Як робити ванночки для ніг будинку

Як приємно після довгої ходьби прийти додому, розслабити свої ніжки, відпочити. А що, якщо поєднати почуття розслабленості з користю для шкіри? У цьому вам допоможе ванночка для ніг. Розслаблюючі ванни з гідромасажем, пом'якшувальні і очищаючі шкірний покрив – вибір великий. Щоб вибрати підходящу вам знадобиться інформація про використання коштів, нюанси в плані догляду за шкірою.

Види ножних ванночок

Існують такі види ванн:

  1. Лікувальні. При простудних захворюваннях високою ефективністю володіють процедури з зігріваючими властивостями. Для неї 50 г гірчичного порошку розводять водою, нагрітої до 60C і пропарюють ноги до появи поту.
  2. Пом'якшуючі. Для додання шкірі м'якості склянку геркулесових пластівців заливають склянкою окропу. Через 20 хвилин додають в тазик з теплою водою.
  3. Очищаючі. В літрі теплої води розчиняють столову ложку морської солі і дві чайних ложки соди. Якщо морської солі немає, то її замінюють звичайної кухонної або мильним розчином.
  4. Контрастні. Вам знадобляться два відра з водою. В одному температура води повинна бути 40C, в іншому – 15C. По черзі на 20 секунд опускаємо ступні кожен з тазиків.
  5. Тонізуючі. В теплу воду додайте по 2 краплі олії лаванди, евкаліпта, розмарину, 2 столові ложки морської солі.
  6. Від надмірної пітливості. По дві столові ложки полину, листя горобини, кори дуба заливаємо окропом (0,5 л). Після 20-хвилинного настоювання розбавляємо теплу воду відваром.
  7. Для підтримки імунітету. Робимо настій лляного насіння: 4 столових ложки трави заливаємо склянкою окропу, після настоювання додаємо в тазик з водою.

Проведення процедури в домашніх умовах

Необов'язково для ванночки відводити спеціальний час. Можна зробити процедуру як доповнення під час сидіння за комп'ютером або читання книжки. Багато часу не потрібно, самий оптимальний період – від 15 до 20 хвилин. Не можна залишати стопи в ємності більш півгодини, від цього на шкірі утворюються некрасиві складки, вона сильно зморщується. Температура води в тазику залежить від типу ванночки. Це прекрасний спосіб очищення шкіри, її розслаблення, відпочинок після денної суєти.

Від набряків і для зняття втоми

Добре знімає набряки розведений двома літрами води яблучний оцет або сік лимона. Для цього потрібно:

  1. Взяти половину склянки будь-якого із засобів.
  2. Не можна використовувати надто гарячу воду для такого виду ванночки.
  3. Щоб розслабити ноги, зняти з них втому, вам потрібно в тазик з водою додати настій ромашки і липового цвіту.
  4. Щоб його приготувати, на 0,5 л окропу додають по 2 столових ложки липи і ромашки.
  5. Настоюють 20 хвилин, готують ванночку.

Від мозолів і натоптишів

Мозолі, тріщини на шкірі і натоптиші – річ неприємна і приносить дискомфорт, біль при ходьбі. Мозолі на ногах не так нешкідливі, як може здаватися – вони провокують викривлення постави і ходи. Дуже цікавий і благотворно діє на шкіру ніг рецепт з використанням чорносливу, який потрібно використовувати перед сном. Після того, як ви зробите всю процедуру, вночі ходити треба акуратно: споруди на ногах занадто ковзають і є ризик впасти.

Процес приготування:

  1. На одну процедуру вам буде потрібно 8 штук чорносливу без кісточок, 1 склянка молока.
  2. Проварюємо чорнослив у молоці до м'якого стану, залишаємо охолонути до теплого стану, збиваємо відвар блендером або міксером і додаємо в тазик з водою.
  3. Після того, як рідина охолола, витягуємо ніжки і обробляємо їх пемзою, пилочкою.
  4. Змащуємо густим кремом, одягаємо на ноги поліетиленові кульки і лягаємо спати.

Для усунення неприємного запаху

Після важкого дня ноги виділяють не надто приємний запах? Тут допоможуть набори трав: лаванди, ромашки, шавлії, чистотілу, деревію. За допомогою трав готується відвар, який вливають у миску з теплою водою. Натуральність засобу дозволяє використовувати його навіть самим затятим супротивникам косметологічних матеріалів.

