Горох при схудненні - чи можна його їсти на дієті, чим він корисний

Рослинні продукти, зі слів дієтологів, зобов'язані бути присутніми в щоденному меню, якщо людина стежить за своєю фігурою. Особливо це актуально для бобової групи. Однак у чому користь гороху при схудненні і коли він може завдати шкоди здоров'ю, мало хто розуміє. Скільки калорій в цьому продукті, як правильно вводити його в раціон і чи є різниця між свіжим і консервованим горошком при скиданні ваги?

Можна їсти горох при схудненні

Основними параметрами, які визначають заборона на конкретний продукт під час дієти, або дозвіл на його використання, є калорійність, БЖУ і глікемічний індекс. Тут все неоднозначно, першочергово у питанні калорійності:

  • сухий горох – 298 кКал;
  • свіжий/заморожений – 72 кКал.

При цьому глікемічний індекс теж коливається по мірі зміни стану продукту:

  • для свіжого гороху ГІ дорівнює 50 одиниць;
  • для сушеного – 25 одиниць.

Ці 2 нюанси створюють протиріччя у відгуках дієтологів, тому горох для схуднення вони радять вживати з меншою активністю, ніж інші овочі. На захист даного представника бобових грають БЖУ – тут чимало білка (5,4 г), яким можна частково заповнити дефіцит цього елемента при відмові від м'яса і риби, а жири майже повністю відсутні. Вуглеводів ж 14,5 р. Додатково слід уточнити, що це поживний продукт, яким можна швидко насититися, та й організм не зазнає нестачу сил при фізичних навантаженнях, якщо схуднення проводити з горохом.

Горох при дієті

Методики схуднення з використанням даного бобового відрізняє відносна збалансованість раціону – організм не страждає від дефіциту вітамінів, а людина не втрачає м'язову масу, як під час спроби скинути вагу на капусті, огірках і т. д. За амінокислотним складом він близький до м'яса, за що цінується вегетаріанцями. Однак у гороху є серйозний мінус, особливо актуальний для сухих зерен – це навантаження на травний тракт, тому схуднення з ним заборонено при захворюваннях:

  • печінки;
  • ШКТ;
  • судин (переважно тромбофлебіт).

Для максимального засвоєння горох на дієті лікарі радять вживати з зеленню (петрушка і кріп надійно допоможуть уникнути метеоризму), а якщо ви використовуєте сухі зерна, варити їх треба буде до повного розм'якшення, коли вони легко пронзаются виделкою. Комбінувати зелений горох з іншими бобовими при схудненні не варто: по-перше, страва перестане бути низькокалорійним, по-друге, це негативно позначиться на процесі перетравлення їжі.

Горохова дієта для схуднення

Зустріти цей продукт можна і в таких відомих системах, як кремлівська, і в «народних», які припускають опціональну модифікацію здорового харчування з нерозумним зменшенням калоражу. Проста горохова дієта, яку можна побачити у відкритих джерелах, передбачає класичний відмова від шкідливої їжі і заміну обіду або вечері будь гороховим стравою. Не смаженим, без жирів, але в іншому обмежень немає – суп, запіканка, котлетки, каша або салат. Для схуднення важливо обов'язково їсти горох щодня.

Зразкове меню у такої дієти:

  • Вівсяні пластівці, які варили на воді, в якості сніданку. Дозволено додати жменю горіхів.
  • Горохове пюре, суп або салат (сюди підійде пророщений горох), в який можна використовувати ін. овочі, виключаючи картоплю – на обід.
  • Кефір (склянку) або білковий омлет (2 яйця, позбавлених жовтків) на вечерю.

У проміжках можна перекушувати фруктами, причому, не забороняються навіть банани, але на день – всього 1 шт. Тривалість схуднення – тиждень. Згідно відгуками, система добре працює, але вечірній прийом їжі зовсім не поживний, тому провокує занепад сил. З тих же відгуків можна дізнатися, що якість тіла за такий короткий термін майже не змінюється, а втрата ваги складає від 1 до 4 кг. При вагітності даний варіант схуднення заборонений.

