Відновлення мозку після алкоголю і вплив напоїв на органи людини

Таке хронічне захворювання, як алкоголізм негативно позначається на роботі кожного органу. При зловживанні спиртовмісними напоями найбільше страждає мозкова діяльність: змінюється механізм синтезу регуляторів нервової системи, все більше розхитується психіка. Етанол викликає миттєву загибель нейронів у великих кількостях. Так, всього 100 мл горілки можуть знищити до 8000 клітин, підтримують нормальну роботу мозку – це і є наслідком втрати пам'яті, дезорієнтації в просторі.

Як сильно впливає алкоголь на організм

Спиртні напої впливають на людей по-різному: сп'яніння однієї людини може значно відрізнятися від стану іншого після вживання алкоголю. Реакція на етанол залежить від таких індивідуальних факторів:

  1. Стать. Оскільки жіноче здоров'я слабкіше чоловічого, негативний вплив спиртного на організм представниць прекрасної статі більш яскраво виражено.
  2. Вік. Молодий організм відновлюється швидше, але в зовсім юному віці алкоголь здатний стати причиною розвитку незворотних руйнівних процесів.
  3. Кількість випитого. Так, 100 мл натурального вина скоріше принесе користь, ніж шкоду, а ось пляшка горілки вкрай негативно позначитися на здоров'ї мозку та інших органів, систем.
  4. Міцність напою. Велика концентрація етилового спирту може бути смертельною для людини.
  5. Генетична схильність до алкоголізму. Ризик отримати залежність вище у людини, один або обидва батьки якої були алкоголіками.
  6. Частота вживання. Якщо етанол потрапляє в організм часто, останній не встигає відновлюватися і його стан поступово погіршується.
  7. Наявність хронічних недуг. Алкоголь погіршує стан хворого, організм якого і без того ослаблений.

Стадії впливу алкоголю на мозок

Навіть 100 грамів міцного спиртного напою негативно відбивається на стані головного мозку. Це обумовлено тим, що етанол всмоктується не тільки кров, але і потрапляє в кору органу. Перебуваючи там, він блокує надходження в мозок кисню і поживних речовин. Внаслідок цього, клітини випробовують кисневе голодування і починають гинути, це викликає поширене у алкоголіків почуття ейфорії. При збільшенні цього стану людина втрачає свідомість і може впасти в алкогольну кому.

Ейфорія

Будь-який алкогольний напій містить етиловий спирт, який при потраплянні в шлунок частково розщеплюється під дією алкогольдегідрогенази (особливий фермент). Частина етанолу всмоктується в кров, разносясь по всьому організму за допомогою судин. Перший удар приймає печінка, яка виробляє велику кількість ферментів ацетальдегидрогеназа, нейтралізуючих частина токсинів до оцтової кислоти.

Залишився спирт продовжує рух по кровоносній системі. Далі він засвоюється в статевий і нервовій системах. Під дією етанолу розширюються судини мозку: приплив крові викликає збудливий ефект на мозкові центри. Оскільки особливо до цього чутливий медіальний переднемозговой пучок (центр задоволення), відбувається викид ендорфінів – гормонів щастя. У опьяненного людини виникає відчуття ейфорії. В окремих випадках, в силу особливості психіки і фізіології, у людей проявляється агресія.

Розширення судин, наповнення їх кров'ю спочатку викликає нетривалий зниження тиску, тому гіпертонікам лікарі не забороняють приймати малі дози алкоголю. Цей ефект триває близько півгодини, а повне розщеплення етанолу до безпечних речовин в організмі відбувається зі швидкістю 30 мл за 60 хвилин, тому незабаром починається другий етап засвоєння спирту – токсичний, при якому відбувається згубний вплив на мозкові функції.

Отруєння

Ферменти поступово розщеплюють етанол, тому спирт продовжує отруювати організм, надаючи токсичну дію. Етанол растворят мембрани еритроцитів, внаслідок чого вони склеюються один з одним, формуючи згустки (цей процес називається «сладж»). Під час сладжування крові згустки блокують капіляри, включаючи і ті, які знаходяться в мозку. Внаслідок кров'яного тиску дрібні судини лопаються і утворюється безліч мікроскопічних крововиливів.

