Як відмити пригоріла емальовану каструлю - дієві хімічні і підручні засоби

У багатьох господинь іноді трапляються неприємні казуси на кухні, наприклад, підгорає їжа. Пригорілі емальована каструля відмивається після цього дуже важко. Ці тортури можна звести до мінімуму, якщо знати невеликі секрети, які допоможуть привести кухонне начиння в ідеальний стан.

Хімічні засоби

Впоратися з проблемою допоможе побутова хімія, яку можна придбати в будь-якому супермаркеті. Плюсом таких засобів є простота використання, мінусом – вартість. Хороші відгуки від недбайливих господинь отримали такі види побутової хімії:

  • Шуманит. Це дуже ефективний засіб очищення каструлі від пригорелостей, при цьому воно погано впливає на шкіру рук, тому користуватися потрібно тільки в захисних рукавичках. Шуманит являє собою рідину, яка наноситься за допомогою спеціального розпилювача. Об'єм флакона становить 750 мл, середня ціна 570 рублів. Не підходить для чищення алюмінієвих, пофарбованих або тефлонові покриттів.
  • Чистер. Це бюджетний варіант агресивного кошти. Його ефективність не так висока, як у Шуманита, зате він дозволяє заощадити гроші. Випускається у флаконі з розбризкувачем компанією «Невська косметика». Вартість 500 мл флакона становить близько 100 рублів. Має приємний цитрусовий або яблучний аромат.
  • Амвей. Чистячий засіб Oven Cleaner міцно закріпилося у багатьох господинь, як метод боротьби з проблемними каструлями, духовками сковородами. Випускається як гель з мінімальною кількістю віддушки. За 500 мл флакон продавці просять від 500 рублів. Відмінно справляється не тільки з посудом, але і з духовими шафами. Має пензлик для нанесення і кришкою з захистом від дітей. Дуже економічний. Мінус: можна придбати тільки в спеціалізованих магазинах або у розповсюджувачів.

Народні засоби

Якщо ви вважаєте побутову хімію негідною вашої кухні з-за шкідливих складових, то вам варто звернути увагу на народні методи боротьби з пригорелостями емальованої каструлі. Нижче ви дізнаєтеся, як очистити кухонне начиння за допомогою речовин, які є у господині на кухні. Це сіль, лимонний сік, оцет і інше.

За допомогою куховарської солі

Очистити емальовану каструлю від пригару можна за допомогою сольового розчину. Для цього розведіть одну столову ложку солі в одній склянці води, вилийте в ємність, а потім поставте кип'ятити на 1-2 години. Тривалість кип'ятіння залежить від ступеня забруднення. Якщо каструля пригоріла зовні, але таку тару потрібно помістити в ємність більшого розміру, залити сольовим розчином і кип'ятити необхідну кількість часу.

За допомогою оцту

Потемнілій емальованій каструлі можна надати первісний вигляд, якщо прокип'ятити в ній оцтовий розчин, який готується з 50 мл оцту, розведеного в 200 мл води. Деякі господині йдуть на хитрість і просто варять у такій ємності компот з яблук з кислотою (якщо каструля просто потемніла. але не пригоріла). При цьому слід додавати цукор під кінець готування.

Содою

Емальовану каструлю від пригару можна врятувати кип'ятінням содового розчину, налитого всередину ємності, протягом двох годин. Щоб приготувати потрібний засіб, розведіть половину столової ложки соди в одній склянці води. Зовнішні забруднення можна прибрати, якщо прокип'ятити каструлю у великій ємності, залитої содовим розчином. Посуд можна не кип'ятити, а просто залишити на ніч з содою, а потім почистити губкою.

Милом

Залийте брудну каструлю водою, додайте трохи натертого на тертці господарського мила. Поставте кип'ятити протягом години-двох. Якщо каструля пригоріла зовні, то її слід занурити в насичений мильний розчин, налитий у велику ємність, а потім прокип'ятити. Таке чищення емальованого посуду від пригару буде більш ефективною, якщо в розчин покласти трохи соди.

Як очистити сильно пригоріла каструлю

Бувають випадки, коли тару з великою кількістю застарілого нагару потрібно реанімувати. Для цього спробуйте врятувати начиння наступним способом:

  1. Клей, мило, сода. Вам потрібно розвести 5 чайних ложок кальцинованої соди в одному літрі води. Додайте брусок господарського мила, натертого на тертці, і 100 мл канцелярського клею (продається в будь-якому магазині з канцелярією за копійки). Кип'ятіть суміші забруднену каструлю протягом 30 хвилин.
  2. Сода і оцет. Візьміть 3 столові ложки соди і погасіть її оцтом. Отриманим спіненим речовиною натріть місце з нагаром. Залиште ємність на півгодини, а після залийте водою і прокип'ятіть.
  3. Активоване вугілля. Вам буде потрібно кілька пачок активованого вугілля. Чорні таблетки розтовчіть до стану порошку. Натріть цим порошком місця з нагаром за допомогою жорсткої щітки. Залиште на годину і змийте все теплою водою.

Відео

Як очистити сильно пригоріла емальовану каструлю

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!