Ознаки хронічного геморою 2 стадії - прояви, форми та лікування

Посилення симптомів захворювання, що іменується "сидяча хвороба", у вигляді випадіння гемороїдальних вузлів при дефекації, свідчить про перехід геморою у 2 ступінь, при якій вже потрібно негайне лікування. На цій стадії з'являються й інші відчутні симптоми, які не можна ігнорувати. На ранньому етапі гемороїдальні шишки легко вправляються, але по мірі розвитку патології проблема буде тільки посилюватися.

Що таке геморой 2 ступеня

Ознаками 2 ступеня геморою є загострення наявної симптоматики початкового етапу хвороби. Крім того, з'являються нові проблеми у вигляді набрякання венозних каналів в області ануса і в нижній частині прямої кишки. Статистичні дані свідчать про те, що з такою недугою стикається близько 70% населення по всьому світу. На 2 стадії захворювання своєчасне звернення за кваліфікованою медичною допомогою може запобігти подальший розвиток хворобливого процесу.

Відмітною ознакою другого ступеня геморою є наявність візуального підтвердження хвороби. Якщо перший час пацієнт може ігнорувати наявність слабких больових відчуттів або незначної кровотечі, по мірі прогресування процесу, варикозні вузли стають все помітнішими. Крім того, посилення кровотечі починає викликати все більше занепокоєння.

Симптоми

Крім описаних явних ознак, друга стадія геморою характеризується наступною клінічною картиною:

  • наявність дискомфорту при русі;
  • посилення кровотечі з анального отвору;
  • посилення відчуття свербіння і печіння;
  • вираженість больового синдрому в прямій кишці;
  • постійне відчуття, що в організмі є чужорідне тіло.

Не завжди захворювання переходить в гостру форму. У деяких випадках процес може зупинитися в "дрімаючому" стані і залишатися на ньому протягом багатьох років, не доставляючи особливого дискомфорту. Однак це не привід відкладати лікування геморою. Каталізатором відновлення хвороби може послужити будь-фактор: від зниження рухової активності до порушення режиму харчування.

Характер розвитку захворювання

Вплив різних факторів на 2 стадії геморою зумовлює його розвиток в двох напрямках: в гострій і хронічній формі. У першому випадку хворі відчувають значне посилення всіх симптомів. Поява сильних больових відчуттів змушує негайно звертатися до спеціалізованої допомоги для призначення медикаментозного лікування.

Перехід у хронічну форму менш болісний, але не менш небезпечний. Пацієнт, не відчуваючи різких болів, відкладає свій візит до лікаря, що призводить до поглиблення проблеми. Крім того, неприємні відчуття під час випорожнення змушують відкладати цей процес, що загрожує появою запорів. Гемороїдальні вузли при хронічній формі можуть знаходитися як всередині прямої кишки, так і виступати назовні.

Хронічний внутрішній геморой 2 ступеня

Візуально внутрішній геморой неможливо виявити, так як геморойні освіти розташовані всередині ануса і не виходять за його межі. Діагностика цього виду хвороби можлива тільки при зверненні до проктолога. Якщо не запускати процес, то справитися з внутрішнім гемороєм другого ступеня неважко. Головне — дотримуватися рекомендацій лікаря і довести лікування до повного одужання.

Хронічний комбінований геморой 2 ступеня

Форма захворювання, при якій гемороїдальні шишки розташовані і з зовнішньої, і з внутрішньої сторін кишки (як видно на фото), називається комбінованою. Такий вид геморою доставляє пацієнтові більше неприємних відчуттів і більшою мірою загрожує появою новоутворень тромботичних. Цей тип захворювання легше піддається діагностиці і є вагомою причиною для звернення в поліклініку за кваліфікованим лікуванням.

Як лікувати геморой 2 ступеня

При виявленні пацієнтами наявності ознак геморою виникає питання: як лікувати геморой 2 стадії? Друга ступінь ще легко піддається лікуванню, і при правильному підході впоратися з неприємністю вийде самостійно. Ефективна система заходів по лікуванню повинна включати в себе строгу дієту, застосування медикаментозних засобів і лікувальну гімнастику.

