Як зняти біль при простатиті у чоловіків в домашніх умовах

При запаленні передміхурової залози пацієнта турбує неприємний напад болю, який при природному сечовипусканні тільки посилюється. Відчуття вкрай неприємне, робить чоловіка нервовим і дратівливим. Тому важливо знати, яке ефективне знеболювальне при простатиті доречно в конкретній клінічній картині. Такі ліки забезпечують тимчасовий терапевтичний ефект, а основне завдання пацієнта – вчасно звернутися до лікаря, шукати і лікувати першопричину характерного недуги.

Що таке біль при простатиті

Больовий синдром є основним симптомом запального процесу передміхурової залози. В ході патології з'являється сильний набряк вивідних проток, у результаті чого секрет не виходить назовні, і його підвищений скупчення чинить тиск зсередини, провокуючи тим самим неприємні хворобливі відчуття не тільки при природному сечовипусканні, але і в стадії спокою. болі носять тимчасовий, але рецидивуючий характер, посилюються при сечовипусканні. Якщо вчасно не звернути уваги на неприємний ознака захворювання, в майбутньому лікарі діагностують аденому простати.

Які болі при простатиті у чоловіків

Такий симптом повністю залежить від стадії патологічного процесу, наприклад, на початковому етапі мова йде, скоріше, про неприємних відчуттях, внутрішньому дискомфорті і перепади настрою. Пізніше вже про рецидивуючому больовому синдромі, який порушує природний процес сечовипускання, робить пацієнта нервовим і навіть агресивним, знижує насиченість статевого життя, негативно позначається на лібідо. Спочатку болю можна усунути класичними анальгетиками, у міру посилення клінічної картини їх ефект на практиці стає посереднім, марним.

Де болить

На ранній стадії простатиту відчувається хворобливість при поході в туалет, зосереджена в нижній частині живота. Такі болі в простаті без консервативного лікування тільки посилюються і наростають, незабаром пацієнту вже складно визначити їх локалізацію. Осередками патології стають область попереку, яєчка, мошонка, лобок, навіть в задньому проході переважає відчутна болючість. Щоб швидкими темпами зробити безпосередній вплив на запалену простату, необхідно звернутися за консультацією до уролога, позапланово пройти діагностику та виявити вогнище патології:

  1. Простреливающая біль в мошонці і яєчках позбавляє сну і спокою, має рецидивуючий характер. У стадії спокою помітно вщухає, після сечовипускання знову посилюється, зберігається після походу в туалет.
  2. Ниючий біль в попереку з'являється в ускладнених клінічних картинах, частіше пов'язана з запущеною стадією характерного недуги. Знімається прийомом протизапальних засобів.
  3. Тягнуть відчуття в області мошонки і нижньої частини живота свідчать, що переважає проблема зі здоров'ям і її потрібно якнайшвидше діагностувати.
  4. Хворобливі походи в туалет пов'язані з підвищеною набряком простати, в якій зосереджені застійні процеси лімфи. Струменю сечі немає ходу, запалення прогресує і гострий напад болю.
  5. Крім болю може підвищитися температура тіла, порушується артеріальний тиск, присутній нервозність і навіть агресія пацієнта, доповнена почуттям не спустошеного сечового міхура.

Як зняти біль

Якщо при простатиті болить поперек, це означає, що клінічна картина вже ускладнена, і не варто зволікати з початком консервативної терапії. При такому неприємному симптомі насамперед потрібно відмовитися від фізичних та розумових навантажень, відвідати уролога. Самостійно зняти біль не вийде, тому потрібно дотримуватися таких рекомендацій фахівця:

  1. Повністю відмовитися від жирної, смаженої, солоної, копченої, перченої їжі, яка тільки підсилює подразнення і запальний процес, сприяє рецидиву.
  2. Обов'язково використовувати знеболювальні препарати, при цьому важливо контролювати рекомендовану дозу і уникати випадків передозування.
  3. В якості допоміжної терапії можна задіяти альтернативні методи і фізіотерапевтичні процедури, але не разово, а повним курсом.

