Лікування ангіопатії судин сітківки ока

Якщо ви раптом стали помічати мерехтіння перед очима, поява темних плям, то не виключені зміни судин сітківки. Якщо почали відчувати пульсацію, різь і біль в очах, то ці порушення носять патологічний характер. Давайте розберемося, що таке ангіопатія сітківки ока, ознаками якої є перелічені відчуття. Дізнаємося, в чому особливість даної патології судин, чому вона виникає, як лікується.

Що таке ангіопатія судин сітківки

Це не самостійна хвороба, а лише форма прояву судинних патологій. При ангіопатії сітківки ока відбуваються порушення просвіту кровоносних судин, їх розширення, звуження, недорозвиненість (у новонароджених) та ін. У результаті з'являються аномальні освіти з сполучної тканини, починається відшарування, запалення сітківки ока, помутніння кришталика, зір падає. Діагностуються дані стану тільки спеціальним обладнанням при огляді очного дна.

Ангіопатія частіше розвивається у людей старше тридцяти років, новонароджених, рідше – у дітей перехідного віку. У медицині використовується термін-аналог даної патології – ретинопатія або ангиоретинопатия. Юнацьку ангиопатию (зміни кровоносних судин у підлітка) називають хворобою Ілза. На перших стадіях такі судинні патології повністю оборотні, усунення першопричини проходять самостійно. Якщо ж захворювання не діагностується на ранній стадії, то прогресуюча хвороба призводить до втрати зору аж до сліпоти.

Види

Залежно від першопричини, що викликає порушення судин сітківки, ангіопатія класифікується наступним чином:

  1. Діабетична. Розвивається внаслідок цукрового діабету. Стан характеризується ураженням дрібних і великих судин, що виявляється на початкових стадіях захворювання, призводить до зниження гостроти зору. Зустрічається у 90% хворих на цукровий діабет.
  2. Гіпертонічна. Розвивається унаслідок підвищеного артеріального тиску, при якому руйнується внутрішній шар стінки судин. Вони фиброзируются, здавлюють вени, порушують циркуляцію крові. При обстеженні спостерігається ефект звитого очного дна, характерний для гіпертоніків.
  3. Гіпотонічна. Розвивається внаслідок зниження тонусу судин, швидкості кровотоку, в результаті чого утворюються тромби. Характеризується ветвистостью, вираженим розширенням артерій.
  4. Травматична. Розвивається при пошкодженнях шиї, здавлюванні черепа, грудної клітки, черевної порожнини в результаті раптового підвищення кров'яного або внутрішньочерепного тиску. При травматичному вигляді хвороби звужені судини очного дна, спостерігається крововилив у сітківку, різке падіння зору.
  5. Юнацька, небезпечна природа виникнення якої до кінця не з'ясована. Зустрічається рідко) у підлітків у формі судинного запалення сітківки, характеризується крововиливами, розростанням сполучної тканини, розвитком катаракти і глаукоми. Вважається несприятливим типом ангіопатії.

Причини захворювання судин

Ангіопатія сітківки розвивається внаслідок змішаних патологій судин, на тлі отриманих травм, інфекційних та внутрішніх захворювань, пухлин та ін. У число найпоширеніших причин цього стану включають:

  • вроджені патології судин;
  • гіпер - та гіпотензії;
  • цукровий діабет;
  • природне старіння;
  • травми шиї та очей;
  • мікроангіопатія головного мозку;
  • захворювання крові;
  • шийний остеохондроз;
  • куріння;
  • зайнятість на шкідливому виробництві.

Симптоми

Розвивається ангіопатія дає про себе знати часто виникає потемнінням в очах, мигтінням «мушок», появою темних крапок і плям, різзю, пульсацією, збанкрутілими судинами і болем в очному яблуці. Спостерігається помутніння зору, запаморочення, метеозалежність. Пацієнтів турбують болі в ногах, кровотечі з носа. Прогресують порушення зору, стають стійкими. При офтальмологічному обстеженні виявляються і інші симптоми ангіопатії.

У новонародженої дитини

Зміни на сітківці у новонароджених можуть виникати при зміні положення тіла, емоційних і фізичних навантаженнях, тому в ранньому періоді після пологів патологією не є. Єдине зовнішнє прояв таких змін – поява капілярної сіточки на очному яблуці. Можливими симптомами ангіопатії вони є лише у більше пізніше час, коли виявляються при обстеженні у невролога. Патологічними змінами сітківки у немовляти вважаються:

  • звуження артерій;
  • набряк зорового нерва;
  • повнокров'я та звивистість вен;
  • нерівність диска зорового нерва.

При вагітності

Збільшується обсяг циркуляції крові і рівномірне розширення судин при вагітності стає сприятливим фактором для розвитку ангіопатії, тому дана патологія у жінок у цей період зустрічається дуже часто. Її легка ступінь не потребує лікування, так як проходить приблизно через пару місяців після пологів, в цей же час починається поліпшення зору. Якщо ангіопатія очей прогресує, розвивається на тлі сильного токсикозу і підвищеного тиску, то жінці призначають гіпотензивні засоби, а у випадку відшарування сітківки показано кесарів розтин.

Методи лікування

При всіх видах ангіопатії головну увагу приділяють усунення першопричини даної патології. Лікування сітківки ока проводять і специфічними методами, спрямованими на нормалізацію стану судин і кровопостачання:

  1. Фармакотерапія. При медикаментозному лікуванні призначаються препарати для нормалізації кровообігу, зменшення проникності стінок судин, що перешкоджає склеюванню тромбоцитів («Пентилин», «Пармидин», «Вазонит», «Арбифлекс», «Тиклодипин», «Трентал» та ін). В обидва ока рекомендують судинні краплі, наприклад, «Тауфон» і препарати для поліпшення мікроциркуляції.
  2. Фізіотерапевтичне лікування – магніто - та голкорефлексотерапія, лазерне опромінення, гімнастика для очей.
  3. Дієтотерапія – виняток вуглеводних продуктів та тваринних жирів, обов'язкове доповнення раціону рибою, овочами, молочними стравами, фруктами.
  4. Вітамінотерапія. Курси лікування вітамінами групи В, С, Е, Р (за два тижні двічі на рік).
  5. Засоби народної медицини – траволікування настоянками і відварами.

Відео як лікувати ангиопатию очей

Хочете дізнатися думку фахівця про постановці діагнозу «ангіопатія судин сітківки» у дітей до року? Чому ставиться такий діагноз, що він означає, що криється за настільки розмитим формулюванням? Як поліпшити зір? Подивіться відео з лекцією лікаря-офтальмолога Вадима Бондаря. З відеосюжету керівника клініки альтернативної медицини Олени Шведової ви дізнаєтеся про особливості ангіопатії, що розвивається на тлі цукрового діабету.

У дітей

Ангіопатія судин сітківки у дітей

При цукровому діабеті

цукровий діабет ангіопатія

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!