Спіральна комп'ютерна томографія

Боротьба з хворобою починається з діагностики – чим точніше встановлено діагноз, тим краще результат лікування. При неправильній постановці діагнозу захворювання не тільки не піддається лікуванню, воно прогресує далі або ж переходить в хронічну форму. Сучасна спіральна комп'ютерна томографія (СКТ) – новий, надзвичайно популярний в медицині метод діагностики.

Суть діагностики

Перший спіральний томограф з'явився в 1988 році і став незамінним помічником лікарів.

Заснований цей метод на скануванні тіла рентгенівськими променями, які перетворюються в електричні сигнали і далі обробляються комп'ютером. Він дозволяє максимально швидко отримати точний результат з небувалою раніше похибкою всього 1 мм.

Під час проведення сеансу в клініці стіл з пацієнтом рухається, але навколо пацієнта, немов по спіралі, додатково обертається рентгенівська трубка з поверхнею, на якій розташовані детектори.
Апарат розпізнає новоутворення розміром до 1 мм. Це надзвичайно важливо при онкологічних захворюваннях для своєчасного виявлення і ліквідації вогнища хвороби. Одна анатомічна область сканується в амбулаторних умовах протягом 3-5 хвилин. Лазерна камера робить широкоформатні знімки.

Вражаючі результати вдається отримати на сучасних 64-срезовых (мультісрезових або мультиспіральна) високошвидкісних томографи – швидке отримання двовимірних та тривимірних знімків відмінної якості при низькому рівні опромінення.

Незамінне таке обстеження при травмах, переломах кісток і ушкодженнях внутрішніх органів, злоякісних утвореннях та інсультах, коли в найкоротший проміжок часу необхідно отримати інформацію про хворому органі. Дана технологія замінює безліч сучасних методів дослідження, наприклад, ультразвукову діагностику.

Порядок проведення процедури

За 4 години перед проведенням процедури обстеження припиняється прийом їжі і води.

Перед обстеженням деяких органів пацієнт повинен пройти підготовку – випити контрастну речовину (урографін). Докладну інструкцію з підготовки до процедури дасть фахівець, який буде проводити обстеження.

Вечеря перед процедурою полегшений, на сніданок краще не їсти тверду їжу, краще рідка каша і сік.

Пацієнт лягає на рухомий стіл, заезжающий в спеціальний тунель – скануючий пристрій. Для зручності хворого стіл обладнаний спеціальними подушками і ременями, вони допомагають обмежити його руху під час процедури, щоб фотографії вийшли чіткими і не розмитими.

Хворим, які тривалий час не можуть лежати нерухомо і надовго затримувати дихання (діти або нервово збуджені хворі), або схильні до клаустрофобії, вводиться заспокійливий засіб.

В іншому кабінеті знаходиться комп'ютерна станція, на ній працює лікар-технолог, керуючий сканером з допомогою екрана. Він під час процедури розмовляє з пацієнтом і дає необхідні вказівки.

Процедура спіральної комп'ютерної томографії цілком безпечна. Хоч пацієнт і отримує невелику дозу рентгенівського випромінювання, вона настільки незначна, що не завдає ніякої шкоди організму. Є ризик при введенні контрастної речовини або заспокійливих препаратів. Пацієнт зобов'язаний повідомити лікаря про наявну у нього алергічної реакції на медикаменти або йод, що входить до складу барвника.
Якщо обстежуваний хворіє на цукровий діабет, астму, нирковою недостатністю, захворюваннями серця або щитовидної залози, про це також потрібно розповісти лікарю.
Протипоказано обстеження вагітним жінкам. При гострій необхідності воно все ж таки проводиться, але матка прикривається свинцевим екраном. Не проводиться обстеження також пацієнтам з кардіостимуляторами, феромагнітними імплантатами, хворим з вагою понад 130 кг.
Далі лікар-рентгенолог проводить ретельний аналіз знімків.

Переваги новітнього методу діагностики

СКТ має ряд відмінностей і переваг перед звичайною комп'ютерною томографією:

  • Висока швидкість збору інформації (сканування). В короткий проміжок часу (до 20 секунд) формується зображення однієї анатомічної області (живота, легенів). Якість знімків дуже висока.
  • Отримання більш точних просторових 3D знімків. Тривимірні моделі більш точно визначити характер і розташування патології. Застосування спіральних методик сканування дозволило використовувати ангіографію, тобто дослідження артерій, виявити аневризми судин, звуження, їх протяжність.

  • Неінвазивність в порівнянні з вентрикулографией, миелографией.
  • Відсутність на знімку артефактів від кровотоку.
  • Зниження рентгенівського опромінення пацієнта порівняно із звичайною томографією. Навіть при дослідженні одночасно декількох анатомічних зон дози опромінення не сумуються.

