Корінь імбиру - як вживати в домашніх умовах. Корисні властивості та протипоказання кореня імбиру

Є прянощі, які застосовують не тільки в кулінарії, але косметології, народній медицині і багатьох інших галузях. Корінь імбиру є таким засобом. Склад багатий амінокислотами, клітковиною, різними групами вітамінів, мікро-, макроелементами. Завдяки такому змістом корінь володіє масою корисних речовин. Про цю корисну прянощі знали ще три тисячоліття тому. Вже тоді імбир підкорив східні кухні, вражаючи своїми властивостями медицину. Він також відомий, як білий або рогатий корінь.

Користь і шкода кореня імбиру

Універсальний склад кореня позначається на лікувальні властивості рослини. Наявність різних компонентів забезпечує антисептичну, жовчогінну, протизапальну, бактерицидну, тонізуючу, заспокійливу дію цього кошти. Налагодження процесів травної системи, прискорення обміну речовин робить пряність незамінною при схудненні.

Незважаючи на всі корисні властивості кореня імбиру, вживати його необхідно з обережністю – великі дози або неправильне застосування здатні завдати шкоди організму. Пряність має зігріваючий ефект, тому використовувати її в лікувальних цілях під час спека (при високій температурі) не слід. Вживання маринованого імбиру людям, страждаючим гастритами і виразками шлунка, небезпечно для здоров'я.

Застосування в медицині

Про цілющі властивості прянощі вже давно відомо людству. Застосовують корінь імбиру, як для лікування захворювань, так і для їх профілактики. Засіб використовують у вигляді чаю, відвару, порошку (сухого меленого імбиру). Під виглядом харчової добавки в раціон включають свіжий консервований, маринований імбир. Які стани та хвороби лікують цим коренем?

  1. Засіб володіє загальнозміцнюючою дією. Протимікробні та протизапальні властивості імбиру сприяють поліпшенню імунної системи. Білий корінь дуже ефективний для боротьби з вірусними захворюваннями.
  2. Травна система. Унікальний склад тропічної прянощі сприяє поліпшенню метаболізму, виробленню шлункового соку, нормалізації секреції. При неприємної відрижці, нетравленні, діареї, метеоризмі добре допомагають імбирні відвари, чаї.
  3. Сечостатева система. Лікування нирок рогатою коренем обумовлено сечогінними властивостями. При проблеми в статевому житті застосування прянощі сприяє збільшення лібідо, лікування потенції та простатиту у чоловіків. Вживання імбиру жінками сприятливо позначається на тонусі матки, що не тільки збільшує сексуальне бажання, а ще сприяє вирішенню хворобливих менструацій.
  4. Серцево-судинна система. Властивості кореня сприяють зміцненню стінок судин, очищенню крові. Засіб не дає утворюватися тромбам, приводить в норму тиск, сприяє поліпшенню мозкової активності, пам'яті.
  5. Онкологія. При таких захворюваннях було помічено, що вживання імбиру призводить до гальмування росту пухлин.
  6. Болі в суглобах і м'язах.
  7. Діабет. Сік кореня здатний знижувати рівень шкідливого холестерину.

Як правильно вживати для схуднення

Прискорюючи обмін речовин, імбир сприяє спалюванню зайвого ваги. У деякому роді, корінь став панацеєю для бажаючих швидко і легко скинути зайві кілограми. Багатьом ця методика подобається тим, що не потрібно виснажувати організм різними дієтами, щоденними заняттями спортом. Для досягнення результату просто слід додати у свій щоденний раціон імбирний корінь.

Забезпечити швидке схуднення це засіб допоможе разом з іншими компонентами, що сприяють спалюванню жиру, зменшення обсягів тіла. Одним з популярних рецептів є імбирний чай з медом і лимоном. Готується дуже просто: тертий корінь заливається окропом, додається мед, вичавлюється сік часточки лимона. Такий напій не тільки допомагає спалювати зайву вагу, але і притуплює відчуття голоду. Чай рекомендується вживати 3 рази на день за 30 хвилин до їжі.