Чи є консервований горошок на дієті

За хімічним складом продукти, які проходили спеціальну обробку для тривалого зберігання, сильно різняться зі свіжими, особливо якщо процес був фабричним. З цієї позиції ступінь їх користі знижується. Не виняток і консервований горошок, який отримує велику дозу солі, відомої властивість затримувати рідину і сповільнювати швидкість втрати ваги. Однак консервований горошок при схудненні не забороняють повністю – лише обмежують, адже за вирахуванням солі він залишається незмінною (якщо в складі немає «хімії»). Калорійність консервованого горошку – 55 кКал.

Чи можна схуднути на горохової каші

Розібратися, чи не станете ви товстіти від вживання такого простого російського страви, як горохова каша, можна тільки після вивчення конкретного рецепту. На самому класичному варіанті, де присутні тільки вода і горох, існують навіть короткострокові дієти, згідно з яким на кожен з 4-х прийомів їжі потрібно з'їсти по 200 грам цієї страви. Горохова каша при схудненні вимагає тривалого варіння, щоб горошини стали дуже м'якими, інакше вони погано засвоюються. Замочування центрального продукту теж довгий, але це єдиний недолік даної дієти.

Користь горохової каші для організму, особливо для схуднення, неоціненна:

  • це поживно, але не дуже калорійно;
  • вона добре переноситься навіть при наявності розумових навантажень під час схуднення;
  • надовго утихомирює голод, оскільки є складним вуглеводом;
  • допомагає нарощувати м'язи;
  • прискорює обмін речовин;
  • виводить рідину, т. к. має сечогінну властивість.

Горохове пюре при схудненні

Хорошим стравою для бажаючих скорегувати фігуру дієтологи називають просте горохове пюре, яке відмінно комбінується з овочевими салатами, відкидаючи необхідність придумувати щось м'ясне для тривалого насичення. Горохове пюре для схуднення – майже та ж каша, тільки на фінальному етапі варені зерна потрібно розтовкти: можна скористатися блендером або спеціальної металевої дірчастою товкачем для пюрирования. При бажанні це блюдо можна заморозити.

Для правильного горохового пюре, яке допоможе схудненню, потрібно:

  • обійтися без солі, але можна покласти чорний перець;
  • залити сухий горох водою до варіння хоча б на 3 години;
  • каструлю вибрати чавунну або просто з дуже товстими стінками;
  • не додавати масло;
  • використовувати кріп (можна насіння).

Можна їсти гороховий суп при схудненні

Дуже корисне блюдо для всіх, кому страшно поправитися, це простий (!) суп на основі свіжого або колотого гороху, який варять з додаванням моркви і цибулі, але без звичної більшості картоплі. Рецепти з копченостями та іншими м'ясними доповненнями залиште на період «після схуднення», оскільки у них зашкалюває калорійність. На дієтичному варіанті супу можна навіть провести розвантажувальний день, але краще просто ввести його в раціон як варіант обіду.

Гороховий суп при схудненні буде працювати на благо фігури, якщо освоїти правильне приготування:

  • Від засмажки (стандартно – морква і цибуля) бажано відмовитися, але при гострій необхідності готувати її слід з оливковою олією.
  • Якщо ви хочете загустити суп, але не перешкодити схудненню, скористайтесь... борошном з гороху. Можна купити готову або подрібнити сухі горошини кавомолкою.
  • Без тваринного білка вам життя не миле? Можете використовувати бульйон замість води, але при схудненні він вариться на шматочку курячого/індичого філе.
  • Для ситності в суп з гороху можна покласти столову ложку бурого рису.
  • Намагайтеся нарізати доповнюють суп з гороху овочі дуже дрібно.

Відео: горох при схудненні

Ролики, які зібрані у цьому розділі, допоможуть вам зрозуміти, якою повинна бути правильна термічна обробка гороху, як довго варити під кришкою і без. Фахівці розкажуть, у чому користь зеленого горошку і кому він не рекомендований, як відбувається схуднення при включенні цього продукту в раціон і які дієтичні страви на основі гороху дають найбільш явний результат.

Користь і шкода гороху

Горох - користь і шкода

Горохова каша пюре

Горохова каша пюре Рецепт секрет як приготувати горохове пюре смачно швидко на сніданок

Суп-пюре для схуднення

Суп-пюре для схуднення - Все буде добре випуск 560 05.03.2015 - Все буде добре

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!