується протягом 10-14 днів, після необхідно повторити процедуру для профілактики. До 5 років ліки використовувати категорично заборонено.
  7. Авицин. Це концентрат, який, щоб вилікувати головний педикульоз, потрібно попередньо розбавити водою (у співвідношенні 1 до 100). Після обробки волосся ліки не можна змивати 10 хвилин, після гарненько помити голову з шампунем. До 5 років цей засіб від вошей краще не використовувати.
  8. Педилин. Це шампунь для одноразового застосування, який вбиває вошей і їх личинок. Лікувальний ефект забезпечують такі синтетичні компоненти як тетраметрин і малатіон, які накопичуються в тілах паразитів, сприяючи їх загибелі. Обробку належить проводити від коренів до кінчиків волосся, через 10 хвилин гарненько промити шампунем.
  9. Итакс. Це токсична речовина потрібно наносити в гумових рукавичках, при цьому уникати потрапляння в очі. Після обробки волосся голову обов'язково укутати і почекати 10 хвилин. промивати пасма бажано пом'якшувальною шампунем, сушити тільки рушником (не феном).
  10. Веда і Веда 2. Шампунь з перметрином.
  11. Фоксилон. Це засіб з 20% бензилбензоата можна використовувати не тільки для лікування, але й з метою ефективної профілактики. Активні компоненти зневоднюють паразитів, перешкоджають їх зростанню і розмноженню. Склад потрібно наносити на вологе волосся по всій довжині, через 10 хвилин можна змивати милом або шампунем.

З силиконами

Присутність такого синтетичного компонента формує на волоссі тонку плівку, яка обмежує паразитам доступ кисню. Так вони швидше гинуть, скорочується їх чисельність. Особливо ефективні такі фармакологічні позиції для одноразового використання:

  1. Нюда. Це аерозоль для застосування зовнішньо, розроблений на основі дикометикона. Склад потрібно нанести на сухе волосся рівномірно, не змивати 45 хвилин. До 3 років для лікування педикульозу краще не задіяти.
  2. Фул-маркс. Рідкий склад, який потрібно наносити по всій довжині волосся. Активний компонент циклометикон душить і зневоднює паразитів. Після нанесення засобу з силіконом не змивати 10 хвилин, потім вимийте голову з шампунем.

Вичісування

Це загальнодоступний спосіб продуктивного позбавлення від паразитів, який можна реалізувати в домашній затишній обстановці. Спочатку голову дитині потрібно гарненько промити, потім нанести велику кількість кондиціонера і поступово вичісувати пасма гребінцем від коріння по всій довжині. Після знову підсушити і повторити аналогічну процедуру.

Одного сеансу на день не вистачає, щоб домогтися позитивної динаміки педикульозу – вичісувати волосся потрібно до 4 разів за добу. Процедуру рекомендується проводити на 1, 5, 9, 13 дні з моменту виявлення патогенної флори, т. е. винищувати вошей на різних життєвих циклах. Кожен раз гребінець належить піддавати дезінфекції, зберігати окремо від загальних гребінців.

Лікування народними засобами

Методи альтернативної медицини не менш ефективні на практиці, але за ціною на порядок дешевше. Вибираючи народні засоби від педикульозу в дітей, важливо уникати розвитку алергічної реакції на активні компоненти. Попередня консультація фахівця теж не буде зайвою, особливо якщо мова йде про лікування маленьких дітей. Ось перевірені часом рецепти:

  1. Гас. Необхідно нанести концентрований склад на волосся, добре закутати голову, створити «ефект сауни». Через пару годин гас належить змити, волосся прочесати гребінцем. Вікові обмеження – діти до 12 років. Недолік – стійкий запах.
  2. Багно. З'єднати 2 ст. л. багна і стільки ж черемицы. Додати 30 г свинячого жиру, настоювати склад 12 годин. Засобом покладено натирати волосся двічі за добу.
  3. Лимонна кислота. З'єднати 5 г основного інгредієнта з 10 г живокосту, залити 250 мл гарячої води, настояти і нанести на волосся по всій довжині.
  4. Журавлина. Ягідний концентрат знищує гнид, проникаючи в їх оболонку. Журавлину потрібно втерти в коріння волосся, не змивати 10 хвилин.

Профілактика педикульозу

Набагато важливіше запобігти зазначене захворювання, ніж потім витрачати гроші і нерви на лікування. Відразу варто уточнити, що ефективні ліки від педикульозу коштують недешево. Профілактичні заходи, доступні в домашній обстановці, такі:

  • уникати контакту з зараженими людьми;
  • перед походом в громадські місця заплітати волосся дівчаткам;
  • дотримуватися правил особистої гігієни;
  • проводити бесіди з дітьми щодо догляду за волоссям;
  • своєчасно реагувати на тривожну симптоматику педикульозу.

Відео

Воші і короста - Школа доктора Комаровського - Інтер

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!