Від застуди

При постійному вживанні кореня імбиру ризик заразитися грипом чи застудою дуже малий. Але не всі регулярно п'ють такий чай. Під час застуди або грипу швидко встати на ноги, допомагають прості рецепти на основі імбиру. Випивайте по 3 склянки гарячого чаю з цим засобом у день. Для лікування кашлю та нежитю є окремі рецепти:

  1. При мокрому кашлі пийте молоко з додаванням сушеного меленого кореня, за бажанням можете додати мед і куркуму.
  2. При бронхіті і сухому кашлі використовуйте імбирний сік, змішаний з лимонним, з додаванням невеликої кількості меду.
  3. Гайморит і лікують нежить швидко таким рецептом – свіжий сік рогатої кореня перемішують з цукром у пропорції 1:1. Отриманою сумішшю закапують ніс по 1-2 краплі в кожну ніздрю.

При вагітності

Імбир – джерело корисних речовин. Під час вагітності жіночий організм як ніколи має потребу у вітамінах і мінералах. У цей час більшість майбутніх мам віддають перевагу ліків природного походження. Під час вагітності імбир допомагає боротися з токсикозом, т. к. є хорошим протиблювотну засобом. Корінь зніме нервову напругу і відновить нормальний сон, покращує роботу травної системи і зміцнить організм. Його вживання добре позначається на красі волосся, зовнішньому вигляді.

Але наскільки б корисним не був імбир, вживати його потрібно дуже обережно. Це засіб може не тільки вилікувати, але й завдати шкоди. Надмірне вживання імбиру іноді призводить до поганих наслідків. Фахівці не рекомендують вживати імбир жінкам, які перебувають в очікуванні дитини, у яких був викидень, і на пізніх термінах вагітності.

Для зміцнення імунітету

Завдяки своєму складу, імбир успішно зміцнює імунну систему і бореться з вірусними захворюваннями. Його дія порівнюють з часником, але головною перевагою імбиру є відсутність неприємного запаху. З кореня готують чаї або відвари. У поєднанні з іншими продуктами, що володіють загальнозміцнюючою дією, це дає колосальні результати. Великою популярністю користується зацукрований корінь. Ця солодкість не тільки корисна, але і надзвичайно смачна. Імбир здатний піднімати настрій нарівні з чорним шоколадом і боротися з депресією під час осінньої хандри.

Можна корінь імбиру давати дітям?

Застосування прянощі дітьми в ранньому віці може призвести до подразнення і стати причиною порушення травної системи. Не давайте дітям до 2-х років цей продукт. У більш старшому віці імбир використовують в якості профілактичного засобу у вигляді добавок до чаю або іншої їжі. При цьому важливо контролювати кількість спожитого кореня. Великі дози здатні відбити у дитини бажання приймати це засіб або, що ще гірше, завдати шкоди дитячому організму.

Як зберігати і використовувати імбир в домашніх умовах?

Одним з важливих питань при частому вживанні кореня стають методи зберігання кошти. Важливо зберегти всі його властивості. Існують наступні способи зберігання імбиру:

  • При низьких температурах. Очищений імбир загортають у харчову плівку і відправляють в холодильник. Цей спосіб простий, але підходить тільки для нетривалого зберігання. В інших випадках вдаються до інших методів.
  • Заморожування. Даний спосіб дозволяє надовго зберегти всі корисні властивості кореня. Для цього імбир чистять від шкірки і натирають. Потім складають у поліетиленовий пакет і зберігають у герметично закритій ємності.
  • У вигляді спиртової настоянки. Для приготування засобу знадобиться 100 грам кореня і літр горілки. Надішліть суміш у холодильник на 2 тижні, не забувайте періодично її струшувати.
  • Зацукрований імбир. Такий корінь зберігається в холодильнику 30 днів.

Протипоказання

Незважаючи на масу корисних властивостей, вживати імбир безпечно не всім. Корінь не можна приймати людям, що страждають виразкою шлунка, деякими розладами шлунково-кишкового тракту. Вживання на пізніх термінах вагітності може викликати передчасні пологи, в цей період імбир категорично заборонений. Небажано застосовувати корінь людям похилого віку, імбир активізує роботу серця і підвищує ритм. Приймати засіб разом з гіпотензивними препаратами суворо заборонено.

Відео: як заварювати імбирний чай?

Напій з імбиру – відмінний універсальний засіб, який допомагає боротися з багатьма захворюваннями, зігріти тіло, відновити нервову систему і зміцнити організм в цілому. Щоб отримати максимальну користь, необхідно знати, як правильно його зробити. Приготування напою на основі білого кореня залежить від призначення засобу. Заварювання чаю займає від 10 до 30 хвилин, а от для настоянки знадобиться кілька годин. Як правильно приготувати імбирний напій, ви дізнаєтесь з відео нижче.

Як приготувати імбирний чай?

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!