Жиророзчинні вітаміни: роль в організмі

Оптимальний обмін речовин в організмі людини – це перший показник того факту, що він здоровий. Бажаєте бути завжди здоровою? Тоді без вжиття таких елементів, як жиророзчинні вітаміни, не обійтися. Деякі здатні накопичуватися організмом людини самостійно, інші ж – люди можуть отримувати тільки шляхом споживання їх ззовні (з продуктів або препаратів, куплених в аптеці). Єдина умова – повна взаємодія корисних речовин з органічним розчинником.

Що таке жиророзчинні вітаміни

Потрібні для організму речовини, які беруть участь в обмінних процесах за допомогою жиру, отримали «ім'я» жиророзчинні вітаміни. Їх активні компоненти починають розпад, насичення клітин корисними речовинами тільки при поєднанні з жирами, як рослинного, так і тваринного походження. Якщо жиру немає, то потрібні організму речовини практично не засвоюються – настає авітаміноз. Виникає зниження імунітету, ламкість нігтів, волосся, апатія, загальне погіршення стану людини. Зайві складові корисних речовин, накопичуються в печінці і потім видаляються з сечею.

Роль жиророзчинних вітамінів в організмі людини

Основна функція вітамінів – насичення кожної клітини організму людини корисними мікро - і макроелементами. Біологічний склад клітин влаштований так, що при нестачі одного компонента вони розпадаються і знищуються. Комплекс своєчасно прийнятих корисних речовин зберігає молодість, красу людини, її здоров'я, довголіття. Деякі їх компоненти допомагають боротися клітин з вільними радикалами (група A, D).

Які вітаміни відносяться до жиророзчинними – список

До жиророзчинних вітамінів належать групи корисних для організму речовин типу A, E, D, K, F. При нестачі хоча б одного компонента можуть порушуватися функції органів, що відбивається не тільки на зовнішньому вигляді людини, але і на самопочутті. Щоб уникнути цих наслідків, треба ретельно вибудовувати свій раціон. Насичуючи систему харчування всіма необхідними речовинами, ви зможете досягти відмінного здоров'я, знайти гарну зовнішність.

Вітамін А

Якщо у вас знизилася гострота зору, захисна реакція організму на віруси, з'явилися інші проблеми зі здоров'ям, це перший імпульс організму на нестачу вітаміну А. Дана група елементів відповідає за:

  • стан шкірного покриву;
  • нормальний обмін речовин в організмі;
  • формування зубів, кісткової системи;
  • роботу імунітету, еластичність слизових оболонок людини;
  • здоров'я сітківки ока (ретинол), бачення при слабкому освітленні.

Дана речовина в готовому для вживання вигляді міститься всередині жовтка яйця, печінки, жиру риби. Організм може виробляти вітамін А самостійно шляхом трансформації з бета-каротину, який є всередині бобових, шпинаті, моркві, гарбузі, абрикосі, дині. Ця речовина є в солодкому перці, молоці, сирної продукції, овочах і фруктах яскраво червоного або оранжевого кольорів.

Надлишок речовини групи А може призвести до зворотного ефекту. Людина стане частіше хворіти вірусними захворюваннями, може з'явитися лущення шкіри, погіршитися зір, стан кісткової системи. Головне правило – дотримання почуття міри, щоб добова потреба даного речовини всередині організму не перевищувала необхідну для здоров'я норму.

Вітамін Е

Важливий компонент для продовження молодості, краси, репродуктивного здоров'я для всіх підлоги – вітамін Е, основу якого становить речовина токоферол (потужний антиоксидант). Поєднання його з ретинолом допомагає уповільнити процес окислення останнього. Речовини групи Е покращують тонус м'язів, циркуляцію крові всередині організму. Приймати їх краще з масел тваринного і рослинного походження, пророщених злаків. М'ясо, молоко, печінка, яйця допомагають заповнити його дефіцит. Інакше, порушується робота серця, судинної, нервової систем, що призводить до безпліддя, анемії.

Вітамін D

Речовина групи D має ряд переваг:

  • нормалізує процес засвоєння кальцію і фосфору всередині кишечника людини;
  • бере участь у формуванні зубів, кісток;
  • налагоджує роботу імунної системи;
  • володіє антиканцерогенними властивостями (блокує виникнення пухлинних з'єднань і клітин);
  • здатне саме вироблятися під впливом ультрафіолету і накопичуватися в жировій тканині й печінці.

Цей корисний для організму компонент є у вершковому маслі, молоці, яйцях, сирі, жирі і печінки риби, злакових продуктах. Він допомагає уникнути раку молочної залози та остеопорозу у дорослих людей. Ставитися до нього потрібно з обережністю. При надлишку вітаміну D виникає головний біль, слабкість м'язів, пошкодження судин серця, нирок. Дітям менше одного року життя варто приймати препарат, що містить речовину групи D, щоб уникнути розвитку рахіту.

Вітамін K

Компонент групи До відомий тим, що відмінно контролює процеси:

  • обміну речовин у кістках та сполучної тканини;
  • засвоєння кальцію;
  • згортання крові;
  • правильного функціонування нирок.

Під час роботи травної системи здорової людини вітамін К (філохінон) виробляється і накопичується в кишечнику. Якщо його не вистачає, у людей спостерігається кровотеча з ясен, тривале загоєння порізів і ран. Заповнити дефіцит цього компонента в організмі легко з молочних продуктів, зернових культур, печінки, листя салату, капусти.

Вітамін F

Якщо у вас є проблеми з шкірою, волоссям, нігтями, серцево-судинною системою, то є сенс заповнити нестачу вітаміну F в організмі. Цей комплекс поліненасичених жирних кислот (арахідонової, ліноленової та лінолевої) відповідає за нормальний кровообіг, покращує регенерацію шкіри. Речовина F зміцнює імунну систему, перешкоджає розвитку атеросклерозу. Їм багато олію з льону, горіха, оливок, кукурудзи, соняшнику.

Таблиця продуктів, що містять жиророзчинні вітаміни

Наочно властивості і функції вітамінів групи A, E, D, K, F відображені в таблиці нижче. Класифікація даних елементів дозволяє у ряді випадків використовувати їх як ліки від хвороб. Ці вітаміни допомагають оперативно впливати на обмінні процеси в організмі, покращувати не тільки зовнішній вигляд людини, але і його внутрішній функціонал. У таблиці вказано, чим корисний кожен конкретний вітамін, в чому міститься, і написано про можливу шкоду для організму в разі дефіциту.

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!