Знеболюючі при простатиті

При прогресуючому простатиті без знеболюючих засобів не обійтися, ось тільки вибір фармакологічної групи медичного препарату повністю залежить від стадії патологічного процесу, індивідуальних особливостей ураженого організму. Така класифікація:

  • анальгетики (доречні на початковому етапі патологічного процесу при простатиті): Анальгін, Но-шпалгин, Панангін;
  • спазмолітики при простатиті (при сильних нападах болю розслаблюють гладку мускулатуру): Но-шпа, Дротаверин, Мебеверин;
  • міорелаксанти (пригнічують спазми промежини, забезпечують тривалий період ремісії): Флупиртин, Тизанідин;
  • нестероїдні протизапальні засоби (при ускладненій симптоматиці): Диклофенак, Ібупрофен, Кетопрофен.

Щоб усунути гострий напад болю, знеболюючі препарати можуть випускатися у формі таблеток, капсул, рідини, порошку і внутрішньовенних, внутрішньом'язових ін'єкцій. В останньому випадку стійкий терапевтичний ефект настає набагато швидше, може затримуватися на кілька годин. Пізніше потрібно ввести повторну дозу, при цьому обов'язково лікувати основне захворювання.

Таблетки

Щоб зняти гострий напад болю, таблетки – найзручніша форма випуску, яка допомагає протягом 15 – 20 хвилин після застосування разової дози отримати стійкий знеболюючий ефект. Дозування визначає лікар, при цьому дає зрозуміти, що пігулки тимчасово знімають симптоми, але не усувають першопричини. Із загальних рекомендацій – виключити завищення запропонованої дозування, не вживати алкоголь, з особливою пильністю поставитися до лікарської взаємодії. Для зниження неприємного симптому показані такі медичні препарати при гострому простатиті:

  1. Мебеверин. Це спазматичну, міотропну засіб, який не має центрального холіноблокуючу дії. Необхідно приймати по 1 – 2 таблетки двічі за добу, обов'язково перед прийомом їжі. Необхідний індивідуальний курс лікування.
  2. Диклофенак. Це представник фармакологічної групи НПЗЗ у формі таблеток, призначених для прийому перорально. Препарат призначають 2 – 3 рази за добу по 25 – 50 мг. Гранична добова доза – 150 мг, завищувати її категорично заборонено.
  3. Ібупрофен. Представник групи НПЗЗ, який випускається у формі таблеток. Препарат пригнічує хворобливі відчуття, але має протипоказання. Максимальна добова доза становить не більше 5 пігулок, випивати тричі за добу обов'язково перед прийомом їжі. Позитивна динаміка відчутна через 15 - 20 хвилин після разової дози. Важливо виключити випадки передозування.

При індивідуальній непереносимості активних компонентів, у випадку бронхіальної астми, при нирковій недостатності та хронічних ураженнях печінки рекомендується утриматися від таких фармакологічних призначень, додатково проконсультуватися з урологом. Корекція доз може залежати від ступеня простатиту, протипоказань, побічних явищ і ризику лікарської взаємодії. В іншому випадку, замість того щоб зняти біль, неприємні відчуття тільки посилюються.

Но-шпа

Це найпоширеніший аптечний спазмолітик, який можна використовувати в домашніх умовах за рекомендацією лікуючого лікаря. Активний компонент – дротаверин, розширює судини, зменшує перистальтику кишечнику, знижує тонус м'язів внутрішніх органів, не впливає на органи ЦНС. Медикамент не призначають тільки при простатиті, але і при виразці дванадцятипалої кишки, інших патологіях органів ШКТ з гострими нападами болю. Приймати всередину належить по 120-240 мг ліки, розділеного на 2 – 3 добових підходу.

Рекомендовані дози Але-шпи важливо не завищувати. Серед переваг – стійка позитивна динаміка, швидке дію, мінімум протипоказань і побічних явищ, доступна ціна. Недоліки лікування – виборчий терапевтичний ефект, ризик лікарської взаємодії. Перед початком лікуючого курсу потрібно проконсультуватися з лікарем.

Німесил

Це протизапальний препарат, який випускається у формі порошку для приготування леченого розчину. Активний компонент – німесулід, має жарознижувальну, протизапальну, знеболюючу дію. Щоб скоротити напад болю, рекомендується розчинити 1 пакетик в 1 ст. води і випити за раз. Рекомендована кількість підходів – вранці і ввечері. Лікувальна дія настає через 20 хвилин, таким способом можна не тільки зняти біль, але і скоротити вогнища запалення. Курс інтенсивної терапії – до зникнення тривожних симптомів.

