Ультразвукова зубна щітка - плюси і мінуси, протипоказання. Яку краще купити, ціни

Щоденне чищення зубів забезпечує потрібну ступінь чистоти і захищає зуби від хвороботворних бактерій. Чистити зуби ви можете звичайними щітками, електричними, а можете спробувати таку новинку як ультразвукова зубна щітка. В чому особливості цього гаджета і як ним користуватися?

Що являє собою ультразвукова щітка

Звукові коливання в діапазоні ультразвуку створюються за рахунок моторчика. Основним його компонентом є п'єзоелектричний елемент. За рахунок нього електрична енергія переходить у механічну, причому споживання енергії залишається мінімальним. Цим пояснюється тривала робота щітки навіть на батарейках або акумуляторах.

Отже, мікропроцесор створює механічну енергію, яка передається на платівку і провокує вібрацію щітки. Довжина коливальної хвилі така, що імпульс поширюється на довжину не більше 4 мм від щетини.

Існує величезний вибір моделей. Деякі з них поєднують ультразвукові коливання і звукові хвилі. Також можуть бути додані обертання, хоча особливої потреби в них немає, тому що ультразвук самостійно усуває всі зубні відкладення без механічного чищення. Практично на всіх моделях є датчик часу, який через 30 секунд подає звуковий сигнал, що пора переходити до обробки іншої ділянки щелепи.

Ефективність

Під час обробки зубів за допомогою ультразвукової щітки, температура тканин підвищується на 1-1,5 градуса. За рахунок цього всі процеси протікають значно швидше. Важливо, що за рахунок тепла розширюються кровоносні судини, а значить, поліпшується мікроциркуляція тканин порожнини рота.

Подібна конструкція покращує засвоєння корисних речовин, які містяться в споліскувачах для рота, бальзами і зубних пастах. Частота коливань забезпечує видалення не тільки харчового нальоту, але і тютюнового.

Корисна така чистка і для слизової порожнини рота. При правильному використанні спостерігається зменшення больових відчуттів, знімаються спазми, а рубці після видалення зубів і перенесених захворювань ясен розсмоктуються.

Коли не можна використовувати?

У ультразвуковий зубної щітки є свої протипоказання. Почнемо з того, що строк служби пломбувального матеріалу, коронок, брекетів, а також вінірів скорочується за рахунок впливу на них ультразвуку. Це пояснюється тим, що в зубної тканини і в пломбі хвилі поширюються з різною силою.

Протипоказана вона пацієнтам з проблемами ясен і зв'язкового апарату зубів. Зокрема, власникам періодонтиту, пародонтозу, гінгівіту, пародонтиту та інших подібних захворювань. Це пояснюється тим, що вібрація і поліпшення кровообігу можуть сприяти проникненню інфекції, що стала причиною запалення, в глибокі шари пародонту.

Якщо подібні захворювання поки відсутні, але ви помічали кровоточивість ясен, набряк слизової і больові відчуття під час чищення звичайною щіткою, потрібно відмовитися від ультразвукової щітки і здатися стоматолога для визначення причин подібного стану. Слабкість емалі, визначити яку ви можете по фото (проявляються білясті плями на зубах), також розцінюється як протипоказання до застосування ультразвукової щітки.

Що стосується вібрації, вона небажана при наявності внутричелюстных конструкцій, таких як імплантати і штифти. Знімні протези протипоказанням не вважаються.

Вибираємо купівлю

На що звертати увагу при покупці? Ринок є велика кількість хороших моделей. Це Emmi dent, HSD 005, Omron, Philips, Smilex Vitesse і так далі. В першу чергу, дивимося на зовнішній вигляд щітки. Далі оцінюємо форму головки та зручність утримування в руці.

Перевагу віддавайте штучним матеріалам, тому що вони довговічніші. У деяких моделях є індикатор часу і таймер. Важливо наявність живлення і підзарядки. В іншому можете покладатися тільки на свій смак.

Як користуватися

Після придбання і ознайомлення з інструкцією приступайте до чищення зубів. Для цього включіть прилад і починайте обробляти поверхню зубів. Для зручності розділіть зубний ряд шість ділянок. За рахунок наявності таймера ви зможете регулювати час впливу.

Після чищення ретельно промийте головку щітки і просушіть її. В результаті такої обробки на зубах не залишиться нальоту навіть у важкодоступних місцях, а зубні камені вже після декількох чисток почнуть зменшуватися в розмірах, що буде відмінною профілактикою карієсу.

Скільки коштує ?

Ціновий діапазон щіток неймовірно широкий. Ціна безпосередньо залежить від фірми-виробника, а також від комплектації. Доступним за ціною вважається пристрій Sonik Ultra. Його вартість становить від 1500 рублів. Трохи дорожче ви зможете придбати Sonic Toothbrush Color Focus TB 001, Braun Oral B Sonic Complete, Donfeel і Ultrasonic. Їх ви зможете придбати за 2500-3000 рублів.

Наступні моделі в магазині коштують вже від 4500 рублів. Це відомі моделі Megasonex, Water Peek SR 3000 і Sonicare. А ось за кращі щітки Ultrasonex доведеться викласти 7000 рублів.

Чому не електрична?

На відміну від електричних зубних щіток, ультразвукові здатні видалити наліт в самих важкодоступних місцях, особливо в проміжках між скупченими зубами.

Але у ультразвукових зубних щіток значно більше протипоказань порівняно з електричними, і при наявності здорових зубів перша допоможе зберегти їх здоров'я, забезпечуючи ідеальну гігієну.

Що радять стоматологи?

Лікарі стверджують, що користуватися такою щіткою не варто людям з артеріальною гіпертензією, онкологічними утвореннями, неврологією, при порушенні згортання крові і так далі. Стоматологи радять утриматися від цієї щітки при наявності захворювань порожнини рота в стадії загострення.

Особливу увагу приділіть ціною. Не варто брати дешеву модель. Пам'ятайте, що неправильно підібраний ультразвук здатний впливати на тканини руйнівно, а отже, користі від такої чистки не буде.

Дізнайтеся, для чого потрібні пластинки для зубів.

Відеоогляд

Огляд кращих моделей ультразвукових зубних щіток

Якщо наша інформація виявилася для вас корисною або у вас є власний досвід використання такого пристрою, поділіться своїми враженнями в коментарях.

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!