Перші ознаки гострого, і хронічного вірусного трахеїту у дитини - прояву та засоби лікування

Ускладненням класичної застуди може стати трахеїт, оскільки респіраторні захворювання вражають відразу кілька анатомічних структур дихальної системи. Хвороба не протікає самостійно, часто доповнюється фарингіт, ларингіт, бронхіт або ринітом. Для швидкого і ефективного лікування потрібно вчасно звертатися до лікаря.

Що таке трахеїт

При появі кашльового рефлексу батьки повинні насторожитися, звернути особливу увагу на цей неприємний симптом. Трахеїт – це запалення дихальної трубки (трахеї), що протікає в гострій або хронічній формі. В дитячому організмі ризик ускладнень особливо велика, тому підхід до успішного лікування комплексний. Перед тим як вилікувати трахеїт у дитини, важливо провести діагностику в умовах стаціонару, вивчити специфічні симптоми.

Таке інфекційно-запальне ураження починається з нападів сухого кашлю, проте вже через деякий час у дитини підвищується температура, з'являється біль у грудній клітці. Серед потенційних ускладнень з дитячим здоров'ям педіатри виділяють бронхотрахеит, ринотрахеїт, ринофаринготрахеит, рідше – стеноз гортані, обструкцію дихальних шляхів.

Гострий трахеїт у дитини

Захворювання притаманний сезонний характер, більшість клінічних картин припадає на період підвищеної активності респіраторних інфекцій – з квітня по жовтень. Гострий трахеїт у дітей прогресує стихійно, і першою скаргою пацієнта стає посилився кашель без відділення мокротиння. Спостерігається підвищена набряк епітелію слизової трахеальних оболонки. Крім того, підвищується температура, і дитина разом з батьком в терміновому порядку йде на лікарняний.

Хронічний трахеїт у дитини

Якщо респіраторна інфекція своєчасно не виявлено і не пролікована, розвивається хронічний трахеїт у дітей. Хвороба виникає на тлі ускладнення гострої форми хвороби, доповненої бронхотрахеитом. Активність хвороботворного вірусу помірна, симптоми виражені слабо, але дана форма трахеїту у дітей особливо небезпечна для здоров'я на перспективу, складно піддається консервативному лікуванню, чревата ускладненнями.

Трахеїт – причини

Зазначене захворювання має інфекційну природу, т. е. спровоковано підвищеною активністю патогенної флори, яка проникла ззовні в глотку і дихальну систему маленького пацієнта. Основними причинами трахеїту у дітей є віруси, бактерії, інші неінфекційні подразники. Кожна група патогенних факторів має своїх представників:

  • віруси: аденовірус, коронавірус, грип, парагрип;
  • бактерії: гемофільна паличка, стафілококи, хламідії;
  • неінфекційні подразники: сигаретний дим, забруднене повітря, вдихання газів.

Трахеїт у дітей – симптоми

Це вірусне захворювання в дитячому організмі розвивається стихійно. Його характерні симптоми в лічені години викликають загальну слабкість, приковують до ліжка. Дитина втрачає голос, скаржиться на різкий занепад сил, запаморочення, повна відсутність апетиту. Швидко підвищується температура до позначки 39 градусів і вище. Інші симптоми трахеїту у дітей представлені нижче, визначають лікування:

  • гавкаючий кашель;
  • дисфонія;
  • дифузні сухі хрипи;
  • симптоми інтоксикації;
  • закладеність носа.

Трахеидный кашель

Це бактеріальне захворювання складно диференціювати в домашній обстановці, оскільки воно має подібну симптоматику з проявами ГРВІ та ГРЗ. Відмінною особливістю є трахеидный кашель у дітей, який в ході патологічного процесу змінює свою інтенсивність, характер, тривалість нападів. Це помітно спрощує постановки остаточного діагнозу, призначення лікування.

Все починається з сухого кашлю, який доповнюється гострим приступом болю, сдавленностью в грудині, важким диханням. Маленькому пацієнту складно дихати, а відчутне першіння у горлі стає нормою повсякденності. Напади трахеидного кашлю наростають в нічний час доби, але при цьому не стихають в інший час доби. Змінюється голос, з'являється затяжний нежить.

Трахеїт у дітей – лікування

Вибір ліків здійснює тільки лікуючий лікар, самолікування виключено. Якщо розвивається трахеїт у дітей: симптоми і лікування тісно пов'язані. Оскільки хвороба має вірусну природу, необхідний прийом антибіотиків для швидкого і повного знищення патогенної флори. Ефективне лікування трахеїту у дітей передбачає не тільки прийом антибактеріальних препаратів, комплексний підхід до проблеми. Це:

  • вологе прибирання для підтримки достатньої вологості повітря;
  • прийом жарознижуючих засобів для стабілізації температурного режиму;
  • застосування відхаркувальних засобів для розрідження та виведення мокротиння;
  • використання противірусних, протимікробних препаратів за показаннями;
  • прийом обволікаючих засобів, які полегшують дихання, пригнічують кашльовий рефлекс;
  • проходження курсу фізіотерапевтичних процедур (електрофорез, інгаляції в стаціонарі);
  • прийом імуностимуляторів, полівітамінних комплексів.

Чим лікувати трахеїт у дитини

Насамперед важливо провести діагностику, визначивши форму характерного недуги, етіологію. Захворювання може бути вірусних, грибкових, алергічним. Вибір медикаментів визначає природа патогенного фактора, наприклад шкідливих бактерій антибіотики вбивають, а віруси винищують противірусними препаратами. Ефективне ліки від трахеїту для дітей визначає лікар, але на практиці добре зарекомендувала себе така фармакологічна продукція:

  1. Муколітичні препарати: Амброксол, Флуімуціл, Бромгексин, АЦЦ, Мукобене, Флюдитек.
  2. Протикашльові засоби: Либексин, Синекод, Бронхолитин, Глаувент, Туссин Плюс.
  3. Обволікаючі сиропи: з додаванням екстрактів дикої вишні, евкаліпта, білої акації лакриці.
  4. Відхаркувальні препарати: Доктор Мом, Гербион, Пертусин, Линкас, Бронхипрет, Геделикс.
  5. Антибіотики: Флемоксин Солютаб, Аугментин, Амоксиклав, Цефтріаксон, Сумамед, Коаліціада.
  6. Противірусні засоби: Віферон, Інтерферон, Циклоферон, Оциллококцинум, Інфлюцид.

Як лікувати трахеїт у дітей

Однією медикаментозної терапії не вистачає, щоб швидко підняти на ноги маленького пацієнта. Щоб продуктивно лікувати трахеїт у дитини, необхідно створити сприятливі умови, дотримуватися правил догляду за хворими. Методів кілька, але лікарі дають наступні рекомендації нам кожен день:

  1. Забезпечити вологе повітря в приміщенні, де мешкає маленький пацієнт.
  2. При відсутності температури парити ноги і ставити дитині гірчичники на спину.
  3. Кожен вечір виконувати домашні інгаляції, використовуючи перевірені народні рецепти.
  4. Ліки призначає тільки лікар, порушувати добові дози заборонено.
  5. При ознаки трахеїту дитині додатково показаний курс фізіотерапевтичних процедур.

Відео

Трахеїт у дітей симптоми

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!