Знеболюючі свічки

Медичні препарати такої форми випуску діють набагато швидше, необхідно супозиторії вставляти в анус і недовгий час залишатися в горизонтальному положенні. Позитивна динаміка спостерігається через 10 – 15 хвилин, зберігається на кілька годин. Такі медичні препарати відрізняються локальною дією в організмі, лікувальний ефект короткочасний, але швидкий. Основна мета – прибрати запалення, зняти больовий синдром, стабілізувати температурний режим. Щоб зняти біль при простатиті, можна задіяти такі медикаменти зазначеної форми випуску:

  1. Індометацин. Анальгетики в хімічному складі забезпечують знеболюючий і протизапальний ефект, діють до 6 годин. Дозволяється використовувати до 2 – 3 супозиторіїв на ніч. Якщо є свербіж і печіння в анальному отворі, ліки доведеться замінити аналогом. Інші побічні явища через відсутність проникнення в кровообігу відсутні. Серед інших переваг – доступна ціна, наявність в аптеках без рецепту.
  2. Диклофенак. Цей медичний препарат має кілька форм випуску, і одна з них – ректальні супозиторії. Попередньо можна зробити мікроклізму, потім вставити в задній прохід свічку. Руху в цей момент краще обмежити кілька годин полежати. Інтенсивність терапії висока, серед побічних явищ – гіперчутливість до синтетичних компонентів. Курс лікування – до повного зникнення тривожної симптоматики.

Масаж

Крім лікувальної дієти, щоб зняти біль у простаті, лікарі призначають масаж, який можна виконувати в домашній обстановці. Процедуру призначає уролог, а основна мета – розслабити м'язи тазового дна, усунути застійні явища, зняти гострий напад болю. При непереносимості лікарських препаратів і народних рецептів це найкращий метод лікування простатиту, який не потребує фінансових і тимчасових витрат.

Масаж простати виконується в стерильних рукавичках через пряму кишку, полягає в м'яких надавливаниях на уражену простату. Рухи не повинні доставляти гострого болю, виключно легкий дискомфорт. Якщо таким способом регулярно симулювати запалену простату, позитивна динаміка можлива після перших сеансів, і походи в туалет по нужді вже перестають бути тортурами.

Фізіотерапевтичне лікування

Якщо періодично болить простата, мова вже йде про хронічне захворювання, схильному до рецидивування. Щоб скоротити число нападів, крім знеболюючих препаратів всередину, ректально або ін'єкційно, лікарі рекомендують курс фізіотерапевтичних процедур. До таких можна сміливо віднести:

  • голковколювання (стимулює простату, забезпечує відтік скупчилася лімфи);
  • електрофорез (прибирає напад болю, посилює дію медикаментозної терапії);
  • вплив імпульсного струму (посилює дію медикаментів);
  • ультразвук (видаляє ущільнення, прискорює регенерацію пошкоджених тканин);
  • магнітна терапія (зменшує інтенсивність больового синдрому);
  • УФ-терапія (активізує кровообіг, стимулює обмін речовин);
  • вітамінотерапія (додатковий прийом вітамінів корисний для всього організму).

Визначити характер процедур і тривалість фізіотерапевтичного лікування може тільки лікар, виходячи з особливостей чоловічого організму, стадії патологічного процесу. Частіше курс складається з 10 – 12 процедур, виконати які потрібно послідовно без перерв. В іншому випадку лікувальний ефект виявиться короткочасним, слабким.

Фізичні вправи

Користь лікувальної фізкультури при простатиті очевидна, тим більше, нескладні фізичні вправи можна виконувати в домашній обстановці без шкоди для здоров'я. Нижче представлений комплекс, який бажано повторювати вранці і ввечері, поки больовий синдром остаточно не зникне. Отже:

  1. Необхідно інтенсивно скорочувати – розслаблювати м'язи тазового дна. За один підхід рекомендується виконати до 50 маніпуляцій, після зробити тимчасову перерву і повторити аналогічні рухи.
  2. Під час природного сечовипускання потрібно на кілька секунд затиснути струмінь, а потім знову розслабитися і продовжити процес. За один похід в туалет можна виконати до 5 – 7 аналогічних рухів.
  3. Вправи «Велосипед» і «Ножиці» теж відрізняються високою ефективністю, як зняти біль при простатиті. Для їх виконання потрібно зайняти горизонтальне положення на спині, при цьому руки бажано завести за голову. Рухи виконувати протягом 30 секунд без перерви, потім зробити хвилинний відпочинок. Рекомендовано до 3 – 4 підходів за раз.
  4. Виконати вправу «Берізка» і зафіксуватися в положенні ногами вгору на 15 – 20 секунд. Після розслабитися і повторити рух. За одне тренування бажано проробити до 3 – 4 підходів. Вправа краще виконувати на порожній шлунок, щоб не виникало відчуття нудоти.

