Як схуднути після свят

В результаті пишних застіль, коли жирна, калорійна їжа та алкоголь вживаються без обмежень, у більшості жінок і чоловіків залишається пара зайвих сантиметрів на талії. Відчуття тяжкості та дискомфорту після свят і пов'язаних з ними переїдання змушує задуматися про швидкий і легкий спосіб виправити ситуацію.

Як швидко скинути вагу після свят

Дієтологи настійно рекомендують відмовитися від суворих дієт відразу після свят – такий захід призведе до проблем зі здоров'ям, а не до схудненню. Краще планомірно підійти до питання позбавлення від пари зайвих кілограмів, очистивши організм від шлаків і накопиченого жиру. Навіть, якщо швидко скинути вагу не вийде, ви збережете своє здоров'я і зможете досягти стійкого результату схуднення.

Дієта

Голодування після ситних свят, згідно з дослідженнями, призводить до того, що в організмі сповільнюються обмінні процеси і зайва вага не йде. Нормалізувати масу тіла при такому підході не вийде, зате можна заробити хвороби шлунка. Якщо ви набрали вагу після новорічних свят, дієта для схуднення повинна бути максимально простою: у холодну пору організм відчуває підвищену потребу у вітамінах і поживних речовинах. Надмірне скорочення споживаної їжі з метою схуднути призведе до:

  • авітамінозу;
  • занепаду сил;
  • гормонального збою;
  • погіршення фізичного і емоційного стану.

Як легко прийти у форму? Для цього раціон повинен включати нежирні продукти, які сприяють травленню. Ідеальними варіантами їжі для схуднення будуть кефір, натуральний йогурт, фрукти, мюслі і овочі. Крім того, дуже важливо збільшити об'єм споживаної води (частково її можна замінити трав'яними відварами) – це допоможе очистити організм від шкідливих речовин типу шлаків і токсинів, які встигли накопичиться у ньому під час свят. Правильне харчування після свят дозволяє прискорити метаболізм і вага буде танути швидше.

Для схуднення рекомендується більшою мірою вживати білкові продукти: чим більше такої їжі надходить в організм, тим менше хочеться їсти солодощів та іншої їжі углеводсодержащей. До того ж, при засвоєнні білків витрачається більше калорій, ніж під час перетравлення жирів або вуглеводів. Так, щоденне меню тих, хто прагне схуднути, повинно включати яйця, пісне м'ясо (курка, індичка), боби, рибу.

Відводите сніданку важливу роль, вживаючи не менше 300 кКал (оптимально – 400 калорій), при цьому, щоб схуднути, заздалегідь натщесерце варто випивати склянку теплої води, завдяки чому вдасться збільшити активність травлення. По можливості потрібно скоротити в раціоні кількість солі, оскільки вона викликає ще більший апетит і затримує рідину в тканинах. Якщо напередодні ви з'їли багато солоних продуктів, сутра слід випити пару чашок зеленого чаю, який прискорить виведення зайвої вологи з організму, а в обід з'їсти порцію бурого або білого рису.

Щоб схуднути, важливо виключити солодке меню хоча б на пару тижнів. Цукор можна замінити медом, якщо повністю виключити їх раціону не виходить. Також потрібно відмовитися від маринованої їжі, смажених продуктів, копченостей, алкоголю, тваринних жирів (включаючи вершкове масло), калорійних соусів типу майонезу. Їжу під час дієти для схуднення потрібно відварювати або готувати на пару.

Розвантажувальний день

Схуднути після святкових застіль не так вже складно, однак дієту слід обирати легкий. При цьому потрібно дати організму час на очищення і відпочинок, при якому відновиться кишкова мікрофлора. З цією метою дієтологи рекомендують робити розвантажувальний день після застілля. В звичний раціон харчування потрібно внести певні обмеження, а вже після починати легку дієту, щоб схуднути.

Налагодити роботу ШЛУНКОВО-кишкового тракту і відновити організм можна, скоротивши прийом продуктів, які містять такі речовини:

  • тваринні жири;
  • сіль;
  • вуглеводи.

