Вівсяна каша на дієті - рецепти приготування на воді або молоці, користь і шкоду для схуднення

Одним з ефективних способів схуднення є монодієти, з яких більш безпечною і корисною для організму вважається дієта на вівсяній каші. Крім того, її можна віднести до найбільш доступним і бюджетним, адже цей злак коштує зовсім недорого. Варіантів дієт на вівсянці кілька. Відрізняються ж вони по тривалості і списку дозволених продуктів. Яка з методик схуднення більш ефективна, їх правила і кілька рецептів з фото для кожної представлено у нижче інформації.

Користь вівсянки для схуднення

Овес є одним з найбільш корисних зернових продуктів. У ньому присутня безліч необхідних організму мікроелементів. Серед них виділяються хром, магній, залізо, цинк, сірка, йод і калій. Також вітаміни В, С, К, Е, РР і навіть такий рідкісний Н. Також у складі цього злаку виявляється велика кількість клітковини і амінокислот. Вівсянка для схуднення корисна тим, що вона допомагає виводити шлаки і токсини і поліпшити функціонування травної системи.

Чи можна схуднути на вівсянці

Якщо говорити конкретно про схуднення на вівсянці, то це можливо, якщо правильно готувати цю крупу і додатково змінити свій раціон, виключивши шкідливу їжу. Основна ж умова – щодня вживати пластівці. У цьому випадку вона допоможе вам схуднути за рахунок:

  • високого вмісту розчинної клітковини, яка посилює відчуття насичення;
  • вимивання з організму шкідливих речовин;
  • зниження рівня поганого холестерину;
  • тривалого насичення завдяки вмісту в злаках повільних вуглеводів;
  • практично повного перетравлення самої крупи, що не дає всмоктуватися зайвим жирів.

Основною перевагою вівсянки є її низька калорійність. Сухі пластівці мають енергетичну цінність 355 ккал у 100 г Калорійність готового страви набагато нижче. Вона залежить від способу приготування. Якщо для варіння використовується вода, то поживність готового продукту становить близько 60-80 р. У разі заміни її молоком калорійність підвищується до 100-110 ккал. Важливо відзначити, що краще використовувати натуральний овес або ж пластівці, але не швидкого приготування. Чим швидше останні заварюються, тим менше в них користі.

Скільки можна скинути

Кількість скинутих кілограм визначається двома факторами – початковим вагою і тривалістю дієти на вівсяній каші. Чим вище ваша маса тіла, тим більше ви зможете скинути. Існують варіанти на 3 дні, тиждень і місяць. У першому випадку ви зможете схуднути на вівсянці приблизно на 2-3 кг, у другому скинути 5-7 кг, а в останньому ще більше – 7-10 кг.

Дієти

Правила дієти визначаються залежно від її тривалості, але є і кілька основних рекомендацій. Дотримуючись їх, ви зможете скинути ще більше зайвих кілограмів і при цьому очистити організм. Вівсяна дієта може тривати 3 або 7 днів і навіть цілий місяць. Вибирайте конкретний варіант в залежності від цілей. Якщо вам необхідно схуднути на кілька кілограм перед якоюсь важливою подією, то спробуйте дієту на 3 дні або тиждень. Для більш ефективного схуднення варто вибрати місячну тривалість. Так ви зможете закріпити результат.

На 7 днів

Програма харчування на 7 днів більш щадна порівняно з наступним розвантажувальним варіантом. Список дозволених продуктів тут набагато більше, тому і дотримуватися її легше. Зразкове меню представлено у таблиці:

