Реліф при вагітності - показання до застосування мазі і свічок, склад, побічні ефекти, аналоги і ціна

Геморой виникає при застої крові в венах і розширення судин по всій окружності анального отвору. Нерідко хвороба виникає під час вагітності із-за збільшеного тиску матки на пряму кишку і органи малого тазу. У жінки при геморої з'являються біль, кров'янисті виділення, а іноді і кровотечі під час дефекації. Допомагає позбутися від запалення, печіння і набряку на шкірних покривах прямої кишки ліки Реліф при вагітності. Препарат випускається у формі мазі і ректальних супозиторій.

Реліф для вагітних

Одна з проблем, з якою може зіткнутися жінка під час вагітності і після пологів – це геморой. Хвороба пов'язана з фізіологічними змінами, адже по мірі розвитку плода збільшується матка, здавлюються судини тазових органів. В результаті підвищується внутрішньочеревний тиск, порушується відтік крові, стінки вен заднього проходу втрачають еластичність, розширюються.

Геморой викликає чимало неприємних відчуттів у жінки, адже захворювання викликає тяжкість в області заднього проходу, заважає безболісної дефекації, ділянки розширення запалюються і кровоточать. Все це супроводжується свербежем і болючим синдромом. Щоб позбавити жінку від неприємних відчуттів, гінекологи часто призначають препарат Реліф при вагітності від геморою.

Склад і форма випуску

Мазь Реліф для зовнішнього та ректального застосування жовтуватого кольору випускається в тубах пластикових разом з аплікатором. Ректальні супозиторії жовтого кольору з гладкою воскоподібне поверхнею і слабким запахом риби випускають у формі торпеди в блістерах по 6 штук. Склад препарату Реліф містить однакові активні речовини, але різні допоміжні компоненти:

Форма випуску препарату

Активні речовини

Допоміжні компоненти

супозиторії ректальні

масло печінки акули (60 г/1 супозиторія), фенілефрину гідрохлорид (5 г)

масло какао, метилпарагідроксибензоат, крохмаль, пропілпарагідроксибензоат

мазь

масло печінки акули 30 мг/г), фенілефрину гідрохлорид (2,5 мг)

мінеральне масло, вазелін, ланолін безводний, пропілпарагідроксибензоат, метилпарагідроксибензоат, бензойна кислота, гідрокортизону ацетат, кукурудзяну олію, парафін, ланоліновий спирт, гліцерин, олія тимьяновое, вітамін Е, білий бджолиний віск, очищена вода.

Фармакодинаміка та фармакокінетика

Терапевтичний ефект препарату Реліф обумовлений властивостями діючих компонентів, що входять до його складу:

  1. Масло печінки акули. Сприяє зупинці кровотеч, надає протизапальну дію, допомагає швидкій регенерації пошкоджених тканин.
  2. Компонент фенілефрин. Відноситься до альфа-адреномиметикам. Звужує судини в області застосування, сприяє зменшенню набряклості, прибирає анальний свербіж.

Показання до застосування

Медичним показанням до застосування ректальних свічок і мазь Реліф під час вагітності і не тільки є патологія прямої кишки, до якої належать:

  • анальні тріщини;
  • гемороїдальні вузли;
  • сильний свербіж анального отвору;
  • кровотеча із заднього проходу;
  • екзема;
  • запори;
  • проктит;
  • будь-які форми геморою;
  • знеболення після операцій на прямій кишці.

Спосіб застосування і дозування

Будь-яка лікарська форма препарату застосовується тільки після гігієнічних процедур. Область ануса потрібно вимити теплою водою без мила, потім промокнути рушником або серветкою, щоб прибрати зайву вологу. Застосування медикаментів під час виношування дитини вимагає обов'язкової консультації у лікаря, щоб оцінити стадію геморою і призначити індивідуальний спосіб і тривалість лікування, що залежить від терміну вагітності.

Свічки

Ректальні супозиторії доцільно використовувати при внутрішньому геморої, оскільки вони здатні доставляти активні компоненти безпосередньо в пряму кишку. Вводять свічки в анальний отвір відразу після вилучення з контурної упаковки на 2-3 см в глибину до 4 разів/добу. Після введення рекомендується прийняти горизонтальне положення на 10-15 хвилин. Вже після декількох днів лікування настає полегшення симптомів. Середній терапевтичний курс при вагітності – 3 тижні.

Мазь

Препарат Реліф у вигляді мазі використовують, як при внутрішньому, так і при зовнішньому геморої по 2-4 рази/добу. При зовнішніх гемороїдальних вузлах засіб слід наносити на уражені ділянки тонким шаром за допомогою аплікатора або рук. При внутрішньому геморої застосовують медикамент наступним чином:

  • доданий аплікатор необхідно змастити невеликою кількістю мазі, потім вставити його в анальний отвір;
  • необхідну кількість засобу потрібно видавити в задній прохід;
  • аплікатор промити теплою водою, накрити захисним ковпачком;
  • тривалість лікування – до 2 тижнів.

Реліф Адванс при вагітності

Ректальні свічки Relief Адванс у складі мають масло печінки акули, анестетик бензокаїн. Це речовина не всмоктується в кров, тому препарат дозволений для лікування геморою у всі періоди вагітності. Коли виникає свербіж, біль в анальному отворі і інші симптоми запального процесу, необхідно вставляти свічку в задній прохід після ретельної його гігієни і спорожнення кишечника, але не частіше 4 разів/день.