Почати боротьбу за своє здоров'я можна в домашніх умовах з застосуванням перевірених народних засобів. Перед тим, як приступити до лікування геморою, необхідно пройти огляд і отримати консультацію у відповідного спеціаліста, щоб не нашкодити своєму організму. Для прискорення процесу одужання варто дотримуватися правильного, збалансованого харчування, багатого овочами та фруктами.

Медикаментозні засоби

Лікування геморою 2 стадії з допомогою консервативних методів передбачає застосування медикаментозних засобів. До них відносяться противогеморройные мазі і супозиторії (свічки). Рішення про застосування в лікуванні того чи іншого препарату повинно ґрунтуватися на переважаючих симптомів. Сильний біль допоможуть зняти препарати, анальгетики з локалізованим впливом – їх можна придбати в аптеці за рекомендацією фармацевта. При наявності запального процесу варто вдатися до застосування комбінованих препаратів і ректальним свічкам місцевої дії.

У разі появи при 2 ступеня гемороїдального тромбозу, виникає необхідність застосування антикоагулянтів. Ці кошти можуть бути представлені у вигляді гепариносодержащих мазей, які надають лікувальну дію місцевого характеру на вогнище ураження. Ефект від застосування цих засобів посилюється при поєднанні з водорозчинними гелями і мазями.

Малоінвазивна терапія

До малоінвазивних методів належать ті, які вимагають мінімального втручання в організм пацієнта. При лікуванні перших двох ступенів геморою застосовуються наступні способи медичної малоінвазивної терапії:

  • Дезартеризация. Суть лікування полягає в обмеженні доступу крові до кровоснабжающим артеріальним вузлів.
  • Інфрачервона коагуляція. Висушення і видалення вузлів за допомогою інфрачервоного випромінювання.
  • Лігування латексними кільцями. Мета процедури — припинити постачання кров'ю вузлів шляхом передавлення судин.
  • Склеротерапія — запуск процесу денатурації білків внутрішньої оболонки вузлів за допомогою введення спеціальних розчинів.
  • Кріотерапія. Процес болісний через те, що відбувається заморожування венозних відростків.

Всі варіанти безопераційного втручання дозволяють пацієнтам вилікувати недугу і швидко повернутися до повноцінного життя. Перелічені методи лікування на практиці показують свою ефективність у 85% випадків втручання при другому ступені захворювання гемороєм. Тільки при негативних результатах лікування виникає необхідність проведення операції.

Дієта

Необхідність дотримання дієти в процесі лікування другого ступеня геморою пояснюється тим, що неправильне харчування перешкоджає вільному очищенню кишечника і сприяє утворенню запорів. Вживана їжа безпосередньо впливає як на сам процес одужання, так і на самопочуття під час акту дефекації. Перше необхідне обмеження пов'язане з повним відмовою від копченого, солоного, маринованого, консервованого, жирного і пряного. При лікуванні геморою другого ступеня складання збалансованого меню — це вже не рекомендація, а необхідність.

Щоденний раціон повинен включати велику кількість клітковини і рідини. Від алкогольних напоїв слід відмовитися зовсім. Прийом їжі бажано здійснювати кожні 2-3 години, порції повинні бути невеликими. Процес лікування передбачає обмеження у вживанні овочів, таких як білокачанна капуста, бобові, картопля. Вони провокують тяжкість, здуття і метеоризм.

Народні методи

Народна медицина може бути ефективна при лікуванні геморою 1-2 ступеня, але слід переконатися у відсутності протипоказань і алергічної реакції на кошти, які планується використовувати в процесі. Позитивно себе зарекомендували примочки з відварів цілющих трав, таких, як шавлія, календула, ромашка. Сік алое допомагає зняти запалення при застосуванні зовнішньо, а пероральний прийом чинить проносний ефект.

Полегшують стан хворого гарячі прополісні ванни. Для звуження судин і зупинки кровотечі з тріщин можна скористатися шматочками замороженого настою з трав, вводячи їх в анус. Така методика допомагає на деякий час впоратися з випаданням гемороїдальних вузлів назовні. Остаточно впоратися з проблемою цим способом не вийде, але це принесе полегшення при дефекації.

Відео

Може геморой пройти сам?

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!