Під час розвантажувального дня важливо дотримуватися режиму вживання їжі, причому зробити це легше, заздалегідь розпланувавши меню і закупивши корисні продукти (фрукти, овочі, пісне м'ясо, кисломолочні вироби низької жирності). Їсти рекомендується часто, але потроху (звичну порцію розбивайте надвоє). Щоб повернути собі струнке тіло, робіть розвантажувальний день хоча б раз на тиждень. Після очищення організму, приступайте до легкої дієти або монодієти на овочевому супі. Схуднути допоможуть такі продукти, які потрібно додати в раціон:

  • рослинна олія;
  • яблука;
  • капуста;
  • овочеві салати;
  • цільнозерновий хліб;
  • філе курки/індички;
  • кефір низької жирності;
  • овочеві або фруктові фреші, пр.

Підтримання водного балансу

Схуднення без достатнього обсягу споживання рідини не буде, оскільки вода безпосередньо бере участь у процесі жирового обміну. Щоб схуднути, дорослій людині потрібно пити не менше 2-2,5 літрів у добу. При цьому потреба в рідині буде збільшуватися при фізичних навантаженнях, отруєння, незбалансованому харчуванні, під час жарких сезонів.

Пити воду для схуднення слід за півгодини до прийому їжі і через пару годин після. Це допоможе зробити більш інтенсивними обмінні процеси і прискорити травлення. Якщо вживати воду або сік під час прийому їжі, шлунковий сік розбавлений, а травний процес порушиться. Крім того, обсяг вмісту шлунка буде збільшено, а це шкідливо для здоров'я: орган буде працювати нормально, якщо після прийому їжі він буде заповнений не більше, ніж на 2/3.

Вправи, щоб скинути вагу

Без фізичної активності схуднути після свят більше, ніж на пару кілограмів не вийде. Крім того, вага буде швидко повертатися, якщо нехтувати заняттями спортом. Які вправи після свят варто виконувати, щоб схуднути:

  1. Присідання. Поставте ноги на рівні з плечима, відводячи попу тому і тримаючи спину прямою, присідайте вниз на видиху та вставайте на вдиху. Повторіть вправу для схуднення стегон і сідниць двічі по 30 разів.
  2. Віджимання з упором в підлогу. Схуднути в руках після свят допоможе дана вправа. Поставте руки паралельно плечей, шкарпетки на одному рівні з стегнами, лікті тримайте близько до тіла. Опускайтеся максимально близько до підлоги, після вичавлюйте себе руками вгору.
  3. Вправу «велосипед». Схуднути в животі і талії після свят можна, виконуючи скручування на прес з чергуванням підняття ніг (протилежне коліно тягнеться до ліктя).
  4. Випади. По черзі виставляйте вперед ліву та праву ногу, присідайте, формуючи під коліном кут 90 градусів. Вправа допомагає прибрати жир з ніг і сідниць.
  5. Планка. Виконуйте вправу щодня по 1-2 хвилині. Упріться долонями і носками в підлогу, спину тримаєте прямій (без прогину в попереку). Напружуючи все тіло, зберігайте це положення зазначений час.

Відео: Як прийти в форму після свят

Як схуднути після свят [Workout | Будь в формі]

Відгуки

Ганна, 30 роківКрім дієти та фізичних вправ для схуднення важливо повноцінно відпочивати – спати потрібно по 8-9 годин на добу. Лише так вдасться схуднути після свят, оскільки під час сну в організмі відбуваються важливі процеси розщеплення жирових тканин.
Дмитро, 28 роківУ мене йде набір ваги не тільки під час свят, але й із-за стресів, тому намагаюся регулярно робити розвантажувальні дні і дотримуватися легких дієт. Крім схуднення, такі заходи дають істотний плюс – налагоджується травлення. При бажанні, скоротивши вуглеводи, схуднути за тиждень можна на 2-3 кг.
Регіна, 24 рокиДля мене питання, як схуднути після свят, завжди гостро стоїть. Як правило, з цією метою сідаю на жорстку дієту, але вага швидко повертається після виходу з неї. По своєму досвіду знаю, що без регулярних занять спортом схуднути після свят не вийде.
Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!