День

Сніданок

Обід

Вечеря

1

Геркулес на воді (200-250 г) +

Несолодкий чай

Йогурт

Стакан кефіру

2

Вівсянка на нежирному молоці (200-250 г) +

Половина яблука

Салат з капусти з морквою

Кефір

3

Вівсянка на воді (200-250 г) +

Вода, чиста або мінеральна

Яблуко

Йогурт

Чотири

Вівсянка на нежирному молоці (200-250 г) +

Несолодкий чай

Салат з редису з огірками

Кефір

5

Вівсянка на воді (200-250 г) +

Половина апельсина

Салат з моркви з капустою

Жменя чорносливу

6

Вівсянка на нежирному молоці (200-250 г) +

Яблуко

Салат з редису, огірків і капусти

Кефір

7

Геркулес на воді (200-250 г) +

Банан

Салат з помідорів і огірків

Йогурт

На 3 дні

За весь цей час крім вівса вживати більше нічого не можна. За рахунок цього відбувається повне очищення організму від шлаків і зниження поганого холестерину. Крім каші можна додати в раціон кілька печив з вівса, але тільки дієтичних. Додатково необхідно випивати не менше 2-2,5 л чистої води. Повторювати таку розвантаження рекомендується не раніше, ніж через місяць.

На місяць

Такий тривалий період організму буде складно обходитися однією лише кашею, тому раціон на місяць передбачає більш щадні умови і різноманітний раціон. Весь період схуднення включає 2 етапи:

  1. Суворий період. Триває протягом 7 днів, передбачає сніданок, обід і вечеря у вигляді вівсянки, приготовленої на воді, і склянки знежиреного молока або кефіру.
  2. Щадний період. Триває з 8 дня до кінця місяця. У список дозволених продуктів можна додати фрукти, овочі, знежирені кисломолочні продукти, зелень, ягоди, горіхи, нежирне м'ясо і рибу.

Вівсяна каша для схуднення

Існує два способи приготування каші – гарячий і холодний. У першому випадку крупу варять з будь-або ж молоком. Цільні зерна томят пару хвилин, а потім дають охолонути. Пластівці само легко, просто запарити окропом і залишити на 10-15 хвилин. Після чого блюдо готове до вживання. Якщо вона охолола, то можна злегка підігріти.

Пластівці можна приготувати холодним способом. Для цільних зерен такий варіант не підійде. Пластівці просто заливають водою або кефіром і залишають стояти всю ніч. З ранку страву вже готове до вживання. Така вівсяна каша не менш корисна. Розмочування у воді дозволяє деактивувати міститься у складі вівса фитиновую кислоту, яка не дає всмоктуватися корисним мікроелементів в кишечнику.

На воді

Найпростіший рецепт для схуднення – це вівсяна каша на воді. Для її приготування потрібно тільки геркулес. Інструкція по варінні вказана на більшості упаковок. Пластівці необхідно просто висипати в каструлю і залити водою в пропорції 1:2. Після закипання вогонь зменшити до мінімуму і тушкують близько 10-15 хвилин. По закінченню для смаку можна додати чайну ложку меду, шматочки фруктів або ж ягоди.

На молоці

Каша на воді не всім припадає до смаку, адже вона не солодка. У цьому випадку можна зварити її з нежирним молоком з додаванням за бажанням ваніліну або кориці. Калорійність її підвищується, але не так значно (становить 102 ккал у 100 г), тому іноді таке блюдо можна включати в свій раціон. Страва готується так:

  1. Взяти 200 г вівсянки, залити її 300 мл води.
  2. Довести до кипіння, постійно помішуючи.
  3. Далі мучити при тихому вогні близько півгодини.
  4. Потім влити молоко, знову закип'ятити.
  5. Зняти з вогню ще через півгодини.

На кефірі

Ще один оригінальний варіант схуднення – це дієта на вівсянці і кефірі. У цьому разі організму потрібна особлива підготовка, щоб радикальна зміна раціону не принесла шкоди. За пару днів до початку схуднення необхідно зменшити звичні порції, відмовитися від солі і жирної їжі. Далі можна починати змінювати раціон – щодня потрібно вживати близько 600-800 г готової вівсянки і по одному літру кефіру, дозволяється добавлятьть ложечку меду. Інший варіант – пластівці залити кефіром з вечора.