Отруєна етанолом кров вже не здатна у повному обсязі виконувати свої функції, наповнюючи тканини поживними речовинами і киснем. Особливо негативно це позначається на мозку: кисневе голодування викликає масову загибель нервових клітин. Мертві частки залишають організм з сечею приблизно через добу. Відновлення головного мозку після алкоголю відбувається вкрай повільно, що пояснює загальмованість, зниження швидкості реакції, погіршення здібностей інтелекту протягом двох тижнів після вживання великої дози спиртного.

Шкідлива дія етанолу на нейрони супроводжується збоєм роботи центральної нервової системи. Підкіркові центри і лобові частки приймають імпульси хаотично, в результаті чого відбуваються зміни в поведінці – п'яна людина перестає контролювати власні дії, ейфорію змінює апатія або агресія, плутається свідомість, думки втрачають ясність, язик заплітається, рефлекси сповільнюються. Алкоголь, при цьому, всмоктується в усі відділи органу – таламус, мозочок, гіпоталамус, довгастий, середній мозок – порушуючи їх функції.

Деградація

Загибель нейронів, масові мозкові крововиливи залишають серйозний відбиток на психічному і фізіологічному здоров'я людини. Тривале вживання спиртних напоїв у значних дозах прискорює процес дегенерації мозку: смерть клітин бистра, а відновлення уповільнено. Внаслідок цього кількість нейронів поступово зменшується, орган всихає, зменшуючись в розмірах (це доведено вскрытиями черепної коробки багатьох алкоголіків).

При гістологічних дослідженнях в мозку у питущого знаходять серйозні деструктивні зміни, що тягнуть прискорену передачу нервових імпульсів, що виражається агресивністю, нервозністю, перезбудженням. У рідкісних випадках одноразовий прийом спиртного не дає організму часу впоратися з токсинами, які виділяються на першому етапі розщеплення етанолу, при цьому отрута пошкоджує довгастий мозок, який відповідає за дихання. Це вкрай небезпечно, оскільки загрожує спазмами дихання, комою та летальним результатом.

Вплив алкоголю на мозок

Структура органу дуже складна: він складається з п'яти відділів, які з'єднані за допомогою мільярдів нейронів. Між головним мозком і кров'ю існує особливий фізіологічний бар'єр, що захищає орган від потрапляння бактерій, вірусів, токсичних продуктів розпаду. Будучи чудовим розчинником, етанол легко проникає через цей бар'єр, потрапляючи до мозку.

Ферментна здатність алкогольдегідрогенази тут дуже низька, тому розпад етанолу до оцтової кислоти відбувається набагато довше, ніж у печінці. При цьому здатність акумулювати спирт у нервових клітин висока. Орган може містити алкоголь навіть через місяць після його прийому. Як впливає алкоголь на різні структури головного мозку:

  1. Мозочок. Відповідає за координацію рухів, рівновагу. При попаданні в організм етанол накопичується переважно в мозочку, завдаючи йому серйозної шкоди. Це обумовлює хитку ходу, порушення рівноваги у п'яної людини.
  2. Кора. Ця частина (передня, середня і задня її області) відповідає за мислення, емоції, здатність планувати, приймати рішення і нести за них відповідальність. Спирт порушує її роботу, нездатністю розпізнавати об'єкти і концентруватися на чому-небудь, викликаючи проблеми з пам'яттю. Тривалий прийом етанолу знижує інтелектуальний рівень, викликаючи деградацію людини.
  3. Довгастий мозок. Контролює дихальну функцію, свідомість, підтримує оптимальну температуру тіла. Відмирання нейронів в цій частині за токсичного впливу алкоголю викликає сонливість, у деяких випадках – втрату свідомості.
  4. Стовбур. Під впливом етанолу можуть відбуватися крововиливи в цій області, дифузійні явища токсико-аноксической енцефалопатії, включаючи виражений зернистий розпад (реакція організму на запальний процес з високим утворенням гнійного вмісту) та ішемічні зміни нейронів.