Процес приготування:

  1. Всі перераховані вище трави в кількості по 2 столові ложки кожної заливають 5 склянками крутого окропу.
  2. Через 30 хвилин відвар з'єднуємо в тазику з 2 літрами води, ложкою морської солі і ефірними маслами для пом'якшення шкіри.
  3. Можна взяти розмаринове масло, масло лаванди, сосни, виноградної кісточки.
  4. Процедура не тільки усуне поганий запах шкіри, але і додатково пом'якшить ступні.

Кращі рецепти

Перш, ніж почати використовувати ванну, обов'язково зробіть пробу кошти на алергічну реакцію на вигині ліктя. Компоненти у вигляді масел деяких трав підходять не всім. З'ясуйте доступність засобу, його наявність в потрібній кількості і основне призначення ванночки. Температурний режим та компоненти не вилікують вас від простудних проявів, а засіб від поту не розм'якшить мозолі.

З содою

Зайва пітливість, натоптиші, тріскається шкіра ступень – вагомий привід для використання содової багатофункціональної ванночки. Процес приготування:

  1. Ви можете розчинити для ванночки чисту соду.
  2. Додаєте на 1 літр теплої води 1 столову ложку содового порошку і застосовуєте протягом 20 хвилин.
  3. Після такої процедури бажано нанести на ноги живильний крем і надіти шкарпетки.

При додаванні в таку содову ванночку відвару ромашки, календули або чистотілу, процедура сприяє розм'якшенню п'ят і інших неприємних речей шкіри. Провести сеанс по обробці пемзою, спеціальною пилочкою проблемних ділянок ніг після такої содової ванни буде легше. Календула і чистотіл додатково загоюють дрібні тріщинки шкірного покриву ступень.

Парафінові

Все більш популярною серед клієнтів модних косметологічних салонів стає парафінова ванночка для рук і ніг. За допомогою парафінотерапії вам вдасться провести зволоження, пом'якшення шкіри, зняти стрес, втому та зміцнити нігті. Гарне прогрівання ніг усуває хворобливі відчуття в суглобах. Процедура дуже проста навіть для використання вдома. Частота використання: 1-2 рази в тиждень.

Щоб досягти правильної консистенції кошти, наслідуйте таким етапам роботи:

  1. Косметичний парафін розтопіть на водяній бані до теплого стану. Він не повинен обпалювати шкіру.
  2. Під час розтоплення головного інгредієнта почистіть добре шкірний покрив стоп за допомогою лосьйону і скрабу.
  3. Опустіть ноги максимум на 10 секунд і вийміть. Повторюйте процес 5 разів до появи на ступнях товстого шару парафіну.
  4. На ніжки надіньте пакети, теплі шкарпетки і залиште на півгодини (всю ніч). Потім парафін знімається і на шкіру наноситься крем.

З гірчицею

Дуже високоефективний засіб для боротьби із застудою, інфекційними хворобами. Процедура знайома ще з дитинства, мами застосовували гірчичний порошок, як тільки з'являвся кашель або нежить. Протипоказана ванночка з гірчицею в разі хвороби для людей з високою температурою. Столова гірчиця не підійде для такої ванни, вам знадобиться сухий гірчичний порошок.

Процес приготування:

  1. Беремо літр гарячої води, додаємо столову ложку гірчиці.
  2. Занурюємо ноги на певний час: від 10 до 30 хвилин, але за міру охолодження води потрібно додати в таз гарячої рідини, ноги не повинні різко охолоджуватися.
  3. Проводити процедуру потрібно щодня до тих пір, поки симптоми хвороби не пройдуть, і людина повністю не одужає. В день потрібно 1-2 процедури.

З морською сіллю

Ванночка з морською сіллю знімає не тільки фізичне напруження ніг, але і допомагає звільнитися від важкої емоційної енергетики, зняти стрес і напруження. Такі сеанси володіють лікувальними властивостями при застуді, профілактичними для венозних захворювань. При простудних проявах ванночки застосовують щодня до моменту одужання, а при слабкості і хворобах судин – два рази в тиждень.

Поліфункціональний рецепт сольової ванни:

  1. На літр теплої води потрібно взяти краплю хвойного масла, столову ложку крупної морської солі. Розчиняємо інгредієнти.
  2. Опускаємо стопи в рідину і утримуємо близько півгодини.
  3. Як тільки вода остигає, підливайте гарячої води з розведеною морською сіллю.

З перекисом водню

Повернути п'ят гладкість, м'якість і ніжність без відвідувань салонів цілком можливо. Помічником для ніг в такій важливій справі стає звичайна перекис водню. У використанні засоби дуже важливий момент правильній пропорції, щоб не нашкодити ступням. Перекис дозволяється використовувати, якщо загрубенія п'яти не було викликано серйозним захворюванням.