C яблуками

Більш різноманітний раціон має дієта на вівсяній каші і яблуках. Головною її характеристикою є велика кількість клітковини. Крім того, що містяться в пектинах яблука допомагають не просто очистити шлунок з кишечником, але і зменшити рівень шкідливого холестерину. Максимальна тривалість складає 10 днів. За такий період можна схуднути на 5-7 кг Зразкове меню на кожен день:

  • сніданок – порція каші, яблуко;
  • другий сніданок – 2-3 яблука;
  • обід – меню сніданку;
  • полудень – овочевий салат, заправлений оливковою олією;
  • вечеря – меню сніданку;
  • перед сном – склянка кефіру.

Як приготувати вівсяну кашу

Існує кілька варіантів, як приготувати вівсяну кашу для схуднення. У найпростішому варіанті її варять на основі води, вона підходить для вечері, тому що менш калорійна. На сніданок можна приготувати більш солодке блюдо, наприклад, з молоком або ж додати фрукти або мед. Приготування вівсяної каші не займе багато часу, що можна вважати ще однією перевагою такого зниження ваги.

З фруктами на сніданок

Поліпшити смакові якості можна за допомогою додавання будь-яких фруктів, але не всіх. Краще всього вибирати несолодкі сорти яблук, слив та груш. Не менш корисні цитрусові фрукти, особливо грейпфрут, який володіє жиросжигающие властивостями. У будь-якому випадку їх має бути не більше 300 р. Якщо ж це сухофрукти, то їх кількість обмежується 100 г, адже цей продукт більш калорійний. Фрукти можна використовувати не тільки разом з крупою, але і вживати окремо.

Найпоширеніший варіант – це вівсяна каша з яблуками. Готується вона не тільки з фруктовою м'якоттю, але і невеликою кількістю соку. Ще для смаку можна додати трохи родзинок або інших сухофруктів. Вівсянка з фруктами на сніданок готується дуже просто. Для неї вам будуть потрібні наступні інгредієнти:

  • сік яблучний – 250 мл;
  • кориця – щіпка;
  • ізюм – 100 г;
  • яблуко – 1 шт.;
  • вода – 250 мл;
  • геркулес – 250 р.

Спосіб приготування:

  1. Родзинки попередньо промити, залити гарячою водою, після чого дати постояти 20 хвилин.
  2. Яблуко теж вимити, за бажанням можна очистити від шкірки, видалити з фрукта серцевину, а м'якоть натерти.
  3. Пластівці висипати в каструлю, залити водою, додати яблучний сік, поставити на плиту.
  4. Довести до кипіння, після чого томити на тихому вогні близько 15 хвилин.
  5. По закінченні помістити каструлю в тепле місце, дати постояти півгодини.
  6. Перед подачею додати терті яблука і посипати корицею.

На воді на вечерю

Приготувати кашу на воді можна двома способами. Перший метод дуже легкий – крупу просто заливають водою так, щоб вона перевищувала рівень пластівців приблизно на 2 див. Якщо блюдо повинне бути готове до вечері, то замочувати пластівці необхідно з ранку, тоді до вечора вона буде готова до вживання. Є й інший варіант приготування. У цьому випадку вівсянка на ніч для схуднення виходить більш розсипчастою. Масло, цукор і інші солодкі і жирні інгредієнти додавати не можна. Для страви вам будуть потрібні тільки пластівці і вода. Інструкція по приготуванню:

  1. Взяти пательню, прогріти її і пару хвилин обсмажувати на ній пластівці.
  2. Далі пересипати крупу в киплячу воду. Її треба брати в пропорції 1:2.
  3. Весь час помішувати, щоб вона не пригоріла.
  4. Через 15-20 хвилин зняти каструлю з вогню, зверху накрити рушником і залишити на 1 годину.

З медом

Ще один простий, смачний і дієтичний рецепт – це вівсянка з медом для схуднення. Навіть дієтологи радять включити в свій раціон таке поєднання інгредієнтів. Мед – це відмінна заміна цукру, що особливо важливо для ласунів. Але додавати занадто багато цього ласощі все ж не варто, адже воно має не таку низьку калорійність. Вистачить 1-2 чайних ложечок.