Народні засоби

При характерних порушеннях зняти біль допоможуть методи альтернативної медицини, але їх бажано задіяти одночасно з консервативним лікуванням – для прискорення стабілізації бажаного результату. Натуральні компоненти у складі народних засобів можуть викликати алергічну реакцію, тому першим ділом потрібно перевірити чоловічий організм на індивідуальну непереносимість такого роду ліків. Якщо обмежень немає, нижче представлені ефективні і перевірені на практиці рецепти чоловічого здоров'я:

  1. Трав'яний відвар. Необхідно в одній ємності змішати взяті в рівних пропорціях березові бруньки, звіробій, ромашку аптечну і квітки безсмертника. Після 1 ст. л. суміші потрібно залити 2 ст. окропу і настояти під накритою кришкою до повного охолодження. Процідити відвар, вживати перед сном, бажано на порожній шлунок.
  2. Лікувальні ванночки. Щоб зняти біль при простатиті, необхідно 100 мл спиртової настоянки календули або евкаліпта додавати в теплу воду при температурі 40 градусів, після чого виконувати сидячі ванночки, поки вода повністю не охолоне. Процедуру краще проводити перед сном, можна кілька разів за добу.
  3. Мікроклізми. Приготувати з висушеного аїру дрібну стружку. Взяти 1 ст. л. готового порошку, помістити в термос і залити 2 ст. окропу. Суміш повинна настоятися ніч, а вранці його потрібно процідити і використовувати для виконання мікроклізм. Після процедури важливо розслабитися і протягом 1 години залишатися в горизонтальному положенні.
  4. Медовий збитень. Лікувати простатит можна медом у поєднанні з лікарськими травами. Таке ліки називається сбітнем, забезпечує багатогранне дію в чоловічому організмі – прибирає набряки, знімає запалення, пригнічує гострий больовий синдром. Щоб визначити склад народного засобу, необхідно визначити, на які компоненти може виникнути алергічна реакція. Частіше спільно з медом використовують м'яту, материнку, звіробій.

Такі народні засоби самі по собі роблять слабкий ефект. Щоб зняти біль при простатиті, додатково потрібно дотримуватися лікувальної дієти, вести активний спосіб життя, повністю відмовитися від шкідливих звичок, задіяти методи офіційної медицини. При цьому не забувати про користь масажу простати, який можна повторювати до 2 – 3 разів за добу.

Часникова настоянка

Оскільки патологічний процес при відсутності своєчасного лікування буде поширюватися і далі на тканині простати, діяти потрібно вже при першій симптоматиці. Часникова настоянка є універсальним засобом на будь-якій стадії патології, збирає виключно позитивні відгуки в мережі. Щоб покращувати стан простати, необхідно задіяти такі рецепти:

  1. Щоб зняти біль при простатиті, в 1 л коров'ячого молока потрібно проварити кілька часточок часнику, потім настояти, остудити і процідити. Використовувати при кімнатній температурі. Приймати настій вранці і перед сном, щоб якомога швидше зняти хворобливі відчуття при частому сечовипусканні.
  2. Кілька зубчиків часнику належить залити 500 мл горілки і настояти протягом 2 тижнів у темному місці. Перед використанням ліки важливо збовтувати. Після 15 – 20 крапель настойки розбавляти молоком, приймати внутрішньо, бажано натщесерце протягом 7 – 10 днів без перерви. Кількість добових підходів – 2 – 3.
  3. Щоб швидко зняти біль, потрібно 1, 5 ст. попередньо подрібненої шкірки ріпи перетерти з часниковим пюре, залити кип'яченою водою. Склад настоювати ніч, після приймати всередину 3 рази на день по 200 мл ліки відрізняється стійким сечогінною і протизапальною ефектом, діє вже після першої дози.

Відвар кореня лопуха

Щоб приготувати таке ліки, необхідно підготувати висушені корені, які обов'язково подрібнити в порошок. Потім 2 ст. л. сировини належить залити 500 мл окропу і варити на помірному вогні чверть години. Склад настояти, процідити. Приймати всередину 2 рази на добу перед трапезою, добова доза становить 200 мл, розділених на два перорального прийому. Лікуватися таким способом належить протягом місяця, але біль простати проходить вже на 3 – 4 добу.

Відео

Простатит

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!