Як відмовитися від солодкого і мучного назавжди

Любите з'їсти на ніч плитку шоколаду або побалувати себе смачним десертом замість обіду? Така звичка може негативно позначитися не тільки на здоров'я зубів, але і на загальному стані здоров'я. Дізнайтеся все про те, як розлюбити є солодке, подолати залежність і вплинути на якість життя.

Чому хочеться солодкого

Перш ніж ви перейдете до практичних порад про те, як не їсти солодке і чим замінити улюблений цукор в продуктах, варто з'ясувати причину такої пристрасті. З медичної точки зору, приводів стати ласунам може бути кілька:

  • Якщо хочеться солодкого варто перевірити рівень хрому в організмі. Цей мікроелемент відіграє важливу роль глюкози в переробці.
  • Надмірна інтелектуальне навантаження. На його роботу мозку витрачатися цілих 20% енергії, яку організм отримує з глюкози. Якщо розумові процеси зашкалюють, а необхідних речовин не вистачає, в результаті людина відчуває тягу до солодощів.
  • Регулярні стреси і поганий настрій. З'ївши плитку шоколаду, цукерку або кондитерську випічку можна повернути відчуття радості чи емоційний підйом.
  • Порушення обміну речовин. Наприклад, багатьом жінкам дуже хочеться шоколаду або цукерок при настанні ПМС.

Як перестати їсти солодке

Психологія радить боротися з пристрастю допомогою сили волі, однак таких зусиль іноді буває недостатньо. Практично в 80% куплених вами продуктах містяться які-небудь замінники цукру. Навіть у складі кетчупу, соку, хліба або напівфабрикатах можна знайти глюкозу, цукор або їх аналоги. Як перестати їсти солодке і борошняне назавжди в такому випадку? Щоб відучитися є тістечка або цукерки, дієтологи радять спробувати наступні прийоми:

  • Навчитися уважно читати етикетки і не купувати продукти, у складі яких є: глюкоза, цукор, фруктоза, кукурудзяний сироп, сахароза.
  • Відмовлятися від цукромісткої їжі поступово. Зовсім перестати їсти солодке потрібно на 7-10 днів, але якщо в процесі відмови починається ломка, щоб не зриватися лікарі радять пожувати сухофрукти, з'їсти шматочок чорного шоколаду або побалувати себе свіжими фруктами.
  • Ще один спосіб як відмовитися від солодкого – віддати перевагу цілісним продуктів харчування: фруктів, овочів, зернових культур і м'яса.
  • Поставити для себе мета, боротися за досягнення результату. Пристрасть до солодкого – це психологічна залежність, подолати яку можна, якщо відволіктися на інші справи. Наприклад, зайнятися плаванням, фітнесом або бігом, частіше гуляти на свіжому повітрі. Так можна швидко схуднути, а ще накачати м'язи.

Шкоду солодкого

На думку дієтологів, хорошою мотивацією того, як відучити себе від солодкого, є список можливих проблем зі здоров'ям. Регулярне вживання шоколаду, шкідливого цукру або борошняного можуть призводити до таких наслідків, як:

  • синдром хронічної втоми;
  • безсонні;
  • зниження захисних функцій організму;
  • хронічної нежиті;
  • гормональних порушень;
  • гіпертонії;
  • підвищеного холестерину;
  • спровокувати розмноження грибків і дріжджових бактерій.

Крім того, шкоду солодкого для організму може бути і яскраво вираженим, наприклад, привести до ожиріння або хвороб серця. При вживанні не тільки тортів, цукерок або печива, але і звичайного хліба, цукор, так чи інакше, надходячи в кров, викликає підвищення рівня глюкози. Щоб побороти її, підшлункова залоза робить відповідний відгук і починає виробляти надмірну кількість інсуліну, залишки якого перетворюються в жири і холестеринові бляшки.

Що буде, якщо відмовитися від солодкого

Якщо ви кинули безконтрольно їсти солодке і борошняне, то результати не змусять себе довго чекати. Перш за все, позитивні ефекти проявляються в наступному:

  • Серцево-судинна система почне працювати злагодженіше, а ризик смерті від атеросклерозу, цукрового діабету або інсульту знизитися в 3 рази. Так заявляють вчені з Среднеатлантического інституту серця.
  • Відмова від солодкого дозволить забути про прищі і вам не доведеться робити маски від зморшок. Недавні дослідження показали, що відмова від шкідливих вуглеводів скорочує старіння шкіри в два рази, повністю позбавляє від вугрів.
  • Ще один плюс на користь порад про те, як позбавитися від залежності до солодкого – ви станете краще все запам'ятовувати. Доведено, що ласуни гірше навчаються, погано запам'ятовують не тільки дрібниці, але і важливі деталі.
  • Кинути їсти солодке – відмінний привід, щоб схуднути. Якщо замінити випічку корисними продуктами харчування, то за 3-5 місяців можна схуднути від 5 до 15 кг.

Можна повністю відмовитися від цукру

Припинити зовсім їсти солодке або борошняне не можна, так як стверджують ті ж дієтологи – вкрай шкідливо. Мінус в тому, що організм почне страждати від нестачі енергії або шукати альтернативні джерела живлення, з-за чого знизитися працездатність або можуть виникнути зовсім інші проблеми. Головне завдання – не відмовитися від цукру назовсім і зовсім перестати їсти солодке, а лише контролювати його споживання. В ідеалі частка цукру в раціоні дорослої людини не повинна перевищувати 5%.

Відео: як відмовитися від солодкого і мучного

Як відмовитися від солодкого? Особистий досвід та поради

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!