Після розщеплення спирту в крові починається фаза похмілля, під час якої людина відчуває головний біль і спрагу. При цьому організм намагається видалити мертві нервові клітини, що виражається в підвищенні внутрішньочерепного тиску і збільшення припливу рідини (це викликає головний біль). Відмерлі нейрони виводяться через сечовидільну систему. Крім негативного впливу на структури мозку, спирт згубно впливає на судини. Під дією етилу вони розширюються, а після різко звужуються – це може призвести до інсульту, важкої інвалідності, летальності.

Наслідки алкоголізму для мозку

Спирт негативно впливає на клітини органа, в результаті чого людина втрачає гостроту зору, у нього проявляється загальмованість, знижується запам'ятовуваність, сповільнюються реакції та ін. Практично всі ефекти, які з'являються після прийому незначної дози етанолу, з припиненням вживання алкоголю швидко проходять. Якщо ж регулярно зловживати спиртним, його згубний вплив на нейрони буде відчутно навіть після повної відмови від алкогольних напоїв. Наслідками алкоголізму для мозку є такі:

  • вживання спиртовмісних напоїв викликає загибель клітин, причому їх кількість прямо пропорційно обсягу випитого;
  • склеювання еритроцитів крові є причиною тромбозу капілярів, що викликає численні локальні дрібні крововиливи або інсульт;
  • поступово змінюється зовнішній вигляд органу: зменшується розмір, звивини згладжуються.

Регулярне надмірне споживання алкоголю призводить до вкрай негативних, небезпечних наслідків. Алкоголізм стає причиною:

  • порушення координації рухів;
  • почастішання серцебиття, появи запаморочення;
  • порушення пам'яті, погіршення розумових здібностей;
  • втрати здатності адекватно оцінювати реальність;
  • притуплення слуху, зору;
  • уповільнення розумових процесів;
  • втрати чутливості до болю;
  • виникнення труднощі в орієнтуванні на місцевості;
  • нездатність контролювати агресію, спалахи гніву;
  • появи галюцинацій;
  • розвитку хвороби Альцгеймера, деменції, недоумства;
  • формування емоційної нестійкості: часто виникає роздратування, депресивні стани, апатія;
  • зниження критичності мислення.

Синдром Верніке-Корсакова

Люди, які постійно зловживають спиртним протягом тривалого часу, ризикують розвитком порушень функцій головного мозку і пошкодженням нейронів. Погіршення роботи органу може бути наслідком алкогольної інтоксикації або виникнути з-за хронічного пияцтва і несприятливого впливу етанолу на печінку, в результаті чого розвинулися серйозні захворювання. Приміром, у алкоголіків часто проявляється дефіцит тіаміну (вітаміну В1) – важливого біоактивної речовини, потрібного для правильної роботи всіх органів, включаючи мозок.

У деяких випадках нестача тіаміну спричиняє розвиток серйозних мозкових захворювань, включаючи хворобу Верніке-Корсакова. Для цієї патології характерні 2 стадії (два різних синдрому) – короткого загострення під назвою «енцефалопатія Верніке» та тривалі періоди латентного, але виснажує організм психозу Корсакова. Симптомами першого етапу хвороби є:

  • помутніння свідомості;
  • проблеми з координацією (людині стає важко пересуватися);
  • параліч зорового нерва.

Як правило, при такому стані люди нездатні знайти вихід з приміщення або зовсім не можуть самостійно пересуватися. Ця симптоматика може проявлятися одночасно або по черзі. Практично у всіх алкоголіків поряд з енцефалопатію Верніке розвивається психоз Корсакова – вкрай важка хвороба, для якої притаманні такі симптоми:

  • провали в пам'яті (ретроградна амнезія);
  • труднощі із запам'ятовуванням нової інформації;
  • депресивний синдром;
  • легка роздратованість, агресивність.

Печінкова енцефалопатія

Тривале надмірне вживання спиртного викликає серйозні порушення функцій печінки – одного з найважливіших органів у тілі людини. Алкогольний цироз, який розвивається внаслідок дії токсинів, здатний спричинити порушення мозкової діяльності, включаючи серйозний розлад роботи органу, відоме як гепатаргия, яка несе смертельну небезпеку для людського життя. Вона розвивається як результат згубного впливу аміаку та інших шкідливих речовин на нейрони.