Спіральна комп'ютерна томографія черевної порожнини

Процедура формує багатошарове зображення органів (печінки, селезінки, підшлункової залози та ін) Показанням для її проведення є біль у животі, тазі, а також ряд захворювань тонкого і товстого кишечника, внутрішніх органів.

Використовується вона при діагностиці:

  • Апендициту, пієлонефриту, утворилися камені в нирках і в сечовому міхурі, дівертікуліта, абсцесів
  • Панкреатиту, цирозу печінки, запальних процесів і поліпів у кишечнику, внутрішніх кровотеч
  • Раку органів, розташованих в черевній порожнині
  • Захворювань судин і лімфатичних вузлів

Перед процедурою обов'язково проводиться підготовка пацієнта, використовується контрастна речовина.

Томографія легенів

Таке обстеження просто незамінне для виявлення раку легенів або метастазів. Призначається, якщо присутні ознаки раку і рентгенівський знімок не показав точну інформацію про місце розташування і розміри пухлини. Також роблять томографію при абсцесі легень, туберкульозі, саркоїдозі, паразитарних кістах легенів, грижах, плевриті, захворюваннях серця і провідних судин, деяких видах пневмонії.

Перед проведенням процедури хворому у вену вводиться контрастна речовина на основі йоду. Тому якщо у нього є алергія на йод, необхідно інформувати лікаря. Попередня підготовка пацієнта не проводиться.

Томографія головного мозку

Широко застосовується при діагностиці травм голови у пацієнтів у важкому і надтяжкому стані, симптомах зміни кровообігу в головному мозку, високому внутрішньочерепному тиску, при різних неврологічних порушеннях. Ми бачимо зміни щільності тканини вже на ранніх стадіях. Апарат фіксує патологію (абсцеси, новоутворення, порожнини), яку можна не побачити звичайним томографом. Процедура допомагає запобігти і виявити такі захворювання, як інсульт та інфаркт.

Обстеження використовується для:

  • Визначення причини головних болів, систематичного потьмарення свідомості, раптово наступив параліч, порушення чутливості окремих частин тіла, різних зорових порушень. А також при підозрі на пухлину мозку, внутрішньочерепна кровотеча, розрив аневризми аорти.
  • Діагностики дисфункції внутрішнього вуха при погіршенні слуху.
  • Вироблення плану майбутньої операції або оцінки успішності вже проведеної операції на мозку.
  • Визначення пошкодження ділянок мозку та надання допомоги при інсульті.
  • Забезпечення безпечного доступу і виключення можливості травмування мозку при біопсії.

В окремих випадках процедура проводиться з введенням контрастної речовини внутрішньовенно, що полегшує виявлення пухлин, кіст, метастазів, атеросклеротичних бляшок, тромбів.

СКТ головного мозку не вимагає попередньої підготовки хворого.

Томографія нирок

Цей метод обстеження нирок застосовується:

  • Для своєчасного виявлення доброякісних і злоякісних утворень в нирках, каменів, аномалій розвитку нирок, абсцесів, полікістозу.
  • Для діагностики отриманих травм нирок.
  • При біопсії нирки для стеження за правильністю забору тканини.
  • Після пересадки або видалення нирки, для контролю стану оперованого ділянки.

При проведенні процедури застосовується контрастне речовина для поліпшення чіткості знімка. За добу до обстеження хворого готують за загальноприйнятою схемою.

Томографія інших органів

Широко практикується СКТ очей, фрагментів особи та синусів. Апарат знаходить порушення у структурі цих органів і проникли в них сторонні тіла.

СКТ хребта показує тріщини, переломи хребта, інфіковані ділянки на хребетному каналі, абсцеси, остеохондроз, міжхребцеві грижі, артрит, остеопороз, новоутворення і метастази в хребті і інших органів, вроджені аномалії розвитку кісткової системи.

При травмах кінцівок, пошкодженнях суглобів призначають томографію з метою уточнення діагнозу.

СКТ грудної клітки виявляє хвороби серця, легенів, коронарних артерій, стравоходу, гортані, великих кровоносних судин. З її допомогою виявляється туберкульоз, аневризм аорти, пухлини. За 4 години до процедури не рекомендується приймати їжу. Ось так виглядає знімок серця, отриманий під час обстеження.

Докладніше про те, як і з якою метою проводиться дослідження внутрішніх органів людини на мультиспіральному томографі, дивіться у відео.

Мультиспіральна комп'ютерна томографія (МСКТ)

Протягом життя багатьом людям доводиться робити томографію. Яка з них краще – звичайна, спіральна, магнітно-резонансна, поділіться своєю думкою з цієї теми в коментарях, давайте обговоримо це питання разом.

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!