Процес приготування:

  1. Щоб розм'якшувати п'яти нам буде потрібно: 4 столових ложки перекису водню, 1,5 літра гарячої води.
  2. Розводимо слабкий розчин перекису в рідині, паримо ніжки 5 хвилин, виймаємо і проводимо очистку розм'якшених п'ят пемзою або спеціальною шліфувальною пилкою.
  3. При проведенні процедури вперше краще потримати ноги в воді 2,5 хвилини.
  4. Перекис – їдкий продукт, тому ванночки дозволено робити не більше двох разів на тиждень.

З кори дуба

Безпечне засіб боротьби з пітливістю ніг вийде приготувати самостійно за допомогою дубової кори. При проведенні такого сеансу 1-2 рази в тиждень ви зможете справитися з неприємною патологією та підвищеним потовиділенням. Для створення корисного відвару робимо наступне:

  1. Беремо 500 мл води, столову ложку дрібної кори дуба.
  2. Ставимо воду на вогонь, чекаємо закипання і опускаємо дубову кору.
  3. Варимо близько 7 хвилин, накриваємо і наполягаємо. До готової рідини додаємо 200-300 мл гарячої води, поміщаємо стопи в тазик. Коли вода починає остигати – витягуємо, витираємо насухо.

Скипидарні

Лікувальні властивості скипидарної ванни благотворно впливають не тільки на здоров'я шкіри ніг, але і всього організму. Показаннями до таких косметологічним сеансів є:

  • артроз;
  • артрит;
  • гіпертонія;
  • вірусні інфекції;
  • період лікування після інсульту;
  • ослаблений імунітет.

Процес приготування:

  1. На 3 літри теплої води додається 20 мл скипидарного аптечного розчину, ретельно перемішується.
  2. Опускаємо стопи, сидимо не більше 10 хвилин, після чого ноги насухо витираються.
  3. Одягаємо бавовняні шкарпетки і даємо ніжок відпочити.
  4. Повний курс: 10-20 процедур.

Як вибрати гідромасажну ванну

Задалися питанням, яка масажна ванночка для ніг краще? Beurer, Rowenta, Bosch – компанії, що випускають якісні електричні пристрої по догляду за стопами. Ось кілька порад для того, щоб вибрати кращий гидромассажер

  1. Дуже зручно, якщо у пристрої є в наявності функція підігріву води.
  2. Коли в апараті є можливість використання його без рідини, то це додатково ще і масажер, обробка стоп проводиться за допомогою обдування повітряним струменем. Такий пристрій буде зручно взяти з собою в поїздку.
  3. Чим більше режимів роботи гидромассажера, тим більше лікувальних властивостей він зможе надати ступням. Функція вібромассажа – для розслаблення, інфрачервоний режим – при хворобах, бульбашковий – для зняття спазмів. Педикюрний режим сприяє поліпшеній очищення шкіри.
  4. Важливо зручність експлуатації: стійке положення на різних поверхнях, дистанційне управління.

Протипоказання для застосування

Існує ряд причин, за яких варто відмовитися від подібного косметологічного сеансу. Категорично забороняється проведення процедури без дозволу лікаря при:

  • вагітності;
  • обмораживании;
  • варикозі;
  • захворюваннях судин;
  • цукровому діабеті;
  • алергії на компоненти, що входять до складу відварів, настоїв і т. д.;
  • високій температурі тіла.

Дізнайтеся, що таке масажер для ніг, як ним користуватися, його види та характеристики.

Відгуки

Марина, 27 роківПочитала відгуки і вирішила використовувати ванночку з перекисом. Мені хотілося позбутися від загрубілої шкіри на ногах і мені це вдалося. Потримала ноги близько 4 хвилин в розчині, почистила пемзою результат вже було видно. Коли стала повторювати процедуру раз в тиждень, то від грубої шкіри і сліду не залишилося.
Христина, 31 рікВанночка-масажер Ровента для ніг була куплена близько року тому. Варто під ванною нікому не потрібна. Дуже незручна штука, ковзає по підлозі, громіздка. Обіцяний підігрів води у ванночці я не помітила. Не рекомендую до купівлі, вартість висока, а толк для ніг нульовий.
Ольга, 29 роківЗавжди парю ноги, коли хворію з гірчичним порошком. Пару днів ванночок і кашлю з соплями не було в помині. Не можна робити ванночку тільки тим, у кого висока температура або алергія, а в іншому засіб супер – недорого і доречно.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!