Печінкова енцефалопатія (ще одна назва цього розладу) характеризується різкими перепадами настрою, порушеннями сну, тривожними і депресивними синдромами, зміною особистісних характеристик, проблеми з координацією рухів, розладом пізнавальних функцій. При тяжкому перебігу захворювання алкоголік може впасти в печінкову кому, нерідко завершується смертю. Щоб врятувати хворого, потрібна трансплантація органу та лікування алкоголізму.

Нейрогенез

Довгий час вважалося, що кількість нейронів фіксоване і залишається постійним від народження і протягом життя, при цьому відмерлі клітини ніколи не відновлюються. Єдиним шляхом підтримувати функції органу було зміцнення залишилися нейронів, оскільки не було можливості додати нові. У 60-х роках минулого століття вчені виявили здатність організму формувати нові мозкові клітини, цей процес назвали нейрогенезом.

Це відкриття стало стимулом для розробки нового підходу до лікування пошкоджень мозку, що виникають із-за шкідливої дії етанолу. Проведені досліди показали, що значні обсяги алкоголю уповільнюють утворення нейронів. Вчені припускають, що збій нейрогенеза – це ключова причина появи порушень в різних областях головного мозку у алкоголіків.

Відновлення мозкової діяльності

На питання «відновлюється мозок після відмови від алкоголю?» будь-який кваліфікований лікар відповість позитивно, тим не менш, важливо своєчасно почати реабілітацію. Самовідновлення нейронів буде запущено при виконанні хворим ряду лікарських вимог, включаючи:

  1. Абсолютний відмова від спиртного. Тривале утримання від алкогольних напоїв гарантує прискорення нейрогенеза за рахунок надходження в нормальних кількостях кисню і поживних речовин в головний мозок.
  2. Регулярний прийом призначених лікарем медикаментів. Лікарські препарати допомагають відновленню судин, внаслідок чого йдуть багато неприємні симптоми – головний біль, помутніння свідомості, запаморочення, пр.
  3. Доповнення раціону здоровою їжею, вітамінами. Корисні речовини повертають баланс життєво важливих компонентів для функціонування органу.
  4. Контроль здоров'я. При будь-яких захворюваннях слід звертатися до лікаря для проходження обстеження та своєчасного усунення країнах захворювань.

Дотримання наведених правил не гарантує хворому повернення до колишнього життя, оскільки причиною алкоголізму може служити індивідуальна особливість організму або генетична схильність до захворювання. Найскладнішим є перший крок на шляху до одужання – відмова від спиртовмісної продукції. Прискорене відновлення функцій головного мозку можливо при зверненні в професійний наркологічний центр, де залежному запропонують:

  • детоксикацію організму (видалення етанолу і продуктів його розпаду з крові);
  • повну діагностику (детальна перевірка кожного органу в тілі);
  • складання плану лікування на основі отриманих при обстеженні даних;
  • проходження курсу реабілітації.

Безпечні дози алкоголю

Вчені переконані, що повне відновлення клітин головного мозку для людини, кілька років активно вживає спиртне, неможливо. Якщо ж людина приймає помірні дози алкоголю, при цьому мозкова діяльність порушена лише трохи, який-небудь реабілітації для відновлення не потрібно. Безпечні дози спиртного залежать від індивідуальних особливостей кожного конкретного організму. Середніми допустимими добовими показниками для чоловіків від 30 до 40 років вагою 75 кг і більше є:

  • 0,5 л світлого пива;
  • 0,2 л кріпленого вина;
  • 50 мл горілки.

Для жінок добова доза повинна бути ще нижче. Так, представницям слабкої статі віком від 25 до 35 років при вазі близько 70 кг без шкоди для здоров'я дозволяється випити:

  • 0,3 л пива;
  • 150 мл кріпленого вина;
  • 30 мл горілки.

Відео

Вплив алкоголю на мозок

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!