Готується блюдо дуже просто, особливо на воді. У цьому випадку пластівці засипають у киплячу рідину, тушкують 10-15 хвилин, після чого дають трохи охолонути і приправляють медом. Відразу додавати не варто, адже при високій температурі солодкий інгредієнт втрачає свої корисні властивості. В іншому способі, як приготувати кашу з медом, передбачає використання молока. Інструкція в цьому випадку наступна:

  1. Молоко довести до кипіння при невеликому вогні.
  2. Далі засипати в нього пластівці в пропорції 2:1.
  3. Тушкувати пару хвилин, після чого дати трохи охолонути і додати ложечку меду.

Вихід з дієти

При схудненні важливо не просто позбутися від зайвих кілограмів, але і закріпити отриманий результат і зберегти поточний вагу. Основне правило виходу з дієти – це поступовість. Не можна різко повертатися до звичного харчування, особливо неправильного із шкідливими продуктами. В такому випадку є ризик повернення зайвої ваги, причому навіть в більшій кількості. Вівсянка при дієті допомагає схуднути, але тільки при дотриманні в подальшому кількох правил. З них основними є наступні:

  1. У перший день виходу з дієти можна додати трохи свіжих фруктів або овочів.
  2. У другу добу дозволено включити в раціон невелику жменьку горіхів.
  3. Далі вже можна вводити овочі, тушковані або парені. При відчутті голоду варто випити склянку кефіру.
  4. Потім поступово можна додавати нежирні сорти м'яса і риби. Калорійність щодня повинна збільшуватися приблизно на 20 ккал.
  5. В цілому повинно бути 4-5 прийомів їжі приблизно по 200-250 р.

Мінуси вівсяної дієти

Навіть при хороших результатах дієта на вівсяній каші має ряд мінусів і протипоказань. Ця крупа не підходить для людей, які не переносять глютен, адже ця речовина міститься в ній у великій кількості. Інші протипоказання для застосування дієти:

  • вагітні та жінки;
  • розлад травного тракту;
  • з обережністю при цукровому діабеті;
  • індивідуальна непереносимість злакових;
  • підвищені фізичні навантаження;
  • хронічний або гострий гастрит;
  • коліт.

Через незбалансованого раціону не можна дотримуватися монодієту більше 10 днів, інакше може з'явитися втома, апатія, сонливість, внаслідок чого знизиться і працездатність. Шкода вівсянки для організму значний у разі монодієти, тобто при вживанні однієї каші і води. Але при обмеженні терміну схуднення до 3-5 днів негативних наслідків не буде. До мінусів можна віднести наступне:

  • низькокалорійна і незбалансована;
  • убогий раціон розвантажувального 3-денного варіанту;
  • можлива слабкість і занепад сил;
  • один і той самий продукт може швидко набриднути.

Відео

Вівсяна дієта. Меню вівсяної дієти на один день

Відгуки схудлих

Людмила, 35 роківДля схуднення я використовувала місячний варіант дієти. Він має більш різноманітний раціон, з-за чого легше дотримувати всі рекомендації. Вівсянку ж вживала тільки натщесерце і в обід, а ввечері вечеряла легкими салатами. Мій результат за місяць – мінус 6 кг, при цьому спортом я не займалася. Кашу варила з молоком, адже на воді виходить зовсім без смаку.
Вероніка, 28 роківПеред весіллям подруги вирішила скинути пару кілограм і вибрала для себе вівсяну дієту. Дотримувалася її 3 дні, крім каші вживала сир і пару скибочок хліба. Вдалося скинути 2,5 кг, для мене цього вистачило. До свята виглядала свіжою і підтягнутою, навіть шкіра стала набагато чистіше. Всім рекомендую.
Антоніна, 41 рікВипробувала багато варіантів схуднення, але найбільше полюбила вівсяну, адже ця каша для мене смачніше інших. Виключила з раціону солодке, жирне і смажене. Стала більше вживати фруктів і овочів, особливо свіжих. Вівсянку ж їла тільки вранці, іноді додавала мед. В результаті таких змін раціону мені вдалося скинути 5 кілограмів вже в перший тиждень.
Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!