Особливі вказівки

Якщо немає позитивної динаміки від лікування препаратом Реліф будь-якої форми через 7 днів його застосування, слід звернутися до лікаря для коригування дози або для заміни лікарського засобу. Не рекомендується застосовувати препарат для дітей, які не досягли 12 років. При виникненні кровотечі із заднього проходу або при загальному погіршенні стану необхідно відразу припинити застосування препарату.

Лікарська взаємодія

Без попередньої консультації проктолога не можна застосовувати Реліф будь-якої форми випуску разом з антидепресантами – інгібіторами МАО, оскільки висока ймовірність розвитку гіпертонічного кризу. Дію гіпотензивних лікарських засобів при одночасному застосуванням препарату Реліф знижується через міститься у складі фенілефрину.

Побічні дії

Як правило, лікарський засіб Полегшення переноситься під час вагітності добре. Побічні ефекти виникають, якщо пацієнт не дотримується призначених лікарем доз або перевищує термін лікування. При передозуванні препарату можливі прояви шкірних алергічних реакцій у місці нанесення: висипання, свербіж. Не треба продовжувати лікування, якщо спостерігаються наступні реакції організму:

  • набряклість перианальной області;
  • гіперкоагуляція;
  • підвищення артеріального тиску;
  • брадикардія, тахікардія;
  • ціаноз нігтьових пластин, шкіри, губ;
  • головний біль, запаморочення;
  • задишка.

Протипоказання

В залежності від форми випуску препарату Реліф і його компонентів, розрізняються і протипоказання. Оскільки у складі препарату міститься фенілефрин, дія якого схоже на адреналін, він провокує різке звуження кровоносних судин. З цієї причини Реліф з особливою обережністю призначають пацієнтам з підвищеною чутливістю до симпатомиметикам, з грубим порушенням серцевого ритму, при важких форми гіпертонії, розладах сечовипускання. Препарат протипоказаний, якщо спостерігаються такі стани:

  • новоутворення прямої кишки;
  • важкий перебіг цукрового діабету;
  • туберкульоз;
  • печінкова або ниркова недостатність;
  • гострий панкреатит;
  • гіпернатріємія;
  • тромбоемболія;
  • гранулоцитопенія;
  • інфікування прямої кишки та області ануса.

Умови продажу та зберігання

Реліф будь-якої форми випуску можна придбати в аптеці без пред'явлення рецепта від лікаря. Зберігати препарат потрібно в недоступному місці для дітей і домашніх тварин. Свічки і мазь повинні знаходитися в сухому і захищеному від дії прямих сонячних променів приміщенні, де температура повітря не перевищує +27°С. Термін придатності препарату – 2 роки з дати, зазначеної на упаковці.

Аналоги

При заміні мазі або свічок Реліф на аналогічний препарат, особливо при вагітності, потрібно проконсультуватися зі своїм лікарем, адже кожен медикамент має свої особливості та протипоказання. Впоратися з неприємними симптомами геморою допоможуть наступні аналоги лікарського засобу:

  • Прокто-Глівенол. Володіє знеболюючим ефектом. Основна дія препарату спрямована на підтримання нормального тонусу судин, відновлення кровотоку в капілярах і венах.
  • Олезестин. Має протизапальну, антитромботичним дією. Сприяє розсмоктуванню тромбів, застосовується при яскраво вираженому больовому синдромі.
  • Проктозан. Має комбінований склад, зменшує запалення, знімає набряклість в уражених тканинах.

Ціна Релифа

Придбати Реліф будь-якої форми випуску можна, або в аптечній мережі або в інтернет-магазинах. Ціна на препарат має незначну розбіжність, в залежності від обсягу туби, кількості супозиторій в упаковці, витрат на зберігання і доставку. Середня вартість лікарського засобу Реліф в аптеках московського регіону:

Назва препарату

Форма випуску

Ціна в рублях

Реліф

мазь (28,4 г), свічки (12 шт.)

від 340, 00

Реліф Адванс

мазь (28,4 г), свічки (12 шт.)

від 370,00

Про Реліф

крем (10 г), свічки (12 шт.)

від 290, 00 до 550, 00

Реліф Ультра

свічки (12 шт.)

від 420,00

Відгуки

Юлія, 34 рокиВикористовувала Реліф Ультра при вагітності, коли виліз геморой. Даний препарат містить гормональні компоненти, поетом загоєння анальних тріщин проходить швидше. З-за наявності в складі речовини фенілефрин, який має судинозвужувальну ефектом, у мене за 3 дні пропала кровоточивість і інші симптоми геморою.
Кароліна, 21 рікПризначали свічки Реліф від геморою на третьому місяці вагітності. Не знаю, звідки взялася ця напасть, але почалося печіння і свербіж прямої кишки, особливо під час дефекації. Навіть кров'яні виділення стала спостерігати. Застосовувала свічки щодня по 3 штуки. Симптоми пішли вже на 5 день лікування, тому дією препарату Реліф залишилася задоволена.
Діана, 23 рокиСвічки Реліф використовувала при запорах на останніх місяцях вагітності. Раціон теж переглянула. Допомогло лікування разом з вживанням великої кількості буряка, чорносливу, кураги і кефіру. Все це діє як м'яке проносне. Взагалі-то можна було і без свічок Реліф обійтися, якби з першого триместру почала правильно харчуватися.
Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!